Nasvet glede izbire!

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

9613267
Naddesetnik

Nasvet glede izbire!

OdgovorNapisal/-a 9613267 » Ne Jul 26, 2009 22:00

Pozdravljeni Morjeplovci!

Sem velik ljubitelj motornih plovil vendar na žalost še nimam svojega! Upam, da pa se bo to čim prej spremenilo! :D

Že kar nekaj časa malo bolj podrobno spremljam kaj vse ponuja trg in moram povdati, da sem kar malo zmeden saj se ne morem odločiti kaj je boljše in kaj slabše, zato bi prosil za vašo pomoč, saj verjamem, da vas ima veliko dosti več izkušenj kot jaz. Glede na to, da imamo vikend na morju bi si za zčetek želel imeti gliserček, ki bi bil primeren tako za kratke izlete kot tudi za vodne športe. Zanima me naslednje:

1) se sploh izplača kupiti čoln ali ga je boljše vedno najeti, ko rabiš?
2) je bolj primeren gumkenjak ali plastičen čoln?
3) kakšna dolžina je po vašem mnenju najprimerenjša?
4) kakšna naj bo moč motorja?
5) kateri proizvajalci so najbolj priznani oz. zanesljivi za čolne in za motorje? sam namreč nisem vešč mehaničnih del in si bom sam le malo lahko pomagal zato bi želel imeti nekaj zanesljivega!

To so neka vprašanja, ki se mi porajajo za začetek!

Že v naprej se zahvaljujem za vaše odgovore in vam želim obilo užitkov v plovbi!

Lep pozdav,
Matej
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Po Jul 27, 2009 01:04

Tu ti težko svetujem. Najprej moraš sam pri sebi razčistiti, kaj bi imel. Gumenjaka, gliser za dnevne premike, notranji ali zunanji motor,....
Koliko denarja si pripravljen dati za veselje na morju? Imaš vikend in za dnevne premike bi bil dober kakšen gumenjak z zunanjim motorjem do 25 KS in dolžine do 4 ali največ 4,5m. Odvisno, koliko vas je v družini. Poglej na mornarja in začni kot smo začeli vsi mi preko takratnih oglasov ali podobnih zadev (tega bi mel, .... uh ta je predrag,.... uh ta je grd ko hudič,..... no tega bi mi še sosedi zavidali,.... itd.) Verjemi, da se za vsakega kaj najde. Tu je še pomembno skladiščenje ali transport. Recesija!!!! Stroški marin ali suhih vezov,....
Lahko bi ti pisal do jutri a nima smisla. Poglej kot drugi in si izberi pet plovil, katere ti bodo naši forumaši svetovali in odsvetovali. pomagali so že mnogim in verjemi, tudi tebi bodo, le željo mali zožaj in jo izrazi.

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
Mornar M
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Mornar M » Po Jul 27, 2009 02:37

Na kratko:

1. Splača se seveda pri navtiki nič, je pa fino... Kar se pa tiče najema ali nakupa, kaj je cenjeje, je odvisno, kolikokrat bi si ga izposojal. Predvsem pa premisli, ali se ti lepo zdi biti lastnik svojega plovila, ali ti gre zgolj za plovbo...
2. Gumenjak ali plastičen? Stvar okusa in namembnosti..
3. Čimdaljši
4. Čimmočnejši
5. Izbiraj uveljavljene blagovne znamke, ki imajo korektnega serviserja. Predvsem pa kupi čimnovejši motor, kateri je bil zanesljivo dobro vzdrževan.

Pa čimprej v nakup, dokler je še kaj poletja...
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » To Jul 28, 2009 15:41

ja na tole pa res ni lahko odgovoriti. Ker pri navtiki je predvsem vse odvisno od financ. Kako dobro stojiš in kaj si lahko privoščiš?

Kot so že predhodniki povedali navtika ni poceni, torej iz tega stališča se ne splača. Če si glede tehnike bolj "aberveznik" potem je morda celo boljši najem. Vzameš, koristiš in oddaš. Vse pa je odvisno koliko časa koristiš čoln na morju. Glede na to, da si napisal, da imaš vikend je verjetno res smiselno nekaj kupiti.

Je pa tako, da recimo čoln dolžine pod 5 metrov z dvotaktnim motorjem (takega imam sam) stane letno cca 300 EUR brez goriva. (redni servis motorja, zavarovanje, hr. vinjeta). Goriva jaz za te potrebe, ki jih navajaš porabim v sezoni tam okrog 400-500 litrov. Imam pa recimo okrog 40 dni na morju na leto. Privez imam za enkrat še gratis, moraš pa pri takem čolnu računati vsaj še na 500-700 EUR na poletno sezono. Na boji bi dobil tudi za 300 EUR.

Ali guma ali plastika je odvisno od tebe. Meni osebno bolj sede plastika zaradi manj prepiha okoli glave, sploh ker se gremo radi tudi kdaj v februarju ali marcu malo zapeljat na slo obalo. Tudi maja je morje še hladno in na gumenjaku bolijo ušesa. Gumica je za moje pojme za vožnjo cenejša. Ima večjo nosilnost, nižjo porabo motorja, je nepotopljiva ima pa manj prostora v notranjosti. Če so ti stroški priveza odveč najceneje prideš skozi z napihljivo gumo in koleščki za spust v morje. To bo moj naslednji čoln, če privez ne bo več gratis:). Gumice z trdim podnom za enkrat še nisem imel, jo pa nekateri zelo pohvalijo. Meni v moj koncept ne gre, ker če že moram voziti čoln na prikolici, imam raje plasičnega z zaprtim premcem.

Kar se tiče moči motorja je spet odvisno od čolna. Dilema ti bo štiritaktni ali dvotaktni motor. Štiritaktni ima dražje vzdrževanje a nižjo porabo goriva. Motor je dražji za nakup in precej težji od dvotaktnega z isto močjo. Dvotaktni je bolj eksploziven. ( kaj več naj ti povejo strokovnjaki strojniki) Iz tega lahko sklepaš, da sem pristaš dvotatnih strojev:)

Najprimernejša...beri najcenejša dolžina je 4,99 m. Ni še pet metrov, čeprav je to praktično pet meterski čoln. Ni pa pet metrski za državo (nad pet metrov se plačuje davek) in kapitanijo za plovno dovoljenje. Za kratke izlete in vodne športe in za začetek je to več kot dovolj. Ker še s takim boš imel probleme v začetku v marini ali kaki ožini. Mošč motorja na takem čolnu je nekje v območjo od 40-100 KM. Plasika zahteva nekoliko močnejši motor kot guma.

Kar se tiče proizvajalcev motorjev mislim, da je današnja tehnika več ali manj podobna, vzemi pa takega, kjer ti bo servis v bližini. Meni osebno ni všeč pretirano veliko elektonike, ker mi slana voda in elektronika ne gresta najbolje skupaj. Zato imam raje dvotaktno mašinco na frgazarje, kjer, če je kaj narobe malo očistiš svečko in frgazarje. Z nobeno dvotaktno mašinco nisem še ostal na vodi.

Seveda so tile moji nasveti lahko zate čisto neprimerni, če ti finance ne predstavljajo problema. V tem primeru pa čim daljši čoln z čim močnejšim in čim novejšim motorjem...
albint
Višji štabni praporščak
Kraj: Korena / MB

Nakup plovila

OdgovorNapisal/-a albint » Ne Avg 09, 2009 20:41

Lepo sta opisala že predhodnika.

Lahko dodam samo nekaj lastnih izkušenj. Čoln 4 m za 4 člansko družino je premali. 5 metrski - novejši so tudi nekoliko širši cca 2m na ta način tudi bolj stabilni se nekaj manj zibajo. Motor nič ne škodi če je močnejši, seveda ne bolj kot je dovoljeno za posamezno plovilo. Z močnejšim motorjem tudi s polovico plina zadeva zelo hitro pluje in je poraba goriva manjša. Če se voziš samo en teden ga jaz ne bi kupil. Če pa si na vodi 20 dni potem pa je seveda najem lahko zelo drag.

Motor pa naj ne bo prestar, ker okvara sredi morja ???.

lep pozdrav
AT
9613267
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a 9613267 » Če Avg 20, 2009 09:55

Najlepše hvala vsem, ki ste si vzeli čas in zapisali svoja mnenja! Vsekakor odločitev ne bo lahka, ste mi pa z svojimi nasveti vse eno nekoliko olajšali odločitev!

Tudi sam sem nekako bolj oziram za plastičnimi čolni. Do zdaj pa še nisem vedel, da so do 4,99m drugačne obveznosti kot, če je čoln daljši! Vsekakor se potem splača razmišljati o dolžini do 4,99m!

Vsak, ki lahko da še kakšen nasvet je vsekakor dobrodošel!

Sezona se počasi bliža koncu, zato uživajte v plovbi kolikor je še ostalo! :D

LP
Matej
adrian
Viceadmiral

Davek

OdgovorNapisal/-a adrian » Če Avg 20, 2009 11:06

Letno so obdavčena plovila nad 5 m dolžine in nad 40 ks, pri nakupu bodi pozoren, da dobiš CE C kategorije in ne D, katero imajo nekateri čolni vzhodnih proizvajalcev in s katero lahko pluješ samo v ozkem priobalnem pasu, ponavljam C kategorija plovnost, lepo se imejte še naprej
Uporabniški avatar
vili
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a vili » Če Avg 20, 2009 12:13

Kje pa ti oz.kdo pa ti obdavči plovilo,sam imam namreč dve leti že čoln nad 5 metrov pod slo. zastavo,pa mi ga še nihče ni obdavčil.Kaj ga morem sam na davčni prijaviti.

Lep pozdrav
Uporabniški avatar
jutri pa res
Viceadmiral
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a jutri pa res » Če Avg 20, 2009 12:23

No ja, davek za malo daljše plovilo je v rangu 60 Eur letno, tako da pri vseh drugih stroških to ni nujno tako merodajna stvar, glede na dodatni prostor.
Pri meni je bilo najpomembnejše, da lahko plovilo brez problemov izvlečem na prikolico in prevažam naokrog.
Vili, kar se pa plačevanja tiče, jaz ga imam od pomladi in tudi še vedno čakam, da bom od kod dobil kako položnico, pa nič.
Sicer so pa gumenjaki s plastičnim dnom nekaj dražji od enako dolgih fishermanov, v gumenjaku je manj prostora zaradi debelih tub, je pa lažji in zato potrebuješ manjši motor.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost