Pozdravljeni vsi forumaši, spet en nov padalec med vami.
Po letih preživljanja dopusta samo na obali sem se odločil, da bi si omislil (za mlado aktivno družino) kakšno zadevo in mi na dopustu ne bi bilo dolgčas, ker sem zelo težko "ležečki", sploh, ko gledam smučanje po vodi, nad katerim navdušenje mi je ostalo še iz otroških let, ko smo krajše obdobje že imeli gliser.
Zato sem se odločil, da bi nam morda kupil nekak športni gliser dolžine cca. 7m, z dovolj močnim motorjem, všeč pa mi mora biti tudi vizualno (Bowriderji niso opcija).
Že vedno sem se navduševal nad gliserji z optično dokaj dolgim premcem. Tako sem pričel brskati po netu in zaenkrat, edino kar mi je všeč v teh cenovnih okvirih, našel STINGRAY 230 SX.
Solid barva (rdeč, rumen, ...) itak ne pride vpoštev, ker v navtiki je za mene bela še vedno zakon, popestri pa se z barvami oz. grafikami na bokih. Tudi povsem odgovarja mi relativno skromno izdelana kabina, ker raznih lijačkov in ostalih zadev si ne želim.
Želja je imeti dovolj hitro in okretno zadevo, z dobrimi plovnimi lastnostmi in pa istočasno primerno za zganjanje športa, s čimer imam v mislih predvsem monosmučanje.
To, da je čoln dovolj močan za vleko smučarja (smučarjev) verjetno ni vprašanje, zanima me prevsem val, ki se ustvarja za njim. Ali ima gliser prevelik izpodriv in je val tako velik, da lahko predstavlja nevšečnosti pri njegovem prečkanju? Takšen val, kot ga npr. dela Mastercraft (s sredinskim motorjem) seveda ne morem pričakovati, pa vseeno prosim za mnenje.
Na forumu sem že zasledil omembo nekaj tanjšega trupa Stingray-ev v primerjavi z drugimi. V kakšnih primerih se lahko to izkaže za negativno, poleg verjetno v primeru sekanja valov, ker je čoln zaradi tega lažji in fizika je pač fizika. A pa gre skupaj tak čoln in 425KM, ali je trup premalo močan?
Ali kdo kaj ve glede plovnih lastnosti tega plovila. A se obnaša (vožnja v zmernih valovih) svoji dolžini primerno (spet bom rekel, da ne pričakujem, da se bo obnašal tako kot npr. 10m čolni).
Zanima me objektivno mnenje "starih mačkov" v prid ali proti nakupu tega čolna.
Hvala.
Stingray 230 SX
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Čoln ni slab, ta model je malce drugačen čoln in ni tipičen predstavnik Stingray-a. Tudi cenovno ni posebej ugoden. Omenjaš 425 KM, to je MAG 496, ki je divja zverina in malo preveč za to barko... Res je, da čoln potem dosega res ekstremne hitrosti, vendar le po povsem mirnem morju. Je pa vprašanje kdaj to res rabiš? Tak motor je tudi ekstremno drag pri nakupu, je težak, v motornem prostoru je NIČ prostora za servis...
Jaz bi ti priporočal MAG 350, kar je več kot dovolj za tak čoln, poleg tega pa cenovno bistveno bolj sprejemljivo. To je 5.7L motor z MPI, ki na propelerju dosega 300 KM. Vzami tudi nogo Bravo 3, čeprav je z Bravo 1 čoln malce hitrejši. Za smučanje bo Bravo 3 bistveno boljša.
Glede vala... To je relativno, kaj ti je všeč. Vsi gliserji dolgi med 5 in 7 m, ki imajo maso med 1000 in 1800 kg so odlični za vodno smučanje. Meni je malce višji val všeč, bolj me moti, če je "hrapav", razpenjen na vrhu, ker potem "pozabi skoke". Mastercraftov val mi ni všeč, je preveč nizek in premalo adrenalinski, je pa res, da je zelo oster in brez pen na vrhu. Za omenjenim Stingrayem še nisem smučal, sem pa za mnogo podobnimi čolni, vsi pa so imeli podoben val.
Če gledaš v tej dolžini, je izbire dosti, praktično vsi proizvajalci imajo svoj model v tem razredu...
LP
Jaz bi ti priporočal MAG 350, kar je več kot dovolj za tak čoln, poleg tega pa cenovno bistveno bolj sprejemljivo. To je 5.7L motor z MPI, ki na propelerju dosega 300 KM. Vzami tudi nogo Bravo 3, čeprav je z Bravo 1 čoln malce hitrejši. Za smučanje bo Bravo 3 bistveno boljša.
Glede vala... To je relativno, kaj ti je všeč. Vsi gliserji dolgi med 5 in 7 m, ki imajo maso med 1000 in 1800 kg so odlični za vodno smučanje. Meni je malce višji val všeč, bolj me moti, če je "hrapav", razpenjen na vrhu, ker potem "pozabi skoke". Mastercraftov val mi ni všeč, je preveč nizek in premalo adrenalinski, je pa res, da je zelo oster in brez pen na vrhu. Za omenjenim Stingrayem še nisem smučal, sem pa za mnogo podobnimi čolni, vsi pa so imeli podoben val.
Če gledaš v tej dolžini, je izbire dosti, praktično vsi proizvajalci imajo svoj model v tem razredu...
LP
Hvala @admin za konkreten in predvsem hiter odgovor.
Po doslej zbranih informacijah so na voljo samo Volvo motorji (3 različne moči). A so ti tudi dobri?
Pa me vseeno zanima, ali bi se čoln z 8.1 motorjem slabše obnašal na vodi kot s 5.7. V primeru pozitivnega odgovora, ker motor je verjetno ne samo večji, ampak tudi težji, ali se splača dati na tak čoln "Trim Tabs" (flapi?) in bi s tem odpravili eventuelne slabosti večje teže, električne ali hidravlične?
Kako pa je z razliko v porabi med motorjema 5.7 in 8.1, pri potovalni hitrosti seveda?
No tudi to sem že ugotovil, da antifauling obvezno DA. A pa bi šlo, da bi zaščitil samo dno (v vodni liniji), se pravi, da bi celoten bočni del pustil nedotaknjen. V tem primeru bi tako po oceni 20-30 cm boka bilo nezaščitenega, tega bi pač konec sezone očistil z malo več potrpljenja.
Prebral sem tudi napotke, kako to narediti na prikolici s koleščki, kaj pa če ima prikolica sanke? Kakšna ideja?
Med prebiranjem foruma sem razbral, da si resnično strokovnjak, ki daje objektivne odgovore, zato me zanima tvoje mnenje tudi v mojem primeru.
PS: Všeč mi je bil tvoj komentar v temi "Zunanji izpuh?"
Po doslej zbranih informacijah so na voljo samo Volvo motorji (3 različne moči). A so ti tudi dobri?
Pa me vseeno zanima, ali bi se čoln z 8.1 motorjem slabše obnašal na vodi kot s 5.7. V primeru pozitivnega odgovora, ker motor je verjetno ne samo večji, ampak tudi težji, ali se splača dati na tak čoln "Trim Tabs" (flapi?) in bi s tem odpravili eventuelne slabosti večje teže, električne ali hidravlične?
Kako pa je z razliko v porabi med motorjema 5.7 in 8.1, pri potovalni hitrosti seveda?
No tudi to sem že ugotovil, da antifauling obvezno DA. A pa bi šlo, da bi zaščitil samo dno (v vodni liniji), se pravi, da bi celoten bočni del pustil nedotaknjen. V tem primeru bi tako po oceni 20-30 cm boka bilo nezaščitenega, tega bi pač konec sezone očistil z malo več potrpljenja.
Prebral sem tudi napotke, kako to narediti na prikolici s koleščki, kaj pa če ima prikolica sanke? Kakšna ideja?
Med prebiranjem foruma sem razbral, da si resnično strokovnjak, ki daje objektivne odgovore, zato me zanima tvoje mnenje tudi v mojem primeru.
PS: Všeč mi je bil tvoj komentar v temi "Zunanji izpuh?"
Oj.
Smucam in deskam veliko, vendar za tem se nisem. Lahko pa recem, da bi bil 5.7 MPI res povsem zadosti, tudi za mono speljevanja. Sem deskal tudi ze za mastercraftom x15ss z motorjem 8.1l(vsaj napis je bil tak) in je bilo speljevanje prehudo, dokler se nisva z voznikom pogovorila.
Kar smucamo in deskamo, so ponavadi 5.0MPI in 5.7(uplinjac), kar je za gliserje okoli 7m ze cisto zadosti. 5.7MPI pa sploh. Flapi pa so zame nepogresljivi, ker coln ni samo za smucarijo po ¨ojlu¨. Sami imamo Bennett in so spica. Antifauling pa do vodne linije, standard.
lp
Smucam in deskam veliko, vendar za tem se nisem. Lahko pa recem, da bi bil 5.7 MPI res povsem zadosti, tudi za mono speljevanja. Sem deskal tudi ze za mastercraftom x15ss z motorjem 8.1l(vsaj napis je bil tak) in je bilo speljevanje prehudo, dokler se nisva z voznikom pogovorila.
Kar smucamo in deskamo, so ponavadi 5.0MPI in 5.7(uplinjac), kar je za gliserje okoli 7m ze cisto zadosti. 5.7MPI pa sploh. Flapi pa so zame nepogresljivi, ker coln ni samo za smucarijo po ¨ojlu¨. Sami imamo Bennett in so spica. Antifauling pa do vodne linije, standard.
lp
Hvala za pohvale, saj veš, vsi se trudimo narediti forum še boljši, jaz pa moram še posebej skrbeti, da ostane na nivoju! Za enkrat uspeva.
Poraba motorja pri potovalni hitrosti okrog 30 KN, bo pri katerikoli motorizaciji med 32 in 40 l/h. To je odvisno predvsem od tega, koliko vas je v čolnu in pa od stanja morja. Na mirnem manj, na bolj valovitem pa malo več. Torej glede porabe ni manjši motor nič kaj bolj skromen, mogoče le malenkost, saj je čolnnekoliko lažji.
Pri polnem plinu bo Volvo 5.7 GXi ali Merc MAG 350 pokuril 89 l/h.
Druga varianta je Volvo 8.1 GXi ali Merc MAG 496 HO, ki bo pokuril 120 l/h.
Razlika v porabi goriva je samo na polnem plinu, pri potovalki bo vse enako.
Krilca na barko precej obvezno, lahko so Benett (hidravlični) ali pa Lenco (električni). Obe varianti sta odlični, vse ostale znamke so zanič!
Ne vem kako si predstavljaš antifouling samo spodaj? To je že možno v zadnjem delu plovila, kjer je rob med spodnjim in stranskim delom (špric kanta), ne vem pa kako boš to izvedel v sprednjem delu? Tam tega robu ni... Zakaj nočeš antifoulinga ob straneh? Zaradi izgleda? Ko je čoln v vodi se ga ne vidi, saj je pod vodo... Če hočeš imeti res natančno vodno linijo, potem daj čoln v vodo, zaplavaj okrog njega in vsake toliko z voščenko zariši črtico. Ko ga dvigneš iz vode natančno veš kje je linija... Antifouling ne boš mazal gor na prikolici temveč na stojalu, tako da se ne sekiraj glede sank... Pač ob dvigu boš plačal še podstavke za 3 dni ali pa ga postaviš kar na lesene klade...
Aha, še motor... Volvo ni nič slabši od MerCruiserja. Razlika je samo v barvi motorja in pa pogonskih nogah. Tudi noge in njihov sistem prenosa je izveden na enak način pri obeh, razlike so minimalne oziroma jih praktično ni. Mogoče je MerCruiser za odtenek boljša noga na High Performance čolnih, ker so tukaj doma... To boljša ne pomeni glede okvar, temveč glede performance, ki jih omogoča... Glede okvar sta obe znamki "AMERIŠKO SRANJE!", ki se rado tudi pokvari. Ne pričakuj kvalitete nemških avtomobilov!!!
LP
Poraba motorja pri potovalni hitrosti okrog 30 KN, bo pri katerikoli motorizaciji med 32 in 40 l/h. To je odvisno predvsem od tega, koliko vas je v čolnu in pa od stanja morja. Na mirnem manj, na bolj valovitem pa malo več. Torej glede porabe ni manjši motor nič kaj bolj skromen, mogoče le malenkost, saj je čolnnekoliko lažji.
Pri polnem plinu bo Volvo 5.7 GXi ali Merc MAG 350 pokuril 89 l/h.
Druga varianta je Volvo 8.1 GXi ali Merc MAG 496 HO, ki bo pokuril 120 l/h.
Razlika v porabi goriva je samo na polnem plinu, pri potovalki bo vse enako.
Krilca na barko precej obvezno, lahko so Benett (hidravlični) ali pa Lenco (električni). Obe varianti sta odlični, vse ostale znamke so zanič!
Ne vem kako si predstavljaš antifouling samo spodaj? To je že možno v zadnjem delu plovila, kjer je rob med spodnjim in stranskim delom (špric kanta), ne vem pa kako boš to izvedel v sprednjem delu? Tam tega robu ni... Zakaj nočeš antifoulinga ob straneh? Zaradi izgleda? Ko je čoln v vodi se ga ne vidi, saj je pod vodo... Če hočeš imeti res natančno vodno linijo, potem daj čoln v vodo, zaplavaj okrog njega in vsake toliko z voščenko zariši črtico. Ko ga dvigneš iz vode natančno veš kje je linija... Antifouling ne boš mazal gor na prikolici temveč na stojalu, tako da se ne sekiraj glede sank... Pač ob dvigu boš plačal še podstavke za 3 dni ali pa ga postaviš kar na lesene klade...
Aha, še motor... Volvo ni nič slabši od MerCruiserja. Razlika je samo v barvi motorja in pa pogonskih nogah. Tudi noge in njihov sistem prenosa je izveden na enak način pri obeh, razlike so minimalne oziroma jih praktično ni. Mogoče je MerCruiser za odtenek boljša noga na High Performance čolnih, ker so tukaj doma... To boljša ne pomeni glede okvar, temveč glede performance, ki jih omogoča... Glede okvar sta obe znamki "AMERIŠKO SRANJE!", ki se rado tudi pokvari. Ne pričakuj kvalitete nemških avtomobilov!!!
LP
Edino se en nasvet..ko bos dajal coln v vodo in risal linijo za antifouling, opremi coln tako, kot bo potem standard na vezu. Mi smo risali s praznim rezervoarjem za vodo. Sedaj je na eni strani 2cm modra crta, drugo moramo pa redno par cm krtacit. Hvala bogu je to pri 12 let starem colnu tudi edini problem, tok tok. Dobro, luknja v skaju, pa nedelujoc zvocnik pa... 
Če ne kupuješ novega čolna, in nisi ravno izbirčen nad letnikom, ti jaz ugodno prodam točno tak čoln ki ga iščeš,in sigurno boš zadovoljen !
Pa še wake ti podarim zraven.
http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=57927
Pa še wake ti podarim zraven.
http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=57927
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov