OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Sr Sep 23, 2020 09:35
ker imaš urni/namenski najem marchi. pa ni WCja, pa kuhinje, pa 100 štrikov, pa jader itd..kar bi stroške neslo v višave. in lastnik je klub. jadralski klubi obstajajo, vprašaj MT in podobne. tudi cifre niso astronomske za člane.
moje osebno videnje, razen poznavanja vremenskih pojavov (ki je za vsa plovila pomembna, ne samo za jadralce), ter vetrov, ne vidim nobenih vzporednic. razen da je vse iz umetnih materijalov.
letala, padala, zmaji...letijo na krilih. pogon jadralnih naprav je termika. veter te ne dvigne, lahko ti podaljša ali skrajša tvojo začrtano pot (fineso ti spremeni), dvigaš se pa zaradi termike. veter je prej moteč faktor kot pa zaželjen, sploh če terena ne poznaš. Sem bral od kovača kako je vlekel vzporednice, ali poskušal vzporednice vlečt, sem se samo nasmihal lahko. Je res, da so naši dosegi omejeni v primerjavi z jadrilico, ampak vseeno na jadrnici - kaj boš gledal kaj je 40 milj stran? nekaj kar rabiš 2 dni da dosežeš, v jadrilici pa 30 minut. brezpredmetno. ... jadrnice umrejo brez vetra, aviacija, sploh splošna, bi pa vriskala od veselja če ga ne bi bilo (pokuirjo več goriva, korekcije začrtanih poti, zamude zaradi čelnega vetra, pa tudi to se je že zgodilo, da smo na medcelinskem letu bili več kot uro prezgodnji in smo kroge nabijal nad Švico eno uro potem) . no ptice selivke malce manj, ampak pustimo to...
v zraku ni Dragojeviča, pa liekrjev, pa malvazije, pa mal okol gledat (no če si dovolj izkušen in prepričan da ne moreš umret potem lahko zijaš okoli, pa potem zapolneš črno kroniko enkrat), pa avtopilotov itd...edino kar je isto, je mir - v jadrilici ti žvižga, na zmaju in padalu pa samo šumijo vrvi. kar pa počne tudi strešni prtljažnik na avtu, če odpreš okno med vožnjo.
meni osebno ni to nič podobno. drugače bi jadral, in ne plul s kamijonskim V8 motorjem.