Poraba motorne barke pri minimalnih obratih
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Da se vrnem na bistvo, zakaj je Brane odprl temo.
Torej motorna barka in glisiranje s 24 kn ali vožnja z 8 kn ?
Moj izračun je sledeč :
pri 24 kn poraba lepa, okrogla 100 l/h oz dobre 4 litre na miljo.
pri 8 kn je poraba 15l/h oz slaba 2 litra na miljo.
Razlika za isto pot je več kot 100 %
Sedaj pa še uporaba ugotovljenega v praksi.
Na barki s petami in gliserskim trupom brez avtopilota počasna vožnja absolutno odpade. motaš volan kot Sebasian Loeb, pa še barka ne gre naravnost.
Na motorni barki s togimi gredmi in avtopilotom pa je takšna vožnja lahko tudi užitek. Med plovbo opraviš marsikaj, le oko mora biti vedno na poti.
Torej za rane jutranje premike, ko ostala posadka še spi, prakticiram počasno vožnjo. Vmes pozajtrkujem, popijem, pozdravljam ribare ...
Tako v celem letu plujem v počasni vožnji kakšnih 25% preplute poti. Sej bi še kaj več, ampak živci ne zdržijo
Torej motorna barka in glisiranje s 24 kn ali vožnja z 8 kn ?
Moj izračun je sledeč :
pri 24 kn poraba lepa, okrogla 100 l/h oz dobre 4 litre na miljo.
pri 8 kn je poraba 15l/h oz slaba 2 litra na miljo.
Razlika za isto pot je več kot 100 %
Sedaj pa še uporaba ugotovljenega v praksi.
Na barki s petami in gliserskim trupom brez avtopilota počasna vožnja absolutno odpade. motaš volan kot Sebasian Loeb, pa še barka ne gre naravnost.
Na motorni barki s togimi gredmi in avtopilotom pa je takšna vožnja lahko tudi užitek. Med plovbo opraviš marsikaj, le oko mora biti vedno na poti.
Torej za rane jutranje premike, ko ostala posadka še spi, prakticiram počasno vožnjo. Vmes pozajtrkujem, popijem, pozdravljam ribare ...
Tako v celem letu plujem v počasni vožnji kakšnih 25% preplute poti. Sej bi še kaj več, ampak živci ne zdržijo
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Absolutno se strinjam s kr enim. Kar je na Z nogi v večini kar odpade, vsaj hitrejši trupi povsem odpadejo... Tisti z manjšim V so ponavadi malo bolj smerno stabilni kljub temu, da imajo Z nogo...
Kar je na gredeh (osovinah) je ponavadi bolj stabilno, čeprav tisti bolj hitri gliserji tudi nočejo povsem ravno in se tudi malo motajo levo-desno.
Deplasmanska plovba je lahko super, pazite le, da motorji ne bodo povsem na minimumu!!! Tisti, ki imate hitrotekoče diesle boste za recimo 7 Kn itak potrebovali že vsaj 1000 vrt/min, kar pa je za motor že povsem OK. Problem pa so večji diesel motorji, ki imajo max vrtljaje recimo 2100 vrt/min. Tak motor bo že pri 600 vrt/min dajal več kot preveč hitrosti... In potem ga utrujati na teh vrtljajih ni najbolj zdravo!
Kar je na gredeh (osovinah) je ponavadi bolj stabilno, čeprav tisti bolj hitri gliserji tudi nočejo povsem ravno in se tudi malo motajo levo-desno.
Deplasmanska plovba je lahko super, pazite le, da motorji ne bodo povsem na minimumu!!! Tisti, ki imate hitrotekoče diesle boste za recimo 7 Kn itak potrebovali že vsaj 1000 vrt/min, kar pa je za motor že povsem OK. Problem pa so večji diesel motorji, ki imajo max vrtljaje recimo 2100 vrt/min. Tak motor bo že pri 600 vrt/min dajal več kot preveč hitrosti... In potem ga utrujati na teh vrtljajih ni najbolj zdravo!
Če se lahko pridružim z mojim mnenjem "velikim" fantom. Meni je vseeno ali plujem pod "štandgasom" ali pa na optimalnih 18 kn. Poraba na Nm je enaka. Če panulam, = 8/l/h, če nekam grem = 8/l/h.(Hitrost 18 Kn). Če vlečem smučarja je pa 10++/h. Na dopustu 2 x 14 dni v zadnjih letih porabim 200 l mešanice. Lp in mirno morje "kapitan orehove lupine Bojan".
PS. Na žlico si dam toliko kot lahko pogoltnem.
PS. Na žlico si dam toliko kot lahko pogoltnem.
"Na vod ni zajebancije" je rekel in ostal živ.
Admin zdravo
Ko berem vse te odgovore me zanima kaj menis o mojih motorjih , sam sicer veckrat se posebej ko zjutraj plujem in ostali se spijo vrtim motorje na 1200 obratih in coln lepo pluje na 6-7 vozljih . Nisem pa prepricam ce je to zdravo za motorje . Poraba je tle pod 10 litri za oba motorja.
Ker dobro obvladas to temo bi res rad slisal tvoje mnenje.
lp
Ko berem vse te odgovore me zanima kaj menis o mojih motorjih , sam sicer veckrat se posebej ko zjutraj plujem in ostali se spijo vrtim motorje na 1200 obratih in coln lepo pluje na 6-7 vozljih . Nisem pa prepricam ce je to zdravo za motorje . Poraba je tle pod 10 litri za oba motorja.
Ker dobro obvladas to temo bi res rad slisal tvoje mnenje.
lp
SeaFun
Rodman Ventura 890
Rodman Ventura 890
-
Original-One
- Viceadmiral
Original-One napisal/-a:Tex napisal/-a:V zadnjih postih berem, da plujete, ko vam posadka še spi ?!
Ko pri nas vžgemo tiste črne stvari v kleti, ki se jim reče motorji, so vsi takoj na nogah...
Tokrat k ti zalaufaš agregate, bi še črnogorci tistih parkrat na let ustal!
Haha, dvomim,da bi jim ratalo...
Sem pa dobil zanimiv odgovor na ZS
Citiram : " Spanje posadke je izgovor za sparanje in plutje z gliserjem v deplasmanu.."

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
[quote="admin"]Absolutno se strinjam s kr enim. Kar je na Z nogi v večini kar odpade, vsaj hitrejši trupi povsem odpadejo... Tisti z manjšim V so ponavadi malo bolj smerno stabilni kljub temu, da imajo Z nogo...
Zakaj bi tisti z Z nogami kar odpadli ? Glede na to, da imam avtopilota sem lani malce probaval takšen način vožnje. Sicer samo kratke relacije npr iz Bola na Jelso ipd... Nisem meril kolika je bila poraba vendar sigurno manjša kot pri glisiranju !!
Zakaj bi tisti z Z nogami kar odpadli ? Glede na to, da imam avtopilota sem lani malce probaval takšen način vožnje. Sicer samo kratke relacije npr iz Bola na Jelso ipd... Nisem meril kolika je bila poraba vendar sigurno manjša kot pri glisiranju !!
AS napisal/-a:......Zakaj bi tisti z Z nogami kar odpadli ? Glede na to, da imam avtopilota sem lani malce probaval takšen način vožnje. Sicer samo kratke relacije npr iz Bola na Jelso ipd... Nisem meril kolika je bila poraba vendar sigurno manjša kot pri glisiranju !!
Avtopilot reši vse. Admin je mislil brez. Ker npr. moja z dvema osovinama kar nekako drži smer, tudi pri izklopljenem avtopilotu. Na prejšnji z dvema nogama in DP pa je bila to misija nemogoče. Kot sem napisal že nekoč. Sem se počuti kot Sebastian Loeb na brzincu Monte Carla
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta