Olje za Mercury F80 EFI
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Olje za Mercury F80 EFI
Spoštovani morjeplovci,
prosim vas za vaše mnenje katero olje in kakšno gradacijo uporabljate za štiritaktne izvenkrmne motorje Mercury F80, 100, 115.
Po navodilih za motor, letnik 2011 je predpisano olje Quicksilver 25W-40. V hladnejših dnevih je hladni vžig motorja nekoliko težak, ko se segreje pa zaganjalnik zapoje čisto drugače. Baterija je ok in polna.
Poleti v vročini zaganjalnik vrti normalno živahno.
Po mojem je 25W olje v hladnejšem vremenu precej trdo, dokler se ne segreje na delovno temperaturo.
Prosim za vaše mnenje in izkušnje.
LPZ
prosim vas za vaše mnenje katero olje in kakšno gradacijo uporabljate za štiritaktne izvenkrmne motorje Mercury F80, 100, 115.
Po navodilih za motor, letnik 2011 je predpisano olje Quicksilver 25W-40. V hladnejših dnevih je hladni vžig motorja nekoliko težak, ko se segreje pa zaganjalnik zapoje čisto drugače. Baterija je ok in polna.
Poleti v vročini zaganjalnik vrti normalno živahno.
Po mojem je 25W olje v hladnejšem vremenu precej trdo, dokler se ne segreje na delovno temperaturo.
Prosim za vaše mnenje in izkušnje.
LPZ
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
Kak standard je že fino pogledati, da ga ima.
Navtični standard je FCW, ampak tega nimajo vsa olja. Skoraj nujno pa je, da pokriva API SN, za starejše motorje pa API SL.
Nihče pravzaprav ne zna ali ne upa dati odgovora ali imajo navtična olja dejansko kaj več aditivov proti koroziji, bodisi veziva vode ali kak drug "sistem"
Osebno sem gledal, da je olje izpoljnjeval zahtevo proizvajalca motorja po standardu. Več ali manj za bencince zajtevajo le SN... Nato pa se odloči.
Kdor trdi, da je mineralno olje boljše od sintetičnega ali polsintetičnega je ... Zame drugega, kot sintetika ne obstaja. Tudi, če ga na ta račun nekaj več pokuri.
Drugače pa je Vsako novo olje boljše, kot staro!
Navtični standard je FCW, ampak tega nimajo vsa olja. Skoraj nujno pa je, da pokriva API SN, za starejše motorje pa API SL.
Nihče pravzaprav ne zna ali ne upa dati odgovora ali imajo navtična olja dejansko kaj več aditivov proti koroziji, bodisi veziva vode ali kak drug "sistem"
Osebno sem gledal, da je olje izpoljnjeval zahtevo proizvajalca motorja po standardu. Več ali manj za bencince zajtevajo le SN... Nato pa se odloči.
Kdor trdi, da je mineralno olje boljše od sintetičnega ali polsintetičnega je ... Zame drugega, kot sintetika ne obstaja. Tudi, če ga na ta račun nekaj več pokuri.
Drugače pa je Vsako novo olje boljše, kot staro!
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
- Marcel_Mastnak
- Admiral
MM super odgovor. Sicer ni blo nikjer govora o mineralnih ali sintetičnih oljih(vsaj js ga nisem zasledil) skoraj vsaka gradacija olja se lahko dobi sintetičnega ali vsaj pol sintetičnega. Se pa veliko starejšim motorjim(ne samo v navtiki) nevede krajša življenjska doba s preredkimi olji ker niso njihove tolerance namenjene za olje ki je na delovni temperaturi redko kot voda! Pritisk začne na ležajih uhajat in oljni film v ležajih je tanjši kot je proizvajalec predvidel.
MM strinjam se s tabo pa tudi z Dakijem.
Vsi japonski zunajkrmni motorji imajo v specifikacijah olja 10W-30, Yamaha 5W-30, sintetika. Govorimo o novejših mašinah, recimo od 2010 letnika naprej.
Mercury pa po specifikacijah 25W-40 mineralno ali kvečjemu polsintetično. To olje nalivajo na pooblaščenih servisih znamke Quicksilver ali Mercury. Potem pa, ko zunaj ni vročine zaganjač dela, kot da bi bil prazen akumulator. Po mojem poznavanju motoroznanstva to ni OK.
Zame je sintetika zakon in jo uporabljam v vseh avtomobilih in motornih kolesih. Pri olju nikoli ne šparam in se držim tovarniških specifikacij. Me pa bega tovarniški podatek za moj Mercury F80 letnik 2011.
Za to sezono bo pač kot je zadevo naredil pooblaščeni servis (Nautic servis KP) kjer je bila mašina vsa leta servisirana, za prihodnje pa mislim, da bom prešel na sintetiko 10W-30 ali 10W-40, seveda po specifikaciji FCW za marine uporabo.
LPZ
Vsi japonski zunajkrmni motorji imajo v specifikacijah olja 10W-30, Yamaha 5W-30, sintetika. Govorimo o novejših mašinah, recimo od 2010 letnika naprej.
Mercury pa po specifikacijah 25W-40 mineralno ali kvečjemu polsintetično. To olje nalivajo na pooblaščenih servisih znamke Quicksilver ali Mercury. Potem pa, ko zunaj ni vročine zaganjač dela, kot da bi bil prazen akumulator. Po mojem poznavanju motoroznanstva to ni OK.
Zame je sintetika zakon in jo uporabljam v vseh avtomobilih in motornih kolesih. Pri olju nikoli ne šparam in se držim tovarniških specifikacij. Me pa bega tovarniški podatek za moj Mercury F80 letnik 2011.
Za to sezono bo pač kot je zadevo naredil pooblaščeni servis (Nautic servis KP) kjer je bila mašina vsa leta servisirana, za prihodnje pa mislim, da bom prešel na sintetiko 10W-30 ali 10W-40, seveda po specifikaciji FCW za marine uporabo.
LPZ
Nazadnje spremenil zalesjak, dne To Mar 29, 2016 21:37, skupaj popravljeno 1 krat.
- Marcel_Mastnak
- Admiral
-
Daki
Marcel_Mastnak napisal/-a:MM super odgovor. Sicer ni blo nikjer govora o mineralnih ali sintetičnih oljih(vsaj js ga nisem zasledil) skoraj vsaka gradacija olja se lahko dobi sintetičnega ali vsaj pol sintetičnega. Se pa veliko starejšim motorjim(ne samo v navtiki) nevede krajša življenjska doba s preredkimi olji ker niso njihove tolerance namenjene za olje ki je na delovni temperaturi redko kot voda! Pritisk začne na ležajih uhajat in oljni film v ležajih je tanjši kot je proizvajalec predvidel.
Za starejše motorje rešuje problem standard API SL.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
zalesjak napisal/-a:MM strinjam se s tabo pa tudi z Dakijem.
LPZ
Hja kaj nalivajo na pooblaščencih še ni merilo...
V AH real tudi v novga dCi nalivajo Elf Turbo Diesel, katerega jaz v traktor ne bi(več) dal. Dejstvo je, da gre tehnologija naprej in zakaj kupovati nekaj staro 15 let, če za isti denar dobiš novo.
Še glede FCW standarda. Moje mnenje je, da so to pogruntali američani za pospešitev lastne prodaje. Malo bom pretiraval, če rečem, da je cel inštitut NMMA temu namenjen.
Prebral sem nekaj člankov, ko so imeli vodilni proizvajalci težave certificirati olje. Me drugim menda tudi Yamaha in Castrol. Po drugi strani pa pogledaš, da ima ta certifikat skoraj vsak ameriški avtoodpad, ki fila olje v 1L embalažo... firme, ki vse skupaj nimajo niti 5% trga. Izvzet recimo Motul, Fuchs...
-
NOVI FOSIL
- Admiral
- Kraj: LJ-CRES
- Kontakt:
Kdo je na strani
Po forumu brska: Google [Bot] in 2 gosta