TOMOS 4!
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
TOMOS 4!
Lep pozdrav!Odločam se za nakup zgoraj omenjenega motora.Ker sem v tem popolni začetnik me zanima,kaj je dobro pogledat pred nakup oziroma katere slabosti lahko ima in kako se motor lahko prejskusi?!Zanima me pa tudi,če je dokumentacija o motoru nujno potrebna al ne?
Če ga kdo prodaj naj pokliče na:031/749-869
lp!
dejan
Če ga kdo prodaj naj pokliče na:031/749-869
lp!
dejan
Najbrž ti bodo tudi drugi morjeplovci svetovali, da ne razmišljaj preveč začetniško, razen če si izkušen v šraufanju starih motorjev. Če bi me vprašal pred 20 leti kaj kupiti od Tomosa bi ti za začetek svetoval vsaj 4,5 ali 4,8 zaradi vzvratne prestave, katerega sem takrat tudi sam imel.
Pošteno povedano Tomos se kar poslavlja in če si nočeš zagreniti dopusta s punco, kupi najmanjšega novega ali malo rabljenega od katere koli znamke na tržišču, da ne bom delal reklame.
Bolje se je tudi nazaj peljati na morju z motorjem, kot pa veslati!
Lp
Pošteno povedano Tomos se kar poslavlja in če si nočeš zagreniti dopusta s punco, kupi najmanjšega novega ali malo rabljenega od katere koli znamke na tržišču, da ne bom delal reklame.
Bolje se je tudi nazaj peljati na morju z motorjem, kot pa veslati!
Lp
no rain, no rainbow
Sploh se ne strinjam.....Tomos je kar vredu!!!
Če boš dobro in lepo skrbel za njega ti bo služil še kar nekaj let!
Če pa ne boš skrbel za njega, ti niti nov ne bo kej dosti koristil....
Deli za 4-ko se še kar dostopni, popravit pa ga zna prov vsak, ki se kaj razume na mehaniko....
Jaz sem jih imel 4 komade...nikoli nobenih problemov!!!
Če boš dobro in lepo skrbel za njega ti bo služil še kar nekaj let!
Če pa ne boš skrbel za njega, ti niti nov ne bo kej dosti koristil....
Deli za 4-ko se še kar dostopni, popravit pa ga zna prov vsak, ki se kaj razume na mehaniko....
Jaz sem jih imel 4 komade...nikoli nobenih problemov!!!
Imam T4. Že zelo dolgo. Iz tiste ta stare serije je ko so imeli še bele pokrove. To je bil moj prvi motorček in skoraj, da se ne spominjam kdaj sem ga kupil, tako dolgo je že, pa je bil že takrat star.
Res je čudovit motorček, dela kot švicarska ura, pokuri zelo malo, ima pa eno hibo, ki mi ni ravno všeč: prede kadar težav ni. Kadar pa postane gusto, pa motorček štrajka. Vedno je tako, nikoli drugače!
Ko sem spraševal kako naj se temu izognem so mi domala vsi rekli takole: KUPI JAPONCA!
Res je čudovit motorček, dela kot švicarska ura, pokuri zelo malo, ima pa eno hibo, ki mi ni ravno všeč: prede kadar težav ni. Kadar pa postane gusto, pa motorček štrajka. Vedno je tako, nikoli drugače!
Ko sem spraševal kako naj se temu izognem so mi domala vsi rekli takole: KUPI JAPONCA!
Moje mnenje je da vzami Tomos 4, ki nima lera in vzratne prestave in je kot tak najbolj enostaven. Ob nakupu poglej če nima v peti emulzije in če ni preglasen, ker boš drugače moral menjati ležaje na glavni gredi. Poglej še če ima iskro oz. ga pred nakupom vžgi.
Drugega ni kaj posebnega. Lahko računaš še, da ti crkne špula za vžig, drugo pa mora delati.
Cene se gibljejo od ca. 100 EUR do ca. 300 EUR ampak mislim, da je do ca.200 EUR kar realna cena.
Papirjev po vsej verjetnosti zraven ne boš dobil, zaradi tega se ne obremenjuj preveč.
Drugega ni kaj posebnega. Lahko računaš še, da ti crkne špula za vžig, drugo pa mora delati.
Cene se gibljejo od ca. 100 EUR do ca. 300 EUR ampak mislim, da je do ca.200 EUR kar realna cena.
Papirjev po vsej verjetnosti zraven ne boš dobil, zaradi tega se ne obremenjuj preveč.
Tomos 4
Hvala za vašo pomoč.Drugač pa sem dogovorjen za ogled tega motorja:
http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=64589
Kaj si mislite vi o tem?
Lp!
dejan
http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=64589
Kaj si mislite vi o tem?
Lp!
dejan
Po slikah sodeč je res videti zelo ohranjen, vse potrebno dobiš zraven in če je res samo 2x bil v slani vodi potem ni kaj razmišljati. Če motor lepo vžge, malo prisluhni na kake motnje ali čuden ropot, poglej če je bilo kaj na veliko šraufano (uničene glave vijakov), probaj če ma kaj veliko lufta, sicer pa so že prethodniki povedali, da se da motor za mali denar porihtati, bo kar ugoden nakup. Probaj še malo ceno zbiti. 
Guma je guma, zaenkrat.
Sam sem imel že vsaj deset T4, T4,5 ali T4,8. Imel sem tudi T10 sedaj pa imam tretji T18. Vse sorte sem že doživel s Tomosi od tega, da sem imel dve štirici na ćolnu pa včasih prav nobena ni hotela vžgati ko sem jo rabil pa do tega, da T18 ni bilo potrebno v celi sezoni dvakrat potegniti ker je vedno vžigala v prvo (to je ta zadnja, ki jo imam sedaj) tako, da bi težko ocenjeval kvaliteto po barvah pokrovov. Menim, da če motor primerno vzdržuješ in ga kdaj pa kdaj zaupaš tudi dobremu serviserju ne sme biti težav. Res pa je, da če vsak "vseved" šari po motorju kakor se mu zahoče še najbolj enostavna stvar začne delati težave. Pa konzervacija motorja je zelo važna(ne toliko od zunaj kakor od znotraj) in pa prava mešanica z kvalitetnim oljem je zelo važna.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov