rotax motor in jet pogon

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

markomkm
Štabni praporščak
Kraj: obala

rotax motor in jet pogon

OdgovorNapisal/-a markomkm » Sr Jun 18, 2008 10:26

Pozdravljeni
Kaj mislite o omenjenih motorjih na čolnih vzdržljivost delovanje.
Zanima me tudi ali je res možno kot nekateri pravijo da lahko pri odprtini kjer zajema vodo povleče kakšno svinjarijo (trde delce) in to potem uniči turbino.
hvala za odgovore
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Sr Jun 18, 2008 12:53

To je kot pri jet-ih ali zodiac gumenjaki z jet pogonom. Izogibati se moras svinjariji na morju, posebej plasticnim vreckam in kosom lesa. Ce se ti pa kaksna vrvica navije pred turbino na osovino, ne forsirat motor, ker se bo pregrel, temvec coln odvleci nekam, kjer ga lahko dvignes in ocistis svinjarijo z osovine. Pa se redno ga je treba splakniti z sladko vodo in konzervirat pred zimo, ker so tej motorji in pogoni precej obcutljivi na sol.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jun 18, 2008 17:32

Ja je možno, tudi Nemo ti je že to povedal. Jet je odličen za vodne skuterje, na čolnu pa ga ne bi maral... Nima prav nobenih prednosti, samo slabosti in to ne malo!

LP
markomkm
Štabni praporščak
Kraj: obala

OdgovorNapisal/-a markomkm » Če Jun 19, 2008 11:32

Hvala za odgovore.
To sprašujem zato ker sem našel en gliser seadoo 200 speedster po ugodni ceni pa se malo zanimam če se splača to kupit. Gliser mi je po videzu zelo lep.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Jun 21, 2008 11:18

Je lep, je hiter, vendar pa na morju katastrofalen. Je pač igrača za zajebancijo po zalivu, malo smučanja in vleke tube... Kakšnih resnih podvigov pa jaz z njim ne bi načrtoval... Mirno morje, najbolje jezero in to je to...

LP
Original-One
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Original-One » Če Dec 17, 2009 20:32

admin napisal/-a:Je lep, je hiter, vendar pa na morju katastrofalen. Je pač igrača za zajebancijo po zalivu, malo smučanja in vleke tube... Kakšnih resnih podvigov pa jaz z njim ne bi načrtoval... Mirno morje, najbolje jezero in to je to...

LP

Temo potegnil iz naftalina.. Kaj je res speedster toliko zanič, kar se tiče plovbe po slabem morju? Predpostavljeno, da me skakanje čez valove ne moti?

lp
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Dec 17, 2009 22:15

Vsi jeti so na morju bolj tako-tako... Dokler je zadeva "prilimana" na vodo, mu stabilnost daje sesanje vode na spodnjem delu trupa. Takrat je čoln tudi lepo "zaliman" na površnino... Ko skočiš že čez manjši val zajame zrak in takrat je povsem neobvladljiv!!! No ja, to je tudi logično... Pač vse je v zraku in popolnoma nič v vodi.
Druga zgodba so skuterji, ki so zelo majhni in za svojo majhnost ZELO težki in pa tudi relativno dolgi proti širini... Pri skokih si hitro nazaj in je vse skupaj zajebancija, speedster je pa že druga zgodba. Bistveno je preširok in ko sem ga nekajkrat gledal pri vzporedni plovbi, se lepo vidi, da je držanje smeri bolj nesuvereno in večkrat čoln drsi kar malce bočno...
Spet druga zgodba so velike jahte z jet pogoni, recimo tiste nad 100 feetov dolžine. Tam mislim, da je vsakemu jasno, da jeti ne ostajajo brez vode prav pogosto... Že recimo naš čoln od kapitanije (SAR) je precej stabilen, pa je relativno majhen...

Jet ima prednosti, ima pa tudi slabosti, ki jih je bistveno več. Le zakaj misliš, da ni več čolnov z jeti? Zakaj ni več izvenkrmnih motorjev jet?

LP
rterpin1
Desetnik

OdgovorNapisal/-a rterpin1 » Pe Dec 18, 2009 14:05

Pa se nekaj bi dodal zdaj ne vem ampak mislim da ima enak motor kot vodni skuter in sicer 1500 ccm navit in to ne more delat enako zanesljivo kot en izvenkrmni ali notranji motor.Mogoce pa tega gledas?

http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?ID=58468

Jaz na tvojem mestu bi za ta denar kupil kaksno rabljeno plastiko ali pa gumona bi imel se najmanj problemov za noret bi si pa rental vodni skuter in to je to. lp rok
Original-One
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Original-One » Pe Dec 18, 2009 16:22

rterpin1 napisal/-a:Pa se nekaj bi dodal zdaj ne vem ampak mislim da ima enak motor kot vodni skuter in sicer 1500 ccm navit in to ne more delat enako zanesljivo kot en izvenkrmni ali notranji motor.Mogoce pa tega gledas?

Jaz na tvojem mestu bi za ta denar kupil kaksno rabljeno plastiko ali pa gumona bi imel se najmanj problemov za noret bi si pa rental vodni skuter in to je to. lp rok

Ne, v mislih sem imel kaj takega

http://www.subito.it/sea-doo-speedster- ... 321554.htm

samo malo tipam, se precej bolj nagibam k gumenjaku

lp
adrian
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a adrian » So Dec 19, 2009 11:58

mislim, da vsak tip plovila najde svojega kupca, če si avanturistični športni tip je tudi to plovilo lahko odlično , sicer pa se to plovilo, katerega navajaš prodaja na Siciliji, tam so cene res nižje kot drugod, izvor vprašljiv,
sicer pa če bi se tam odpravil kupiti plovilo, bi pomenilo da imaš "jajca", ter je to pravi čoln zate, vsem, kateri kupujejo plovila v tujini svetujem, naj ga kupijo raje preko agencij, je bolj sigurno in še dokumentacijo uredijo
Original-One
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a Original-One » So Dec 19, 2009 13:54

adrian napisal/-a:mislim, da vsak tip plovila najde svojega kupca, če si avanturistični športni tip je tudi to plovilo lahko odlično , sicer pa se to plovilo, katerega navajaš prodaja na Siciliji, tam so cene res nižje kot drugod, izvor vprašljiv,
sicer pa če bi se tam odpravil kupiti plovilo, bi pomenilo da imaš "jajca", ter je to pravi čoln zate, vsem, kateri kupujejo plovila v tujini svetujem, naj ga kupijo raje preko agencij, je bolj sigurno in še dokumentacijo uredijo

Res je čisto na jugu, to sem dal samo primer. Nebi šel toliko južno po čoln, ni šans.
adrian
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a adrian » So Dec 19, 2009 14:03

Kupi raje gumenjaka ali fišermana, ujami še kako dobro ceno, kmalu po novem letu bodo cene sigurno višje, prijetne praznike vsem
LaMike
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a LaMike » Po Dec 21, 2009 10:16

rterpin1 napisal/-a:Pa se nekaj bi dodal zdaj ne vem ampak mislim da ima enak motor kot vodni skuter in sicer 1500 ccm navit in to ne more delat enako zanesljivo kot en izvenkrmni ali notranji motor.Mogoce pa tega gledas?

Če ga dobiš za 50% nižjo ceno ( kot je navedena) je cena normalna. Drugače pa ta "ugodno" ni nič kaj preveč ugodno. :evil:
admiral
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a admiral » Po Feb 01, 2010 14:06

kaj pa so prednosti takšnih pogonov pri velikih jahtah, tudi jadrolinija ima precej brzih brodov opremljenih z takšnim pogonom?
kotulc
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a kotulc » Po Feb 01, 2010 14:43

To tudi mene zanima, nenazadnje ima tudi "naš" Prince of Venice jet pogon.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta