POMOČ PRI IZBIRI PLOVILA

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

zlatizlatko
Kapitan korvete

POMOČ PRI IZBIRI PLOVILA

OdgovorNapisal/-a zlatizlatko » Po Sep 01, 2008 14:59

Lep pozdrav vsem morjeplovcem!
Nekako smo ugotovili, da postaja naš čoln (Bayliner 2052) premajhen in s spogledujemo za novim, večjim. Marsikaj sem že prebrskal po forumu, ampak vseeno, upam, da mi boste kot novincu oprostili, če bom ponovil kakšno vprašanje.
Skratka, spogledujemo se po čolnu dolžine 7-8m, imel bi naj vsaj 3-4 ležišča v kabini, težek nekje do 2500 kg, da ga še lahko naložimo na prikolico in po možnosti SLO registracijo ali vsaj CEE certifikat.
Čeprav že kar nekaj časa plujem po morju, ugotavljam, da skoraj nič ne vem.
Nekako sem se odločil, da bi se Baylinerja, Stingraya, Glastrona ali kakšnega italijančka izognil.
Kolk sem pobrskal, bi nekako prišle v poštev te barke:
-Chaparral 2335
-Crowline 242 ali 248
-Eurocrown
-Larson 254
-Rinker 242
-Sea ray 245WE ali 240 sundancer
-Monterey 242
-Four winns vosta 238
-Ali kaj podobnega

Ne poznam kakovostnega ranga Larsona, Rinkerja in Eurocrowna, za ostale naštete vem ,da niso ravno čisto na dnu.

Seveda bo dobrodošel kak vaš komentar ali mnenje, izkušnje……

Naslednja stvar je uvoz lovila iz ZDA. V zadnjem času se glede na tečaj dolarja precej govori o ugodnih variantah. Vendar, kolikor sem sam gledal oglase, tudi tam čolni niso ravno poceni, pa če prištejemo še transportne stroške, provizijo tistega, ki bo posel speljal,…..
Potem pa seveda CEE certifikat, bojda ga pri nas zakasirajo med 2-3k E za tak čoln? Potem vsaj jaz ne vidim več računice.
Odločitev, glede na znesek, ki ga bom moral naštet prodajalcu, sploh ni enostavna, bodo pa vaša mnenja gotovo pomagala pri odločitvi.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Po Sep 01, 2008 15:28

Sicer se ne nanaša ravno na temo, toda tu sem prebral, da zopet daješ bayliner na dno lestvice.
Zakaj jih večina ljudi daje tako v nič, po drgi strani pa z njimi pluje pol sveta. glede na to da so največji proizvajalec plovil, se mi zdi čudno da bi bili tako zelo zanič !
Zadnjič mi je nekdo rekel, bolje zjebano Formulo, kot odlično ohranjen Bayliner ?! To mi je mimo !
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Sep 01, 2008 15:33

Hmm, jaz sem vedno zagovarjal Bayliner, da nir avno tako slab, samo to z "Zjebano Formulo in novim Baylinerjem" bi se pa strinjal... Pač Formula je Formula, tudi Cobalt je strup... Pač te nimajo konkurence...

No nekaj znamk si še izpustil, je pa vse odvisno, kaj si želiš. Meni je poleg uporabne in kvalitetno grajene barke pomemben tudi design! Tako zunaj kot znotraj. In tukaj nastopijo razlike... Tukaj je Bayliner precej nizko, da ne govorim Glastron in Stingray, ki sta pri Cruiser liniji res katastrofa... No je pa res, vsake oči imajo svojega malarja. Bi rekli američani JM2C.

LP
zlatizlatko
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a zlatizlatko » Po Sep 01, 2008 16:02

No, do sedaj sem imel Baylainerja, moram rečt, da mi je kar dobro služil vseh 8 let. Ampak, vedno sem imel nekako primerjavo, soseda sta imela Maxuma in Crowline, podobne dolžine (20ft), enakih motorjev (Mercruiser 4.3). Ko sem peljal z njunima čolnoma, se valov skoraj ni čutilo, ko sem se vrnil na mojega, se mi je zdelo, da se cel čoln zvija po valovih, škripala so vrata kabine,..... Letos sva plula od Kamenjaka proti Verudi, Maxum je nekako glisiral proti valovom zahodnika, jaz sem bil več v zraku kot v vodi in sem se raje obrnil. Morda sem postal črnogled, ko nekateri Baylainerje postavljajo na dno lestvice in tudi sam razmišljam tako, čeprav sem ga vozil 8 let in je bil takrat po mojem Elanu pravo razkošje.
Zgoraj napisana mnenja pa sem pobral na nekem nemškem forumu.
Seveda bodo dobrodošla tudi vaša mnenja in izkušnje.
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Po Sep 01, 2008 16:52

Tudi jaz sem imel Baylinerja nekaj časa pa je bil prav OK. Glede vožnje - precej je odvisno tudi od krmarja, ne le od čolna...
Žal takrat nisem imel priložnosti vozit drugega gliserja, zato o dejanskih razlikah med trupi v vožnji ne vem dovolj.

Med tvojimi naštetimi gliserji se mi zdi najbolj primeren Sea Ray 240 (ali pa starejši 230) Sundancer.
Tega sem nekaj časa hotel tudi sam, vendar me je potem odvrnilo dejstvo da se mi je zdel preveč škatlast (previsok) in posledično občutljiv na bočni veter.
Če nisi občutljiv na zunanjo eleganco in občutljivost na veter bi bil verjetno dobra izbira.

Žal večine drugih ne poznam in jih ne morem komentirati.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Sep 01, 2008 18:29

Spet se 100% strinjam z Rokom. Poskakovanje čolna ni problem samo v trupu. Veliko je odvisno od skiperja, kako zna natrimati nogo, kako zna natrimati flape, kako zapelje na val... Tukaj je kup dejavnikov. Je pa največji problem ta, da ni vedno enako. Pri določeni stopnji morja, je vsak dan drugače. Prvi dan imaš npr. okrog 30 cm visok val in barka skače kot nora, pumpa, poskušaš z nogo, pa s krilci, pa nič! No naslednji dan imaš podoben maestral, enako visok val, barka pa lepo seka valove... Vzrok je v tem, da je dolžina vala različna. Drastična je razlika npr. med jugom in burjo, kar vemo vsi, vendar so manjše razlike tudi pri istem vetru. In kaj bi lahko bila rešitev za prvi dan? Sprememba hitrosti! Mogoče 2 vozla hitreje, mogoče 1 vozel počasneje... In to znajo DOBRI skipperji! Napisal sem DOBRI in ne IZKUŠENI, ker to slednje ima mogoče 2 pomena. Izkušeni so načelno vsi, ki plujejo npr. že 20 let, vendar dobri niso. Ne vsi... Pač so razlike. Nekdo vozi avto že 50 let, pa je še vedno precej slab šofer, na drugi strani imaš 18 letnega smrkavca, ki je svetlobna leta boljši... No spet ni nujno, lahko je obratno... Torej DOBER skipper bo elegantno plul skoraj z vsako barko, da ne rečem z vsakim škafom.

Glede znamk plovil, ki si jih napisal, pa bi kot prvo izvrgel Eurocrown, saj je to preteklost. To je bil projekt, ki se ga je lotil gospod Siegel, kupil je stare Crownline-ove kalupe in mislil v EU proizvajati poceni čolne... No potem je minilo nekaj let in ameriški dolar je vsako leto vztrajno padal, barke Eurocrown pa so postale dražje od novih Crownline-ov... In zgodba se je tu končala...

Glede tega kar si prebral na nemškem ali kakšnem ameriškem forumu... Rekel bom tako, pa čeprav je to pluvanje tudi na naš forum. Ne vzemi vsega kar prebereš kot resno. Na forumih je polno raznoraznih ljudi in ogromno je takih, ki nimajo pojma, ogromno je takih, ki se radi prepirajo... No Morjeplovec.net ima srečo, saj takih nimamo oziroma sem jih v štartu zatrl! Nekateri so zamerili in se niso vrnili, spet drugi so ugotovili svojo zmoto in so danes odlični člani!!! No po drugi strani pa je na forumu tudi precej ljudi, ki imajo izkušnje, ki imajo znanje in ki so podobna ali enaka plovila tudi imeli... In od takih boš dobil dobro, če ne celo odlično informacijo!
Če nek forum spremljaš daljše obdobje in si imun na trenutne izpade nekaterih, potem s časom ugotoviš katera mnenja kaj veljajo in katera so pač neko natolcevanje. Lahko ti rečem, da tukaj na Morjeplovcu lahko verjameš praktično vse, saj ste člani res dobra ekipa, ki razume mojo strogost in netoleranco do "bull shit"-a.

Vse tvoje predlagane barke so OK, vsaka ima nekaj posebnega, ki lahko prevaga... Odločitev bo na koncu tvoja.

LP
Rok-11
Admiral

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Po Sep 01, 2008 19:54

Sem si vzel 10 min in pogledal vse tvoje predloge. Meni osebno najbolj sede Larson, takoj za njim pa SeaRay.

Ampak nimam kakšne posebej dobre utemeljitve za to, razen da se mi zdi eleganten čoln z dobro razporeditvijo.
Zraven vsega pa se mi zdi pomembno, da ima gliser na krovu resno ograjico (kot Baylinerjev 2052) in ne le tiste kovinske tračnice po sredi krova - še posebej če imaš otroke oz. če med vožnjo kdo rad sedi na špici.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Po Sep 01, 2008 20:50

Čez 14 dni se začenja Izola Boat Show, tam so barke razstavljene in se jih da pogledat in otipat. Menim pa da ni kaj dosti za razmišljat.
- prvi dejavnik je denar, torej do kam sežeš (tu se krog zelo zoži)
- drugi dejavnik je kaj potrebuješ na barki (kokpit ali notranjost)
- tretji dejavnik so motorji in poraba (od 0-40 ur letno - ni važno kaj je, nad 100 ur letno je hudičevo važno kakšni motorji so)

Plovne lastnosti??? danes so vsi gliserji v redu in pustimo razne baylinerje in ostale jezerske variante, ki baje ne veljajo. Vse to je za lase privlečeno. Še imam baylinerja 2855, ki sem ga prejšnji teden pripeljal iz Zadra v Istro, pa ima sam en motor brez premčnega motorja, čez Kvarner po morju dobra 3, pa gre kot šus!!! Bavaria 27 z dvema diesel motorjema, prav tako OK. Sedaj imam Bavario 33 HT, tudi super. Vse je odvisno od skipperja in kako se "zliješ" z barko (sve su ostalo nijanse).
V treh mesecih sem naredil čez 100 ur, naredil 2 servisa, prepotoval skoraj 1700 Nm, 62 nočitev imam od 26. aprila do danes na morju,... Jaz vem kaj rabim. 100% motorje z majhno porabo, kuhinjo v kokpitu, klimo in dobro, ločeno spalnico od ostalih prostor. Vse to pa za majhen denar. Vsako barko, ki sem jo kupil je bila na sistem: Ta pa je taprava in bo moja do konca življenja. Pa je vedno meter prekratka, pa še kaj bi se našlo. Bistvo je, da se za sorazmerno nizko ceno dobi veliko. Serijska proizvodnja pa zadevo poceni. Ne smeš pa biti "picajzlerski" na lepotne napake ali kaj podobnega.
Napisal sem le svoje mnenje. LP
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
zlatizlatko
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a zlatizlatko » To Sep 02, 2008 09:22

Ja, bom verjetno skočil kaj do Izole. Ampak tam se v glavnem prodajajo novi modeli, jaz pa sežem do kakšnega rabljenega 5+ let.
Načeloma bom plovilo uporabljal za dnevne izlete, bom si pa privoščil tudi kakšno večdnevno varianto. Ni moj namen živet na ladji, ker imam hiško na obali. Tudi z 20-ko smo že bili 2-3 dni malce okoli, ampak otroci so večji, čoln pa postal premajhen.
Po drugi strani pa bi se rad izognil privezov in zimovanja v (pre)dragih marinah, to pa pomeni, da mora čoln na prikolico.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Sep 02, 2008 09:27

Zlatizlatko to pa je druga pesem. Verjamem, da boš našel nekaj zase in svojo družino, kar bo primerno za oko, družino in denarnico. veliko sreče pri izbiri! LP
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"

...........................................................(J.H.)
gobbi
Viceadmiral
Kraj: MARIBOR-BANJOLE-NEREZINE-JEZERA

OdgovorNapisal/-a gobbi » To Sep 02, 2008 09:53

Admin ti mu naredi neko dobro ponudbo,dobra plovila maš .
Rok-11
Admiral

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » To Sep 02, 2008 15:45

zlatizlatko napisal/-a:...
Po drugi strani pa bi se rad izognil privezov in zimovanja v (pre)dragih marinah, to pa pomeni, da mora čoln na prikolico.

Ufff, če je pa tako pozabi na moje predloge. Za tak namen niso najboljši.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Sep 02, 2008 17:33

Hmm Gobbi, žal imam trenutno od rabljenega samo 2 manjša čolna, ki jih je Zlatko že prerasel in še to sta letnik 2006 in drugi 2007. No za novega bi se pa lahko zmenila. :wink:

LP
zlatizlatko
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a zlatizlatko » Sr Sep 03, 2008 07:59

admin napisal/-a:Hmm Gobbi, žal imam trenutno od rabljenega samo 2 manjša čolna, ki jih je Zlatko že prerasel in še to sta letnik 2006 in drugi 2007. No za novega bi se pa lahko zmenila. :wink:

LP

Kaj hitro bi se lahko zmenila, če ne bi bil "prekratek" :(

Ogledal sem si tudi Larsona 254, kar lepa ladjica, nekako na gornji meji tega, kar iščem. Imam pa vprašanje: Larson ima nekako prisekano oz. nekoliko dvignjeno dno, s stopničastim prehodom pri krmi. Mislim, da bo to kakšna inovacija izkoristka pri glisiranju. Da drugi čolni tega nimajo, bi še razumel z kakšno zaščito patenta, ampak, če se ne motim, tudi novejši Larsoni nimajo več? Se zadeva ni obnesla, ali pa je kak drug vzrok???
igor1
Kapitan fregate
Kraj: Šentjur-Bunarina

OdgovorNapisal/-a igor1 » Sr Sep 03, 2008 13:28

Od damačinov sem se naučil,da vedno pogledaš oziroma preveriš kakšna je debelina podvodnega dela.Zakaj?debelino podvodnega dela potrbuješ takrat,ko v njega trešči val in ko zapelješ čez njega.Videl sem bajlajnerja tri leti starega. Podvodni del pa cel razpokan po dolžini.Posledica premalokrat laminiran podvodni del in šparanje na materialih.Res so nekatere barke smešno poceni,vendar ne samo zaradi padanja dolarja tudi materiali so ceneni in premalo laminacije.Ali je podvodni del narejen iz štirih plasi ali pa iz 16-tih pa je bistvena razlika.Za mene je trden podvodni del bistvenega pomena.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov