KRILCA za izvenkrmni motor
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
-
branko-mirko
- Kapitan korvete
Imam Elan gt 450 F Yamaha 2T 60KM z letos namontiranimi krilci na kavitacijsko ploščo. To je moj prvi čoln in lansko leto sem ga uporabljal brez teh krilc sem rekel zakaj pa ne bi poizkusil in videl kje je razlika če je kje. Kupil sem jin pri Rožeju in ga mimo grede povprašal ,če bi prišle v mojem primeru prav. Odgovor je bil, da pridejo do izraza le če je namontiran promočan motor glede na dolžino kar tudi 60KM na 4,5m tudi je saj ta čoln ni bil grajen za tako težo kar se tudi takoj opazi pri odprtinah izliva. Sedaj so skoraj pod vodo pri polnih rezorvoarjih (2x 30l). Torej ob krstni sezoni je čoln ob polnem plinu skoraj postavil se nazaj čez hrbet tako visoko se je premec dvignil, ob teh krilcih je zgodba veliko drugačna ko je motor natriman čisto nazaj je speljevanje gladko vendar je treba pri hitrosti cca 15vozlov trim popraviti za cca 3-4 klike navzgor ker drugače potiska premec preveč v vodo. Tisti trenutek se ob enakem plinu poveča hitrost za 4 vozle.Nekako sem ugotovil da ima čoln najbojlšo plovnost in hitrost če so krilca malenkost pod vodno gladino. Je pa res kot je bilo že omenjeno je sploh ob vleki smučarja zavijanje veliko težje. Občutek kot da se je nekje pletenica volana zaskočila.Polna hitrost čolna z dvema odraslima 180kg in 60l goriva je 38 vozlov. Moje mnenje je , da imajo krilca dobre in slabe lastnosi ter se mora vsak sam odločiti ali jih bo namontiral ter zakoj potrebuje čoln.V tem primeru za kateri namen ga uporabljem jaz torej za zabavo so odličen pripomoček.

Fiat Justitia ... Some day....
To je Italijanska Yamaha 25/60. Ker italijani lahko vozijo do 40KM brez izpita in tako predelajo papirje. Dejansko je to 798ccm Yamaha 3 cilindre 60KM.
Merjeno z GARMIN GPSMAP 620. S smučarjem 32-33 vozlov odvisno glede morja, brez, samo posadka 2X +gorivo 2x30l 38 vozlov!!
Obratov 5800 poln gas s tem da je ročica na koncu še nekje 1/3 prazne.
Lahko naredimo probo in en smučarski dan na obali vseeno kje sam da bo luštn. Evo sem vrgu rokavico kolk članov se bo prijavil za tak smučarski dan, da ne bo samo zimski beli dan , Kaj praviš Admin a-bomo kaj naredil takšnega, Jaz in moj kolega ter 2x tender smo že!!!!
Merjeno z GARMIN GPSMAP 620. S smučarjem 32-33 vozlov odvisno glede morja, brez, samo posadka 2X +gorivo 2x30l 38 vozlov!!
Obratov 5800 poln gas s tem da je ročica na koncu še nekje 1/3 prazne.
Lahko naredimo probo in en smučarski dan na obali vseeno kje sam da bo luštn. Evo sem vrgu rokavico kolk članov se bo prijavil za tak smučarski dan, da ne bo samo zimski beli dan , Kaj praviš Admin a-bomo kaj naredil takšnega, Jaz in moj kolega ter 2x tender smo že!!!!
No pa še jaz bi imel eno vprašanje oziroma nasvet glede krilc. mam gumico 4,2 m,trdo dno in 50KM, el. trim, pri zglisiranju mi močno potegne krmo v vodo, motor je na najnižji točki ( pa še vedno mislim da ni dovolj nagnjen ), pa me zanima ali bi z montažo krilc to težavo odpravil ali naj se raje lotim postavitve motoraja pod kotom ( dodatna plošča ). Ali mogoče veste koliko naj bi znašal kot krmne stene, da bi šel motor v minus trim. lp
Pri meni se hitrost poveča ob enakem plinu pri izglisiranju za 4-5 vozlov vendar končna hitrost ostaja ista krilca pomagajo le ,da ti premca ne dvigne preveč ampak ti ga potiska dol . Takoj ko pa izglisira je pa treba popraviti kot motorja ker potem dobesedno orješ po morju toliko ti premec sili v vodo.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti