Nakup plovila iz Italije

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

HugoZ
Poddesetnik

Nakup plovila iz Italije

OdgovorNapisal/-a HugoZ » Sr Sep 05, 2007 20:45

Pozdravljeni

V kratkem namreavam kupiti 5m rabljenega (do 4 leta starega) fishermana, ki bi ga imel permanentno zasidranega v marini na Hrvaškem (v Sloveniji ga sploh ne bi vozil). Številni kolegi so mi svetovali nakup v Italiji, kjer naj bi takšni čolni bili precej cenejši kot pri nas. Vendar nihče ni znal konkretno povedati kje in kako bi ga bilo mogoče kupiti.

Zanima me, če imaste kakšne izkušnje z nakupi čolnov v Italiji? Kje so kakšne koncesijske trgovine oziroma dilerji? Ali so kakšne pasti takega nakupa? Kje bi se bolj splačalo registrirati tak čoln - na Hrvaškem (in plačati carino), ali v Sloveniji (in nato plačevati za plovna dovoljenja).

Najlepša hvala,
lp
Hugo
Uporabniški avatar
Lipi
Kapitan
Kraj: LJ - Vrsar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Lipi » Če Sep 06, 2007 08:31

Lep pozdrav!

Prijatelj je pred 2 letoma kupil jadrnico v Italiji. Plovilo je nekako (po vodi) pripeljal do pirana, kjer je hotel urediti vse formalnosti za registracijo v Sloveniji. Tu pa se je vse skupaj zelo zakompliciralo. Čeprav je kupil jadrnico pri "registriranem" podjetju (ki se ukvarja s preprodajo plovil), ni dobil vseh papirjev (vse pogodbe vseh prejšnjih lastnikov - od 1. kupca naprej). Po kar nekaj obiskih pri italijanskem podjetju papirjev ni dobil (varstvo podatkov !!!! ).

Sicer mu je sedaj (po skoraj 3 letih) uspelo barko registrirati, je pa porabil kar nekaj živcev.

Lahko da je to osamljen primer, se pa splača malo bol resno pristopit k tej zadevi. Prijatelj se je namreč lotil zadeve po principu "ah sej bo :D "
še kakšen meter več ...
soncius
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a soncius » Če Sep 06, 2007 09:30

jaz sem letos kupil fišermana v italiji, sicer novega. dobiš original račun z plačanimi ddv (iva v italiji), vse EC certifikate ter izjavo o poreklu. in s temi papirji sem z lahkoto opravil registracijo pri nas.

glede rabljenega pa svetujem da najprej pokličeš na kapitanijo, najbolje tja kamor misliš peljat registrirat, poveš točno kaj misliš kupiti (točna starost plovila ter ali je 1 ali 2 lastnik) in ti bodo točno povedali kaj potrebuješ. če greš oborožen s temi podatki v nakup nebi smelo biti komplikacij.

če ga misliš uvoziti na hrvaško boš moral plačati se carino!! mislim da je bolj enostavno varianto registrirati čoln v slo in kupovati plovna dovoljenja za hr. pa saj niso niti tako draga (prvo leta za fišermana cca 5 m plačaš cca 450 kun) ter nato vsako leto manj!
morski volk
Kapitan bojne ladje
Kraj: ljubljana

uvoz rabljenega plovila

OdgovorNapisal/-a morski volk » Če Sep 06, 2007 09:40

Pazi, da se ne bo zataknilo zaradi motorja, če je npr. stari dvotaktaš.
autokamp
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a autokamp » Če Sep 06, 2007 14:09

1. V Italiji izbereš plovilo
2. Predhodno se z referntom na kapitaniji dogovoriš, da mu pošlješ vse kopije dokumentov, ki jih ima plovilo po FAX - u.
3. On jih pregleda in ti pove kaj (če) manjka
4. Če je dokumentacija OK in seveda če je plovilo tako kot ga želiš, plačaš in se odpelješ direktno na kapitanijo kjer čoln registriraš.
markomkm
Štabni praporščak
Kraj: obala

OdgovorNapisal/-a markomkm » Če Sep 13, 2007 14:54

Jaz sem lani kupil gliser z prikolico v italiji direkt od lastnika(je bil drugi lastnik). Prvo sem na kapitaniji vprašal katere papirje potrebujem. Po nakupu mi ga je lastnik pripeljal domov nato smo šli k notarju v slo. za overit pogodbo( lahko tudi v ita.) po kompletni obnovi čolna sem poklical na germanischer lloyd za CE certifikat kjer sem plačal 150 eur nato z pogodbo, CE certifikatom in kartončkom od motorja na luško kjer so registrirali brez problema. Prikolico sem peljal na lpp na homologacijo nato pa na tehnični in to je to.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Pe Sep 14, 2007 08:58

markomkm napisal/-a:po kompletni obnovi čolna sem poklical na germanischer lloyd za CE certifikat kjer sem plačal 150 eur

Kakšen gliser pa si kupil???
Zanima me predvsem, ker sem se sam tudi zanimal za homologacijo, pa so mi pri germanischer lloyd po telefonu dejali, da stane okrog 1500-2000 EUR!!! Imam pa 20ft gliser z notranjim motorjem.
Čoln je bil sicer kupljen v SLO pred 10. leti, pri Yucci, ampak, ker je bil registriran pod ameriško zastavo, bi moral sedaj opravljat homologacijo. Meni se zdi cena , ki so mi jo ponudili, katastrofalno visoka, za to, da bodo malce "pogledali" po čolnu. Emisij izpustov tako ne preglejujejo, ker nimajo ustraznega probnega stola.
markomkm
Štabni praporščak
Kraj: obala

OdgovorNapisal/-a markomkm » Pe Sep 14, 2007 12:23

Kupil sem gliser ranieri 4.5m z zunanjim motorjem mercury. Pri pregledu pa je izmeru vse od dolžine, širine, višine.ugreza......
gnioco
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a gnioco » Sr Sep 19, 2007 17:32

Eno malo mimo uprašanje vendar povezano s to temo:

Kako bi se lahko prijavil na www.ebay.it?
Ker rabiš nek "codice fiscale"...pa tega naj bi dobili le državljani Italije oz. tujci zaposleni v Italiji.. :cry:
Je velika izbira čolnov, a kaj ko če nisi prijavljen ne moreš niti kontakta prodajalca dobit..
hvala

lp
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Sr Sep 19, 2007 22:37

Codice fiscale je davcna stevilka in jo imajo samo stalno prijavljeni v Italiji. Ce znas italijansko poskusi na http://www.nautica.it
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Uporabniški avatar
Gorki
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gorki » So Mar 24, 2012 08:41

Zdravo,

malo oživljam temo, ker iščem motor v Italiji.

Po novem je v Italiji baje nek "anti-mafijski" zakon, ki ne omogoča solarnega načina plačila (pare na sunce) za več kot 1000Eur.
Za moje pojme je sedaj to malo nerodno, ker moraš:
1. 2x dol. Prvič pogledaš, se zmeniš, greš domov in
2. nakažeš denar prek spleta ali banke. In kaj imaš potem v rokah, da ko prideš po motor, da bo vse OK in da se te bo prodajalec še spomnil?

Imam pa še specifičen problem:
Prodajalec je v bistvu samo posrednik, noče pa da se srečam z lastnikom, ker bova oba potem videla koliko naju "lupi". Posledično se dela angleža glede tega, da je potrebno kupoprodajno pogodbo overiti pri notarju, kao da je dovolj samo libretto od motorja (pa ni, če se ne motim). Motor lahko prodajalec proda kot fizična oseba ali kot podjetje (potem je potrebno plačati še IVA). Mal je zmede...

Hvala za odgovore v naprej

Pozdrav
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » So Mar 24, 2012 09:19

če muti bejž stran
itak da rabiš kpp poleg librete.
glede plačila.
prenosnika s seboj in open wifi pa pred njim plačaš.
lp
adrian
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a adrian » So Mar 24, 2012 09:39

mislim, da je plačilo prek banke vsekakor bolj varno, vsaj veš komu nakazuješ, pred kratkim sem slišal za primer, ko je en naš kupil nevede motor od Romuna, kateri se je izdajal za Italijana, seveda za male pare, ponarejen libretto in vse ostalo, izkazalo se je, da gre za ukraden motor, zdaj pa ima čast braniti se v mednarodni kriminalistični preiskavi
Uporabniški avatar
bojan11
Admiral
Kraj: Trebnje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bojan11 » So Mar 24, 2012 10:51

markomkm napisal/-a:Jaz sem lani kupil gliser z prikolico v italiji direkt od lastnika(je bil drugi lastnik). Prvo sem na kapitaniji vprašal katere papirje potrebujem. Po nakupu mi ga je lastnik pripeljal domov nato smo šli k notarju v slo. za overit pogodbo( lahko tudi v ita.) po kompletni obnovi čolna sem poklical na germanischer lloyd za CE certifikat kjer sem plačal 150 eur nato z pogodbo, CE certifikatom in kartončkom od motorja na luško kjer so registrirali brez problema. Prikolico sem peljal na lpp na homologacijo nato pa na tehnični in to je to.

Mislim da si se napačno izrazil, niso ti naredili CE certifikata, ampak samo izdali tako imenovani A-test, kerkot je napisal zlatko CE stane cca 2.000 EUR.
Uporabniški avatar
bojan11
Admiral
Kraj: Trebnje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bojan11 » So Mar 24, 2012 10:52

zlatko83 napisal/-a:
markomkm napisal/-a:po kompletni obnovi čolna sem poklical na germanischer lloyd za CE certifikat kjer sem plačal 150 eur

Kakšen gliser pa si kupil???
Zanima me predvsem, ker sem se sam tudi zanimal za homologacijo, pa so mi pri germanischer lloyd po telefonu dejali, da stane okrog 1500-2000 EUR!!! Imam pa 20ft gliser z notranjim motorjem.
Čoln je bil sicer kupljen v SLO pred 10. leti, pri Yucci, ampak, ker je bil registriran pod ameriško zastavo, bi moral sedaj opravljat homologacijo. Meni se zdi cena , ki so mi jo ponudili, katastrofalno visoka, za to, da bodo malce "pogledali" po čolnu. Emisij izpustov tako ne preglejujejo, ker nimajo ustraznega probnega stola.

Zlatko83, če je bil čoln kuplejn na Yucci po šestem mesecu leta 1998 imajo oni ta CE certifikat oziroma ti ga bi morali priskrbet. Če še nisi uredil, se obrni direktno na njih s številko trupa, znamko in tipom čolna itd...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost