Začetnik bi rad več :)

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

boklavdi
Višji štabni vodnik

Začetnik bi rad več :)

OdgovorNapisal/-a boklavdi » To Jul 07, 2020 11:21

Živijo,

že kar nekaj časa si lastim gumenjaka Hondwave T27 (2,67m), ki mi z 2taktno Yamaho razvije hitrost tam okoli 13vozlov (cca. 24km/h). Ker smo familija, nastopi težav,a da v kolikor vkrcam vse 4 člane čoln vodo odriva in seveda nikakor ne more glisirati.
Ker pa smo letos našli krasen privez in se bo to verjetno dogajalo tud v prihodnja leta, bi res investiral v nekaj več. Gumica me mika manj, četudi vem, da so večji čolni povezani z večjimi težavami okoli transporta, skladiščenja, stroškov itn itn.

Kolikor sem uspel v tem času zbrati informacij bi bilo takole oz. sem opazil variante.
- hrvaški Arba500 čoln s kabino, ki v kombinaciji z Yamaho40 vleče fletno in ima krasno plovnost,
- Bakan 5 podobna zadeva s podobnim motorjem,
- potem pa sem opazil neke poljske čolne, ki sploh ne vem kje jih dobiti oz. pogledati v živo oz. kupiti; se to res vozi s Poljske? Janmor 520 cabin
- ali morda celo kar kakšna gumica za dober denar z recimo vsaj Yamaho 20.

Me lahko prosim malce usmerite. Čoln bi rad za namen raziskovanja otokov po jadranu, za lovljenje rib, za ležanje ene do dveh oseb na premcu (četudi s pokrčenimi nogami :)) in všeč mi je tudi kabina, da se v skrajnem primeru lahko prespi (1-2 osebi).

Kje npr. takšno zadevo kupiti rabljeno in kolika je starost, da se to še izplača? Ali seveda novo.

Res hvala za namige.

LpB
Uporabniški avatar
jozko
Admiral

Re: Začetnik bi rad več :)

OdgovorNapisal/-a jozko » To Jul 07, 2020 14:09

Če imaš možnost, priporočam, da kakšnega takšnega, ki ti je všeč, najameš za nekaj ur, da vidiš, če je to to, kar pričakuješ :idea:

Če ima izposojevalec različne čolne, in le teh nima zasedenih, se dogovori, da si izposodiš vsaj dva ali tri različne čolne, da boš lažje primerjal :idea:

Kje pa si našel ta krasen privez, če seveda ni skrivnost :?:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
boklavdi
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a boklavdi » To Jul 07, 2020 16:15

Hvala za idejo glede testiranja.
Drugače pa glede priveza sem gledal na Pagu v Mandrah pri enem zasebnem apartmaju.

lpB
NASA
Admiral
Kraj: Dobrova pri LJ

OdgovorNapisal/-a NASA » To Jul 07, 2020 17:48

Mal poglej posnetke na FB, sicer z Vira, pa te bo hitro minila žalja po bojah pred apartmajem
ennavtik
Kapitan

OdgovorNapisal/-a ennavtik » To Jul 07, 2020 17:54

Zakaj pa minilo? Vir poznam, poznam tudi več ljudi ki imajo čolne na bojah. Če je močna burje sicer malo slabše spiš, ampak čolni preživijo če je privezano kot mora. Včasih kakšnega potopi, ampak po večini je človeška napaka, tudi take poznam...
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » To Jul 07, 2020 18:14

boklavdi napisal/-a:Hvala za idejo glede testiranja.
Drugače pa glede priveza sem gledal na Pagu v Mandrah pri enem zasebnem apartmaju.

lpB

vse kar si napisal je lepo, samo eno stvar si pa pozabil tak trd čoln in 20 konjev ne gre skupaj. nikakor. in raziskovanje otokov po jadranu? se ti hecaš? s 5m plastiko in 20 konji? s tem si obsojen na priobalno plovbo, nimaš kam dlje od Mauna in tamalih otokov za hodit. na pol poti do Lošinja te pred Punta križem valovi pojedo. po drugi strani si pa s trdim čolnom in to dolžino že "opasen", ker se ne moreš več zavlečt nekam in počakat da vreme mine. Gumico potegneš ven, tegale ne morš več.

zakaj 20 konj samo?
boklavdi
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a boklavdi » To Jul 07, 2020 19:02

kr3mn1 napisal/-a:

lpB

....

zakaj 20 konj samo?

Hvala za opozorila.
Ne saj mogoče sem se narobe izrazil. Ideja je 40 konjev in da se še dodatno poštima na več...
Ali je Arba500 v tej kombinaciji npr. ok?
snezak
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a snezak » Ne Jul 12, 2020 16:10

Pozdravljeni,

Tudi sam sem bil pred cca 15 leti začetnik in sem se spraševal in gledal za večjimi čolni verjetno podobno kot ti.

Kaj boste kot družina počeli s čolnom. (smučali, tubirali, se peljali zgolj na bližnjo plažo, se boste na čolnu tudi sončali- skrivali v hladu tende, ali boste res raziskovali bližnje otoke skupaj z ženo ali otroki.
Ali imate apartma na morju, ali boste hodili ves čas isti apartma. Ali imaš zagotovljen privez na morju in prostor doma.

Sam sem začel z 3,5 m gumico in Tomos 18, kjer so se takrat lahko hčerke že tubirale. A takšen čoln je zgolj za zelo mirno vodo in valove zgolj do 20 cm.

Ker nisem imel priveza smo se odločili za gumico 5.5m kjer smo z njo že spoznavali bližnje otoke in tudi kdaj prespali na njih. V tem obdobju bi lahko imel tudi plastičen čoln, ki ima nekaj več notranjega prostora, je težji za prevoz in ima praviloma manj ležalnih površin za sončenje kot gumenjak.

V obdobju gumenjaka 5.5m smo prepotovali celoten Kvarner. Praviloma pa smo dopust sestavljali v dveh ali treh paketih.
Nekaj v apartmajih (5*Vir) , kjer smo na lokacijo prišli kakšen dana prezgodaj in smo tako s čolnom potovali dva ali več dni okrog bližnjih otokov. V času apartmaja obiskali še kakšen otok v bližini (Molat), ter v avgustu še enkrat za teden dni obiskali Savudrijo kjer smo spoznavali Istro.

Čolni so med seboj zelo različni po namenu in razporeditvi opreme. Zato lahko včasih na manjši dolžini dobiš točno to kar potrebuješ. Zavedati se moraš, da ne potrebuješ 6m čolna, da na njem prespiš. To lahko tudi na krajšemu, sploh če gre to zgolj za noč ali dve. V trenutku, ko pa razmišljaš o čolnu kot avtodomu (teden dni) pa ne razmišljati o 5m čolnu.

Zato premisli o realnih potrebah in zmogljivosti (denarnih), da boš z najmanj stroška dobil največje zadoščenje.

Razmisli o kombinacije cca 4,5 m gumenjaka s vsaj 40-60 km motorjem.

LP

Snezak
mrdaco
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mrdaco » To Jul 14, 2020 11:41

NASA napisal/-a:Mal poglej posnetke na FB, sicer z Vira, pa te bo hitro minila žalja po bojah pred apartmajem

Burja v Mandrah je res neškodljiva čolnom in je toliko, da čoln obrne v eno smer. Zračni upor je tak, kakšna je jakost vetra, morje pa od obale do boje ne dobi jakosti. Drugače pa je ob nevihtah ali močnem jugu.To pa je druga pesem. Meni je lani en štrik utrgalo, še sreča da sem vezal s tremi. Tudi kamen mi je prestavilo za par metrov. Ko je nevihta bolje da ne greš gledat kaj to dela z čolni.
Tisti posnetki iz Vira pa so bili na severni strani, kjer burja direktno piha in val dobi ob plaži tam največjo moč. Tako imaš 2 faktorja, močen val in hud veter. Ki je pa zraven tega še dolgotrajen. Nevihta traja recimo pol ure pa gre, burja pa lahko 2 ni nažiga.
mrdaco
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a mrdaco » To Jul 14, 2020 11:52

boklavdi napisal/-a:
kr3mn1 napisal/-a:

lpB

....

zakaj 20 konj samo?

Hvala za opozorila.
Ne saj mogoče sem se narobe izrazil. Ideja je 40 konjev in da se še dodatno poštima na več...
Ali je Arba500 v tej kombinaciji npr. ok?

Arba je polizpodrivni čoln če se ne motim. Tako da visokih hitrosti ne razvija. Je pa počasi z njo v valovih verjetno bolj udobno kot z kakim gliserjem. Jaz imam tipa open in manjšega od 5m ter 70ks (tudi 60 bi bilo dovolj), pa smo iz Mander najdlje prišli do Božave (Dugi otok), ter na drugo zahodno smer recimo Lošinj. Je pa res da izbiram za take izlete lepo vreme, po možnosti zjutraj šajbo, popoldne pa tudi gledam da ni morje več kot 3. Ker če je morje več kot 2-3, potem smo raje kje bližje. Tudi z meter večjim čolnom v takih valovih nebi rinil nikamor, ker enostano ni užitek cel dan guncat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost