Uvoz motornega čolna iz ZDA(Usa)

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

matej85

Uvoz motornega čolna iz ZDA(Usa)

OdgovorNapisal/-a matej85 » Če Avg 05, 2010 23:19

Zanima me če ima kdo izkušnje z uvozom čolna iz ZDA.
Zanima me celotni postopek,papirji,transport,cena transporta...idt!

lp vsem skupaj.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Pe Avg 06, 2010 18:57

.

Ne vem zakaj se ni nihče, ki je to počel oglasil.

Dopusti pač!

Sam še nisem reševal takih zadev, toda potrebno se je zavedati , da v EU-ju že kar nekaj let zahtevajo papirje o skladnosti gradnje z EU zakonodajo. Takozvane CE certifikate. Podobno kot je pri avtih homologacija.

Brez teh papirjev ti barke v Evropi ne bodo registrirali.

Te papirje pa izda proizvajalec barke za barko in motorja za motor.

Ni pomembno ali si barko kupil, podedoval, zadel na nagradni igri, itd, itd.......... Pokaži papir pa je, če ni, ni nič.

Morda pa kdo podrobneje pojasni.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
kroky
Desetnik

Re: Uvoz motornega čolna iz ZDA(Usa)

OdgovorNapisal/-a kroky » Po Avg 09, 2010 17:07

matej85 napisal/-a:Zanima me če ima kdo izkušnje z uvozom čolna iz ZDA.

lp vsem skupaj.

Za letos si že malo prepozen, kajti vsak tak projekt traja od 1 pa do 2 meseca. Samo vožnje z ladjo je 3tedne, v enem tednu pa tudi ne prideš kar tako na ladji na vrsto in urediš vse papirje.
Odvisno koliko je velik čoln, boš potreboval lesen podstavek (če ni na prikolici) in pa svetujem ro-ro (roll on/roll of - trajekt, kjer ti zapeljejo tovor gor z vozičkom), ker je cenejši od ostalih. Za destinacijo mislim da je najboljši Bremerhaven/Nemčija.
Cena je odvisna od kubature (širina x višina x dolžina). Naprej pa na kamion in v SLO. Govorim zdaj za čolne do 40fitov, večjih nisem nikoli pripeljal.

Pri ceni ladje je boljš da se povežeš s kakšnim USA lokalnim špediterjem, ki ti sfura malo manjše dimenzije za na ladjo in takoj prešparaš kakšnega jurja. Uredi ti lahko tudi cenejši podstavek, pa še kaj verjetno...

Od papirjev boš rabil račun oz. pogodbo oz. dokazilo o lastništvu, pa title (prometna - pazi da je prez vpisov obremenitev, leasinga, ipd.).

Na ameriški strani in v evropi rabiš enega špediterja, ki te tudi nekaj košta (ene par 100€).

Odvisno na kakšno zastavo boš dal:

TUJA (DL, itd.): Imaš časa 10 dni da spraviš čoln iz EU. In špediterju (če ga ne poznaš oz. če ne delaš z njim) moraš za ta čas dokler čoln ne zapusti EU dat kakšno garancijo za vrednost DDV. Ko zapusti EU dobiš papir, s katerim dokazuješ da ne rabiš plačat DDV(oz. Mwst. v Nemčiji).

KATERAKOLI EU: Plačaš DDV, Plačaš carino (je ali je ni, odvisno za katero dolžino - nisem čist siguren), pridobiš EU certifikat (en Ralph iz Kelna ti ga naredi že v Bremerhavnu za od 500€ do 2000€ odvisno od dolžine čolna)

To je na hitro vse. Mogoče bo še kdo kaj več povedal, ki ima več izkušenj, jaz sem priperjal samo ene par čolnov zase in za kakšnega prijatelja.

lp, Boštjan
Uporabniški avatar
bojan11
Admiral
Kraj: Trebnje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bojan11 » So Nov 06, 2010 07:47

kroky napisal/-a:

lp vsem skupaj.

Za letos si že malo prepozen, kajti vsak tak projekt traja od 1 pa do 2 meseca. Samo vožnje z ladjo je 3tedne, v enem tednu pa tudi ne prideš kar tako na ladji na vrsto in urediš vse papirje.
Odvisno koliko je velik čoln, boš potreboval lesen podstavek (če ni na prikolici) in pa svetujem ro-ro (roll on/roll of - trajekt, kjer ti zapeljejo tovor gor z vozičkom), ker je cenejši od ostalih. Za destinacijo mislim da je najboljši Bremerhaven/Nemčija.
Cena je odvisna od kubature (širina x višina x dolžina). Naprej pa na kamion in v SLO. Govorim zdaj za čolne do 40fitov, večjih nisem nikoli pripeljal.

Pri ceni ladje je boljš da se povežeš s kakšnim USA lokalnim špediterjem, ki ti sfura malo manjše dimenzije za na ladjo in takoj prešparaš kakšnega jurja. Uredi ti lahko tudi cenejši podstavek, pa še kaj verjetno...

Od papirjev boš rabil račun oz. pogodbo oz. dokazilo o lastništvu, pa title (prometna - pazi da je prez vpisov obremenitev, leasinga, ipd.).

Na ameriški strani in v evropi rabiš enega špediterja, ki te tudi nekaj košta (ene par 100€).

Odvisno na kakšno zastavo boš dal:

TUJA (DL, itd.): Imaš časa 10 dni da spraviš čoln iz EU. In špediterju (če ga ne poznaš oz. če ne delaš z njim) moraš za ta čas dokler čoln ne zapusti EU dat kakšno garancijo za vrednost DDV. Ko zapusti EU dobiš papir, s katerim dokazuješ da ne rabiš plačat DDV(oz. Mwst. v Nemčiji).

KATERAKOLI EU: Plačaš DDV, Plačaš carino (je ali je ni, odvisno za katero dolžino - nisem čist siguren), pridobiš EU certifikat (en Ralph iz Kelna ti ga naredi že v Bremerhavnu za od 500€ do 2000€ odvisno od dolžine čolna)

To je na hitro vse. Mogoče bo še kdo kaj več povedal, ki ima več izkušenj, jaz sem priperjal samo ene par čolnov zase in za kakšnega prijatelja.

lp, Boštjan

Živjo,

Mogoče sem že malo pozen, vendar sem imel ogromno dela in se nisem pojavil na forumu že lep čas.

Kar se uvoza iz ZDA tiče sploh ni nobenega problema, jaz ravno prihodnji teden dobim zopet dva čolna. Glede na to da se Hrvaška bliža vstopu EU, sem jaz prenehal z prakticiranjem ZDA zastave, ter vse registriram na SLO ali drugo EU zastavo.

Če boš potreboval prevoz za čoln me prosto kontaktiraj na ZS ali preko maila na info@navtis.eu . Povezave imam tako v ZDA kot v glavnih EU lukah, čoln ti dokaj hitro spravim v Slovenijo, če imamo srečo lahko prej kot v enem mesecu, najkasneje pa v roku 45 dni. Cena prevoza ter ostalih storitev kot so cestni prevoz ZDA, povijanje v folijo, podstavek, če ni prikolice, zavarovanje, itd pa zavisi od dolžine x širine x višine , kot je navedel že kolega. Da boš imel lažjo predstavo o ceni ti lahko povem da je za čoln katri se nahaja v Miami-ju, dolžine 27ft, širine 8,6 ft, višine 8 ft prevoz stal $6.300,00 vključeno prevoz iz Miami-ja do Jacksonvilla, podstavek, povijanje v folijo, izvozna dokumentacija, THC, čezocenski prevoz. Naknadno ti sledijo stroški v Nemčiji, se pravi THC 130 EUR/tona plovila, 80 EUR stroški špedicije, 80 EUR izdaja carinske deklaracije ali tranzitnega dokumenta, v primeru carinjenja izdelava CE certifikata za tak čoln 2.000,00 EUR. Cestni prevoz iz Nemčije do Slovenije 1 EUR po kilometru.

Tako da če bi mi podal kaj več podatkov o kakšnem čolnu govorimo, bi ti veliko lažje pomagal. V primeru dodatnih vprašanj me prosto kontaktiraj na ZS ali preko maila na info@navtis.eu
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Nov 08, 2010 17:38

Zraven še pride strošek električarja, kajti mora se predelat njihovih ( priklop v marini) 110 V, na naše 220 V. To mora bit porihtano pred izdajo CE-ja, seveda če se hoče registrirat v EU. Sem si dal izdelat predračun pri eni D firmi. Naredili so , pa to hitro komplet z vsem kot navaja Bojan11, zraven pa so mi pripisali, kar se mi zdi zelo fer od njih, da se uvoz plovil iz USA v EU, izplača samo za bolj mlada plovila in ceno nekje od 40 000 € naprej. Jaz sem se pozanimal za barko, katera bi mi pač najbolj odgovarjala, z večjim prostorom na krmi in Fly-em, 9,3 X 3,2 m cena v USA je bila 17 000 $, ostali stroški, komplet vse, bi me pa prišlo skoraj 9000 €, dostava v KP. In tu ni računice, ker daš polovico ali malo več za stroške. Torej , za ves denar kompl. suma sumarum, dobim v EU že kar lepo barko, ampakne lih take, kot se mi dopade, žal ne.
Toliko malo za čvek, da pozabim na vreme zunaj
:wink: :)
LP
Mat2000

OdgovorNapisal/-a Mat2000 » To Nov 09, 2010 00:53

..
Nazadnje spremenil Mat2000, dne To Mar 19, 2013 15:33, skupaj popravljeno 1 krat.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Nov 09, 2010 07:47

lp vsem skupaj.

A to misliš idt. ?. In Druge Težave :) :wink: .
LP
Uporabniški avatar
bojan11
Admiral
Kraj: Trebnje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bojan11 » To Nov 09, 2010 09:09

Elektronika ni noben problem, to jaz vedno uredim tukaj v Sloveniji, stroški predelave znesejo od 400 EUR naprej, odvisno od veličine čolna. Je pa res da se čolnov nižjega cenovnega razreda ne splača uvažati iz ZDA.

atilone napisal/-a:Zraven še pride strošek električarja, kajti mora se predelat njihovih ( priklop v marini) 110 V, na naše 220 V. To mora bit porihtano pred izdajo CE-ja, seveda če se hoče registrirat v EU. Sem si dal izdelat predračun pri eni D firmi. Naredili so , pa to hitro komplet z vsem kot navaja Bojan11, zraven pa so mi pripisali, kar se mi zdi zelo fer od njih, da se uvoz plovil iz USA v EU, izplača samo za bolj mlada plovila in ceno nekje od 40 000 € naprej. Jaz sem se pozanimal za barko, katera bi mi pač najbolj odgovarjala, z večjim prostorom na krmi in Fly-em, 9,3 X 3,2 m cena v USA je bila 17 000 $, ostali stroški, komplet vse, bi me pa prišlo skoraj 9000 €, dostava v KP. In tu ni računice, ker daš polovico ali malo več za stroške. Torej , za ves denar kompl. suma sumarum, dobim v EU že kar lepo barko, ampakne lih take, kot se mi dopade, žal ne.
Toliko malo za čvek, da pozabim na vreme zunaj
:wink: :)
LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 6 gostov