Delphia 1080 escape vs Greenline 33

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

El Capitan
Desetnik
Kraj: vrsar

Delphia 1080 escape vs Greenline 33

OdgovorNapisal/-a El Capitan » Ne Nov 02, 2014 18:46

nisem ga preizkusil,sem pa bil za trdno odločen da ga kupim bodisi rabljenega ali novega.Tako sem poleti naletel na oglas za Grenline 33 hibrid solar let.2010 cena 90000 eur vsa oprema klima itd lokacija Pag.
Pokličem lastnika Andreja se dogovoriva za ogled na Pagu če se ne motim v Povljani, pridem na Pag tipa od nikoder mi javi na sms da je nekaj prišlo vmes.
Ok zaćnem razmišljat o novem plovilu,ker rabljenih ni oz imajo nerealne cene.Ko primerjam ponudbe novih plovil mi vzbudi zanimanje Delphia 1080S escape
http://en.delphiayachts.eu/yacht/escape-1080-soley
Naj poudarim, da sem si obe plovili podrobno ogledal, skupaj z družino pa smo prišli do sledečih ugotovitev, za katere vas prosim da jih skupaj komentiramo in mi na ta način olajšate odločitev.Če odmislim izvedbo solar pri grenlinu so ključne prednosti ki jih vidimo pri Delphiji nižja cena pri enaki opremi cca 20%
možnost individualne opreme po željah kupca,mislim predvsem na izbor barve lesa, tipa interijerja,postavitev mize in klopi v glavnem salonu itd, dvo ali tro kabinska izvedba imam dva mladostnika, ki bi morala na Greenlinu spati v salonu ,prostoren kokpit,široki uporabni bočni prehodi,prostorna krma z veliko ležalno blazino.
Nikakor ne morem mimo zunanjega izgleda Delphie ki po meni osebno ni v ponos arhitektu ki je snoval njeno zunanjo podobo.
Tu moram Greenlinu priznati bolj všečen zunanji videz, drugih prednosti glede na to da ne bom plul na elektriko ne vidim .
Glede plovnih lastnosti pa imam za vas nekaj vprašanj: Delphia ima 800 kg balasta v kobilici, ki spominja na trup pri jadrnicah. Teža barke je 5500 kg
Proizvajalec navaja varno plovbo do višine valov 4m
Greenline pa ima ravno dno brez balasta ki je bilo zasnovano predvsem z mislijo na varčnost pri režimu plovbe ki ga omogoča elektrika. Teža 4800 kg.
Kaj to pomeni za plovbo na jadranu ,kako se plovili obnašata v razburkanem morju in na vezu glede na to da sta oba trupa izpodrivna ampak popolnoma drugačne zasnove.
Poraba je pri enaki motorizaciji v režimu hitrosti plovbe 8-9 vozlov enaka.
predlagajte še kakšno alternativo na omenjeni plovili samo ne adrio1002
ali Menorquin yacht 120 ker prvih ne delajo več druga pa je cenovno nedosegljiva.
Hvala za pomoč,in vaše komentarje.
vsi na morje
Uporabniški avatar
bladzo
Admiral
Kraj: Lj-Portorož
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bladzo » Po Nov 03, 2014 10:41

Na plovilu sem bil že 2 krat in si ga dodobra ogledal, plul pa še nisem. Stvari, ki me motijo pa so:

1. Bočni prehodi so meni neuporabni, so preozki in se komaj pomikaš naprej. Če bi bili narejeni tako, da bi hodil po vrhu, bi bili super, a bi šel "ladijski izgled" k vragu.

2. Krmna stena, ki se spremeni v kopalno ploščad, je na prvi pogled super, a ponovno služi le dobremu izgledu. V praksi se izkaže kot neuporabna. Ko je spuščena, je tako nizka, da na sidru ob malo večjem valu dobiš vodo v kokpit, če pa ti Tex pride mimo s 15 vozli, imaš pa tudi posteljo spredaj mokro. Laughing

3. Zaradi dvižne krmne stene nimaš kam s pomožnim čolnom, nekateri potem tender vozijo spredaj, a se precej matrajo, da to zvlečejo gor + vedno je potrebno odstraniti motor.

4. V naši marini jih je kar nekaj, verjetno zato, ker je to "domača marina" za končno sestavo plovila, a le testnega sem videl, da izpluje ob popolni bonaci iz marine na el. pogon...

5. Razočarala me je tudi stabilnost plovila na privezu, saj se v primeru, da se dva odrasla odpravita po isti strani na premec, le to izredno nagne!?

6. Cena, ki jo oglašujejo je le mit, saj ko jo malo opremiš, si takoj pri 130.000€ brez težav pa lahko presežeš tudi 160.000 €!

Oblikovno je bilo to plovilo tudi meni, ob predstavitvi, izredno všeč. Ko pa sem se poglobil v podrobnosti, sem zelo hitro to plovilo črtal iz moje glave.

Tole zgoraj sem pred časom zapisal za Greenline in sem še vedno podobnega mnenja. Kvečjemu je mnenje še nekoliko slabše, glede na to, da jih gledam v akciji vsakič, ko sem v marini....

Bil sem tudi na Delphi-ji pred leti, sicer na 1050 (se mi zdi) in mi je bila zelo zanimiva ravno zaradi cene. Presenečen sem bil nad prostornostjo in svetlostjo v plovilu. Nekoliko sem bil razočaran glede motorizacije, ki je bila zelo podhranjena in tu je tudi eden od razlogov za relativno nizko ceno.
Vsekakor se mi zdi boljši nakup kakor Greenline, glede kakovosti pa mi ne deluje preveč robustno, še posebej nadgradnja se mi zdi nekoliko šibka (verjetno videz vara). Kobilico in balast štej kot dodaten plus pri stabilnosti tako na sidru, kot pri plovbi. Moti me tudi, da se krmarski prostor ne zapira z vrati in te pri nižjih temperaturah zebe...(se pač oblečeš, ali pa izdelaš cerado, ki zapre za voznikom). Vprašaj se, kje boš sedel, ko bo poleti deževalo ali pa bo veliko vlage.(pametno je zapreti zadaj vse s ceradami) Spodaj v barki boš preživel relativno malo časa.

Za kar koli se boš odločil, ne varčuj pri motorizaciji. Kupi najmočneje kar se da!!! Poraba pri običajni plovbi bo nižja, v kolikor pa bo potrebno "bežati" pred vremenom, boš pa hitro pozabil na dodatne €! Ne nasedaj prodajalcu, ki ti bo hotel podtakniti nekaj iz zaloge in ti bo zagotavljal, da ne potrebuješ močnejšega motorja in da je ta, ki ga ima on na zalogi, povsem dovolj.

4 m valove pozabi. Plovilo jih mogoče celo zmore, a jih posadka ne bo! V takšnem vremenu počakaj na privezu... Navedbe proizvajalcev jemlji z rezervo. Oni hodijo na testiranja s praznimi barkami (koržniki, kozarci,...) .

Ne pozabi že pri novem dograditi solarnih panelov!

Kaj pa E 1100 S http://en.delphiayachts.eu/yacht/escape-1100-soley ? Vse kar mi ni všeč na 1080 ta premore! Več hitrosti, kadar je to potrebno, zaprt voznikov del...
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Nov 03, 2014 12:32

bladzo napisal/-a:Kaj pa E 1100 S http://en.delphiayachts.eu/yacht/escape-1100-soley ?

Zgleda pa kot pancar :roll:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Nov 05, 2014 20:54

Veliko je povedal že Bladzo pred mano. V večini se kar strinjam z njim!

Plul sem tako z Greenline-om, kot pred leti, ko je prišla ven Delphia 1050 in je imel zastropnik predstavitev z njo in pa ko je prišla ven 1080 tudi z njo.

Moje mnenje:

1. Greenline 33 je sicer všečna barka, vendar mene takoj odbije to, kar si ugotovil že sam. Prostora je v njej spodaj premalo.... Sicer se ti oddolži v salonu in kokpitu, kar je pač stvar okusa. Dvižna platforma je največja traparija kar jih je, res barko skrajša v marini, vendar je neuporabna, nagravžno grda in pa kot je rele Bladzo, nimaš kam dati tenderja...

2. Delphia 1050, stari model, simpatična barka, designersko ti je všeč ali pa tudi ne. Slabosti absolutno preslab motor, ki barki omogoča samo izpodrivno plovbo. Takrat pa se gunca da je kaj! Pa to ni kriva Delphia, temveč pri 6 do 7 vozlih se neomejeno gunca vsaka barka dolga okrog 10 metrov. Tudi jadrnica je pri malce večjem valu ena velika "guškalca" dokler ne razvije jader, pa ima spodaj skoraj 2 metra globoko kobilico!!! Slabost 1050 je tudi malce cenena izdelava, namesto stekel je plexi, kokpit kot pri jadrnici, malo malo prostora... Vendar pa glede na ceno in pa nekaj novega v tistem času, zagotovo zmagovalec.

3. Delphia 1080 je druga zgodba. Je evolucija, odpravljene napake, ki so jih naredili pri prvi, dodatno preurejeno kar so želeli kupci in potencialni kupci... Stekla niso več plexi, temveč je to pravo kaljeno steklo, krmarski stol je resna zadeva, sokrmarjev enako, kokpit je ogroooooomen, da pa ne govorimo v notranjosti. Prostora je na tej barki toliko, kot na ostilh 2 ali 3 metra daljših! Malce manj je prostora samo po višini v obeh zadnjih kabinah. Če gre za 2-kabinsko je malce smešno, ker je na desni močno prevelika kopalnica... Prvi del je super, naprej pa je prostora za še eno kopalnico, vendar nima višine.... Mogoče je to dober prostor za dodatno robo, narediti neko pregradno steno, ločiti z vrati in potem zna biti uporabno... Drugače pa bi jaz raje gledal 3-kabinsko.
Plovba z njo je poezija! Seveda se spet gunca pri 7 vozlih, pri 8 se počasi malo umiri in pri 8,5 za malenkost dvigne kljun. Torej smo na meji, kjer prehajamo na "preveč" hitrosti in poraba ni več minimalna, vendar pa še vedno zelo nizka! Jaz bi priporočal absolutno takšno plovbo čim je val višji od 20 cm. Če je morje res mirno, potem je optimum 7 vozlov, poraba pa zanemarljiva! Če je morja malo več, val narašča, dodaš gas in dvigneš hitrost na 10 ali 11 vozlov. Takrat barka lepo dvigne premec, hoče izglisirat, rije vodo, poraba poskoči na dvojno, vendar je stabilna kot tank!
Motor na tej barki mora imeti vsaj 130 do 140KM, saj ji bo le ta omogočal pluti potovalno tudi 10 do 11 vozlov! Priporočam kar najmočnejšo s 180 KM in gasa. Normalno pluješ na 8, če je pa malo morja, potem pa 12 in si na miru.

Nova Delphia 1100 pa je gliser z Z-pogonom, kar pa mislim da ni ravno pametno. To potem ni več ta barka... Seveda bo glisirala, vendar se glisiranje tej lepotici ne poda in jo spremeni v pošast ali pa "pancar", kot je napisal Brane... :lol: :lol:
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Nov 05, 2014 20:58

Tam v neizkoriščenem delu kopalnice lahko narediš jacuzi,ki ga je en od mojih kupcev Rivetke pogrešal.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Nov 05, 2014 21:02

admin napisal/-a: Dvižna platforma je največja traparija kar jih je, res barko skrajša v marini, vendar je neuporabna, nagravžno grda in pa kot je rele Bladzo, nimaš kam dati tenderja...

Točno to sem nekoč na Internautiki omenil Japcu Jakopinu, pa me je samo debelo gledal... Očitno je jadralec po duši in tudi pri projektiranju motorne barke razmišlja po jadralsko.
El Capitan
Desetnik

OdgovorNapisal/-a El Capitan » Če Nov 06, 2014 14:23

Vsem hvala za odgovore, so mi v veliko pomoč, želel bi si, da se v razpravo vključijo vsi, ki imajo izkušnje oz. svoja mnenja.

Odločitev je padla Delphia 1080 bo spomladi zaplula v Jadran. Glede na vloženo dobljenio nismo našli nič kar bi zadovoljilo naša pričakovanja. V današnjih časih je nakup barke bolj kot kdajkoli premišljena odločitev. Pretehtati je potrebno vse…Do sedaj smo po Jadranu križarili 5 sezon s Four winns 285, Volvo Penta 8.1 Gi/DP (375 KM) EVC.
Otroci so zrasli, pridužil se nam je kuža, prostora premalo, glisiranja – oz premetavanja po valovih preveč, natikanja tend ob slabem vremenu imam poln kufer. Ob letošnjem poletnem vremenu sem doktoriral na to temo.

Dilema je izbor motorizacije, v ponudbi je več opcij, razmišljam o teh dveh:
1. Motor Nanni N 4.85 (85 KM) – doplačilo 7700 eur
2. Motor Nanni T 4.180 (180 KM) – doplačilo 15000 eur

Razlika je konkretna in glede na to da gremo zavestno iz 30 vozlov na 10, ne vidim pravega razloga za razlicico z 180 km, še posebej ker se poraba pri desetih vozlih in več drastično dvigne.
Iz podatkov, ki mi jih posreduje zastopnik ugotovim sledeče:
- Nani 85 ks max htirtost 10 vozlov poraba 16l/h
- Nani 185 ks max hitrost 15 vozlov poraba 38 lit/h
Meni se zdi logični izbor motor 85 ks. Admin omenja, naj ne varčujem pri konjenici.. se strinjam… pri four winnsu je 375 ks bilo zelo zabavnih, poraba enaka kot pri 5,7 literskem, doplačilo pa cca 2500 eur, če se prav spominjam in takrat sem po nasvetu zastopnika doplačal razliko in nikoli mi ni bilo žal.
Pri Delphiji je doplačilo konkretno, benefit pa vprašljiv oz ne najdem dovolj konkretnih razlogov za nakup 180 ks različice. Računam na vašo pomoč in nasvete.

Admin iz napisanega in tvojih nasvetov bi se ta hip odločil za 85 ks, ki mi zagotavljajo nemoteno plovbo v režimu 8- 10 volov, hitreje me ne zanima oz. ne mislim kurit nafte tja v en dan. Prilagam link do testa 115 ks motorja, ki je bil na voljo v prvih različicah.
http://www.as-boats.si/files/D4J47XHJPN ... NWK73M.pdf

Blazdo omenja odprt krmarski prostor - me ne moti plovilo bomo uporabljali izključno v poletnih mesecih, kokpit nameravam opremiti s poletnimi ceradami oz senčili. Solarni paneli- ja, dobra ideja za vzdrževanje opcije za doplačilo 475 eur po ceniku tovarne za dodaten akumulator 165 Ah + nadgradnja standardnih akumulatorjev na 165 Ah.
Delphia Escape 1100 odpade zaradi cene in pa koncepta uporabe plovila.
Hvala za vaše komentarje.
Nazadnje spremenil El Capitan, dne Če Nov 06, 2014 17:54, skupaj popravljeno 1 krat.
vsi na morje
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Nov 06, 2014 14:37

Jaz bi na tvojem mestu vseeno pogledal še kakšno rabljeno plovilo. Če se znaš vsaj malo pogajat, lahko dobiš dosti več za svoj denar, kot pri novem plovilu.
Uporabniški avatar
pešekan
Admiral
Kraj: ilirska bistrica

OdgovorNapisal/-a pešekan » Če Nov 06, 2014 14:53

Tiste 4-5 vozlov zna v kakem slabem vremenu bit zelo veliko,če pluješ 30 ali 35 vozlov ni take razlike, smo tam. samo 10 ali 15 pa se zelo pozna v slabem če ti tistih 7 jurjev ne pomeni tako veliko, od viška glava ne boli. :lol:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Nov 06, 2014 20:50

Jaz osebno ne bi gledal modela s 85 KM. Je premalo! Barka gre na ful verjetno res 10 vozlov, vendar pa to je polni plin in to ni več kot za 2 minuti vsako leto 1x poskusit...

Kot sem napisal, koncept Delphia 1080 je plovba s 7 vozli. Mogoče nekje do 8 vozlov, vendar že to ni več tisto pravo! To velja za vse motorje od 50 pa vse do 180 KM. Tudi najmočnejši motor bo imel potovalko 7 do 8 vozlov!!!

Rezerva pa je tam ne toliko za namen, da boš kam pobegnil, temveč zato, da boš barko v slabem morju umiril! Sedaj si imel glisersko plovilo, ki je noro stabilno v slabem morju in do sedaj še ne veš kaj je guncanje, bruhanje posadke in podobno! Z nakupom Delphie pride vse to... Ni kriva barka, krive so hitrosti in pa s tem povezana fizika. Če si v malce slabšem morju kdaj ustavil svojega FourWinnsa, potem veš o čem govorim.

In ko bo morje slabše, boš pri 180 KM konjenici dodal malo gasa in plul z 8 do 9 vozli, ko bo še slabše, boš dodal še malo in dvignil hitrosti na 10 do 11 vozlov. Če bo res slabo, boš barko dvignil na 12 do 13 in če bo še slabše, boš v marini raje spil pivo! Če pa kupiš majhen motor, ti tega ne bo omogočal in najbolj ga boš nasrkal od "bruhajoče" žene in otrok, pa mogoče še psa...

NE ŠPARAJ, kupi vsaj 115 KM, pameten nakup pa je samo 180 KM!

LP
El Capitan
Desetnik

OdgovorNapisal/-a El Capitan » Če Nov 06, 2014 23:11

v smeh si me spravil z tem komentarjem,tema pa je resna če kaj si ne želim pobruhane posadke, bognedaj žene da o psu ne izgubljam besed.
bo kar držalo 85 ks je na meji 115 ni več v ponudbi tako da sem v dilemi oz nisem bo treba denarnico odpret plovilo kupujem z idejo da ga bomo imeli 10let + in če kiksnem pri motorju poli sem v težavahi.
Je pa res da so mi tudi za greenlina svetovali vsaj 110 ks oz Volvo Penta D3-170 EVC E.
to kar navajaš za plovbo z gliserjem drži kot pribito, z polizpodrivnimi plovili oz izpodrivnimi pa nimam nikakršnih izkušenj zato so mi komentarji morjeplovcev v veliko pomoč.Hvala vsem.
vsi na morje
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Nov 07, 2014 08:10

Če greš gledat vodno linijo barke se mi zdi, da ni brez razloga luknje med 85 in 185 konji.
Teoretično hitrost izpodrivne plovbe okrog 7,5 vozlov ti dve verjetno dosežeta že z okrog 40 konji, ampak potem se pa pojavi "zid", čez katerega lahko pričneš uspešno plezat šele z temi 180 konji. Z to močjo bi lahko vsaka od teh dveh bark že malce dvignila premec in plula "polizpodrivno".
El Capitan
Desetnik

OdgovorNapisal/-a El Capitan » Pe Nov 07, 2014 12:47

torej drži da: citirano po reviji navtika Kapital,

Izpodrivne barke

Pri nakupu takšne barke je treba vedeti, da bo maksimalna hitrost, s katero se boste premikali enaka teoretični hitrosti trupa, ki je zopet odvisna od dolžine vodne linije. Ta znaša pri plovilu z vodno linijo 10 metrov približno 7,7 vozla oziroma zaokroženih 14 kilometrov na uro. Za vsako malenkostno povišanje hitrosti nad to je treba nesorazmerno veliko moči motorjev, kar povzroči veliko večjo porabo goriva od optimalne. Ob normalni plovbi pa so te barke pravi šparovčki, ki razveseljujejo ob postankih na bencinskih črpalkah. Oblika trupa je lahko drugačna, kot pri obeh ostalih tipih plovil, bolj polna, trebušasta, če hočete, zaradi česar je pod palubo več prostora. Zaradi nizke hitrosti boste sicer več časa prebili med plovbo, vendar je ta način nenaporen in precej bolj sproščujoč, kot pri hitrejših plovilih, kjer je v vsakem trenutku potrebna krmarjeva koncentracija, da ne spregleda kakšnega predmeta v vodi.

Polizpodrivne barke

Ta tip plovil je v zadnjih letih z ozirom na način plovbe doživel pravi razcvet. Gre za plovila, ki se sicer z močjo motorjev dvignejo na premčni val in presežejo teoretično hitrost, vendar razmeroma velik del trupa ostaja v vodi, kar zagotavlja ugodnejšo plovbo po valovih. Praviloma je premec polizpodrivnih bark precej oster in globoko v vodi, zato z njim lažje prebijajo valove. Najtemnejša plat teh plovil je gotovo velika poraba goriva, saj morajo biti motorji, ki jih poganjajo, močni, saj trup, ki ne zglisira povsem, povzroča v vodi velik upor, ki ga je za doseganje želene hitrosti treba premagati. Če odmislite porabo goriva, so polizpodrivne barke tiste, ki omogočajo hitro plovbo po razburkanem morju.

Razlika med polizpodrivno plovbo in glisiranjem

Doslej še nisem nikjer prebral natančne definicije razlike med tema načinoma plovbe. Vsako glisiranje se namreč prične tako, da se barka vzpne na premčni val in ga prehiti, zato je tudi polizpodrivni način pravzaprav glisiranje. To, kdaj se plovilo toliko dvigne iz vode, da lahko govorimo o glisiranju in ne več o polizpodrivni plovbi, je bolj stvar ocene, kot meritev ali upoštevanja kakšnih tabel. Teoretično je lahko vsako polizpodrivno plovilo tudi gliser, le dovolj močen motor mora imeti. Seveda pa se istočasno postavlja vprašanje o ekonomičnosti …

Sprašujem se v katero rubriko od zgoraj navedenih bi vključil Delphio 1080
vsi na morje
Uporabniški avatar
goahead
Admiral

OdgovorNapisal/-a goahead » Pe Nov 07, 2014 13:08

V drugo skupino.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Nov 07, 2014 14:23

El Capitan napisal/-a:Sprašujem se v katero rubriko od zgoraj navedenih bi vključil Delphio 1080

Odvisno od izbrane moči motorja.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost