KRILCA za izvenkrmni motor

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

dumek
Višji praporščak

KRILCA za izvenkrmni motor

OdgovorNapisal/-a dumek » Če Avg 09, 2007 21:26

zanima me vaše mnenje glede tistih dodatnih krilc ki jih prodajajo za izvenkrmne motorje ki bi naj dali +5konjev in boljše vodljivost ter hitrejše zglisiranje še na sejmu navtike so jih prodajal zato me zanima ali je kaj ali ni? l.p.
theuros
Kapitan

OdgovorNapisal/-a theuros » Če Avg 09, 2007 21:47

Krilca naj bi pomagala pri hitrejšem zglisiranju, boljši vodljivosti, preprečijo vkopavanje krme,... da pa dobiš +5 konjev :lol: ..saj gre za montažo eno ali dvodelnega krilca na peto motorja, ne pa za friziranje.
Stvar verjetno deluje, ampak ne vsem enako. Jaz imam na motorju ta krilca, zdi mi se, da čoln ne skače po manjših valovih, pa vkopavanja krme ni --> hitrejše zglisiranje.
dumek
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a dumek » Pe Avg 10, 2007 17:34

hvala no potem jih bom pa kar nabavil l.p.
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Pe Avg 10, 2007 18:52

Imam star Johnson 25 , ko sem montiral krilca je bistveno prej izglisiral in lepse se vodi. Priporocam!!!! Poglej le, za kaksno moc je, ker niso vsa krilca enaka!
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
theuros
Kapitan

OdgovorNapisal/-a theuros » Pe Avg 10, 2007 19:38

dumek napisal/-a:hvala no potem jih bom pa kar nabavil l.p.

Ne prenagli se. Imaš sploh kakšne probleme z čolnom/motorjem in vodljivostjo?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Avg 25, 2007 19:05

Osebno imam pa slabe izkušnje. Res je da prej izglisira, še posebej, če je power trim, vendar pa je vodenje bistveno slabše. Preveril sem tako na Z pogonu, kot na izvenkrmnem. Čoln se s krilci nikakor noče nagniti v zavoj, kar je po mojem mnenju celo nevarno. Osebno jih ne bi vgrajeval, mogoče pa so uporabna pri "podhranjenih" motorjih, kjer bo izglisiranje res lažje.

LP
Uporabniški avatar
klemen
Kapitan bojne ladje
Kraj: Podmežakla

OdgovorNapisal/-a klemen » Ne Avg 26, 2007 18:51

Je pa po tem, mogoče, stvar primerna za gumenjake. Ti se tako ali tako ne nagibajo... Al kako?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Avg 27, 2007 17:21

Odvisno za kakšne gumenjake. Za tiste zložljive brez trdega dna bo res držalo, da se ne nagibajo, vsi tisti, ki pa imajo trdo dno, pa so identični kot "trdi" gliserji. Tubusi so na njih le še za okras, pomagajo pa tudi pri stabilnosti ko plovilo stoji...
Za manjše hitrosti (manjše moči) so krilca primerna, saj je obvladovanje čolna pri 15 ali 20 vozlih še zelo enostavno. Niti v sanjah pa jih ne montirajte na kakšnega "vraga", ki dosega 40 in več vozlov max hitrosti...

LP
Uporabniški avatar
makica
Višji praporščak
Kraj: kamnik

imeti krilca ali ne, to je vprašanje

OdgovorNapisal/-a makica » Pe Sep 28, 2007 11:56

Berem vaša razmišljanja in moram reči, da sem bil prej precej bolj nagnjen k temu, da jih kupim, sedaj pa vidim , da to ne bo najbolje.

Naj razložim svoj problem na mojem prejšnjem čolnu ELAN GT 070 z yamaho 50 2T. Čoln je bil lahek, z optimalnim bremenom je zlahka zglisiral in tudi lepo se je vodil. Malo je vlekel volan levo, desno, to pa se nastavi na motorju, s kakšnim skokom v vodo. Če je bilo bremena več (beri ljudi), je pač malo zajamral, preden ga je spravil iz vode. :? Temu bi se reklo nič posebnega. Sem pa na tem čolnu videl kako greš hitro iz vode, če je zadeva OK (sorazmerje; teža in moč motorja).

Ker sem hotel malce večjega za 6 oseb in močnejši motor, sem tega prodal in kupil 5 metskega bowriderja z yamaho 115 2T. Motor je bil za vse skupaj dovolj močan, saj je dobesedno "ruvav" pa naj je bilo gor kaj več oseb ali pa ne, skratka :P Edini problem, ki sem ga občutil je bilo vkopavanje krme, če power trim ni bil zabit do konca stabilizatorjev hidravlike. Čoln se je dvignil kot podivjan konj in "kej bu pa zdej oštja". Potem si popravil trim in glej ga zlomka, gremo ko strela. Zato sem razmišljal o krilcih, kar pa zdaj slišim ni v redu. Malce čudno bi bilo če bi pri polni brzini rad malo zmanjšal in ovil okrog recimo plavalca, potapljača, barke, čoln bi pa rekel "njat kapitan". :roll:

Zaradi porabe motorja sem potem tisto yamahco potem prodal (20 l brez smučarja) :shock: in zdaj mislim na nekaj 4T okrog 100 KS. In edino kar bi vprašal je, če se pri montaži motorja na čoln, da kaj nastaviti končni kot, kadar je mašinca povsem ob čolnu. Ne vem če je normalno, da imaš pri vožnji power trim nastavljen na končni položaj-ob čolnu (vključno s stabilizatorji hidravlike). Če ga med vožnjo probaš malo dvignit, logično, čoln začne poskakovat oziroma je nemiren - dviguje premec. :oops:
Potem začneš razmišljati o teži motorja, je pretežak :cry: ; prejšnji je imel po tov. podatkih 167 kg+posoda za 2T olje v krmi cca 10 kg. Novi 4T yamaha jih ima 164 kg (100 4T), seveda ni posode :D . Pri sami teži so od proizvajalca do proizvajalca zelo tam tam, če je to sploh rešitev.
Da bo čoln prej zglisiral, oziroma se ne bo vkopaval, krilca, to spet ni?!

Upam, da nisem prevč zakompliciral, kot podatek pa naj navedem, da čoln dovoljuje moč motorja do 150 kS in ima po moji presoji približno 400 kg brez motorja. Spomladi ga bom šel pred montažo mašince stehtati (na tablici čolna ni podatka o teži).

Če ima kdo kakšen dober nasvet , lepo prosim! :idea:

Lp, Makica
Deluj tako, da bo maksima tvojega delovanja postala vsesplošni moralni zakon!
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Sep 28, 2007 18:25

Položaj noge med plovbo (power trim) je med izglisiranjem vedno čisto dol. Tako dosežeš najhitrejše štarte. Takoj ko čoln začne spuščati premec pa nogo malo dvigneš. To malo je res malo. Običajno zadostuje pritisk na stikalo za cca. 1 sekundo. Če se hitrost povečuje nogo še malenkost dvigneš, drugače med normalnim glisiranjem ostaja malo dvignjena. Idealno naj bi bilo, ko je kavitacijska plošča na motorju vzporedna s spodnjim delom trupa, ali le malo dvignjena. Če čoln preveč pumpa, pa je verjetno vzrok, da je spredaj prelahek oz. zadaj pretežek. Seveda je možno, da je vzrok tudi preveč dvignjena noga, kar pa se ponavadi občuti v obliki vibracij in čudnega zvoka (propeler vleče zrak in tudi delno kavitira). Če krma pade v vodo, je mogoče vzrok tudi prenizka potovalna hitrost. Čoln dolg 5 metrov mora pluti vsaj z 22 vozli, da res glisira. Tiste pravljice o 16 ali 18 vozlih iz navtičnih revij pa kar lepo pozabite...
Če mora biti motor kljub vsemu popolnoma spuščen, je lahko vzrok tudi napačna montaža. To je lahko nepravilna dolžina noge ali pa ima čoln bolj pravokotno postavljeno zrcalo. Običajno je nagnjeno nazaj vsaj za nekaj stopinj...

LP
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Pe Sep 28, 2007 21:52

Imam elan 495f in selvo 70. Testiral sem različne položaje noge (trim je ročni, tako da prestaviš sornik, na katerega se opira noga, v drugo luknjo). V vsakem položaju sem z GPS izmeril končno hitrost, pa je bila največja v čisto spodnjem položaju noge, torej čisto pri zrcalu.
Vgrajena imam hidravlična krilca (flapse), s tem pa postane tale elan čisto drug čoln. Če jih dvignem, čoln pumpa tudi na čisto mirnem morju, ko pa malo pritisnem flapse navzdol, se čoln povsem umiri. Pri tem pa izgubim cca 0,5 vozla hitrosti pri istem plinu, torej zanemarljivo. Pri takšni nastavitvi je zadnji rob flapsov cca 5mm nižje glede na linijo dna.
Po mojem boš več pridobil s flapsi kot s krilci, le da so flapsi kakšnih 500€.
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Sep 28, 2007 22:15

Zelo dober nasvet "motorni", le da so krilca precej draga zadeva. Če vzameš Bennett so hidravlični flapi, cena pa je precej visoka. Nekaj cenejši so Lenco, ki pa imajo hidravlične servo motorje. Obe varianti sta OK, na manjših čolnih do so celo boljši Lenco, na večjih nad 10m, pa je po mojem okusu uporabna samo hidravlika...

To da je hitrost največja pri najnižjem položaju, pa je sumljivo. Zagotovo motor ne gre v minus trim. Normalno je, kot sem napisal zgoraj, da mora biti kavitacijska plošča poravnana s spodnjim delom trupa. Takrat čoln delno privzdigne premec, vode pa se dotika samo z zadnjim delom trupa. Vse to velja za res večje hitrosti tam nekje nad 30 vozlov. Pod to mejo je položaj noge precej manj pomemben...

LP
Uporabniški avatar
makica
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a makica » So Sep 29, 2007 01:20

Ja admin, po mojem je to to. Takoj sem se spomnil prejšnjega čolna, da je imel "zrcalo" bolj nagnjeno nazaj kot zdajšnji.
Nepravilna dolžina noge odpade, to je blo po mojem OK (bil je dolgi tip).

Se tu da kaj naredit? Če že, previdevam, da bi moral zgornji del potisne plošče motorja podložiti, spodnjega pa ne!!!

LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Sep 30, 2007 22:45

Za ta namen obstajajo posebne podloge za pod motor, ki se postavijo med motorni nosilec in zrcalo. Podloga je konusna, tako da je zgoraj debelejša, spodaj pa tanjša. V naših trgovinah še nisem opazil, vem pa da imajo v pri Motomarine v Trstu. Vsekakor pa lahko zadevo naročiš tudi pri naših trgovcih, saj jih ima večina tudi Motomarine katalog...

LP
Uporabniški avatar
makica
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a makica » Po Okt 01, 2007 13:42

Najlepša hvala, po takšnile debati človek vsaj vidi, če razmišlja v pravo smer.

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti