prednosti hrvaške registracije

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

sandi
Kapitan korvete

prednosti hrvaške registracije

OdgovorNapisal/-a sandi » Po Avg 11, 2008 12:30

Pozdravljeni
Ker mi v kratkem poteče slovenska registracija za gliser, razmišljam da bi svoj gliser registriral na hrvaškem. zanima me ali lahko gliser registriran in prijavljen na hrvaškem brez težav vozim po končanem dopustu domov v Slovenijo. Kako je pri prehodu državne meje? So še kakšne druge prednosti (ne potrebujem več plovnega dovoljenja za hrvaško cca. 400kun na leto).Ali lahko še naprej zavarujem gliser doma pri slovenski zavarovalnici?
Hvala za pomoč
san
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Po Avg 11, 2008 13:44

Vse skupaj ni tako enostavno (oz. poceni)kot si si zamislil.
Najprej moraš narediti izpis čolna in motorja iz SLO registra.
Nato je potrebno na HR plačati carino,DDV in takso pri prvem vpisu plovila, ter mogoče še kaj.Nato lahko takšno plovilo registriraš v lepi njihovi. Ne moreš pa nato tega čolna pripeljati domov.
sandi
Kapitan korvete

bom kar registriral v Sloveniji

OdgovorNapisal/-a sandi » Po Avg 11, 2008 13:53

hvala ,bom kar registriral kar doma v Sloveniji. kjub temu da vse skupaj (gliser+prikolica+motor) ni vredno na trgu več kot 5000 eur. mislim da bo kljub nizki ceni (za carino+ddv na hrvaškem) to še najbolj posrečena izbira. na plovilih pa saj vemo da je potrebno vsako leto kaj za postorit (beri - ne moreš ga pustiti na hrvaškem čez celo leto).
san
rabuni
Viceadmiral
Kraj: Rogaška Slatina

OdgovorNapisal/-a rabuni » To Avg 12, 2008 09:20

Sandi,
pravilno si se odločil, da boš ohranil SLO registracijo. Sam te stvari poznam in sem bil v podobni dilemi, vendar bi hrvaška registracija bila dobra odločitev le za nov čoln, ki ga kupiš na Hrvaškem. Ostale varijante se ekonomsko ne izidejo. Pa mirno morje ti želim!
"Dalmatino povišču pritrujena"
sandi
Kapitan korvete

vendar je bila kljub temu dilema

OdgovorNapisal/-a sandi » To Avg 12, 2008 14:08

v kolikor imaš čoln registriran na hrvaškem nimaš več stroškov z plovnim dovoljenjem.čoln imaš trajno registriran. domačini te nekako drugače dojemajo še posebej če se kje privežeš.
popravite me če se motim.

jadransko morje je zakon
san
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Avg 12, 2008 16:06

Ja imaš kar prav, če je HR registracija, je precej lažje, če ne drugega vsaj popis posadke in pa kot praviš "gledanje" ostalih nate.
No je pa čoln na HR dražji v vsakem primeru, tudi nov. To mislim, da sem enkrat že nekje napisal. Ker vas večina kupuje čolne iz one strani Atlantika, naj navedem razliko. Carina je v EU 1,7%, na HR pa 8%. To je že kar nekaj razlike. Potem pride trošarina, ki je za povprečno majhen gliserček 15.000 HRK oziroma preko 2.000 EUR. No preko vsega pride še 22% PDV, pri nas je 20% DDV... Torej razlika za barko netto vredno okrog 30.000 EUR je, da je na HR tak čoln dražji za celih 5.356 EUR. Pri nas ga plačaš 36.612 EUR, na HR pa 41.968 EUR... Meni je to kar konkretna razlika...

LP
sandi
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a sandi » To Avg 12, 2008 16:54

če držijo podatki ki ste jih navedli - znesek NI zanemarljiv nasprotno gre za veliko razliko v končnem znesku
san
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Avg 12, 2008 19:37

Zagotovo drži, sem "doma" v tem... In res je, razlika ni majhna...

LP

P.S.: Sandi, tukaj na forumu smo vsi na TI, ti pa si poleg vsega še moj soimenjak, tako da o tem sploh ne bi razpravljal... :wink:
sandi
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a sandi » To Avg 12, 2008 21:36

velja odslej smo na ti - soimenjak
san
matjažŠ
Poddesetnik

čoln s HR registracijo

OdgovorNapisal/-a matjažŠ » To Jun 16, 2009 20:02

Ta tema je tudi za mene zanimiva.
Zanima me, kako je pa v primeru če se kupi rabljen čoln, ki je
registriran na hrvaškem. kaj je potem potrebno, če ga hočeš voziti recimo v slovenskem morju ali pa v kakem jezeru oziroma so problemi, ko ga hočeš doma prepeljat čez mejo ali ne.

Lep pozdrav, Matjaž.

P.S.. se opravičujem, če sem se narobe vključil v debato (tudi malo pozno)
Uporabniški avatar
gabr
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a gabr » To Jun 16, 2009 20:53

Jaz sem kupil barko na Hr. z plačanim pdv na Hravškem. Plačal okoli 5% davka za prepis in registriral na svoje SLO ime in naslov. Potrebuješ samo nekoga ki ima stalni naslov, da ga pooblastiš za prejemanje morebitne pošte... Tako imam Hr zastavo in nobenih problemov. Je pa res da so na upravni enoti porabili 30 dni za odmero davka, zgoraj naveden cca5%. Tak zakon velja cca 1leto, odkar lahko vpišeš nepremičnino na svoje ime...
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Sr Jun 17, 2009 13:33

Registrirat Hr.čoln na svoje ime na Hrvaškem ni problem. Ne smeš pa tak čoln voziti v .Slovenijo. Oziroma če ga hočeš peljati v slovenijo, ga moraš uvoziti.
mirno morje
lynx
Višji štabni praporščak
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a lynx » Sr Jun 17, 2009 15:09

Kako je pa s prevozom čolna v slo, če je napisan na hr državljana??
l.p. Rok
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » Sr Jun 17, 2009 16:31

Zakaj bi ga pa na hr državljana reg.če ga lahko na hr registriraš nase.
V slo pa ga lahko pripelješ če je plačana carina in ddv,najpozneje vsaki dve leti se mora vrniti v slo.
lp
LaMike
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a LaMike » Sr Jun 17, 2009 19:39

Če ga ta hrvaški državljan ( lastnik) pelje preko meje ni težav. Če pa ti pelješ čoln, ki je pisan na hrvaškega državljana ( po papirju nisi lastnik) pa je to no-go. Tudi začasni uvoz mislim, da ni možen če nisi ti lastnik. Pa še tole, tudi če si ti lastiš čoln registriran na hrvaški boš ob prihodu na našo mejo imel težave. Mi smo jih imeli, so nas zavrnili na meji, ampak smo jih nekoliko bolj zvito obšli ( legalno seveda :D).

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov