prava velikost propelerja za bay 2052 4,3

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

jagy
Poročnik korvete
Kraj: KK-KRK

prava velikost propelerja za bay 2052 4,3

OdgovorNapisal/-a jagy » Po Jul 30, 2012 22:31

katera velikost propelerja najbolj ustreza bayu 2052 z 4,3 motorjem ker ta ki ga imam zdaj gor me j....
čoln mi noče zglisirat zajame luft in zavrti v prazno
Kad se jede - jedem, kad se pije - pijem, kad se uživa - uživam, kad se radi - ne smetam.
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » To Jul 31, 2012 07:10

Meni je to delalo na 17" in na 3/4 gasa. No ko sem dal gor 19" so težave izginile. Edino ne vem kako dela z 21".
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Jul 31, 2012 17:40

ali razložiš prosim, kako ti zajame luft ?
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » To Jul 31, 2012 20:07

Pozdravljen.

Daj nam najprej napiši katero dimenzijo propelerja imaš, ker če ti zajema zrak potem imaš absolutno prevelikega, ampak ne korak, temveč premer propelerje.
V tem primeru je propeler preblizu kavitacijske plošče in pri izglisiranju vmes potegne zrak in motor se zavrti v prazno, čoln pa obstane.

Jaz sem to enkrat rešil samo z zmanjšanjem obsega za 1 cm in stvar je bila rešena, tega pa sem se poslužil zato ker drugega propa za probat nisem imel, novih pa nisem hotel čakat po 3 mesece, že tako so mi takrat ukradli pol sezone.

Ampak kot sem ti rekel, najpraj napiši dimenzije propa, potem pa boste tukaj primerjali med seboj.

Lp
jagy
Poročnik korvete

.

OdgovorNapisal/-a jagy » To Jul 31, 2012 20:46

23" to sem dobil na colnu ko sem ga kupil
Kad se jede - jedem, kad se pije - pijem, kad se uživa - uživam, kad se radi - ne smetam.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jul 31, 2012 20:55

Na takem čolnu in 4.3 L motorju je to zagotovo preveč, če je prenos standardni 2.0
Kakšna 21" bo prava.

Vseeno pa zaradi tega ne zajame zrak, samo končnih vrtljajev motor ne bo dosegel. Mogoče ga ti malo preveč trimaš navzgor in potem normalno da zajame zrak...
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Sr Avg 01, 2012 06:57

Kot sem že zgoraj napisal se mi je to dogajalo z 17". Nekje na 4/4 gasa je začelo zajemati zrak. Rešil sem z večjim propelerjem 19". Sedaj se mi to ne dogaja več, res pa je da bi mogoče bila 21" prava izbira na tem čolnu. Problem bi se pojavil ko bi imel malo ljudi več na krovu in bi se precej matral za izstrelitev iz vode.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Avg 01, 2012 10:20

meni pa še vedno ni jasno kako zajame zrak, pri normalni poziciji noge ?

PS: imam en 23P inox za prodat. . .
SlikaSlika

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Sr Avg 01, 2012 12:00

Ne razumem se glih preveč na kavitacijo ampak mislim, da se pod visokimi obrati propelerja zgodi to, da ne uspe zajeti vode in zajame zrak (ustvarjajo se zračni mehurčki zaradi vplinjanja). Tudi pri hidro turbinah se to dogaja, da kavitacija uničuje lopatice (imamo s tem večne probleme). Ko pride sodelavec z dopusta, ki dela doktorat na temo kavitacije se bom o tem problemu z njim pogovoril. Mogoče ima tudi kakšne programe za izračune.
jagy
Poročnik korvete

.

OdgovorNapisal/-a jagy » Sr Avg 01, 2012 12:44

Tex napisal/-a:meni pa še vedno ni jasno kako zajame zrak, pri normalni poziciji noge ?

PS: imam en 23P inox za prodat. . .

jaz pa navadnga tut za prodat
Uporabniški avatar
Bimmer
Viceadmiral
Kraj: Bled

OdgovorNapisal/-a Bimmer » Po Avg 06, 2012 16:24

Jo, k je ravno debata... Imam težavo, ne ravno z propelerjem, se je pa mogoče komu zgodilo podobno.

Na začetku sezone je čoln dosegel max hitrost 40 vozlov. Sedaj je že res, da je na peti par alg, ki jih kolikor toliko uspešno odstranjujem, vendar čoln ne gre hitreje kot 32 vozlov. Kar je pa najbolj zanimivo pa je to, da to hitrost doseže ali vozim z 3/4 plinom ali pa 4/4 oz. na polno.

Aja še to, 40 vozlov je dosegel tudi če nas je bilo gor 5 odraslih. Sedaj je 32 vozlov max hitrost tudi če sem sam.

Gre pa za plovilo Bayliner 2352 Capri, motor Merc 5.7 Carb.

Hvala in LP :)
Plovilo: ALA MOANA II
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Sep 14, 2012 19:35

Si kaj odkril od takrat?
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Bimmer
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Bimmer » Pe Sep 14, 2012 20:01

Nič novega praktično. Sem sčistil trup in peto, tako da se je poznalo cca. 4kts v plus. Bom pa dal cez zimo na servis frgazar, pa da vidmo drugo sezono.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Sep 14, 2012 21:11

Napisal si, da gre enako hitro s 3/4 kot s ful. Je tudi po čiščenju še vedno tako?

Imaš kaj opažanj- recimo koliko je bilo pri čem (hitrost, položaj 'gasa'...) vrtljajev motorja? So bili enaki pri polnem gasu kot pri 3/4 pri isti hitrosti?

Poraba goriva pri obeh položajih enaka ali različna? Kakšna je bila brazda za čolnom (itd.)? Enaka? Različna? Ton motorja enak ali različen? Teče enakomerno ali se pri polnem kaj zaganja?

Si že kaj pogledal (da niso zapacani filtri goriva, separatorji, da ni kje stisnjena kakšna cevka za gorivo..., da ni padel kak kos papirja v tank in zdaj prekriva vsis goriva iz tanka ali kaka podobna bedarija)?

O tem je sicer že kup v drugi temi (ali temah...)
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Bimmer
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Bimmer » Pe Sep 14, 2012 21:41

Ja, še vedno drži, da s polnim plinom nima večje hitrosti kot z 3/4 plinov ali pa vsaj razlika ni tako velika da bi jo opazil. Bom drugi teden še enkrat to stestiral, pa da vidim točno po gpsu kakšni bodo rezultati.

Kar se tiče obratov, ne morem točno reči, ker obratomer ne kaže pravilno oz. se pri 3400rpm ustavi, kljub temu, da se motor vrti naprej.
Pri polnem plinu ali 3/4 se na obratih definitivno pozna, tudi zvok motorja je drug. Sam motor pa deluje OK, brez cukanja, čudnih zvokov itd...

Cevi so ok, filtri so bili menjani na začetku sezone. Možno, da bi bil tudi tu problem, sploh ker je bil na začetku sezonu v tanku precej star bencin.
Sicer pa lahko Tex pove še kaj več, kot nekdo z več izkušnjami, ki se je prejšnji vikend vozil z menoj.

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta