Tohatsu 40
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Tohatsu 40
Ojla, kupil sem tohacuja 40 kratka noga 2 taktni 2 cilindra letnik 98. Prej sem imel selvo 25 dolga noga 2 taktni starejši. No pa ker je bil danes lep dan sem šel še na zadnjo plovbo letos ker me že zebe na vodi. Da ne bo kdo mislil da se hvalim tlele imam problem s hitrostjo. Čoln je gumenjak s trdim dnom 4.0 meterski teža 110 kg+ konzola in sedež. Gor smo bili trije s težo vsi skupaj 190 kg. Se pravi mi + konzola + čoln + motor(60kg) skupaj cca 390 kg. Sicer zglisira takoj a gre le 22 vozlov. Saj leti a sem mislil da bo šlo hitreje. Močnejšega motorja ne smem dat gor. S prejšnjim je šlo pa cca 16-17 vozlov (teža enaka). Kakšne imate drugi kaj izkušnje s tem? Nekje v nekem postu piše nekaj v zvezi z akumulatorjem če ni ok da kao ne glisira pa težje glisira. Res da se mi zdi da je aku fuč a to ne bi smelo imeti veze pomoje ali pač? Prejšnjemu lastniku je ta čoln s 3 ljudmi 50hp 4 taktna honda šel 35 vozlov. Se da mojega tudi odpreti na 50 hp in ali se to splača pa koliko stane? Je morda propeler napačen? Ali to res ful igra vlogo? Prej je bil motor na elanu gt402 in so z njim smučali.
Upam da ni preveč vprašanj.
LP, G
Upam da ni preveč vprašanj.
LP, G
Poglej kakšno imaš oznako na propelerju.
Ali se ti zdi, da se motor "zvrti" do konca, potem bi lahko bil premajhen propeler(korak, velikost), ker imaš lahek čoln za ta motor in bi moralo kar letet, praviš pa, da zglisira takoj. Torej poglej opcije propelerjev za ta motor in primerjaj kakšnega imaš gor. Jaz imam na Elan 402 in Suzuki 40 2T propeler 11 1/2, 13. Čoln zglisira takoj in gre ko raketa(če morje dopušča
) čeprav je vse skupaj 450-500kg (teže oseb ne bom razlagal, da ne bom kakšne slišal
). Moja končna hitrost je kar prevelika za ta tip čolna, vozim na 80%!
Ali se ti zdi, da se motor "zvrti" do konca, potem bi lahko bil premajhen propeler(korak, velikost), ker imaš lahek čoln za ta motor in bi moralo kar letet, praviš pa, da zglisira takoj. Torej poglej opcije propelerjev za ta motor in primerjaj kakšnega imaš gor. Jaz imam na Elan 402 in Suzuki 40 2T propeler 11 1/2, 13. Čoln zglisira takoj in gre ko raketa(če morje dopušča
Pozdravljeni!
Za pomoč:
Fischerman 4,5 metra, suzuki 40 HP - 2 taktni, dve odrasli osebi (180 kg), polni rezervoarji (50 kg) pa še vsa oprema - dokaj mirno morje = 29 vozlov (merjeno z GPS). Teža samo čolna z opremo je 500 kg - tehtano. Torej 500 kg + osebe (180 kg).
Menim pa, da dvotaktnih motorjev ni moč odpreti na večjo moč, saj nimajo elektronike. Več ali manj je vse mehansko.
LP
Za pomoč:
Fischerman 4,5 metra, suzuki 40 HP - 2 taktni, dve odrasli osebi (180 kg), polni rezervoarji (50 kg) pa še vsa oprema - dokaj mirno morje = 29 vozlov (merjeno z GPS). Teža samo čolna z opremo je 500 kg - tehtano. Torej 500 kg + osebe (180 kg).
Menim pa, da dvotaktnih motorjev ni moč odpreti na večjo moč, saj nimajo elektronike. Več ali manj je vse mehansko.
LP
Gre nekako tako. Če kdo lahko razbere kaj iz tega če je treba prop zamenjati. Ko ga premakneš iz minimuma na pol ali še malo manj gasa čoln kar skoči iz vode in če bi v tem slogu nadaljeval bi verjetno samo motor ostal v vodi ostalo pa v zraku, a ni tako. Po tem se od pol do ful gasa obrati še nekaj zvišajo a se mi zdi da ne do kraja, da bi se bi moral ročko še vsaj za tretjino sedanjega hoda od prestave do ful gasa naprej porinit. Kako lahko prop vpliva na obrate motorja, kaj ga pa sedaj bremza?
Sicer se pelje tekoče kot po ledu.
Sicer se pelje tekoče kot po ledu.
Glede propelerja si preberi po forumu, je gromozansko veliko napisanega. Vedno pišem isto...
Na hitro, če je to pomembno? Propeler je enako kot menjalnik pri avtomobilu... Poglej primer, v Audiju A4 je 3.0 TDi, ki ima 240 konjev, enak motor je tudi v "traktorju" Q7. Misliš, da imata oba enak menjalnik? Nimata, Q7 v direktni prestavi leti precej manj...
Enako imaš več propelerjev za doseči pravo razmerje. Po tvojem pisanju je lahko dvoje:
1. propeler ima prevelik korak in motor se ne zvrti do konca
2. nekaj ni OK z motorjem, najverjetneje kaj z nastavitvijo vplinjačev, če pri večjih vrtljajih zgubi moč.
LP
Na hitro, če je to pomembno? Propeler je enako kot menjalnik pri avtomobilu... Poglej primer, v Audiju A4 je 3.0 TDi, ki ima 240 konjev, enak motor je tudi v "traktorju" Q7. Misliš, da imata oba enak menjalnik? Nimata, Q7 v direktni prestavi leti precej manj...
Enako imaš več propelerjev za doseči pravo razmerje. Po tvojem pisanju je lahko dvoje:
1. propeler ima prevelik korak in motor se ne zvrti do konca
2. nekaj ni OK z motorjem, najverjetneje kaj z nastavitvijo vplinjačev, če pri večjih vrtljajih zgubi moč.
LP
Ja, če je bil motor prej na GT402, potem bi propeler moral okvirno ustrezati ali pa je bil že prej napačen...
Predelava ne vem če je možna, ker ne vem za Tohatsu kateri motorji imajo enak blok. Če je 50 tudi enak, potem predelava ni problem, menjajo se vplinjači (mogoče niti to ne), sesalne lamele, lahko da ima kaj večje kanale v izpuhu... Vse ugibam... Pozanimaj se na servisu, če je tudi 50 na isti osnovi.
LP
Predelava ne vem če je možna, ker ne vem za Tohatsu kateri motorji imajo enak blok. Če je 50 tudi enak, potem predelava ni problem, menjajo se vplinjači (mogoče niti to ne), sesalne lamele, lahko da ima kaj večje kanale v izpuhu... Vse ugibam... Pozanimaj se na servisu, če je tudi 50 na isti osnovi.
LP
Ja najbolje da vprašam na servisu. Rožej pomoje da bo ok. Doma imam sicer še en propeler na katerem pa piše JCA 12. Spet nobenih mer. Ja pa s selve 25 ki se s tem res zvrti do daske. Menjal sem samo zaradi letnika 89 za 98. Sicer je že s Selvo 25 šlo skoraj toliko hitro kot s tem 40 konjskim zato mislim da mora s tem iti kar nekaj več. Bom javil kaj pravi serviser.
LP, G
LP, G
ja serviser Volk pravi da mi lahko samo vzame čoln in motor da gor obratomer in pove ali je propeler pravi ali ne. Vni od 25 selve ne gre gor malo manjšo luknjo ima. Ja serviser pravi pač da lahko probam z manjšim korakom in pa trim naj bi tudi kar vplival na hitrost. Je res da nisem bil pozoren na to. Ponavadi sem imel na drugi luknji tu na je bilo na tretji. Lahko to igra vlogo pri obratih in potem končni hitrosti?
Pa za vgradnjo obratomera mi je rekel 300 eur. A je to res taka "huda " cena?
LP, G
ps. predelava 2 cilindraša ni možna na 50 konjev, samo 3 cilindraše lahko
Pa za vgradnjo obratomera mi je rekel 300 eur. A je to res taka "huda " cena?
LP, G
ps. predelava 2 cilindraša ni možna na 50 konjev, samo 3 cilindraše lahko
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost