2T ali 4T motor na 5m gumenjaka

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Stopi
Admiral
Kraj: Ljubljana

2T ali 4T motor na 5m gumenjaka

OdgovorNapisal/-a Stopi » Če Avg 27, 2015 17:52

Kupujem novega gumenjaka 4,5-5 m z motorjem 50-60 KM. Zaradi manjše porabe sem gledal za 4T motorji, pa vidim, da ima večina takšnih gumenjakov v oglasih 2T motorje.

Ali je bistvena razlika v porabi med npr. 50KM motorjem 2T in 4T? Ko sem se pogovarjal z lastniki 50-60KM 4T motorjev so omenjali porabo 5-7 l/uro, kar se mi zdi super podatek. Takšno porabo sem jaz sedaj imel na mojem 30 KM 2T motorju.

Verjetno je poraba pri 2T 50-60 KM motorju okoli 10 l/uro ali pa še kaj več. Ima prav ali se motim?

Prsoim vas za čimveč podatkov in nasvetov, da se bom lažje odločil za nakup 4T ali 2T. HVALA! :)
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Avg 27, 2015 18:51

Eno je kaj pravijo lastniki, drugo je stvarnost. Zelo ekonomičen 5m gumenjak ima 0.45l/nm. To je pri cca 20 vozlih, takrat kuri 9l/h. Na minimalnem gasu pa je manj kot 4dcl/h.

Imaš dobre sodobne 2t in 4t motorje, ki bodo vsi dobro služili poslanstvu.
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Če Avg 27, 2015 19:37

Ponavadi se prodaja stara guma in star 2T motor... Redko pa nova guma in star motor.
Uporabniški avatar
Stopi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Stopi » Če Avg 27, 2015 19:52

kasaudio napisal/-a:Eno je kaj pravijo lastniki, drugo je stvarnost. Zelo ekonomičen 5m gumenjak ima 0.45l/nm. To je pri cca 20 vozlih, takrat kuri 9l/h. Na minimalnem gasu pa je manj kot 4dcl/h.

Zakaj pa bi potem lastnik 2T 50 KM rekel, da mu kuri 5-6 litrov, če mu v resnici 9 ali 10? Ne vidim neke logike... :? Pa sem letos na morju vprašal 3 lastnike.
Nazadnje spremenil Stopi, dne Če Avg 27, 2015 19:52, skupaj popravljeno 1 krat.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Avg 27, 2015 19:52

Kolikor vem z ročko za plin na gornji tretini oboji porabijo zelo podobno količino goriva, če jih primerjaš po letniku. Na spodnjih dveh tretinah je 4T boljši, ampak 6 l/h spraviš skupaj z veliko izpodrivne vožnje in malo počasnega glisiranja. Tudi 30 hp motor popije bistveno več od 6 l, če ga uporabljaš moči primerno. Brez nič ni nič in na vodi se ne da švinglat.

@stopi;
Veliko izpodrivne vožnje, prostega teka in zmerno glisiranje. Dobro bi bilo, če bi ti kak tak povedal koliko mu pokuri na prevoženo pot. Ob polnem plinu pride vsak 50 hp motor daleč čez 10 l/h.
Nazadnje spremenil SR 290, dne Če Avg 27, 2015 19:57, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Stopi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Stopi » Če Avg 27, 2015 19:55

SR 290 napisal/-a:Kolikor vem z ročko za plin na gornji tretini oboji porabijo zelo podobno količino goriva, če jih primerjaš po letniku. Na spodnjih dveh tretinah je 4T boljši, ampak 6 l/h spraviš skup morebiti, če sidraš v Malem Lošinju. Tudi 30 hp motor popije bistveno več od 6 l, če ga uporabljaš moči primerno.

Mojega 30 KM 2T Tohatsu, letnik 2002 sem letos na morju nekajkrat "meril" glede porabe in podatki so takšni:
- ko sem se peljal sam, ves čas poln gas, samo ob kakem večjem valu malo zmanjšal, mi je popil 4 litre (hitrost 47 km/h)
- ko sva se peljala dva odrasla, enako poln gas, pa tu pa tam malo zmanjšat zaradi vala, je bila poraba 5 litrov (hitrost 42 km/h)
- ko pa smo bili gor 2 odrasla in 2 otroka + dnevna prtljaga, pa spet poln gas, le za kakšen val malo zmanjšat, je bila poraba 7 litrov (hitrost 32 km/h)

Hitrost izmerjena s telefonom in GPS-om.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Avg 27, 2015 20:04

Če ti odgovorim bo zopet vik in krik, da nabijam o propelerjih, a po moje nisi izkoristil razpoložljive moči. :D
Koliko tehta ta čoln brez potnikov?
Uporabniški avatar
Stopi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Stopi » Če Avg 27, 2015 20:41

SR 290 napisal/-a:Če ti odgovorim bo zopet vik in krik, da nabijam o propelerjih, a po moje nisi izkoristil razpoložljive moči. :D
Koliko tehta ta čoln brez potnikov?

Pojma nimam... :lol: Verjamem pa, da ima malo prevelik propeler, saj se do polnih obratov zavrti le ko sem sam, pa še to na spodnji meji MAX obratov, ki jih priporoča proizvajalec.

Ima pa čoln verjetno kar veliko težo: osnovni čoln+dodatna klop+velika volanska konzola (prevelika glede na prostornost čolna)+vsa obvezna oprema+neke ultra težke blazine (2 veliki blazni, ki sta ves čas malo mokri in tehtata 10-15 kg)...

Aja, pa še malo prenizko je motor zmontiran. :roll:

Konkretno pa meni hitrost ni tako pomembna, čeprav bi jo verjetno s pravim propelerjem in dvignjenim motorjem lahko povečal, bolj mi je pomembna poraba - da ni prevelika.

Kar pa se propelerjev tiče, pa vem, čeprav sem dokaj zelen na tem forumu, da si ti, SR290, pravi stručko in vse svoje trditve ponavadi podpkrepiš še s kakšno matematično fomrula. Skratka, v tvoje nasvete glede propelerjev ne bom nikoli podvomil ampak jih bom vzel "za sveto"! :wink:
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Avg 27, 2015 21:15

Stopi napisal/-a:
SR 290 napisal/-a:Kolikor vem z ročko za plin na gornji tretini oboji porabijo zelo podobno količino goriva, če jih primerjaš po letniku. Na spodnjih dveh tretinah je 4T boljši, ampak 6 l/h spraviš skup morebiti, če sidraš v Malem Lošinju. Tudi 30 hp motor popije bistveno več od 6 l, če ga uporabljaš moči primerno.

Mojega 30 KM 2T Tohatsu, letnik 2002 sem letos na morju nekajkrat "meril" glede porabe in podatki so takšni:
- ko sem se peljal sam, ves čas poln gas, samo ob kakem večjem valu malo zmanjšal, mi je popil 4 litre (hitrost 47 km/h)
- ko sva se peljala dva odrasla, enako poln gas, pa tu pa tam malo zmanjšat zaradi vala, je bila poraba 5 litrov (hitrost 42 km/h)
- ko pa smo bili gor 2 odrasla in 2 otroka + dnevna prtljaga, pa spet poln gas, le za kakšen val malo zmanjšat, je bila poraba 7 litrov (hitrost 32 km/h)

Ja pa ja. :lol: A misliš 4l na uro pri polnem plinu ? Kako si pa meril porabo ? 30 KM 2T motor porabi pri polnem plinu 13 l na uro.

http://www.coln.si/tohatsu/poraba
Nazadnje spremenil Piki, dne Če Avg 27, 2015 21:28, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Avg 27, 2015 21:23

Stopi napisal/-a:
kasaudio napisal/-a:Eno je kaj pravijo lastniki, drugo je stvarnost. Zelo ekonomičen 5m gumenjak ima 0.45l/nm. To je pri cca 20 vozlih, takrat kuri 9l/h. Na minimalnem gasu pa je manj kot 4dcl/h.

Zakaj pa bi potem lastnik 2T 50 KM rekel, da mu kuri 5-6 litrov, če mu v resnici 9 ali 10? Ne vidim neke logike... :? Pa sem letos na morju vprašal 3 lastnike.

Zato ker se lepše sliši. Verjetno vozijo 6 vozlov, pri polnem plinu je poraba takega motorja okoli 20 l na uro.
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Če Avg 27, 2015 21:27

V tej temi ne morem narediti škode

Kaj pa če bi našel trotaktni motor?

https://youtu.be/9bgsrJNMouE
https://vodovod-rh.si/
Uporabniški avatar
Stopi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Stopi » Če Avg 27, 2015 21:47

Roberth1 napisal/-a:V tej temi ne morem narediti škode

Kaj pa če bi našel trotaktni motor?

https://youtu.be/9bgsrJNMouE

To bi bil pa zakon! :o Recimo 300 ccm, 90 KM in poraba 5 litrov... 8)
Uporabniški avatar
Stopi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Stopi » Če Avg 27, 2015 21:57

Piki napisal/-a:
Stopi napisal/-a:

Ja pa ja. :lol: A misliš 4l na uro pri polnem plinu ? Kako si pa meril porabo ? 30 KM 2T motor porabi pri polnem plinu 13 l na uro.

http://www.coln.si/tohatsu/poraba

Seveda nisem plul 1 uro pri polnem gasu... :lol: Od priveza do zaliva, kjer me je čakal prijatelj sem plul 1 uro, od tega seveda prvih 5-10 minut počasi, da prideš iz gužve v zalivu, potem recimo 40 minut poln gas z vmesnim občasnim zmanjšanjem zaradi kakšnega večjega vala, potem pa spet zadnjih 5-10 minut počasi, ko sem prihajal v nagužvan zaliv do priveza ob pomolu. Torej, takšni "butalski litri na uro", ki jih verjetno uporablja večina lastnikov manjših gumenjakov. Tako sem mislil. Izračun je bil pa povsem preprost. Ko sem odšel od doma sem imel poln tank, ko sem prišel pa nazaj, po 2 urah plovbe, pa sem ga ponovno nafilal do konca in za to sem potreboval, reci in piši, 8 litrov. Pač, spet butalsko... :lol:
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Avg 27, 2015 22:03

@Stopi;
A ti sploh imaš čoln, al samo tako malo hecaš ljudi?

Poglej malo nesmisle v tvoji trditvi:
- prevelik propeler, zato se le kadar si sam zavrti do spodnje meje dovoljenih vrtljajev in leti 47 km/h.
- kadar je not cela družina gre le še 32 km/h
.

Če vzameš, da se z tabo vrti na 5.500 rpm, se z celo družino vrti le še 3.500 rpm. :lol: :lol:
Kako to vem? Preprosto:
- imaš prevelik propeler, torej se pod obremenitvijo slip malenkostno spreminja, saj propeler dovolj "grabi", spreminjajo se pa vrtljaji in 5.500 x 32/47 = 3.500 rpm.

Brez zamire, ampak:
- taka sprememba v hitrosti zaradi ženske in dveh otrok je ob 30 konjih možna edino, če je vaša družina za v Guinesovo knjigo po teži posameznih družinskih članov.
- Tohatsu ti ob režimu, ko pod polnim plinom drvi z 3.500 rpm niti surfa ne pripravi na glisiranje.
- vsaj 30 konjski motor, ki bi ga na polno bulal ob 3.500 rpm, bi verjetno požrl teroetično vsaj 12 l/h goriva, v praksi pa okrog polovico tega, ker bi pihnil prej kot v eni uri.

Primerljalni podatki iz kalkulatorja dosegljivega na spletu:
Recimo, da tehtaš 75 kg, žena tehta 60 kg in otroka vsak po 45 kg, gliser pa z vso opremo in gorivom 500 kg.
- ko si sam praviš, da leti 47 km/h, zato sem vzel 500 kg.
- ob dodani ženi leti 45 km/h
- ob dodanih obeh otrocih leti še vedno 43 km/h
To so povsem pričakovane hitrosti, ki se bistveno razlikujejo od tvojega razpona hitrosti, kakršen preprosto ni mogoč!

Ne vem, ali se norčuješ, ne znaš brat podatkov, ali pa imaš nekaj tako razštelano, da glava peče. Osebno se nagibam k prvemu vzroku.
Nazadnje spremenil SR 290, dne Če Avg 27, 2015 22:08, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Avg 27, 2015 22:07

Problem tritaktnih so bile predvsem okoljske zahteve, ki jim z wanklom ni uspelo ustreči, ali pa vsaj ne za razumno ceno. Pa gospodaren tudi ni bil dovolj (več ko en problem).

Ostalo z obrabo in tesnjenjem mislim da je bilo precej rešeno, in mislim da je bilo zanimanje zlasti zanje kot za motorje za manjša propelerska letala.

Bil je zelo lahek na kW moči. Bledo se spomnim, da naj bi nekdo - morda Rottax - celo predeloval Mazdine motorje za v letala.

http://jalopnik.com/5921410/the-last-ma ... been-built
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov