pomoč pri propelerju Bora 3

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

mando
Poročnik bojne ladje

pomoč pri propelerju Bora 3

OdgovorNapisal/-a mando » So Dec 17, 2016 21:32

Pred nekaj časa me je kontaktiral možakar iz Srbije ki ima enako barko kot jaz, Monfalcone Bora3, tudi on jo je generalno obnovil in menjal motor. Vgradil je cummins V 504 motor z Z nogo . Ko je videl moj video kako naša barka glisira z 260 konji se je čudil. sprašuje me kaj naj naredi, prilepil bom njegov post in ga ne bom prevajal.

Prezadovoljan sam samim brodom, ali imam problem sa maksimalnom brzinom i nije mi jasno zbog čega. Svakako ga zbog potrošnje goriva vozim u deplasmanu (11km/h, pri potrošnji od 6,3 litre dizela na sat, a prema potrošnji goriva to ispada da je pri snazi od oko svega 33 konjske snage), ali bih hteo da rešim i taj problem sa glisiranjem i da kompletiram projekat do kraja. U deplasmanskoj plovidbi se super ponaša, ali nakon toga, kao da imam proklizavanje propelera, kao da uvlači vazduh i ne postižem veću brzinu od 20km/h, a prema proračunu bi trebalo da maksimalna brzina bude između 18-20 čvorova. S tim da je meni brod dosta teži jer sam ugradio veliki motor starog tipa (Cummins V-504) koji ima 195 konjskih snaga pri 3000 obrtaja (motor sa kopčom i Z nogom ima skoro 1 tonu). Neverovatno kako malo izgleda malo tvoj moderan VW motor u brodu, a pogotovo u odnosu na moj motor. Ja sam produžio motorni prostor ka kabini, na račun potpalublja da bi stao motor. Videćeš na slikama, ako već nisi na onom forumu video. U svakom slučaju, motor postigne pun broj okretaja, ali izostane ubrzanje, baš kao da proklizava, pošto da je preopterećen, motor bi se mučio, a ne bi ni postigao maksimalan broj okretaja.

Ja za sada postižem brzinu oko 6 milja na 1400RPM, a motor se vrti do 3000RPM. Pri toj brzini (6 milja) trošim oko 6.3 litara na sat. Uglavnom sada tako krstarim. Motor troši 36 litara na maksimalnom broju okretaja po specifikaciji. Kada odem do maksimalnog gasa, motor dostiže i nešto više od 3000RPM, ali se krećem svega 10.8 milja. Moguće je da me samo muči velika težina, a toga se i plašim sada kad vidim tvoje brzine sa lakšim i snažnijim motorom i u tom slučaju, biću večiti deplasmanac, osim ako promenim motor, ali ako dođe dotle, to će onda ići ka slabijem, a ne ka snažnijem motoru. A drugi problem je jedan flaps na sredini koji je originalno ostavio moj otac misleći da će produžiti vodenu liniju time, ali izgleda da tako kako je pozicioniran on smiče vodu sa propelera pa imam puno vazduha i propeler kliza, a što je u skladu sa time da motor ko od šale postigne tih 3000RPM i kao da nije puno opterećen. Tako da ću na proleće prvo probati da skinem taj flaps i vidim kakav će biti rezultat. Po proračunima u saradnji sa proizvođačem Z noge (SternPowr), trebalo bi da postignem maksimalnu brzinu između 18 i 20 milja, s tim da sam sad malo skeptičan obzirom na tvoje brzine i veću snagu lakšeg motora. Inače i moj je propeler promera 19 inča, a koraka 17 inča
Z noga, proizvodjac je SternPowr, a model je 103, a mogu se i danas naci delovi za nju posto ju je koristila Americka vojska pa je dug niz godina pravljena, cak i danas postoji firma. Ima dosta slicnosti sa MerCruiser-om, ali nije ista. Propeler je 19 inca precnik, 17 inca korak, BAR 65%, smer okretanja za napred kontra od kazaljke na satu (levi), tri kraka ima, a proizveo ga je isto SternPowr (nema onaj gumeni deo nego je takozvani "solid hub" i kroz njega ne ide auspuh). Malo mi to i nezgodno sto sad nemam veliki izbor propelera na trzistu koji bi mi pasovali. Jedan trgovac ovde mi predlaze da na strugu napravim adapter koji bi mi omogucio da montiram propelere marke Solas ili nekog drugog rasprostranjenog proizvodjaca (e sad pitanje kvaliteta i snage toga je diskutabilno, trgovci uvek imaju svoju pricu i sve znaju bolje nego inzenjeri i strucnjaci). Inace za tu nogu je i maksimalni precnik elise 19 inca, tako da to ne mogu promeniti na vece, samo na manje.

Upam da vam nisem preveč zatežil moje mneje je večji korak če se ga dobi.

lp :wink:
Nazadnje spremenil mando, dne Ne Jun 11, 2017 21:16, skupaj popravljeno 1 krat.
mando
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a mando » So Dec 17, 2016 21:35

No še to mi je poslal

Taj prvi propeler mi je sam proizvodjac predlozio tj. mom ocu prema podacima motora i camca, s tim da je receno da je tezina oko 4 tone (sa putnicima i punim rezervoarima goriva i vode) prema racunici, ali sad je i to diskutabilno kad sam cuo tvoje izmerene tezine. Naravno, znam da je racunica za to vrlo okvirna i da je greska i +-30 posto sigurno, ali od neceg j moralo da se pocne.

Uputstvo za moju Z nogu se moze skinuti na ovom linku:
http://www.sternpowr.com/pdf/100serieshires.pdf

Moj propeler je na strani 23 (serija ME, pod sifrom ME190L17). A osovina noge sa dimenzijama je prikazana na strani 31 (pricam o stranama uputstva na papiru, ne o stranama pdf dokumenta).

Če uspem prenesti slike jih prilepim

LPP
mato
Admiral
Kraj: Škofja loka

OdgovorNapisal/-a mato » Po Dec 19, 2016 10:37

A nimaš ti noter VW V6 motor, to je krepko čez 60ks?
Mato :wink:
Uporabniški avatar
primorc84
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a primorc84 » Po Dec 19, 2016 12:07

Ja tud meni ni jasno gledam kako lepo je obnovil boro pa kak motor je dal noter pol pa mi ni jasno bo že povedal.
en mrzu špric, še raje en knc terana in ena feta pršuta, na zdravje morjeplovci
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Po Dec 19, 2016 14:00

Mislim, da ima Bora3 VW 260 KM.
mašinfirer
mando
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a mando » Če Dec 22, 2016 18:31

Se opravičujem, je prišlo do nesporazuma pri meni je vse ok . Možakar iz Srbije, pa je ugradil motor s 195 ks moj jih ima pa 265 . in jaz grem z lahkoto 22 mil on pa komaj dobrih deset. prilepil sem njegov post , kjer opisuje, da se mu motor z lahkoto zavrti na končnih 3000 obratov.

lp Primož
Nazadnje spremenil mando, dne Po Dec 26, 2016 21:21, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Dec 22, 2016 18:37

Pri njem je precej razlike v hitrosti tudi, ker smatram, da se vozi po sladki Donavi.
mašinfirer
mando
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a mando » Če Dec 22, 2016 19:21

Ja tudi jaz sem pomislil na to. A mogoče veš kaj bi se dalo naredit da bi splezal vsaj na 15 mil.

LP P
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Če Dec 22, 2016 19:30

Lej, če se motor z lahkoto obrne tudi preko 3000, naj gre za 1 ali 2 pich. gor.Tukaj motor enostavno ni obremenjen pa še če je v sladki vodi, se razmerje propelerja računa drugače kot pa za morje.Saj, če ima -Z- pogon, ni tako teško si kje sposodit prop. za probat.
mašinfirer
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Dec 22, 2016 21:34

Kakšne pa so oznake na tvojem in njegovem propelerju, ker zaradi gostote vode ne more biti takšne razlike.
mando
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a mando » Pe Dec 23, 2016 15:26

Oh , Fantje potrebno je malo pogledat post, ki sem ga napisal in če pogledaš moj čoln gre za motor wv V6 3,0 tdi 265 ks in noga bravo 3 duoprop, njegov
pa cummins 195 ks in noga ki mu pripada ampak ni duoprop. Prop je 19" in korak 17" . Prav korak pa se mi zdi da je premajhen ampak se ne spoznam ali obstaja večji , sicer mi je dal vse podatke ( v zgornjem linku omenjen) , ampak se jaz ne znajdem :oops: :lol:

lpp
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » So Dec 24, 2016 11:16

Saj smo prebral, še vedno piše da glisirate z 60 konji!
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » So Dec 24, 2016 12:51

habibi Vll napisal/-a:Lej, če se motor z lahkoto obrne tudi preko 3000, naj gre za 1 ali 2 pich. gor.Tukaj motor enostavno ni obremenjen pa še če je v sladki vodi, se razmerje propelerja računa drugače kot pa za morje.Saj, če ima -Z- pogon, ni tako teško si kje sposodit prop. za probat.

:D
Tako kot je navedel Habibi. Naj da gor prop korak 19 inčev. Vidim da veliko večino moti premer propelerja. Vsak proizvajalec za določeno nogo z višanjem koraka zmanjšuje diameter zato je diameter nepomemben. Važen je samo korak. Z višjim korakom zmanjšujemo obrate in pridobivamo na hitrosti.
Je pa tudi odvisno kako ima drsalno površino očiščeno.
mando
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a mando » Po Dec 26, 2016 21:14

No to sem mu tudi jaz predlagal pa ga moti baje za zadji flap ki ga je montiral ptef nogo in ta naj bi mu mešal zrak in naj bi propeler dobil zračne mehurčke in s tem ne dobil obratov. Sem se tudi jaz malo potrudil in ugotovil da ima na razpolago propelerje do 24". Pisal sem če se jih da dobit pa še nisem dobil odgovora. Pravi da bo prvo snel tisti ' flap' , pa bo poročal kako bo . Bo pa to naredil šele spomladi. Do zakrat pa upam da mi bo uspelo prilepiti nekaj slik ki mi jih je poslal :roll: :lol:

Lpp
mando
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a mando » Po Dec 26, 2016 21:26

Se opravičujem še za zgornji post , pozabil sem napisat več, 60 konjev več, :oops: :lol:
Lpp

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta