Mešanica za T4...

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

anzi
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Mešanica za T4...

OdgovorNapisal/-a anzi » Ne Jun 10, 2007 16:51

Mogoče na prvi pogled neumno vprašanje, pa vendarle. Kakšno mešanico pripravljate za vašega Tomosa 4?
1 ali 2%? Sam sem za bivšo Yamaho 15 pripravljal 1%. Zanima me še kateri bencin tankate za 2T motorje? neosvinčenega 95 ali 98?
Da ne odpiram nove teme, vprašam še naslednje:
Zanima me še to, če je zastava obvezna za čoln do 6m dolžine?
V sredo namreč odhajam na obalo testirat mojega gliserčka :wink: .
Nazadnje spremenil anzi, dne Ne Jun 10, 2007 17:01, skupaj popravljeno 1 krat.
LP anzi
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Ne Jun 10, 2007 16:59

Za t4 sem delal 3% z navadnim 2T oljem,za T18 sem pa nabavil Motul 2T outboard pa bom delal 2% kot piše v navodilih za Tomos18.
Kakšno olje uparabljate drugi za vaše dvo taktne motorje?
Lp
anzi
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a anzi » Ne Jun 10, 2007 17:04

acrobat napisal/-a:Za t4 sem delal 3% z navadnim 2T oljem,za T18 sem pa nabavil Motul 2T outboard pa bom delal 2% kot piše v navodilih za Tomos18.
Kakšno olje uparabljate drugi za vaše dvo taktne motorje?
Lp

Uf, kako hiter odgovor!

Jaz bom za mojega Tomoska nabavil čisto navadni dvotaktol. Upam, da bo zadovoljen :lol: .
LP anzi
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Jun 10, 2007 17:18

Če hočete T4 dobro nikakor ne uporabljajte navadnega dvotaktola. Še slabše je, če boste uporabljali outboard olje! :!: :!: :!: :!: :!: To je olje, ki je namenjeno nizkim temperaturam izgorevanja.
Tomos 4 je zračno hlajen motor, ki pri delovanju dosega ekstremno visoke temperature, pri katerih outboard maže enako nič!!! Za mazanje je primeren le Motul 600, Motul 800 ali Castrol TTS (mogoče še kaj podobnega od druge konkurence namenjeno za dirkanje). Mešanica naj bo 1,5 do največ 1,8%. Vse kar je več pomeni dodatno segrevanje in s tem večjo možnost zaribanja.
Tomos 18 pa je popolnoma druga zgodba, kjer je outboard super stvarca. Priporočam Quicksilver (original Mercury) 2%. Verjetno najboljše olje v tem razredu...

anzi: zastavica ni obvezna.

LP
anzi
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a anzi » Ne Jun 10, 2007 17:40

OK, kaj pa Quicksilver-ovo olje. Tega imam na čolnu kar precej, uporabljam ga namreč pri mešanici za Evinruda?
Kaj pa oktani pri bencinu?
LP anzi
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Jun 10, 2007 18:49

Quicksilver je eno najboljših olj za zunajkrmne dvotaktnike, kar sem napisal že zgoraj. Tudi za tvojega Evinruda je prima in ti ga priporočam tudi za v naprej. Ni pa to olje dobro za T4. Za tistega si kupi en liter Castrol TTS in ga boš imel za vekomaj. Če doma kaj uporabljaš motorno žago, ga lahko porabiš tudi tam. Verjemi, da ti bo tudi žaga hvaležna... Pa še smrdi ne! :D
Bencin za vse dvotaktnike izključno 95. Včasih smo uporabljali 91, še prej pa če se ne motim iz mojih mopedističnih časov 86 oktanski osvinčeni. Manjše oktansko število pomeni malenkost manjše segrevanje, kar je dobro. Večje oktansko število je potrebno samo pri 4 taktnih motorjih, ki imajo veliko kompresijo, preprečuje pa samovžig ali bolj popularno klenkanje.

LP
monster_d
Kapitan
Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a monster_d » Ne Jun 10, 2007 19:27

Koliko pa je priblizno liter Castrol TTS olja?
Se dobi po kakih avtotrgovinah z rezervnimi deli?
lp
anzi
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a anzi » Ne Jun 10, 2007 20:06

OK, potem bom pa kar TTS-a kupil. Hvala za nasvete!

LP
LP anzi
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Ne Jun 10, 2007 22:10

Na netu sem najdu ceno za castrol TTS=9 eur,je kr drag.dobiš ga pa v skoraj vsaki trgovini z avto deli,ali deli za mopede..Jest sm misliv za tomosa18 nabavit castrol 2T outboard,pa se mi je zdela cena 15,5eur za liter kr malo pretirana,tko da sem uzel motula v kamm-u 5lit=30eur.

Lp
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Po Jun 11, 2007 06:13

TTS dobiš na vseh petrolovih črpalkah.To vem, ker ga moj sin kuri v skuterju.Pri izgorevanju ima zelo prijeten vonj. Cena je kar visoka.Mislim, da stane liter nekaj čez 20E
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Jun 11, 2007 10:27

Ste že vse povedali o TTS... Torej dobi se ga skoraj povsod, težje boš dobil Motul 600 ali 800, ki pa sta načelno še malenkost dražja.
Za Tomosa 18 pa TTS ni OK!!! Veliko boljši je katerikoli outboard, kar sem napisal že zgoraj... Tomos 4 je "mašinca", ki nima nobene veze z navtiko, zato ima za svoje dolgotrajno delovanje tudi posebne zahteve...

LP
anzi
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a anzi » Po Jun 11, 2007 23:57

Se pravi, če prav razumem ima T4 glede priprave mešanice enake zahteve, kot denimo moped APN :idea: In seveda, ker je zračno hlajen, ga lahko "laufam" na suhem, kakor me je volja.
LP anzi
monster_d
Kapitan
Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a monster_d » To Jun 12, 2007 18:40

anzi napisal/-a:Se pravi, če prav razumem ima T4 glede priprave mešanice enake zahteve, kot denimo moped APN :idea: In seveda, ker je zračno hlajen, ga lahko "laufam" na suhem, kakor me je volja.

Naj bi blo tak, v bisvtu je mopedov motor. Ker nima vodnega hlajenja ga lahko laufas na suhem ja, keri pa majo vodno pa morjo bit v vodi ker z noge vlecejo vodo za hlajenje.
lp
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jun 12, 2007 20:57

Ja je zelo podoben APN. Cilinder, ki je na njemu je Lamo, ki smo ga ob minimalni predelavi montirali na APN4 in APN6. S predelavo kanalov, obročkom L in zamenjavo vplinjača za kakšnen Delorto 18, postane zverina, ki trga gate. Premer bata pri mopedu je 38mm, pri lamotu pa 42mm, hod pa je pri obeh enak in sicer 43mm. Lamo cilinder z batom 42 ima tako prostornino motorja 60 ccm. Hlajenje je zračno, zato tudi enako olje, kot moped. Temperaturne obremenitve pa so tu hude, zato samo TTS ali Motul 600, 800. Vse ostalo je "voda" in ne mazalno olje...

Tvoja T4 pa na suho NE SME delovati. Lahko sicer malo zalaufaš in pustiš na prostem teku kakšne pol do največ ene minute, vse kar je več pa bo uničilo motor!!!
Sam pogonski motor je res hlajen z zrakom in mu ni nič, je pa z vodo kljub temu hlajena peta, karter motorja in celoten izpušni sistem. Že krivina, ki gre iz cilindra je hlajena z vodo. To je tista drobna cevka, ki pride iz karterja in se priključi v izpuh pod kotom. Črpalke ni, vodo pa po motorju žene tlak, ki nastaja za propelerjem (zastojni tlak). To so tiste reže takoj za propelerjem, voda pa izstopa skozi izpuh...
Upam, da ni že kdo poskušal preveč laufat na suho!!!

LP
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Ne Jun 24, 2007 01:32

Sem hotel modrovati, pa je Adnmin ze vse povedal!!!!!!!!!
Kaksen % vec olja v gorivu bolj koristi kot skodi!!!
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov