Izbira pomožnega motorja?
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Izbira pomožnega motorja?
Pozdravljeni,
odločil sem se, da bi kupil pomožni motor za svoj čoln, ki je plastična 6m pasara, težka 1 tono. Ker je na čolnu zelo malo prostora in ker bi ga uporabljal samo v nujnih primerih sta velikost in teža zelo pomemben faktor pri izbiri.
Zanimajo me vaša mnenja glede izbire motorja in kakšna je še zadovoljiva moč motorja, da bi premikala barko v primeru okvare tudi v slabših vremenskih pogojih?!?
Zelo sta mi zanimiva:
tohatsu m3,5 -- 2taktni, 13kg
suzuki df2,5 -- 4taktni, 13kg
(V temle testu je primerjava tohatsu 3,5 4t in suzy 2,5 4t, kjer je zapisano da ima manjši suzuki manj kot 10%manj potisne moči?!?
http://ezinearticles.com/?Choosing-an-O ... id=2008077
)
Alternativa:
tohatsu m5 -- 2taktni, 19 kg
yamaha f4 -- 4taktni, 22 kg
Vem da so primernejši 2t motorji, saj so lažji po teži in manj zahtevni za vzdrževanje. Kakor tudi niso občutljivi za položaj hrambe. So pa to modeli, ki jih ne izdelujejo več in je zaradi tega vrašljiva dobava rezervnih delov?!?
Vsaki komentarji zaželeni.... HVALA
odločil sem se, da bi kupil pomožni motor za svoj čoln, ki je plastična 6m pasara, težka 1 tono. Ker je na čolnu zelo malo prostora in ker bi ga uporabljal samo v nujnih primerih sta velikost in teža zelo pomemben faktor pri izbiri.
Zanimajo me vaša mnenja glede izbire motorja in kakšna je še zadovoljiva moč motorja, da bi premikala barko v primeru okvare tudi v slabših vremenskih pogojih?!?
Zelo sta mi zanimiva:
tohatsu m3,5 -- 2taktni, 13kg
suzuki df2,5 -- 4taktni, 13kg
(V temle testu je primerjava tohatsu 3,5 4t in suzy 2,5 4t, kjer je zapisano da ima manjši suzuki manj kot 10%manj potisne moči?!?
http://ezinearticles.com/?Choosing-an-O ... id=2008077
)
Alternativa:
tohatsu m5 -- 2taktni, 19 kg
yamaha f4 -- 4taktni, 22 kg
Vem da so primernejši 2t motorji, saj so lažji po teži in manj zahtevni za vzdrževanje. Kakor tudi niso občutljivi za položaj hrambe. So pa to modeli, ki jih ne izdelujejo več in je zaradi tega vrašljiva dobava rezervnih delov?!?
Vsaki komentarji zaželeni.... HVALA
l.p. Rok
Meni se zdi, da z takim švoh motorjem ne boš premaknil 1 tono težke pasare sploh v slabših pogoji. Jaz sem imel na Pasari pred Tomos 4 in ko sem bil sam gori ni nikamor šlo, samo v prazno je nekaj vrtelo ko sem šel čez val. Taka elanova pasara pa ima 400 Kg.
Tako, da bi jaz gor dal vsaj 8 konj sicer pa če imaš motor v dobrem stanju te nima skrbeti da ti bi crknil.
Lp,
Tako, da bi jaz gor dal vsaj 8 konj sicer pa če imaš motor v dobrem stanju te nima skrbeti da ti bi crknil.
Lp,
1 tono težko barko boš lahko prestavljal le z min 4KS.
plastična pasara dolžine 6 metrov pa sigurno nima eno tono, če nimaš kabine in nadkabine.
Elan pasara 5m pa je 280kg + 100L vode v kobilici, če je natočena.
Za elan pasaro 5m je dovolj 2KS, s tem motorjem gre po mirnem morju 4.5vozla, po GPS.
Mogoče je v tvojem primeru bolj optimalno 1 glavni motor 6-8KS, in zložljiva vesla v kabini. S tem motorjem boš lahko panulal brez problema.
Tak sistem sem imel sam na pasari, Hondo dva pa sem vozil na barki le 1. sezono, potem pa sem jo lepo pospravil v skladišče, saj samo zasede prostor na barki in doda težo na krmi.
plastična pasara dolžine 6 metrov pa sigurno nima eno tono, če nimaš kabine in nadkabine.
Elan pasara 5m pa je 280kg + 100L vode v kobilici, če je natočena.
Za elan pasaro 5m je dovolj 2KS, s tem motorjem gre po mirnem morju 4.5vozla, po GPS.
Mogoče je v tvojem primeru bolj optimalno 1 glavni motor 6-8KS, in zložljiva vesla v kabini. S tem motorjem boš lahko panulal brez problema.
Tak sistem sem imel sam na pasari, Hondo dva pa sem vozil na barki le 1. sezono, potem pa sem jo lepo pospravil v skladišče, saj samo zasede prostor na barki in doda težo na krmi.
Tisti ta mali motorji, kis i jih navedel so definitivno preslabotni in tudi niso namenjeni drugemu, kot pomožnim čolničkom!!! Ne tega dajat nekam, kjer bo delovalo nekaj ur nepretrgoma, pa to še pod praktično polnim plinom!!!
Dobra izbira bo Yamaha 4, ki je 4T in ima kar lep navor. Zraven pa OBVEZNO pravi korak propelerja. Vzemi kar tistega najmanjšega, ki ga ponuja tovarna...
LP
Dobra izbira bo Yamaha 4, ki je 4T in ima kar lep navor. Zraven pa OBVEZNO pravi korak propelerja. Vzemi kar tistega najmanjšega, ki ga ponuja tovarna...
LP
Se mi je zdelo, da bosta tamala premajhna?!? Čeprav tukaj piše da je 3,5 2t primerljiv z 4km 4t?!?
http://www.boatmart.co.uk/editorial.php ... &keywords=
TWO-STROKE V FOUR-STROKE
Je pa res, da ga ne mislim uporabljat vsaki dan, tak da tud če bo enrat lavfu 2h na full, pa ga tud ne bo vrag vzel(da se v primeru odpovedi glavnega nekam zavlečeš)?!? Drgač bi blo če bi ga gonil vsaki dan...
Admin, kje dobiš podatke o navoru teh motorjev?
Aja, čoln je pa tale, v plovnem mi piše pod obliko trupa pasara...
http://www.burzanautike.com/testovi/cal ... atarsi-595
http://www.boatmart.co.uk/editorial.php ... &keywords=
TWO-STROKE V FOUR-STROKE
Je pa res, da ga ne mislim uporabljat vsaki dan, tak da tud če bo enrat lavfu 2h na full, pa ga tud ne bo vrag vzel(da se v primeru odpovedi glavnega nekam zavlečeš)?!? Drgač bi blo če bi ga gonil vsaki dan...
Admin, kje dobiš podatke o navoru teh motorjev?
Aja, čoln je pa tale, v plovnem mi piše pod obliko trupa pasara...
http://www.burzanautike.com/testovi/cal ... atarsi-595
l.p. Rok
Podatkov o navoru pomoje za take motorje ni. No ja mogoče jih imajo serviserji, pa še to dvomim. Glede navora pa lahko sklepaš predvsem po velikosti motorja oz. njegovi prostornini...
Dve ure na močni obremenitvni? Hmmm, moraš imeti jajca, da to počneš z recimo 2,5 KM malim Suzukijem, Mercuryjem, Tohatsujem... karkoli že, to ni za to! Lahko bo kaj narobe že prvič po dveh urah!
LP
Dve ure na močni obremenitvni? Hmmm, moraš imeti jajca, da to počneš z recimo 2,5 KM malim Suzukijem, Mercuryjem, Tohatsujem... karkoli že, to ni za to! Lahko bo kaj narobe že prvič po dveh urah!
LP
Tudi jaz predlagam Yamaha F4. Še bolje (sploh za slabo morje) pa F9.9 - ta ima lahko tudi propeler za velik navor. Ne vem sicer kako izgleda tvoja pasara, ampak, če pomožni motor obesiš na zunanji nosilec res ne izgubiš veliko uporabnega prostora. Ali pač?
Glede teže pa kar verjamem, da hitro nanese 1 tono. Že samo osebe, če jih je maksimalo število prinesejo svojo težo...
Glede teže pa kar verjamem, da hitro nanese 1 tono. Že samo osebe, če jih je maksimalo število prinesejo svojo težo...
Ja kaj naj rečem, ste me prepričali, da bodo tisti mali premalo!!! Zato sem tudi zaprosil za vaše mnenje, saj v praksi veste kaj pomeni teh 2,5; 3,5; 4KM. So pa tile od 4KM naprej že narejeni čisto drugače kot tamali...
Mogoče edino tale yamaha je nek mix med malimi in velikimi?!? Če pogledamo npr. tohatsu 4t. 3,5KM pripada seriji manjših -- 19kg, medtem ko je 4KM že večji in tehta 26kg.
Vidi, pa se čudi pravjo tam, kjer se ponavadi vozimo z našimi barčicami
Hvala vsem za pomoč.
Mogoče edino tale yamaha je nek mix med malimi in velikimi?!? Če pogledamo npr. tohatsu 4t. 3,5KM pripada seriji manjših -- 19kg, medtem ko je 4KM že večji in tehta 26kg.
Vidi, pa se čudi pravjo tam, kjer se ponavadi vozimo z našimi barčicami
Hvala vsem za pomoč.
l.p. Rok
Lynx, spomni se govora o Murfijevem zakonu. Po navadi če zataji ta večji motor, verjemi, to ne bo pri bonaci, ampak ko bo pihalo. Pomožni motor je za to da ti pomaga iz nevarnosti, in pri eni toni in pri lepo močnem majstralu ( da ne govorim o nenadni burji pojačani , no jugo se že dosti prej čuti ko bo zapihal), takem kot je ponavadi, za uživancijo serfarjev, z tagimi malčki edino smer držiš z vetrom, če je kako otočje v bližini, ali plitvine.
Pri tebi ne bi bil slab, recimo Yamahica 6 , odprta lahko na 8 ks. Je tudi mali motorček, ampak z njim bi bil sposoben vožnje in manevriranja z tvojo barko, ker je prelepa in predobra za kako bližnjo srečanje z trdimi elementi
. Pa tudi drage več niso. Pa tudi 6-7 kg večje teže ne pomeni nič. Če je dober dan, gre toliko zkozi prostato na prosto
LP
Pri tebi ne bi bil slab, recimo Yamahica 6 , odprta lahko na 8 ks. Je tudi mali motorček, ampak z njim bi bil sposoben vožnje in manevriranja z tvojo barko, ker je prelepa in predobra za kako bližnjo srečanje z trdimi elementi
LP
Sem pogledu tele yamahice...
F6C -- 2010 model je 1 cilinderska 6-tka in tehta 27 kg, kar je še okej, čeprav premetavanje teh slabih 30kg tudi ni kar tako... Sploh če maš prostato zagreto na delovno temperaturo
Stari model f6 je pa 2 cilinderski s težo 37kg, kar pa je preveč!!! Ne dvomim pa v to, da gre za vrhunski izdelek. Tak motor bi lahko tudi redno uporabljal za panuliranje, ampak jaz rabim vsaj v prvi fazi samo kot nujno rezervo.
Tudi če pride do okvare v slabih pogojih, in če z manjšim zgolj klubuješ vetrovom in valovom, je še okej. Samo, da se zavlečeš na primerno mesto za sidro, ali zavetje... Sem se lani znašel v podobni situaciji. Se je zgodilo vse, kar se po murphy-ju zgoditi da. Vendar sem imel to srečo da je pihalo samo par minut in se nato popolnoma umirilo. Drugače bi imel namesto čolna vikendico na plaži?!?
F6C -- 2010 model je 1 cilinderska 6-tka in tehta 27 kg, kar je še okej, čeprav premetavanje teh slabih 30kg tudi ni kar tako... Sploh če maš prostato zagreto na delovno temperaturo
Stari model f6 je pa 2 cilinderski s težo 37kg, kar pa je preveč!!! Ne dvomim pa v to, da gre za vrhunski izdelek. Tak motor bi lahko tudi redno uporabljal za panuliranje, ampak jaz rabim vsaj v prvi fazi samo kot nujno rezervo.
Tudi če pride do okvare v slabih pogojih, in če z manjšim zgolj klubuješ vetrovom in valovom, je še okej. Samo, da se zavlečeš na primerno mesto za sidro, ali zavetje... Sem se lani znašel v podobni situaciji. Se je zgodilo vse, kar se po murphy-ju zgoditi da. Vendar sem imel to srečo da je pihalo samo par minut in se nato popolnoma umirilo. Drugače bi imel namesto čolna vikendico na plaži?!?
l.p. Rok
Tukaj imaš link od suzukia 6. Je znižan, cenejši od jamahe in malce lažji.
Link: http://www.suzuki-motor.si/default.cfm? ... &KatID=137
Zdi se mi da nebi bi lo slabo če bi uzel dolgo nogo.
lp,

Link: http://www.suzuki-motor.si/default.cfm? ... &KatID=137
Zdi se mi da nebi bi lo slabo če bi uzel dolgo nogo.
lp,
- Savo1953
- Admiral
- Kraj: Škofljica - Kvarner (Duga uvala)
Dobro premisli o dolžini noge...
Kot je admin napisal običajno potrbuješ pomožnega, ko odpove glavni motor. Takrat tudi morje običajno ni mirno (ali pa).
Jaz sem moral kljub dolgi nogi na moji prejšnji - "lesenjači" prestavljat nosilec navzdol (pa so bili pri prvi montaži prisotni poznavalci). Nihče ni računal na malo večje valove in takrat je elisa zajemala zrak - "kopala v prazno"
.
Pri dolžini plovila ki si ga izbral se ti lahko v slabem vremenu pripeti isto..,zato če nimaš problema z pospravljanjem in imaš namen imeti motor na krmi ti priporočam dolgo nogo...
Kot je admin napisal običajno potrbuješ pomožnega, ko odpove glavni motor. Takrat tudi morje običajno ni mirno (ali pa).
Jaz sem moral kljub dolgi nogi na moji prejšnji - "lesenjači" prestavljat nosilec navzdol (pa so bili pri prvi montaži prisotni poznavalci). Nihče ni računal na malo večje valove in takrat je elisa zajemala zrak - "kopala v prazno"
Pri dolžini plovila ki si ga izbral se ti lahko v slabem vremenu pripeti isto..,zato če nimaš problema z pospravljanjem in imaš namen imeti motor na krmi ti priporočam dolgo nogo...
Kdor hoče, najde pot, kdor noče, najde izgovor.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov