SUZUKI dt 30c - vaše mnenje
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
SUZUKI dt 30c - vaše mnenje
Najprej vsi lepo pozdravljeni, na tem čudovitem forumu!
Pred kratkim sem nabavil rabljen Gumenjak NOVOMARINE2 RH 360 (let 1990), skupaj z motorjem SUZUKI dt 30c (2 taktni) letnik 1996, 5300 rpm, 3 cilindre, ki sam dela mešanico.
Zanima me, kaj lahko pričakujem od te kombinacije na morju, če bova v čolnu dva odrasla in trije otroci 15-20kg + nekaj krame za na plažo? Ali bom lahko glisiral in ali je še mogoče dovolj rezerve moči, da bi vlekel kakšno tubo?
Najbolj pa me skrbi motor!
Kako lahko ugotovim, če moram menjati impeler ali ne, glede na to, da ko dam motor v čeber z vodo, mi po cca. desetih sekundah začne voda v tankem curku teči iz cevke pod motorjem in tudi iz izpuha na zgornjem delu noge. Dvakrat pa se mi je zgodilo, da voda ni začela tečti niti po 30tih sek. in sem motor raje ugasnil. Pa tudi ko začne tečti, postane precej topla že po nekaj sekundah. Ali je vse to normalno?
Zanima me tudi, koliko cinkovih anod mora imeti ta motor, jaz sem namreč našel samo dve; eno tik nad propelerjem in eno tam, kjer je motor vpet na čoln. ali jih je to dovolj?
Kakšne izkušnje imate sicer z temi motorji? So zanesljivi ali moram biti pri kakšni stvari posebej previden.
So dosti slabši od Yamahe, honde, tohatsutov tega letnika ali so tu nekje?
Kako naj izmerim če dolžina noge ustreza temu gumenjaku?
Za kakršnokoli informacijo in pomoč bom zelo hvaležen!!!
Pred kratkim sem nabavil rabljen Gumenjak NOVOMARINE2 RH 360 (let 1990), skupaj z motorjem SUZUKI dt 30c (2 taktni) letnik 1996, 5300 rpm, 3 cilindre, ki sam dela mešanico.
Zanima me, kaj lahko pričakujem od te kombinacije na morju, če bova v čolnu dva odrasla in trije otroci 15-20kg + nekaj krame za na plažo? Ali bom lahko glisiral in ali je še mogoče dovolj rezerve moči, da bi vlekel kakšno tubo?
Najbolj pa me skrbi motor!
Kako lahko ugotovim, če moram menjati impeler ali ne, glede na to, da ko dam motor v čeber z vodo, mi po cca. desetih sekundah začne voda v tankem curku teči iz cevke pod motorjem in tudi iz izpuha na zgornjem delu noge. Dvakrat pa se mi je zgodilo, da voda ni začela tečti niti po 30tih sek. in sem motor raje ugasnil. Pa tudi ko začne tečti, postane precej topla že po nekaj sekundah. Ali je vse to normalno?
Zanima me tudi, koliko cinkovih anod mora imeti ta motor, jaz sem namreč našel samo dve; eno tik nad propelerjem in eno tam, kjer je motor vpet na čoln. ali jih je to dovolj?
Kakšne izkušnje imate sicer z temi motorji? So zanesljivi ali moram biti pri kakšni stvari posebej previden.
So dosti slabši od Yamahe, honde, tohatsutov tega letnika ali so tu nekje?
Kako naj izmerim če dolžina noge ustreza temu gumenjaku?
Za kakršnokoli informacijo in pomoč bom zelo hvaležen!!!
Impeler menjaj in ne pomišljaj, "če je potrebno"!. To je tako kot zobati jermen pri avtomobilih. Če ne veš kdaj je bil menjan, potem MENJAJ! Strošek impelerja je zanemarljiv, zraven bodo podmazani še vsi vijaki, sklopi, ripne... In potem imaš 3 leta mir... Impeler se ne menja, ko crkne, ker takrat je šel tudi cel motor. Impeler se menja preventivno, ko je še popolnoma dober!!! Kot sem rekel, primerjava z zobatim jermenom je zelo na mestu...
Da je voda kar hitro topla je precej normalno, saj se 2T hitro segreje.
Glede Suzukija proti ostalim, pa je to povsem dober motor. Primerjava z Hondo pa ni možna, saj so tam vsi 4T.
Dolžina noge se določi po položaju kavitacijske plošče, ki mora biti v istem nivoju, kot dno plovila.
LP
Da je voda kar hitro topla je precej normalno, saj se 2T hitro segreje.
Glede Suzukija proti ostalim, pa je to povsem dober motor. Primerjava z Hondo pa ni možna, saj so tam vsi 4T.
Dolžina noge se določi po položaju kavitacijske plošče, ki mora biti v istem nivoju, kot dno plovila.
LP
Moja kavitacijska plošča (če je to tista, na katero so pritrjena krilca za lažje izglisiranje) je cca 4 cm nižja od dna čolna. Ali je to vredu?
Impeler bom kupil tukaj:
http://www.navtikasport.com/index.php?productID=558
in ga bom kar sam zamenjal, istočasno pa tudi olje v peti.
Zanima me, če je to vredu impeler, ker verjetno ni original suzukijev?
Zamenjal bom tudi svečke, ne vem pa, kje na bloku motorja so cink zaščite, če sploh so?
Ali bi moral menjati še kaj, glede na to, da nimam informacij, kaj je prejšnji lastnik počel z motorjem?
Impeler bom kupil tukaj:
http://www.navtikasport.com/index.php?productID=558
in ga bom kar sam zamenjal, istočasno pa tudi olje v peti.
Zanima me, če je to vredu impeler, ker verjetno ni original suzukijev?
Zamenjal bom tudi svečke, ne vem pa, kje na bloku motorja so cink zaščite, če sploh so?
Ali bi moral menjati še kaj, glede na to, da nimam informacij, kaj je prejšnji lastnik počel z motorjem?
Mogoče ti cena ne pomeni veliko, vseeno pa za primerjavo povem, da impeler za Yamaho 25 tu stane 37€, pri Šternu pa je 17€ (original).
Glede dolžine noge pa tole:
http://www.coln.si/index.php?option=com ... &Itemid=27
Nazadnje spremenil klemen, dne To Jul 15, 2008 08:52, skupaj popravljeno 1 krat.
Za dolžino noge imaš na skici, na linku. Načelno mora biti kavitacijska plošča točno na višini dna, odstopa lahko kakšen cm v minus, 4 cm, se pa meni zdi malo preveč. Ni pa tukaj strašne panike... Ne delaj iz tega prevelikega problema.
Glede impelerja, pa bi se jaz raje odločil za original. Tako si vsaj brez skrbi... Ni nujno, da je boljši, je pa garantirana neka kvaliteta!
LP
Glede impelerja, pa bi se jaz raje odločil za original. Tako si vsaj brez skrbi... Ni nujno, da je boljši, je pa garantirana neka kvaliteta!
LP
Včeraj sem testiral čoln na ptujskem jezeru. V čolnu smo bili 2 odrasla in dva otroka, skupna teža pbl 250 kg. Izglisirali smo v cca 3-5 sek, končna hitrost po gpsu pa je bila 42 km/h.
To je vse ok, ampak ko motorju odvzamem polni gas pa naenkrat do nule, pa mi motor ugasne in ga moram potem ponovno prižgati. Pa tudi, ko se hočem peljati naprej pod minimalnim gasom, mi ponavadi crkne, če pa dam ročko takoj do konca naprej, pa gre. Ampak tako se jaz ne moram voziti po marini, parkirati,...
Kaj bi lahko bilo narobe? Prosim naj mi nekdo vsaj namigne!!!
Ali je možno, da sistem za dodajanje olja k gorivu ne deluje pravilno in bi bilo bolje, da naredim 1% mešanice kar v rezervoar?
Ali je možno, da je motor pregret? Zariban?
Voda iz noge teče kar v slapu in motor lahko držim z roko, tako da preveč se po moje ne segreva.
To je vse ok, ampak ko motorju odvzamem polni gas pa naenkrat do nule, pa mi motor ugasne in ga moram potem ponovno prižgati. Pa tudi, ko se hočem peljati naprej pod minimalnim gasom, mi ponavadi crkne, če pa dam ročko takoj do konca naprej, pa gre. Ampak tako se jaz ne moram voziti po marini, parkirati,...
Kaj bi lahko bilo narobe? Prosim naj mi nekdo vsaj namigne!!!
Ali je možno, da sistem za dodajanje olja k gorivu ne deluje pravilno in bi bilo bolje, da naredim 1% mešanice kar v rezervoar?
Ali je možno, da je motor pregret? Zariban?
Voda iz noge teče kar v slapu in motor lahko držim z roko, tako da preveč se po moje ne segreva.
Brez dodatnih informacij bo ta težka... Moj tip bi bil uplinjač (nastavitev/zamašen/problem z iglo ali plovakom(torej nivojem splošno)...)
Je pa lahko krivo ogrooomno zadev, od vodnikov goriva, anti-sifonskega ventila na tanku, nepravilne mešanice, starega goriva, "fauš lufta".... in še bi se našlo... Nisem pa poznavalec za izvenkrmne motorje tako da sem lahko kje "mimo vsekal"
...
Kot pravijo predhodniki, pa raje kupi original impeler da ne bo nepotrebnih težav. Tisto pivo manj za razliko v ceni bo pa že možno potrpeti, ne?
Pa še nekaj: postopek za menjavo olja v peti poznaš, ne?
LP
SS
Kot pravijo predhodniki, pa raje kupi original impeler da ne bo nepotrebnih težav. Tisto pivo manj za razliko v ceni bo pa že možno potrpeti, ne?
Pa še nekaj: postopek za menjavo olja v peti poznaš, ne?
LP
SS
Zakaj nimamo nikoli dovolj časa da bi zadevo naredili dobro prvič, vedno pa dovolj časa da jo naredimo še enkrat?
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov