Bayliner 1851-2052

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

igor30
Desetnik

Bayliner 1851-2052

OdgovorNapisal/-a igor30 » Pe Sep 06, 2013 17:30

Pozdravljeni! Sem zelenc v slanih vodah. Potreboval bi vašo kratko mnenje glede mojega razmišljanja. Ogledujem si omenjeni čoln/model od 1851 do 2052 motor merc 3.0 letnik letnik okol 1996. Uporabljal bi ga 2-4 tedne na leto v kosu, tričlanska familija, mal plažice, potepanje wake-anje, skratka povprečna uporaba. Všeč sta mi oba modela mogoče celo bolj 1851 zaradi same avtonomije teža/poraba. Motor ostane 3.0 več ne potrebujem. V večini primerov bi bila dva odrasla en otrok, mal krame, skrinja 12V ipd, zato mi je všeč kabina, bowrider odpade. Mnenje ki bi ga potreboval je kako je finančno s takim gliserjem, poraba, dovoljenja, registracija, zavarovanje. Prosim kr direkt, v stilu "tak gliser te pride na leto 1500 evrov" dovoljenja zavarovanja bencin za 14 dni u easy potepanja? Je pa res da sem sam svoj mojster (predelava kombi/avtodom, gradnja, avtoelektrika, mehankarija, šraufarija, računalniki) tko da vsaj tukaj lahko prišparam kakšen $$ in kaj popedenam ker ebay/google/youtube delajo čudeže :D

p.s. vem da je že ogromno odprtih tem (vse prebral) takih kakor je moja, pa vseeno bi prosil nekoga ki ima ali pozna podoben čoln, da mi pove kako je finančno, kakšne težave lahko pričakujem, je tak čoln primeren za vsakdanje kruzanje po jadranu in podobno. FUL hvala, vrnem znanje na drugih področjih zaenkrat 8)
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Pe Sep 06, 2013 19:13

Dobrodošel!

Sigurno ti bodo naši člani, ki posedujejo takšne gliserje pomagali. Trenutno je bolj slaba prisotnost na forumu.
Sam ti kaj dosti ne morem pomagati. Sicer sem pred 17-imi leti imel 2052, ampak z 4,3 motorjem. Z njim bil zelo zadovoljen, a kajpak. Saj je bil nov.
Stroškov nekaj bo, posebej pri starejšem letniku, a vse odtehtajo kasnejši užitki. Če znaš sam večino postoriti, se nimaš kaj bati. Material za Mercruiser ni drag.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Pe Sep 06, 2013 20:20

Pozdravljen, tudi sam sem nekaj let nazaj razmišljal popolnoma isto in kupoval točno to kar iščeš ti.Šel sem pogledat plovila od Cresa,Krka,Pule,Kopra,Ljubljane... pa še kakšno mesto se bi našlo.Nazadnje sem pa kupil kar neki let mlajšega in sicer baya 602 z 3.0L motorjem.Z njim sem preživel štiri leta dopusta zelo sem navdušen nad nemu, res pa je, da mi je ratal 1m prekratek :oops: no ja kot vsem našim članom :wink: , zato se letos prodaja.Iskal sem kabinarja tako kot ti, in ko sem šel pogledat 1851 sem bil razočaran, ker v njem ni dovolj prostora v tisti kabinci za prespat.Noter lahko samo namečeš kakšno kramo (rešilni jopič...), 2052 mi je bil všečen, samo kaj ko nisem dobil nobenega po mojem okusu, pa še starejši letniki so in več ali manj imajo vsi 4,3L motor vgrajen, no ja saj to ni slabost, daleč od tega, samo sem iskal malo mlajše letnike.In kot sem že omenil sem pristal na 602 in sicer letnik 2003.Obvezno zavarovanje me pride na leto 127€, kasko zavarovanje za dva meseca cca 155€, potem pa pride še zavarovanje in tehnični pregled prikolice cca 95€, pa še kakšen servis moraš naredit svečka cca 6€ olje je cca 30€ 4L za motor, olje za peto je cca 9€ 1L, potem so tukaj še cink protektorji cca 45€ komplet, potem pride antifouling piksna po cca 35€, pa še kaj bi se našlo.Kar se pa goriva tiče imam porabo povprečno na uro vožnje cca 15-18L pri potovalki 22-25 mil.V bistvu imam en rezervoar za cca 8 ur delovanja oziroma vožnje z plovilom.

Na toliko malo na hitro o tem, da nebom pisal prosti spis :wink: če te pa še kaj konkretno zanima pa z besedo na dan, saj veš radi pomagamo če se le da :wink:
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Pe Sep 06, 2013 22:16

Če ti je 1851 všeč ni slabo in tudi motor 3.0 še zadostuje,2052 ti pa ne priporočam z 3.0 motorjem,boš slej ko prej razočaran,je preslaboten,mora imet 4.3 motor.2052 z 4.3 mot.in 190KM(uplinjač na 2 grla)na 4 grla 205KM.Odločil bi se za 190KM,ker tudi ni žejen.Povsod pa moreš itak bit pozoren na rizerje(prelivne fajfe),to je potrošnji maerial,ki ni dobro,da je starejši od 5 let.Je pa dobro,da sam lahko opraviš taka dela,se pač privarčuje kak cvenk :lol:
mašinfirer
igor30
Desetnik

OdgovorNapisal/-a igor30 » So Sep 07, 2013 00:15

Full hvala! Se pravi za 2052 je 3.0 presvoh. Potem se bom pa kar drzal modela 1851, se mi zdi da bi bil cist uredu zacetniski coln za dva odrasla in enga rogovilca :) Z prevozenimi urami pa ga bom po vasih mnenjih sodec hitr prerastu. Kako pa je s to teorijo "nakup pozimi" so res cene bolj ugodne, je to ful narobe ce colna ne bi mogel sprobat? Verjetno kot zacetniku bi mi bilo vse vredu, ker dejansko ne vem kako se mora tak gliser obnasat. In se to, tudi na tem forumu sem zasledil debato o tem kako so "teli" baylinercki delani za jezera in podobno, majhen ugrez... Omenjeni model je res tak bolj mini glisercek, kako se to sploh pelje po jadranu, a je res taka kriza z izjemo idealnih pogojev? Hehe kr vidm svojo k bi nas ze prvo voznjo metal pa guncal pa prbijal, pa bi komi sebe drzala kaj sele triletno hcerko "a za takle guncanje sem se mogla odpovedat..." :)))
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Sep 08, 2013 20:52

Pa saj ni tako majhen,5.5m je kar solidno za štart.Razlika jezerski ali morski čoln je uglavnem le v podnu čolna,se pravi oblika dna.Čoln za sladko ali jezersko vodo ima manjši -V-dno,bolj ploščato,zato ni preveč primerno za morje.Morsko ima večji-V-trup,zato se tudi lepše pelje v val.Kako najlažje to preceniti pri ogledu,ni težko.Zadaj pri peti pogledaš ali je bolj ploščato,ali -V-dna bolj strm,ta večji -V-je pravi.Če pa imaš kakšen kotnik,ki ti kaže stopinje,ga lahko še zmeriš,da se prepričaš.Za morje naj bi bilo med 17-21 ali celo kaj več stopinj.Manj od 17 stp. ne jemlji.Nakup pozimi ali pomladi ne pomeni nič.Bolje ,vsaj zame je pred zimo,ker ga do poletja malo spoznaš,ga prešpioniraš in kaj postoriš po svojem okusu. :lol: Če je pravi (morski)naj te vožnja z njih ne skrbi,le firbec je hud kako bo :roll: Dobro pa le poglej dokumentacijo,tudi za prikolico.in opravi čimprejšni prepis.Priporočam ti,da ne hodiš v šponovijo pri nakupu z nikomer :evil:,ker v šponovji je še pees crknil :evil:
mašinfirer
Simon3078
Kapitan bojne ladje
Kraj: Lj-Izola

OdgovorNapisal/-a Simon3078 » Po Sep 09, 2013 10:48

Predlagam ti lastnih izkušenj Bayliner 2052 od letnika 1997 (novejši model) dalje z motorjem 4.3 MC. Stara linija pred 1997 je preveč zastarela v primerjavi z novejšo. Sosed na privezu je imel 1996, jaz pa 1998 in je bila ful razlika v obliki. Motor 4.3 pa je ravno pravi, porabil ti bo na potovalki pod 20 litrov! Če dobis novejši MPI motor z 220 KM še tok boljše!

Tudi za prodajo je 2052 najbolj zaželjen v tem razredu!
igor30
Desetnik

OdgovorNapisal/-a igor30 » Če Sep 12, 2013 12:21

habibi Vll napisal/-a:Pa saj ni tako majhen,5.5m je kar solidno za štart.Razlika jezerski ali morski čoln je uglavnem le v podnu čolna,se pravi oblika dna.Čoln za sladko ali jezersko vodo ima manjši -V-dno,bolj ploščato,zato ni preveč primerno za morje.Morsko ima večji-V-trup,zato se tudi lepše pelje v val.Kako najlažje to preceniti pri ogledu,ni težko.Zadaj pri peti pogledaš ali je bolj ploščato,ali -V-dna bolj strm,ta večji -V-je pravi.Če pa imaš kakšen kotnik,ki ti kaže stopinje,ga lahko še zmeriš,da se prepričaš.Za morje naj bi bilo med 17-21 ali celo kaj več stopinj.Manj od 17 stp. ne jemlji.Nakup pozimi ali pomladi ne pomeni nič.Bolje ,vsaj zame je pred zimo,ker ga do poletja malo spoznaš,ga prešpioniraš in kaj postoriš po svojem okusu. :lol: Če je pravi (morski)naj te vožnja z njih ne skrbi,le firbec je hud kako bo :roll: Dobro pa le poglej dokumentacijo,tudi za prikolico.in opravi čimprejšni prepis.Priporočam ti,da ne hodiš v šponovijo pri nakupu z nikomer :evil:,ker v šponovji je še pees crknil :evil:

Se pravi se tudi te modeli Bayliner 1851/2052 razlikujejo med morski/sladki?

Predlagam ti lastnih izkušenj Bayliner 2052 od letnika 1997 (novejši model) dalje z motorjem 4.3 MC. Stara linija pred 1997 je preveč zastarela v primerjavi z novejšo. Sosed na privezu je imel 1996, jaz pa 1998 in je bila ful razlika v obliki. Motor 4.3 pa je ravno pravi, porabil ti bo na potovalki pod 20 litrov! Če dobis novejši MPI motor z 220 KM še tok boljše!

Čisto verjamem da je tako, vendar ta opcija že malo presega buget, oziroma malo več potegne za sabo, za štart bi bolj u "easy" da vidim sploh kako pa kaj. Načeloma sem se že nekaj prevozil po gumah pa kakšen fisherman tudi, samo lastnik pa nisem bil nikoli.
Simon3078
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Simon3078 » Če Sep 12, 2013 12:27

Na novo je dal nekdo 2052 letnik 1998 gor za 5.500€:

http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=160604

Preveri če je oglas taprav in v kakšnem stanju je!
Pa vzami kerga mehanika oz koga ki se spozna, da ti ga pregleda!

Je pa res, da v naktiki ni šparanja!
igor30
Desetnik

OdgovorNapisal/-a igor30 » Če Sep 12, 2013 12:33

Tale je sumljiv za tak dnar :shock:
Simon3078
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Simon3078 » Če Sep 12, 2013 12:43

Ja saj zato sem ti rekel da ga preveri.

Drugace pa imas podobne varijante po okol 7.000!
aleksander67
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a aleksander67 » To Sep 17, 2013 01:17

Sam imam Bayliner-2052,moram reči,da sem zadovoljen,motor 4,3 in ustreza.Poraba med 18 in 22l,še bolje bi bilo,če bi prejšnji lastnik malo bolje skrbel zanj,bil je malo zanemarjen,a se počasi spravlja v normalo.Habibi je vir dobrih idej in mi je dal mnogo koristnih napotkov.
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » To Sep 17, 2013 06:22

Simon3078 napisal/-a:Na novo je dal nekdo 2052 letnik 1998 gor za 5.500€:

http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=160604

Preveri če je oglas taprav in v kakšnem stanju je!
Pa vzami kerga mehanika oz koga ki se spozna, da ti ga pregleda!

Je pa res, da v naktiki ni šparanja!

Prodaja ga tale gospod.

http://www.itis.si/OVNIC-PETER?5681620

Najbrž ni fake.
https://vodovod-rh.si/
igor30
Desetnik

OdgovorNapisal/-a igor30 » Sr Sep 18, 2013 10:26

Ja res je ni fejk. Gospod z obale, čoln je bil slišat bolj bogi, u vodi je skozi tudi čez zimo, zici so baje mal pocufani, motor je blok menju pred kratkim kao vložil 2700 eur? :? Na vprašanje zakaj je čoln "pod ceno" prav da se zaveda situacije (recesija) in da ve da se čolni ne prodajajo. Ok recimo... Čakam na sliko, da mi pošlje, se zgovoarja da ima sam eno od daleč, pomoje je čoln res revček, je pa za pogledat seveda. :roll:
Davke
Višji vodnik

bayliner 2052

OdgovorNapisal/-a Davke » Sr Nov 13, 2013 10:27

Pozdravljeni!

Sem novi na forumi in pa tudi novinec v navtiki...

Premišljujem, da bi kupil baylinerja 2052 letnik 1994, ima pa nov motor gor 4,3 mercruiser...
Pa me zanima par stvari...
poraba, zavarovanje, registracija,okvare takega motorja ipd...uglavnm sej vem da je tega že ogromno gor,a ampak ali mi lahko nekdo konkretno pove čimveč o tem čolnu in motorju..

evo link katerega si ogledujem

http://www.mornar.net/view/ad.asp?ID=140707

vaša mnenja so zelo žaželjena :D

lp

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta