prednosti hrvaške registracije
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
prednosti hrvaške registracije
Pozdravljeni
Ker mi v kratkem poteče slovenska registracija za gliser, razmišljam da bi svoj gliser registriral na hrvaškem. zanima me ali lahko gliser registriran in prijavljen na hrvaškem brez težav vozim po končanem dopustu domov v Slovenijo. Kako je pri prehodu državne meje? So še kakšne druge prednosti (ne potrebujem več plovnega dovoljenja za hrvaško cca. 400kun na leto).Ali lahko še naprej zavarujem gliser doma pri slovenski zavarovalnici?
Hvala za pomoč
Ker mi v kratkem poteče slovenska registracija za gliser, razmišljam da bi svoj gliser registriral na hrvaškem. zanima me ali lahko gliser registriran in prijavljen na hrvaškem brez težav vozim po končanem dopustu domov v Slovenijo. Kako je pri prehodu državne meje? So še kakšne druge prednosti (ne potrebujem več plovnega dovoljenja za hrvaško cca. 400kun na leto).Ali lahko še naprej zavarujem gliser doma pri slovenski zavarovalnici?
Hvala za pomoč
san
Vse skupaj ni tako enostavno (oz. poceni)kot si si zamislil.
Najprej moraš narediti izpis čolna in motorja iz SLO registra.
Nato je potrebno na HR plačati carino,DDV in takso pri prvem vpisu plovila, ter mogoče še kaj.Nato lahko takšno plovilo registriraš v lepi njihovi. Ne moreš pa nato tega čolna pripeljati domov.
Najprej moraš narediti izpis čolna in motorja iz SLO registra.
Nato je potrebno na HR plačati carino,DDV in takso pri prvem vpisu plovila, ter mogoče še kaj.Nato lahko takšno plovilo registriraš v lepi njihovi. Ne moreš pa nato tega čolna pripeljati domov.
bom kar registriral v Sloveniji
hvala ,bom kar registriral kar doma v Sloveniji. kjub temu da vse skupaj (gliser+prikolica+motor) ni vredno na trgu več kot 5000 eur. mislim da bo kljub nizki ceni (za carino+ddv na hrvaškem) to še najbolj posrečena izbira. na plovilih pa saj vemo da je potrebno vsako leto kaj za postorit (beri - ne moreš ga pustiti na hrvaškem čez celo leto).
san
Sandi,
pravilno si se odločil, da boš ohranil SLO registracijo. Sam te stvari poznam in sem bil v podobni dilemi, vendar bi hrvaška registracija bila dobra odločitev le za nov čoln, ki ga kupiš na Hrvaškem. Ostale varijante se ekonomsko ne izidejo. Pa mirno morje ti želim!
pravilno si se odločil, da boš ohranil SLO registracijo. Sam te stvari poznam in sem bil v podobni dilemi, vendar bi hrvaška registracija bila dobra odločitev le za nov čoln, ki ga kupiš na Hrvaškem. Ostale varijante se ekonomsko ne izidejo. Pa mirno morje ti želim!
"Dalmatino povišču pritrujena"
vendar je bila kljub temu dilema
v kolikor imaš čoln registriran na hrvaškem nimaš več stroškov z plovnim dovoljenjem.čoln imaš trajno registriran. domačini te nekako drugače dojemajo še posebej če se kje privežeš.
popravite me če se motim.
jadransko morje je zakon
popravite me če se motim.
jadransko morje je zakon
san
Ja imaš kar prav, če je HR registracija, je precej lažje, če ne drugega vsaj popis posadke in pa kot praviš "gledanje" ostalih nate.
No je pa čoln na HR dražji v vsakem primeru, tudi nov. To mislim, da sem enkrat že nekje napisal. Ker vas večina kupuje čolne iz one strani Atlantika, naj navedem razliko. Carina je v EU 1,7%, na HR pa 8%. To je že kar nekaj razlike. Potem pride trošarina, ki je za povprečno majhen gliserček 15.000 HRK oziroma preko 2.000 EUR. No preko vsega pride še 22% PDV, pri nas je 20% DDV... Torej razlika za barko netto vredno okrog 30.000 EUR je, da je na HR tak čoln dražji za celih 5.356 EUR. Pri nas ga plačaš 36.612 EUR, na HR pa 41.968 EUR... Meni je to kar konkretna razlika...
LP
No je pa čoln na HR dražji v vsakem primeru, tudi nov. To mislim, da sem enkrat že nekje napisal. Ker vas večina kupuje čolne iz one strani Atlantika, naj navedem razliko. Carina je v EU 1,7%, na HR pa 8%. To je že kar nekaj razlike. Potem pride trošarina, ki je za povprečno majhen gliserček 15.000 HRK oziroma preko 2.000 EUR. No preko vsega pride še 22% PDV, pri nas je 20% DDV... Torej razlika za barko netto vredno okrog 30.000 EUR je, da je na HR tak čoln dražji za celih 5.356 EUR. Pri nas ga plačaš 36.612 EUR, na HR pa 41.968 EUR... Meni je to kar konkretna razlika...
LP
čoln s HR registracijo
Ta tema je tudi za mene zanimiva.
Zanima me, kako je pa v primeru če se kupi rabljen čoln, ki je
registriran na hrvaškem. kaj je potem potrebno, če ga hočeš voziti recimo v slovenskem morju ali pa v kakem jezeru oziroma so problemi, ko ga hočeš doma prepeljat čez mejo ali ne.
Lep pozdrav, Matjaž.
P.S.. se opravičujem, če sem se narobe vključil v debato (tudi malo pozno)
Zanima me, kako je pa v primeru če se kupi rabljen čoln, ki je
registriran na hrvaškem. kaj je potem potrebno, če ga hočeš voziti recimo v slovenskem morju ali pa v kakem jezeru oziroma so problemi, ko ga hočeš doma prepeljat čez mejo ali ne.
Lep pozdrav, Matjaž.
P.S.. se opravičujem, če sem se narobe vključil v debato (tudi malo pozno)
Jaz sem kupil barko na Hr. z plačanim pdv na Hravškem. Plačal okoli 5% davka za prepis in registriral na svoje SLO ime in naslov. Potrebuješ samo nekoga ki ima stalni naslov, da ga pooblastiš za prejemanje morebitne pošte... Tako imam Hr zastavo in nobenih problemov. Je pa res da so na upravni enoti porabili 30 dni za odmero davka, zgoraj naveden cca5%. Tak zakon velja cca 1leto, odkar lahko vpišeš nepremičnino na svoje ime...
Če ga ta hrvaški državljan ( lastnik) pelje preko meje ni težav. Če pa ti pelješ čoln, ki je pisan na hrvaškega državljana ( po papirju nisi lastnik) pa je to no-go. Tudi začasni uvoz mislim, da ni možen če nisi ti lastnik. Pa še tole, tudi če si ti lastiš čoln registriran na hrvaški boš ob prihodu na našo mejo imel težave. Mi smo jih imeli, so nas zavrnili na meji, ampak smo jih nekoliko bolj zvito obšli ( legalno seveda
).
My car detailing projects:
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... &start=460
http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... &start=460
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov