Tahoe mnenje

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Dask
Višji štabni vodnik

Tahoe mnenje

OdgovorNapisal/-a Dask » To Dec 25, 2012 12:18

A ma kdo kakso izkusnjo kako se obnese na vodi tale stvar in pa na splosno kaksna je sploh kvaliteta teh colnov:

http://www.mornar.net/view/ad.asp?id=145456

Vnaprej hvala za vsako koristno info od izkusenih mackov.
sedna
Višji praporščak
Kraj: laško- pirovac

OdgovorNapisal/-a sedna » Sr Dec 26, 2012 10:11

Februarja sem bil na Sportu i Nautici v Zagrebu, kjer je bil tudi rastavljen takšen čoln. Poznavalci, ki so se ga ogledovali in komentirali, naj bi bil izdelan za jezera... podvodni del pa kopija Sea Ray.
Na pogled je lepa izpeljanka. Poglej malo na hrvaške fofume, oni že nekaj časa uvažajo TAHOE plovila. Tam bi moralo biti kaj več izkušenj s tem plovilom!
Uporabniški avatar
marcus
Admiral

Tahoe mnenje

OdgovorNapisal/-a marcus » Sr Dec 26, 2012 11:51

Evo ti en link do hrvaškega foruma:

http://www.forum.hr/showthread.php?t=472666

ali pa direkt proizvajalec

http://www.tahoe-boats.com/

LP
no rain, no rainbow
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Dec 26, 2012 18:14

Simpatični čolni, kvaliteta spodobna, cena novih pa je bila smešno nizka. Zlobni jeziki so imeli vedno za povedati, da hrvaški dealer nekaj "mulja"... Kaj točno naj bi "muljal" je vprašanje, je pa dejstvo, da so bile barke prodajane končnemu kupcu po nabavni ceni... Je bil to samo damping in način, da prodaš nekaj 10 čolnov, ki jih lahko potem kažeš potencialnim strankam ali pa je bilo zadaj kaj več...? Ne vem, me niti ne zanima!

Vsi ameriški čolni še posebej manjši bowriderji so si podobni kot jajce jajcu, vsa oprema od motorja, stekel, bitev, luči, mehanizmov, ozvočenja itd... je od istega proizvajalca na vsakem čolnu. Torej tudi nekih velikih razlik ni.

To, da je čoln narejen za jezera je smešno! Obstajajo pač čolni z bolj izrazitim V lomom in tisti z manj izrazitim. Je slednji zato za jezero? Nikakor ne, je pa manj udoben na nemirnem morju, kar je minus, plus pa je, da ima čoln tako manjšo porabo, lepše izglisira in je bočno precej manj "živčen"... Ko smo pri 5 metrskih bowriderjih je vse nekje tam-tam. Drastičnih razlik enostavno ni!
Dask
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Dask » Sr Dec 26, 2012 19:48

Na kaj je potrebno biti se posebej pozoren pri nakupu taksenga colna, kje se lahko skrtite kasne pomanjkljivosti.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Dec 26, 2012 20:11

admin napisal/-a:To, da je čoln narejen za jezera je smešno! Obstajajo pač čolni z bolj izrazitim V lomom in tisti z manj izrazitim. Je slednji zato za jezero? Nikakor ne, je pa manj udoben na nemirnem morju, kar je minus, plus pa je, da ima čoln tako manjšo porabo, lepše izglisira in je bočno precej manj "živčen"... Ko smo pri 5 metrskih bowriderjih je vse nekje tam-tam. Drastičnih razlik enostavno ni!

Ja!
Večji problem od vsega ostalega je dejstvo, da so čolni te dolžine namenjene piknikom in krajšim izletom. To pomeni čim več prostora in za ta dodaten prostor morajo biti čim širši, tu pa je keč.
Čoln dolžine 5m nikakor ne bi smel biti širok niti 2 m, da bi bil stabilen in lepo vodljiv v valovih, amiji pa gredo tudi do 2,5 m in dobiš skakajočo planko ne glede na V lom. Poleg neugodnega osnovnega razmerja dolžina/širina se še zmanjša odstotek vodne linije, saj iz 2,5 m ne moreš napraviti kratkega kljuna in ta pobere vsaj še krvavo potrebne pol metra vodne linije.
Odlični ameriški plastični čolni te velikosti so Allison in Tuff. Vse ostalo je preširoko in preveč poskakujoče za moj okus. Gumice te dolžine imajo precej ožje plastično dno in so mnogo stabilnejše od teh pikniških plastik.

Jezero-morje? Morda edino način hlajenja motorja in vgrajeni materijali, vse ostalo je "bolano", saj tudi sladka voda valovi.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Dec 27, 2012 18:09

Pri omenjenem čolnu je zelo opzen res mali V-lom. Zna bit res malo jebeno na valovih. Osebno bi bil pozoren tudi na prikolico s katero se prodaja. Če je všeta v ceno ali ne, je brezpredmetno, ker je za odpad. Nova ali rabljena pa bo še dodaten strošek...

LP
Dask
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Dask » Če Dec 27, 2012 18:33

Katere znamke colnov pa se v tej vrsti in velikosti najbolje obnesejo?
boss
Kontraadmiral
Kraj: Mali Lošinj

OdgovorNapisal/-a boss » Pe Dec 28, 2012 18:34

Še moje mnenje jezero/morje...

Največ navtike, motorne, je v ZDA, kalifornijski zaliv. Zaliv je zaprt, ni nekih večjih valov, neurij, ker ga od tihega oceana loči "jezik" kopna, vsi se vozijo znotraj zaliva, kjer valovi dosežejo max 2 m, in po rekah , ki se izlivajo v zaliv. Na drugo stran, tihi ocean, pa ne gre praktično nihče, ker je tam od 2 do 5 m mimogrede.
Zato čolni, ki so predvideni za plutje po takšnih razmerah, znotraj zaliva in po rekah, ne rabijo tolikšne trdnosti, debeline trupa, posledično so lažji in tudi z manjšo porabo. Tipični primer je Bayliner.
In Jadran je podoben primer, takšni čolni so popolnoma dovolj trdni za plovbo tu. Res pa je, da nekateri drugi proizvajalci, še posebej severnjaki, delajo bistveno debelejše, trdnejše in tudi težje lupine, kar pa ni nujno boljše za naš Jadran.
Moje mnenje je torej, da razlika v terminologiji jezero/morje ni ravno posrečena in pravilna, razmišljanje v tej smeri lahko prej škoduje, kot koristi.
In še nisem slišal, da bi kakšen redno vzdrževan in ne popravljen čoln (po kakšnem skalnem srečanju) počil na jadranskih valovih, recimo "rečni bayliner".

Lahko pa se motim :(.
adriaboy
Poročnik bojne ladje
Kraj: Šempeter

OdgovorNapisal/-a adriaboy » Pe Dec 28, 2012 18:51

Boss, z čim pa ti pluješ, ko toliko veš o teh rečnih baylinerjih ?
Nazadnje spremenil adriaboy, dne So Dec 29, 2012 11:40, skupaj popravljeno 1 krat.
sedna
Višji praporščak
Kraj: laško- pirovac

OdgovorNapisal/-a sedna » Pe Dec 28, 2012 21:09

Ne BOOS ima nekaj boljšega. Jaz imam Baylinerja! Mogoče je napisal zato, ker sem napisal, da je TAHOE čoln za jezera- sem pač slišal tako od dveh možakarjev na sejmu v zagrebu, ki sta coln ogledovala na vse načine. En teh dveh je povedal,da ima svojo delavnico za izdelavo colnov. Zato sem te podatke tudi navedel.
Za Bayliner tudi govorijo, da ni nevem kaj, mogoče nič boljši od TAHOE!!
S tem pa o Tahoe plovilih ne mislim nič slabega!!
Ko je Morje več ko 3 smo v mirnem zalivčku zasidrani...
boss
Kontraadmiral
Kraj: Mali Lošinj

OdgovorNapisal/-a boss » Pe Dec 28, 2012 22:18

AdriaBoy, mislim, da si me narobe razumel; Bayliner je 100 % dobra barka kljub temu, da jo nekateri imajo v slabi luči. Konec koncev je po moji informaciji Bayliner drugi največji proizvajalec bark na svetu, motornjač, po količini proizvedenih in prodanih, prvi je Sea ray.
Imel sem Baylinerja, daleč nazaj, je bil super, samo so mi stalno ostali morjeplovci, kvazi prijatelji, nevoščljivi, težili, da je to barka za jezera...
Zdaj imam podobno zadevo - Crownline-a.
adriaboy
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a adriaboy » So Dec 29, 2012 11:52

Mislim, da je Bayliner celo pred Sea Ray-em po prodanih novih čovnih... oz je največji prodajalec čovnov na svetu ?

No tako tudi piše na wikiju http://en.wikipedia.org/wiki/Bayliner
ne vem pa koliko je to rečni čoven, rečni je kanu pa kajak
:D

aha a ni Crownline tudi enako kot Bayliner ?
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Dec 29, 2012 19:55

adriaboy napisal/-a:Mislim, da je Bayliner celo pred Sea Ray-em po prodanih novih čovnih... oz je največji prodajalec čovnov na svetu ?

Kaj pa Sting Ray? Menda jih proda še več.
Vsi so "štancani" in taka je tudi kvaliteta. Ne rečem, da niso močni, so pa vsaj 40-50% težji kot bi bili, če bi proizvajalci bolj sledili napredku kot svojim denarnicam.
V glavnem so na trgu plovila korporacij Brunswick in Genmar ne glede na to kako se imenujejo sta vsaj v ameriškem primeru lastnika firm le ta dva. Prvi je recimo lastnik Baylinerja, drugi Mercuryja...
adriaboy
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a adriaboy » So Dec 29, 2012 20:54

ne vem, pravijo, da proda Bayliner največ čolnov-plovil, saj pravim ne vem zatopa sprašujem.
Ni mi jasno tu na forumu prebiram, da težji je čoln boljši je ?
Ti pa sedaj praviš, da bi morali iti z tehnologijo naprej in bi morali biti lažji ?
A niso vedno govorili, da je bayliner zanič, da poglej samo težo, da šparajo na materijalu trupa ?

Kaj je sedaj res, mora biti Čoln lažji ali težji ?

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost