Elan 495F izkušnje

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

MatkoBatko
Višji vodnik

Elan 495F izkušnje

OdgovorNapisal/-a MatkoBatko » Po Feb 22, 2010 20:37

Pozdravljeni,
ker je na netu precej ponudbe elana 495 (fisherman) me zanimajo vaše izkušnje.
Prijatelj iz Dalmacije mi je dejal, da je to precej slab čoln kar se tiče kvalitete plastike. Da so vsi nekaj napokani in da na malo večjih valovih dobiš občutek, da bo šel ravnokar na pol, ko vse tako sumljivo škripa.
Kakšne so vaše izkušnje?
Na netu jih je nekaj okoli 2001 letnika, ki me zanimajo. Kaj mi svetujete?
Uporabniški avatar
Fisherman
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Fisherman » Po Feb 22, 2010 21:02

Moj prijatelj ga ima kakšnih 7 let. Z njim je zelo zadovoljen. Tudi sam sem se vozil z njim pa se mi je zdel čisto v redu. Ni mu videti, da je kaj posebno zdelan. Kupil je novega, res pa je, da za plovilo zelo skrbi.
Povsod je lepo, na morju je najlepše.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Feb 22, 2010 22:45

Imeli smo ga 5 let, od 2003 dalje, letnik 91, z motorjem 70km. Tudi za tedenska potepanja po jadranu. Potem so otroci malo zrasli in je postal premajhen. Čoln ima težišče precej zadaj, kar je ugodno pri visokih valovih, da ne zajameš vode s premcem. Prav zaradi težišča zelo prav pridejo (nastavljivi) flapi, saj je z njimi plovba dosti bolj mirna, brez njih pa moraš čoln spredaj malo obtežiti s kakšno osebo, sicer pumpa tudi po mirnem morju, kot bi plul po dolgih valovih. Pod krovom ima purpen, zaradi česar naj bi bil nepotopljiv.
Čoln je bil kar precej zdelan, dno je bilo tu in tam poflikano že ko sem ga kupil, nisem pa opazil, da bi na valovih škripal.
Za 5 oseb in 150 kg prtljage pa je 70km premalo.
Štabni praporščak
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a Zigon » To Feb 23, 2010 09:29

Jaz sem ga tudi imel z motorjem Yamaha 50KM 4T malo premalo moči za 4 osebe. Drugače pa sem z njim v 14 dneh preplu Korčula in komplet Lastovo z otočki. Čoln se kar dobro obnaša v močnem maestralu tamkajšnega Jadrana.

LP
Uporabniški avatar
kanto
Kapitan

OdgovorNapisal/-a kanto » To Feb 23, 2010 09:56

Ko sem ga jaz kupoval prejšnje leto, sem ga preizkusil na močni burji in presenetilo me je ravno to, da je v visokih kratkih valovih, presenetljivo dobro držel smer. Kakšnega "škripanja" nisem zasledil. Kar se plastike tiče nimam občutka, da bi bila nekvalitetna, razen pohodnih površin ob krmarski konzoli, ker je gelcoat na obeh straneh popokan na robu. Samo to me pri 15 let starem čolnu niti ne moti toliko. So pa GT495 F in S izdelovali do leta 2000, če se ne motim, morda se najde tudi kakšen 2001, ampak praviloma je ta letnik že CC.

Sicer nesem tak poznavalec kot nekateri tu na forumu, ampak bi prej rekel da je čoln narejen, kar kvalitetno, tudi materiali se mi ne zdijo slabi. Več bom lahko povedal čez cca 2 meseca, ko ga bom zares preizkusil. :D :D :D
Uporabniški avatar
Fisherman
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Fisherman » To Feb 23, 2010 19:55

Najbrž so jih res nehali delati 2001 ali 2002. Znanec, o katerem sem govoril zgoraj, ga je kupil spomladi 2003. Spomnim se, da mi je govoril, da je to eden zadnjih novih modelov. Dobil ga je kot razstavni eksponat.
Vedno se je zelo pohvalil z njim.
Seveda tudi on išče drugo plovilo, predvsem kakšen meter in pol daljše.
Povsod je lepo, na morju je najlepše.
adrian
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a adrian » Sr Feb 24, 2010 00:05

verjemi, Elanove barke so že dolgo in še bodo dolgo na morju, sploh niso slabe, prej nasprotno, če je lepo vzdrževana je vredna nakupa
MatkoBatko
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a MatkoBatko » Sr Feb 24, 2010 09:42

Hvala vsem za bolj vzpodbudne besede.
Kako pa kaj komentirate npr. 10 let stare štiritaktne Suzukije 70KM? je to za vzet? Sicer nima nobenih štampiljk uradnih servisov se pa na oko vidi, da je motor lepo vzdrževan in konzerviran.
našel sem tudi neke čolne z npr. Selva 80 2T. Tega me je kar strah, sploh porabe.
kaj menite?

Lp, matkoBatko
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Sr Feb 24, 2010 10:03

Kolikor boš dal za 4taktolca več boš dodal pri 2 taktolcu za gorivo.
Ob neki dopustniški uporabi, če pa se nuca več potem pa le 4t.
LP, G
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Sr Feb 24, 2010 15:59

Ta suzuki 70 KM, 10 let star ob primernem vzdrževanju mora delovati vsaj še enkrat toliko, najboljše pa je, če se ga sproba na vodi, vendar je to dosti krat nemogoče. Tista selva 80 pa ima porabo sigurno proti 20 litrom na uro, dočim ta suzuki bolj proti 10 litrom ob neki normalni uporabi.
Pravkar je kolega kupil gumenjaka z suzukijem, ki je letnik 2004. čisto vsi lastniki so ga vozili na uradni servis, vse je porihtano v nulo, po sezoni je bilo vse zamenjano, skratka vse super. Ko pa pripeljema domov pa seveda ne vžge. Na srečo je pregorela samo varovalka na motorju, potem so mu na servisu kar vseh 5 litrov olja notri vlili, čeprav je max 4,5 litra, impeler še sploh ni bil zamenjan, tak da si oni lahko tisto potrjeno servisno knjigo nekam vtakne. :evil:
Edino kar je bilo pošteno nareto, je bilo zamenjano olje v peti. Čeprav mu je prodajalec zatrjeval da je vse sproti servisirano ni bilo od tega nič kaj koristi. Preveč olja v motorju, očitno je bilo pretežko potegniti ven merilno palico, na vijakih se je videlo da peta še ni bila sneta in da impeler še ni bil menjan.....
Tak da se lahko kar nekaj že na oko vidi kako je bil motor vzdrževan.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Sr Feb 24, 2010 17:42

Pri hiši imamo tomos 3, star 30 let, pa še vedno dela, tako da so tista leta pri motorju precej relativen podatek.
Imel sem selvo 70 2T letnik 97, na 495F, poraba 15l z dvema osebama in 20l polno naložen, vse pri 20 vozlih. Težave so bile s smetmi v gorivu, ko pa sem vgradil nov tank, je bil mir. Nato smo kupili malo večji čoln, motor pa evinrude 115 l. 98, motor vzdrževan, opran, konzerviran itd. Ko smo ga prvič dali v vodo, najprej ni vžgal. Odvil in očistil sem svečke, nato je nekako vžgal, kontrolni curek komaj za vzorec, čez nekaj minut pa pi pi pi in lučka za temperaturo. Nadrl sem prodajalca, odpeljal vse skupaj domov, snel peto, snel blok (powerhead), snel pokrove izpuhov, odstranil dve pesti saj, izpral sol iz kanalov, očistil termostate, zamenjal tesnila, razdrl vodno pumpo, spoliral ohišje, zamenjal impeler, povsem razdrl peto in zamenjal semeringe, namazal, sestavil, nalil sveže olje v peto, sedaj pa dela kot ura že dve sezoni. Pa ni potrebno kaj več kot to, da ga vsakič opereš v sodu za 10 minut in "crkneš" z bogato mešanico.
Aja, pred nakupom ga nismo preskusili...

Preskusi pa ga takole:
Pod štant gasom naj teče 10 minut. Če so kanali čisti, termostati in impeler OK, boš imel močan kontrolni curek, motor se pa ne bo pregrel. Nato odpluješ za 10 minut pri kakih 1500 obratih, ne sme se pregreti, s tem preskusiš termostate, saj se malo nad tem odpre obvod hladilne vode mimo termostatov, vsaj pri evinrude je tako.
Nato pluješ še 10 minut pri polnem plinu, če je v motorju kakšen kanal zamašen ali je poln oblog, se bo pregrel sedaj.
Pa poglej, kaj je v peti. Če ni čisto olje, te čaka menjava semeringov.

lp

motorni
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Feb 25, 2010 08:24

Pri Suzukiju ne pozabi pogledat oz menjat zobatega jermena, če ta preskoči bo štala! Drugače pa dalmatinci pravijo za 450 in 495 da sta edina od Elanovih "malih" čolnov ki imata dno za morje.
branko1
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a branko1 » Po Avg 09, 2010 21:42

Zelo pozno se vklapljam , ampak vseeno. Kupil sem ga pred tremi leti ( l. 97 ) in razen estetike ( lahko bi bil lepši ) samo dobro o njem. Čudovito plovilo.

Lp
meglich
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a meglich » Če Jul 18, 2013 22:05

Pozdravljeni,
obujam staro temo.
Ne zanima me sam čoln, na pogled je deloval zelo lepo ohranjen, zanima pa me motor, ravno tako na videz brezhibno vzdrževan.
Je Suzuki 140KM 2 taktni, in po izkušnjah bi rekel, da na srednje naloženem elanu 495 v povprečju porabi okoli 20l/h, vendar lastnik trdi da je ob normali vožnji njegova poraba bila 12l/h. Zanima me, kakšne so kaj vaše izkušnje z dvotaktnim motorjem take moči?
snake
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a snake » Pe Jul 19, 2013 10:24

Najbolj je odvisno na kakem čolnu je ta motor in kakšno je dno čolna.Ampak 2T 140 kojnski motor nemore nikoli porabit 12l,mogoče na pol ure.

Eno rundo sem imel starega Sacsa okoli 4,5 m in 2T Yamaha 115 od 30-40 l/h. Je pa res,da to ni bilo potovanje je bilo spremljava regate.

Naslednjič pa Novomar 5m globoki V in Yamaha 150 vmax duoprop. Letelo je tako,da me je na momente že bilo strah,saj je šlo več po zraku kot po vodi pa ni šla poraba čez 15l/h

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov