Dolga/kratka noga

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Hoky
Štabni vodnik
Kraj: Maribor

Dolga/kratka noga

OdgovorNapisal/-a Hoky » Ne Sep 06, 2009 17:40

Pozdravljeni!
Sam sem lastnik športnega fishermana Raneri Azzura, ki ga poganja Johnson 40 4t in se mi zdi čoln da je čoln za moje pojme kar precej "podhranjen" zato sem pričel istaki nov motor ter dobil zelo zelo ugodno ponudbo rabljenega motorja in sicer z dolgo nogo.Tukaj pa nastane problem saj ima zdajšni motor kratko nogo in me zanima, če bi bilo sploh izvedljivo, tak motor namestiti in če kakšne slabosti bi to imelo.
Se opravičujem če takšna tema na forumu že obstaja saj je jaz nisem zasledil.
Lp.
Blaz
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Blaz » Ne Sep 06, 2009 20:27

Izvedljivo je, vprašanje samo če se ti splača. Moral bi povišati krmno steno (zrcalo) za razliko med dolžino pri kratki/dolgi nogi.
Na koliko KM pa greš če ni skrivnost in koliko dolg čoln?
LP Blaž
Hoky
Štabni vodnik
Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Hoky » Ne Sep 06, 2009 20:38

Čoln je dolg 5m. Motor bi menjal za 70 konjskega, kar je še sprejemljivo glede na to, da na tablici piše do 80 konjev.
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Po Sep 07, 2009 08:51

Kavitacijska plošča motorja bi naj bila max 3 cm nižje kot je dno čolna. Vse kar je več bi naj poslabšalo plovne lastnosti. Premeri točno koliko bi moral motor dvigniti od vrha krmne stene, da bi dobil omenjen položaj kavitacijske plošče. In če bi moral motor dvigniti samo 5-6 cm potem ti ni treba povišati zrcala, ampak dvigneš samo motor in ga priviješ. Je pa tudi možnost, da je več pete motorja v vodi kot se priporoča ampak se bo poznalo na hitrosti, koliko ne vem.
Guma je guma, zaenkrat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta