Dejanski stroški lastništva plovila

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Re: Dejanski stroški lastništva plovila

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Sep 23, 2020 09:06

Po svoje imata obe temi veliko skupnega z navtiko.

Motorji - motoroznanstvo ...
Jadralno letalstvo (tudi padalstvo) - veter, fizika, vreme ...

Meni kot jadralcu sicer bližje to drugo, vseeno pa ne morem pobegit pred motorjem v jadrnici in vsemi težavami, ki jih prinaša. O zadovoljstvu z njim ne bi zgubljal besed :)

Vseeno mi je pa zanimivo slišat, kako poceni je lahko jadralno letalstvo. Saj če si z obale in v klubu je tudi jadranje lahko verjetno cenejše kot lastniško ampak vseeno, cifra me je kar šokirala.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Sr Sep 23, 2020 09:27

No in to se tudi navezuje na tematiko. Stroški teh navtik takih in drugačnih imajo ogromen razpon, ki je odvisen od lastnika, ne toliko od plovila in ur uporabe. Še vedno tip plovila diktira nek baseline ampak vse ostalo je pa zelo različno.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Sr Sep 23, 2020 09:35

ker imaš urni/namenski najem marchi. pa ni WCja, pa kuhinje, pa 100 štrikov, pa jader itd..kar bi stroške neslo v višave. in lastnik je klub. jadralski klubi obstajajo, vprašaj MT in podobne. tudi cifre niso astronomske za člane.

moje osebno videnje, razen poznavanja vremenskih pojavov (ki je za vsa plovila pomembna, ne samo za jadralce), ter vetrov, ne vidim nobenih vzporednic. razen da je vse iz umetnih materijalov.

letala, padala, zmaji...letijo na krilih. pogon jadralnih naprav je termika. veter te ne dvigne, lahko ti podaljša ali skrajša tvojo začrtano pot (fineso ti spremeni), dvigaš se pa zaradi termike. veter je prej moteč faktor kot pa zaželjen, sploh če terena ne poznaš. Sem bral od kovača kako je vlekel vzporednice, ali poskušal vzporednice vlečt, sem se samo nasmihal lahko. Je res, da so naši dosegi omejeni v primerjavi z jadrilico, ampak vseeno na jadrnici - kaj boš gledal kaj je 40 milj stran? nekaj kar rabiš 2 dni da dosežeš, v jadrilici pa 30 minut. brezpredmetno. ... jadrnice umrejo brez vetra, aviacija, sploh splošna, bi pa vriskala od veselja če ga ne bi bilo (pokuirjo več goriva, korekcije začrtanih poti, zamude zaradi čelnega vetra, pa tudi to se je že zgodilo, da smo na medcelinskem letu bili več kot uro prezgodnji in smo kroge nabijal nad Švico eno uro potem) . no ptice selivke malce manj, ampak pustimo to...

v zraku ni Dragojeviča, pa liekrjev, pa malvazije, pa mal okol gledat (no če si dovolj izkušen in prepričan da ne moreš umret potem lahko zijaš okoli, pa potem zapolneš črno kroniko enkrat), pa avtopilotov itd...edino kar je isto, je mir - v jadrilici ti žvižga, na zmaju in padalu pa samo šumijo vrvi. kar pa počne tudi strešni prtljažnik na avtu, če odpreš okno med vožnjo.

meni osebno ni to nič podobno. drugače bi jadral, in ne plul s kamijonskim V8 motorjem.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Sep 23, 2020 10:15

Jah, kozarec pol poln ali pol prazen? Je pa veliko tega res kar si napisal.
Sicer je pa prav toliko sorodnosti, kot jih ni. Jaz jih vidim in sem jih tudi prakticiral. Sem tudi sam jadral s padalom, bolj kratek čas sicer, ampak sem preživel svoj prvi skok z velikanke med dva cegla spodaj na parkirišču. Termika pa je bila večerna, torej nič ali pa od zadaj. Pristanek na ledeni podlagi, stopala, kolena, trebuh :lol: :lol:
Drugače pa je podtlak skupni imenovalec, kljub vsemu.
Sem pa Kovaču razlagal, ko je med prvimi plovi zrl v oblake tam daleč in fantaziral, kako bi on to obletal z jedrilico, da naj fokus malo približa, da z jadrnico nas zanima, kaj je 10, 20 nm daleč, ne 200, vsaj ne danes. Za jutri mogoče.
Skratka dejanski storški je tema, ki je že obdelana. Prodajam jadrnico, grem med letalce :lol:
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Sep 23, 2020 10:20

kr3mne,

a si ti med rjuharje skočil? Jadralna letala in ultralajti so res plastični, tazaresni motornjaki so pa še vedno pretežno iz pleha. Res se prebijajo kompozitni, ampak je veliko plehnate zaloge. In ja, v jadralnih ni wcjev, se pa velikokrat pojavi kaka vrečka...

In ne mi zdaj da so v navtiki V8 T-Rexi, v letalstvu pa...
Pri tamalih je zadnje čase navadno not malo bolj moderni Rotax, tisti slavni Lycoming je pa po konstrukciji in letu rojstva na nivoju gusastih Mercruiserjev!
kjer so vpleteni američani je traktorbluz.

Glede aerodinamike in hidrodinamike ti pa povem, da je pri letalih in barkah v osnovi isto sranje! Ista fizika - isti preračuni vseh vrst uporov, sorodni preračuni vzgonov, le da je enkrat plin, drugič kapljevina. Ostalo je isti šmorn in če razumeš eno, ti ni tuje drugo.

Isto sranje, drugo pakovanje: https://www.lycoming.com/
samodaje
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a samodaje » Sr Sep 23, 2020 11:08

Med jadrnico, jadrilico in padalom je ravno toliko skupnega kot razlik. Fizikalno je vse zlo podobno, vse ostalo je pa drug svet. Že jadralni avion in jadralno padalo sta dva različna svetova. Imajo pa vsi skupni imenovalec, ki mene privlači, da si v direktnem stiku z naravo in odvisen samo od sebe. Če te na 1500m razmetava in vse leti gor, ne mores zaviti k robu ceste in izstopit kot pri avtomobilu, ampak moraš priti nekako dol. Podobno, kot če te na morju dobi nevihta. Pri jadrilicah je vse malo manj stresno, razen pristanka, kjer imaš samo eno možnost. Pri motornjaku daš gas, se dvigneš in ponoviš manever. Bog ne daj pa, da motornjakarju crkne motor...
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Sep 23, 2020 12:23

Drug svet je le zaradi različne varnosti, hitrosti in drsnega kota, aerodinamično je padalo isti zos kot letalo.
Dokler te razmetava na 1500 m višine je vse ok. Problem so pristanki in vedno vsaka stvar pristane. :mrgreen:
A je res tako hudo, če športnemu motornjaku odpove motor? Po moje je huje, če se prekine kaka krmilna zajla ali kaj takega. Brez motorja je vsako letalo jadralno.
Na vsak način je nevihta na morju manj nevarna kot nevihta v zraku. Če te potegne v en dober oblak si gotof, navadno lepo pomodriš, se globoko zamrzneš in ob pristanku te že ni več, če te dobi en dober oblak na morju, si pa navadno zelo prerukan, prestrašen in moker, ampak živ.
samodaje
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a samodaje » Sr Sep 23, 2020 14:52

Se strinjam s tabo, hotel sem le reči, da to niso športi, kjer lahko izstopiš kadar želiš.
Verjetno je slabše, če gre kaka zajla, ampak tudi brez motorja jih večina ne zna pristati. Sploh pa jadralni piloti letijo tako, da imajo pristanke vedno v dosegu, motornjakarji letijo pa vsepovprek.
Klubske cene letenja(razen padala, ki je pač privat) na uro so pa približno takšne:
Padalo - 8eur
Jadralno letalo - 15eur
Ultralight - 80eur
Cesna - 150eur
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Sep 23, 2020 15:23

Ker je gravitaija hudič, jaz pa vedno nekaj trapastega poizkušam, raje letim tako, da sem vedno na tleh. Cena ure je pa odvisna od moje neumnosti in se giblje med nekaj tisoč ojroti, ko je dim, ter par ojrotov kadar ne poči.
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Sr Sep 23, 2020 22:13

Haha, nisem skočil med rjuharje

Sem letel dlje časa, začel ko so bili cloudi, pa rainbowi, edel, angel, pa končal ko teh firm ni bilo več. Padala še ležijo zvita, pa nisem več šel v luft zdej par let. Jadrilica ali padalo je že dan in noč, navtika pa sploh zame daleč proč od tega. Ko te sklofa, ti naredi kravato, te vrže v negativno...pa ko se streseš z rezervo med smreke...čarobno ni kaj. Pa smo vseeno leteli dalje. Zdej nimam več časa za to, volja pa tudi zbledi z leti.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Sep 23, 2020 22:45

Saj sem vedel, da si rjuhar, ampak ti rjuhe skrivaš zvite na suhem.

Razbil sem ravno prav modelov, da sem dobil občutek o pomembnosti mehkega pristanka in težko me kdo dobi v letalo, pod padalo me pa nikakor nihče ne spravi! To je najbolj dolgočasna, najbolj počasna in najbolj nevarna oblika visenja v zraku. Poznal sem vsaj ducat padalcev in nobeden ne more več povedat, da je to smrtno dolgočasno! Včasih smo govorili, da je zmaj nevaren, ampak to je reševalna kapsula proti padalu!
jernejm
Kapitan
Kraj: TupaTam

OdgovorNapisal/-a jernejm » Če Sep 24, 2020 00:47

Dolgočasno je morda pod jadralnim padalom. Ne vem. Pod padalskim je luštno, mislim tistega k se odpre po slabi minuti prostega pada iz letala. Nimaš časa (in ne potrebe) računat termiko, vzgon, vetrove in ostalne fizikalne parametre, ko te jump master (al pa pilot, al pa sam) naštima na približen drop zone, se butneš ven in se imaš najboljše na tem svetu.

Mal moraš gledat veter, sploh s šolskimi padali, da te ne odnese kam v drevje ipd. ampak je akcija tudi pod padalom, sploh če swoopaš, pa tudi ciljaši imajo svojo zabavo do tal. Prosti pad je druga dimenzija in čeprav je (statistično) nevaren šport, mi je dosti bolj varen od jadralnega padalstva, sploh zaradi "varne" razdalje do tal.
...ti krmi ga v valovih, ti brani ga v vetrovih...
kr3mn1
Admiral

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Sep 24, 2020 07:15

No večjih virov okoli padalstva nism še slišal. Resno dvomim da si kaj veliko letel ali padal z obema tipoma padal, drugače ne bi takih pisal. Sploh če še jadralne akrote pogledaš, je skakanje iz avijona najbolj neproduktivno od vseh sort padalstva. Skočiš, padas, se odpre in skoraj brez kontrole v primerjavi z drugimi sortami s fineso 0,5 in brzino 5ms padeš na tla.

Primerjava je bila aviacija z navtiko, no skakanje iz padala je kot da bi primerjal jadrnico z šivalnimi strojem.

Brez zamere, mislim da bo moral admin spet počistiti. Smo pač packi.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » Če Sep 24, 2020 08:17

Jadranje s padalom je zakon. Jaz sem tudi naredil tečaj pol je bla pa ena bizarna zgodba po medijih in so domači mi dobesedno prepovedal nadalnje letanje.. Jebiga mogoče ko bom v penziji al pa kej.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Sonicus Ud Istre
Kapitan fregate
Kraj: Ljubljana / Novigrad

OdgovorNapisal/-a Sonicus Ud Istre » Če Sep 24, 2020 08:46

SR 290 napisal/-a: Problem so pristanki in vedno vsaka stvar pristane. :mrgreen:

To me spomni na tisti letalski vic: "A good landing is when you can walk away from the plane on your own feet. An excellent landing is when they can use the plane again."

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov