Nakup 1.čolna - prosim pomoč

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

sasiti
Višji vodnik

Nakup 1.čolna - prosim pomoč

OdgovorNapisal/-a sasiti » Sr Jul 04, 2007 17:21

Pozdravljeni!

Kupiti nameravam gumijaka 2,4 m z motorjem Tohatsu 2,5 ks. Čoln nameravam uporabljati tak za mali počasen kruz med otočki na hrvaški obali. Ker je to moj prvi čoln, bi imel nekaj vprašanj, ki jih nisem mogel najti na spletu. Namreč zanima me razlika med 2 in 4 taktnim motorjem - cenovna razlika je namreč cca 300 eur pri omenjenem motorju za enako moč (2,5 konja). Baje je 4 takten motor varčnejši, tišji, ekološko bolj sprejemljiv, po drugi strani pa je verjetno dražji za vzdrževati, pa tudi s transportom v prtljažniku je težko zaradi vodoravnega položaja.. Ve kdo mogoče koliko je dražji za vzdrevat in koliko bencina manj pokuri od 2-taktnega?
Pa zanima me tudi, če je moč 2,5 ks dovolj za premikanje med otoki (tu mislim na popoldansko razburkano morje, vetrove.wink.gif? Na netu namreč nism našel nobenega posnetka s tem motorjem v gibanju, da bi si vsaj malo znal predstavljati moč motorja.

Za odgovore se vam že vnaprej lepo zahvaljujem.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jul 04, 2007 20:01

Pozdravljen!

Priporočam ti, da kupiš malce večji čolnič. 2,4m je precej malo in boš imel probleme že pri malih valovih, da ne govorim o dnevnem maestralu... Pri tem ti ne bi rad vzel veselja, vendar je žal tako. Motor z 2,5 HP pa ti enako odsvetujem. To so "kitajski" izdelki, ki so namenjeni predvsem za pomožne čolniče in tako obratujejo le kakšnih 5 minut na enkrat. Ob resni uporabi bodo problemi. Že če pogledaš propeler na takem motorju, te mine, da bi ga sploh dal v vodo... Enako je tudi motorček 3,3 HP, ki je iste zasnove.

Do moči 4HP pozabi na 4T motor!!! Kar se tiče glasnosti delovanja, je tukaj 4T ponavadi bolj glasen, tek je nemiren, skratka nadležno. Dvotaktnik ima bisveno boljše lastnosti. Priporočam ti malce večji čolnič nekje 2,8m in motor 4 ali 5 konjev. Res pa je da 4T lepo tečejo šele 2 valjniki, ki se ponavadi začnejo pri 6 ali 8 konjih... Razlika v porabi pri teh malih motorjih je tako mala, da je ne boš občutil. Če na enem dopustu pokuriš 10 ali pa 12 litrov goriva, se mi zdi popolnoma vseeno. Prihranek 2litra pomeni 2 eura, kar je na hrvaškem eno veliko pivo ali največ dva mala v eni res poceni pivnici...

LP
sasiti
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a sasiti » Sr Jul 04, 2007 21:47

Za 2,4 m se nagibam predvsem zaradi manjših komplikacij na Hrvaškem - za več kot 2,5 m rabiš kupovati neke vinjete baje... Kakšne težave bi pa lahko imel z valovi? Misliš da bi me zvrnilo? Se tistih 30 cm že kej pozna pri stabilnosti?
Drugače se pa glede moči tudi vedno bolj nagibam k 5 ks motorju 2 taktni, ker je 2,5 ks res malo premalo.
monster_d
Kapitan
Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a monster_d » Sr Jul 04, 2007 22:16

tudi jaz ti prirorocam motor 4-5ks.
Glede hrvaskega zakona ->
(Kopirano z zakonika)
Vinjetu mora imati plovilo čija je duljina 3 metara ili veća, kao i plovilo duljine manje od 3 metra ako ima ukupnu snagu porivnih strojeva 5 kW ili jaču.
Vec o tem najdes pod pravila in zakoni. Torej do 3m nerabis registracije razen ce presega moc motorja nad 5kw.

Tudi sam sem pred kratkim kupil 2.8m gumico z 4.5ks.
lp
sasiti
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a sasiti » Sr Jul 04, 2007 22:19

Aha - jst sm to prebral na http://www.revijakapital.com/navtika/clanki.php?idclanka=556, kjer piše da vse kar je več od 2,5 m...

Kaj pa glede materialov gumenjakov? Mal berem po netu pa vidim,da so nekateri iz PVC-ja, drugi gume... Kaj je boljše?
monster_d
Kapitan

OdgovorNapisal/-a monster_d » Sr Jul 04, 2007 22:23

tole kaj sem kopiral mas tule, keri pravilnik drzi nevem upam da je tale pravi (glej 7.clen)
http://www.mmtpr.hr/UserDocsImages/nn-4 ... e-more.htm

glede materiala gumaca ti bo admin znal obrazlozit najboljse pomoje.
sasiti
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a sasiti » Sr Jul 04, 2007 22:32

Sm pogledu tole uredbo
Link
- poglej 20. člen - ne vem kaj pomeni očevidnik brodica?
monster_d
Kapitan

OdgovorNapisal/-a monster_d » Sr Jul 04, 2007 22:56

mogoce pomeni tole register ali kaj podobnega nevem, sicer pa pise da se lahko upise, ni pa mus, razn ce je moc nad 5kw, ce sem prav zastopil.
acrobat
Admiral

OdgovorNapisal/-a acrobat » Sr Jul 04, 2007 23:57

Še moje mnenje..
Glede velikosti čolna in moči motorja smo se že kr nekaj pogovarjali na forumu.Sam pa ti svetujem vsaj 3m in pa vsaj 10konjski motor.
Glede materjalov gumic pa vsak serviser pravi da je daleč najbolj hypalon(guma) in ne pvc.Sami šivi oziroma spoji daleč najbolj držijo pri gumi,razen pri pvc tisti ki so varjeni.Odsvetujem nakup raznih kitajskih gumic.
Lp
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Jul 05, 2007 00:35

Ja material je res Hypalon precej boljši od PVC. Predvsem gre to na račun lažjega popravila. Vsekakor tudi jaz svetujem čim večji čoln, vendar pa je verjetno omejitev prostor v avtomobilu...
Če pa boš želel čoln, ki bo vedno kos poletnemu vremenu (izključujem razne dneve z močnimi vetrovi) mora ta meriti v dolžino minimalno nekje med 5 in 6 metri. Vse ostalo pač pluje, popoldne pa se ne more vrniti. Sam se iz pred let spomnim precej pripetljajev, ko sem čakal večer, ko je veter popustil...

Glede plovnega dovoljenja pa mislim, da zate kot tujcu na hrvaškem ne velja njihov zakon. Dolžina je torej lahko do 3m, tako kot veleva slovenska zakonodaja...

LP
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Če Jul 05, 2007 10:41

Koliko različnih ljudi , toliko nasvetov. Zato tudi moj mogoče ne bo odveč.
Glede na tvoja hotenja in potrebe sem tudi jaz mnenja , da je 2,5m premalo. Jaz bi na tvijem mestu kupil Zodiac Kadet 310.Odličen čoln, ki dosti nudi in se tudi lepo spakira.Tu se mi zdi idealen dvotaktni motor med 5 in 9,9KM.Ti konji že malo potegnejo , obenem pa še niso pretežki za prenašanje. Nakup plovnega dovoljenja pa tudi ni taka strašna stvar.Enkrat na leto ga pač kupiš in imaš potem mir 365 dni.
sasiti
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a sasiti » Če Jul 05, 2007 12:36

Hvala za nasvete in odgovore. Bom res šel na malenkost pod 3 m dolžine in 5 ks - upam da se bom lahko vračal popoldne domov:). Sej drugače pa itak nameravam skos ob obali voziti, ker za kam dalje pa že moraš mal izkušenj imet (mogoče nekoč...).

Pa še eno vprašanje - motor 5 ks je malenkost nad 3,7kW, za katero se v temi http://www.morjeplovec.net/viewtopic.php?t=93 omenja kot omejitev za registracijo. Je glede tega treba biti zelo natančen ali tistih par W ni takšnega pomena?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Jul 05, 2007 22:53

Sicer nisem prepričan, ampak mislim, da je tistih par watt-ov pomembna stvar. Če piše do 3.70, potem po moje to pomeni do toliko in niti enega vata čez. Je pa možno, da se tukaj tudi kaj odstopa. Ker registracije ne rabiš se pač voziš brez in mislim, da te nihče ne bo sekiral, saj vsi vemo da do 5 konjev ne rabiš nič.

LP
sasiti
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a sasiti » Po Jul 09, 2007 21:57

Kako je pa kej z varnostjo gumjaka, ko je parkiran čez noč rečmo na boji v kakšnem kampu? S čim ga je najbolje privezati? Prvo mi pride na pamet seveda vrv, ki pa jo lahko nekdo mimogrede prereže z nožem in odpelje čolnič. Sem razmišljal o kakšni zajli, pa s ključavnico pritrjen na bojo - bi bila to v redu rešitev ali ima kdo kakšen boljši predlog?
Hoky
Štabni vodnik
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Hoky » Po Jul 09, 2007 22:29

No jas sam sem imel na boji parkiranega 5 m fishermana pa mi noben nikol nic naredil...sam ce si pa v kakšnem kampu v katerem kradejo kot srake pa bi ga jas osebno zavaroval z kakšno verigo sploh pa manjši čoln katerega se da hitrej odpeljat ...drugace pa jas nebi delal kakšne posebne panike glede tega saj če ti ga ima gdo namen odpeljat ti ga tako ali tako bo...tako pač je :?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta