Prezadovoljan sam samim brodom, ali imam problem sa maksimalnom brzinom i nije mi jasno zbog čega. Svakako ga zbog potrošnje goriva vozim u deplasmanu (11km/h, pri potrošnji od 6,3 litre dizela na sat, a prema potrošnji goriva to ispada da je pri snazi od oko svega 33 konjske snage), ali bih hteo da rešim i taj problem sa glisiranjem i da kompletiram projekat do kraja. U deplasmanskoj plovidbi se super ponaša, ali nakon toga, kao da imam proklizavanje propelera, kao da uvlači vazduh i ne postižem veću brzinu od 20km/h, a prema proračunu bi trebalo da maksimalna brzina bude između 18-20 čvorova. S tim da je meni brod dosta teži jer sam ugradio veliki motor starog tipa (Cummins V-504) koji ima 195 konjskih snaga pri 3000 obrtaja (motor sa kopčom i Z nogom ima skoro 1 tonu). Neverovatno kako malo izgleda malo tvoj moderan VW motor u brodu, a pogotovo u odnosu na moj motor. Ja sam produžio motorni prostor ka kabini, na račun potpalublja da bi stao motor. Videćeš na slikama, ako već nisi na onom forumu video. U svakom slučaju, motor postigne pun broj okretaja, ali izostane ubrzanje, baš kao da proklizava, pošto da je preopterećen, motor bi se mučio, a ne bi ni postigao maksimalan broj okretaja.
Ja za sada postižem brzinu oko 6 milja na 1400RPM, a motor se vrti do 3000RPM. Pri toj brzini (6 milja) trošim oko 6.3 litara na sat. Uglavnom sada tako krstarim. Motor troši 36 litara na maksimalnom broju okretaja po specifikaciji. Kada odem do maksimalnog gasa, motor dostiže i nešto više od 3000RPM, ali se krećem svega 10.8 milja. Moguće je da me samo muči velika težina, a toga se i plašim sada kad vidim tvoje brzine sa lakšim i snažnijim motorom i u tom slučaju, biću večiti deplasmanac, osim ako promenim motor, ali ako dođe dotle, to će onda ići ka slabijem, a ne ka snažnijem motoru. A drugi problem je jedan flaps na sredini koji je originalno ostavio moj otac misleći da će produžiti vodenu liniju time, ali izgleda da tako kako je pozicioniran on smiče vodu sa propelera pa imam puno vazduha i propeler kliza, a što je u skladu sa time da motor ko od šale postigne tih 3000RPM i kao da nije puno opterećen. Tako da ću na proleće prvo probati da skinem taj flaps i vidim kakav će biti rezultat. Po proračunima u saradnji sa proizvođačem Z noge (SternPowr), trebalo bi da postignem maksimalnu brzinu između 18 i 20 milja, s tim da sam sad malo skeptičan obzirom na tvoje brzine i veću snagu lakšeg motora. Inače i moj je propeler promera 19 inča, a koraka 17 inča
Z noga, proizvodjac je SternPowr, a model je 103, a mogu se i danas naci delovi za nju posto ju je koristila Americka vojska pa je dug niz godina pravljena, cak i danas postoji firma. Ima dosta slicnosti sa MerCruiser-om, ali nije ista. Propeler je 19 inca precnik, 17 inca korak, BAR 65%, smer okretanja za napred kontra od kazaljke na satu (levi), tri kraka ima, a proizveo ga je isto SternPowr (nema onaj gumeni deo nego je takozvani "solid hub" i kroz njega ne ide auspuh). Malo mi to i nezgodno sto sad nemam veliki izbor propelera na trzistu koji bi mi pasovali. Jedan trgovac ovde mi predlaze da na strugu napravim adapter koji bi mi omogucio da montiram propelere marke Solas ili nekog drugog rasprostranjenog proizvodjaca (e sad pitanje kvaliteta i snage toga je diskutabilno, trgovci uvek imaju svoju pricu i sve znaju bolje nego inzenjeri i strucnjaci). Inace za tu nogu je i maksimalni precnik elise 19 inca, tako da to ne mogu promeniti na vece, samo na manje.
Upam da vam nisem preveč zatežil moje mneje je večji korak če se ga dobi.
lp