poraba
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
poraba
zanima me kolikšna je poraba gliserja- fishermana 7m z merc 4.3 pri hitrosti cca 4-6 vozlov, če je pri potovalni 22 vozlov 25 l/h. hvala za odgovor.
Dragi Racael, moram ti povedati da si me popolnoma narobe razumel, sploh ni fora v denarju ampak kdo ti bo dal odgovor na takšno, oprosti neumno, vprašanje. Kot prvo, jaz se ne spomnim da bi kdaj videl fishermana 7m z notranjim motorjem, ok možno ampak so redki, in kot drugo, kdo pa meri porabo gliserja pri 5 vozlih in zakaj, ne vem kaj ti bo ta podatek.
lpg
lpg
https://medisken.si
Meni pa se svita zakaj ga to zanima, verjetno mu ni samo do divjanja po morju in bi se rad tudi počasi vozil. Ne ve pa kakšna je poraba pri takšni vožnji.( da ne bi bila le 2l manj kot pri glisiranju. Vprašanje sploh ni neumno samo odgovor je težko dati.
Nazadnje spremenil kocka, dne Po Okt 13, 2008 09:02, skupaj popravljeno 1 krat.
4-6 vozlov , je nekje hitrost za lov na velike ribe, big game. Mogoče pa Racaela zanima izračun stroškov . Drugače si ne morem razlagat potrebo po tem podatku. Pa tudi Fisherman te dolžine in pri tej hitrosti, ni ne za potovanje ne za uživanje.
LP
LP
Nazadnje spremenil atilone, dne To Okt 14, 2008 08:07, skupaj popravljeno 1 krat.
OK, bom probal kar sam odgovoriti, ker sem se ravno vrnil z lepega vikenda in če se prav spomnim, ko sem se peljal proti marini mi je števec porabe kazal 1,5l/Nm, hitrost cca 5Nm/h, pri potovalni 25Nm/h, mi kaže porabo 2,7l/Nm. Barka sicer ni primerljiva z fishermanom ampak mogoče si boš lahko kaj pomagal s temi podatki.
lpg
lpg
Gregorjev odgovor je odličen v večih pogledih. Kot prvo je zelo natančen in realen, moje izkušnje govorijo natančno to. Gliserska plovila imajo pri popolnoma deplasmanski plovbi porabo okrog 60 do 70% tiste pri glisiranju. Malenkost bolj ugodna je na diesel motorju, tam je okrog 55 do 60% porabe glisiranja. Če le malo povečate hitrost, poraba astronomsko naraste, po izglisiranju pa spet pade... Za 7m dolgo barko je ta hitrost max 5KN, vse kar je več je neugodno...
No naprej pa še nekaj. Gregor ima na barki potovalni računalnik, motor je VP 5.7 GXi s 320 KM. Poglejte porabo pri potovalni hitrosti!!! To je tisto, kar vam vedno govorim! Ko vam prodajalec reče, da cruiser, ki ima 3 tone porabi 30 l/h, se lepo zasmejte... Če pomnožite Gregorjevo hitrost, s porabo na miljo, boste dobili 67 l/h, kar je tudi realno za tako barko.
LP
No naprej pa še nekaj. Gregor ima na barki potovalni računalnik, motor je VP 5.7 GXi s 320 KM. Poglejte porabo pri potovalni hitrosti!!! To je tisto, kar vam vedno govorim! Ko vam prodajalec reče, da cruiser, ki ima 3 tone porabi 30 l/h, se lepo zasmejte... Če pomnožite Gregorjevo hitrost, s porabo na miljo, boste dobili 67 l/h, kar je tudi realno za tako barko.
LP
Hvala za odgovore. Ogledal sem si čoln Rio 700 cabin fish, ki bi mi po velikosti odgovarjal. Torej 7.20 m x 2.60 m notri pa merc 4.3 ter alpha one. na njem nebi preživljal dopusta, temveč le kakšen vikend ostalo pa bi bili enodnevni izleti med katerimi bi lahko panuliral. vožnja bi bila torej počasna. Admin mi je dal odgovor . poraba bi bila okoli 15l/h . Do sedaj sem imel leseno barkačo z enovaljnim dieslom . poraba je bila pri takšni vožnji cca 4 vozle 1l/h. Torej zanemarljiva. Preskok iz enega litra na 15 litrov pa je precejšen. Zato sem vam zastavil to vprašanje. Tudi sicer mi bolj odgovarja počasna vožnja (samo na morju). V kritičnem primeru pa bi rad hitro pobegnil na varno. Najbrž bo potrebno poiskati drugačno plovilo. Pa še nekaj . Kdor enkrat vpraša je enkrat neumen kdor pa ne pa celo življenje.
Maš pa dober kalkulator Admin, točno si zračunal.
Pri potovalni hitrosti je točno takšna poraba (67l/h), ampak povprečje (tisto kar večina izračuna kot porabo čolna, se pravi natočene litre in prevožene ure) ,je pa za to sezono po cca 90 urah točno 37l/h. Torej upam da bo sedaj počasi vsem jasno kaj je trenutna, povprečna in še kakšna poraba in kako se jo izračuna oziroma odčita iz potovalnega čarunalnika.
lpg
p.s.. dobro je tudi vedeti da imaš s plovili z gliserskim dnom pri 5 vozlih kar precej dela z volanom da gre naravnost
lpg
p.s.. dobro je tudi vedeti da imaš s plovili z gliserskim dnom pri 5 vozlih kar precej dela z volanom da gre naravnost
Ja, če boš hitrost zmanjšal na 3 do 4 vozle, bo tudi poraba lepo padla, nekje na 30% potovalne... To pa je res spodnja meja, pod to ne bo šlo... Poraba je visoka iz dveh razlogov, prvi je velik bencinski motor, ki ni namenjen temu, glavni razlog pa je oblika trupa, ki ni namenjena temu.
Še nekaj... Močno opevani poldeplasmanci... Govori se, da se pri manjših hitrostih obnašajo kot deplasmanci, pri večjih pa kot gliserji... Joj kako narobe!!! Pri počasni plovbi je tak trub bistveno bolj potraten, kot pa recimo kakšna pasara! Pri glisiranju pa je ekstremno bolj potraten, kot glisersko dno! Dobra stran poldeplasmanskih trupov pa je v izjemno stabilni plovbi pri hitrostih pod 15 vozlov (naprej so gliserji neprimerno boljši), hitrosti so uporabne od najmanjših pa do tistih gliserskih... Torej so plusi in minusi, tisti ki lovite ribe, raje kupite pravega deplasmanca, kot pa poldeplasmanca. BTW, kakšen Pičuljan Eleven NI poldeplasmanec niti na daleč, čeprav ga ponujajo pod tem vzdevkom...
Gregor ima spet hudičevo prav, ko pravi, da je pri majhnih hitrostih gliserski trup slabo obvladljiv. Niso sicer vsi enaki, vendar večina jih nenormalno zavija levo in desno... Najbolje je čim manj popravljati in se samo izniha. Za panulanje tak trup ni najboljši, ker povzroča preveč težav. Problem je v rušenju vzgona na zadnjem delu roba med dnom in boki... Tako se enkrat poruši na levi, krma delno potone na levo in čoln zavije levo... V naslednjem trenutku se zadeva premakne na drugo stran...
LP
Še nekaj... Močno opevani poldeplasmanci... Govori se, da se pri manjših hitrostih obnašajo kot deplasmanci, pri večjih pa kot gliserji... Joj kako narobe!!! Pri počasni plovbi je tak trub bistveno bolj potraten, kot pa recimo kakšna pasara! Pri glisiranju pa je ekstremno bolj potraten, kot glisersko dno! Dobra stran poldeplasmanskih trupov pa je v izjemno stabilni plovbi pri hitrostih pod 15 vozlov (naprej so gliserji neprimerno boljši), hitrosti so uporabne od najmanjših pa do tistih gliserskih... Torej so plusi in minusi, tisti ki lovite ribe, raje kupite pravega deplasmanca, kot pa poldeplasmanca. BTW, kakšen Pičuljan Eleven NI poldeplasmanec niti na daleč, čeprav ga ponujajo pod tem vzdevkom...
Gregor ima spet hudičevo prav, ko pravi, da je pri majhnih hitrostih gliserski trup slabo obvladljiv. Niso sicer vsi enaki, vendar večina jih nenormalno zavija levo in desno... Najbolje je čim manj popravljati in se samo izniha. Za panulanje tak trup ni najboljši, ker povzroča preveč težav. Problem je v rušenju vzgona na zadnjem delu roba med dnom in boki... Tako se enkrat poruši na levi, krma delno potone na levo in čoln zavije levo... V naslednjem trenutku se zadeva premakne na drugo stran...
LP
Pa še nekaj . Kdor enkrat vpraša je enkrat neumen kdor pa ne pa celo življenje.[/quote]
Racael!
Popolnoma ti dam prav. Človek tudi s tem , ko nekaj konkretnega vpraša, pokaže , da je pameten in da hoče nadgradit svoje znanje.
Primer; najmanj 100X, sem šel mimo trgovine, o kateri sva govorila z Gregorjem. Vedno sem si mislil, oh tu bo pa drago in nisem šel nikoli vprašat po ceni. Kupoval pa sem tam kjer je bilo dražje. In kdo je sedaj izpadel butelj. Jaz seveda, ker nisem vprašal.
LP
Racael!
Popolnoma ti dam prav. Človek tudi s tem , ko nekaj konkretnega vpraša, pokaže , da je pameten in da hoče nadgradit svoje znanje.
Primer; najmanj 100X, sem šel mimo trgovine, o kateri sva govorila z Gregorjem. Vedno sem si mislil, oh tu bo pa drago in nisem šel nikoli vprašat po ceni. Kupoval pa sem tam kjer je bilo dražje. In kdo je sedaj izpadel butelj. Jaz seveda, ker nisem vprašal.
LP
Racael, šele sedaj vidim, da se nisva ravno razumela... Tistih 60 do 70% ni poraba na uro!!! To je poraba na miljo!!!
Torej v Gregorjevem primeru je poraba pri 5 vozlih 1,5 l/miljo, se pravi 7,5 l/h. In on ima krepko večjo barko z večjim motorjem...
V tvojem primeru je pri glisiranju poraba 1,2 l/NM, pri deplasmanski plovbi pa bo okrog 0,8 l/NM. Če bo hitrost okrog 4 vozle, potem je to 4 * 0,8 = 3,2
Se pravi poraba bo okrog 3,2 l/h...
Ni tako strašno.
LP
Torej v Gregorjevem primeru je poraba pri 5 vozlih 1,5 l/miljo, se pravi 7,5 l/h. In on ima krepko večjo barko z večjim motorjem...
V tvojem primeru je pri glisiranju poraba 1,2 l/NM, pri deplasmanski plovbi pa bo okrog 0,8 l/NM. Če bo hitrost okrog 4 vozle, potem je to 4 * 0,8 = 3,2
Se pravi poraba bo okrog 3,2 l/h...
Ni tako strašno.
LP
Hvala. Vaši odgovori so mi vedno bolj všeč. Atilone lepo da si se popravil. poraba bi torej bila zame čisto sprejemljiva in niti najmanj strašna. Gregor me je opozoril na držanje smeri. Ne vem kolikšen vpliv ima pri tem teža , barka ima cca 2t. sedaj sem pa v dilemi Rio (veliko opreme , 8 let) vs Quicksilver 640 pilothouse (nič opreme, 1 leto).
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost