Tohatsu 4 ali Yamaha 4 ?

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Perica
Višji štabni vodnik

Tohatsu 4 ali Yamaha 4 ?

OdgovorNapisal/-a Perica » Ne Nov 18, 2007 20:04

No, ker je to moja prva objava na tem forumu, vas najprej vse lepo pozdravljam :D

Zanima pa me sledeca zadeva:
S punco sva si kupila 2.3m dolg gumenjak z motorjem tomos 4, ki pa je na zalost ze odsluzil svoje, zato isceva zamenjavo zanj :D

Malo sem brskal po internetu in se nekako "zagledal" v motorja Yamaha 4 in Tohatsu 4 (se pravi oba 2 taktna motorja s 4 konjskimi mocmi), in me zanima, katerega vi bolj priporocate? Oba sta seveda rabljena in sicer Tohatsu je letnik 2004 (cena 450€), Yamaha pa je letnik 2001 (cena 420€).

No skratka, katerega priporocate za krajse voznje tik ob obali? Kateri je bolj zanesljiv in kateri je bolj zmogljiv?

Za morebitne odgovore se vam ze v naprej zahvaljujem

LP, peter
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Ne Nov 18, 2007 20:09

Mislim, da sta za tvoje potrebe oba OK.Razmisli malo kateri servis ti je bolj dosegljiv.To ni nepomembno. Osebno bi se verjetno odločil za Yamaho.
morski volk
Kapitan bojne ladje
Kraj: ljubljana

Tohatsu ali yamaha

OdgovorNapisal/-a morski volk » Po Nov 19, 2007 09:51

Toahtsu je tri leta mlajši in po mojem boljša izbira. Poleg tega pa veljajo Tohatsuji za malo bolj konzervativne motorje, torej kakšno kilco več materiala da bo dolgo časa zanesljivo deloval. Znal bi biti pa tudi za kakšen deci bolj žejen od Yamahce, kar je pri porabi 4-ce zanemarljivo.
Kupi mlajšega.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Nov 19, 2007 20:18

Oba motorja sta dobra, mogoče je Yamahina prednost, d aje bolje pokrita s servisi, vendar tudi Tohatsu ni zelo problematičen. V tem primeru je verjetno boljša izbira Tohatsu, kot so rekli že pred mano zato ker je mlajši. Bi te pa opozoril, da leta le niso vse. Mlajše je včasih lahko tudi bolj "uničeno" kot pa nekaj let starejše. Pojdi si natančno pogledat oba motorja, potem pa bo odločitev lažja.

LP
monster_d
Kapitan
Kraj: Ptuj

OdgovorNapisal/-a monster_d » To Nov 20, 2007 00:20

Preveri se prostornino motorja in navor, bos vido keri je mocnejsi.
Perica
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Perica » To Nov 20, 2007 15:21

Zivjo
No, sedaj imam moznost kupit tohatsu 5, letnik 2003, uporabljen le kot pomozni motor! Lastnik je napisal da je noga dolga 57cm (od pritrditvenega mesta do sredine elise). Sedaj pa me kot popolnega zacetnika zanima, ce se dolzina 57cm smatra za kratko ali dolgo nogo?

najlepsa hvala za odgovore in LP

peter
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Nov 20, 2007 21:15

Tak motor, ki je bil samo pomožni je definitivno dober nakup, vseeno pa je lahko tudi slab, če ga je lastnik uporabljal celo leto in ga ni nikoli spral. Potem se mu "leta" poznajo tudi po 4 letih...

Glede dolžine noge pa naslednje. Ne obstaja samo dolga in kratka! Noge so razdeljene načelno v 4 razrede, njihove mere pa so še vedno v imperialističnih enotah... Dolžina se meri od mesta pritrditve, do kavitacijske plošče oziroma z drugimi besedami je to višina krmnega zrcala.
Razredi dolžine nog pa so:

noga S dolžina je 15", kar je 381mm (kratka noga)
noga L dolžina je 20", kar je 508mm (dolga noga)
noga XL dolžina je 25", kar je 635mm (ekstra dolga noga)
noga XXL dolžina je 30", kar je 762mm (ekstra ekstra dolga noga)

Tale tvoj motor je očitno dolg 20" ali 508mm, tistih 6cm, ki si jih nameril več pa je očitno neka napaka, kot si že rekel si meril do sredine propelerja, kar pa ni prav. Da bi bila noga kratka, si nameril malo preveč, tudi če si malo zgrešil spodaj in zgoraj. Vseeno pa preveri kako visoko je zrcalo tvojega čolna...

LP

LP
Perica
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Perica » Sr Nov 21, 2007 22:21

Zivjo.
No, ravnokar sem prisel iz Maribora, kamor sem se odpeljal na ogled zgoraj omenjenega motorja TOHATSU 5. Ko sem ga zagledal bi me skoraj vrglo na rit, ker motor je bil res KOT NOV!!! Vzgal v prvo s cisto pocasnim vlecenjem vrvi (rocni zagon), popolnoma brez prask, brez kakersnihkoli poskodb ali nasploh znakov uporabe. Pod zascitnim pokrovom prav tako vse KOT NOVO!!!
Prijazni gospod ki mi ga je prodal je dejal, da je motor do sedaj tekel le kaksno uro ali dve in mislim, da je to cista resnica. Dal mi je se racun in sklenili smo "kupno pogodbo" (taksno bolj "po domace") :D

Sedaj se ze nahaja v garazi in veselo caka na poletje 2008 :D

No, na tem mestu bi se seenkrat zahvalil vsem za vaso pomoc!

LP, Peter
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Če Nov 22, 2007 14:36

Sicer malo pozno, ampak lahko povem svojo izkušnjo s Tohatsu 9,8. Uporabljamo ga na byboatu in lahko samo pohvalim! 4 leta brez kakršnihkoli težav, zelo lepo vžiga, tako hladen kot topel. Pa še najlažji je bil v tem "močnostnem razredu".

U glavnem z moje strani samo +i.
LP, Uroš.
Perica
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Perica » Če Nov 22, 2007 22:56

Zivjo seenkrat :D

Nekaj sem vas se pozabil vprasat!
In sicer mi je gospod, ki mi je prodal motor dejal, da naj se zato, ker motor dejansko se ni "vtecen" oziroma "ulavfan" (to je verjetno bolj poznan izraz :D ) najprej kaksno uro ali dve vozim s 4% mesanico, potem kaksno uro ali dve s 3% mesanico in sele nato s predpisano 2% mesanico!

Mi tudi vi svetujete enako ali mislite da bi se lahko ze takoj uporabila 2% mesanica?

Aja, ko smo ze ravno pri mesanici ... Katero olje za pripravo mesanice mi priporocate za ta motor Tohatsu 5? Verjetno ni vsako olje za dvotaktne motorje dovolj dobro?! Sicer sem ze kontaktiral pooblasceni Tohatsu servis v zvezi s tem, vendar odgovora se nisem dobil.

Hvala za odgovore in LP

Peter
gorenjc
Admiral
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a gorenjc » Pe Nov 23, 2007 03:15

http://www.tohatsu.co.jp/en/boat/produc ... l2st06.pdf
in
http://www.tohatsu.co.jp/en/boat/products/m5sp.html

malo za v pomoč, tip olja z oznako TCW-3.

tudi jaz imam po šestih letih (Tohatsu 18 ) same pozitivne "pripombe" glede te znamke
(za tolažbo, če je potrebna :):):)
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Nov 23, 2007 17:43

Olje je kot pravi predhodnik TCW-3. Moje priporočilo je, da vzameš Mercuryjevo originalno olje (premium 2T), ki je enkratno in malo kadi. Mešanica naj bo 2% ali če hočeš 50:1. V prospektih Tohatsu piše, da nekaj prvih ur povečaš mešanico celo na 5%, kar pa ti odsvetujem. Za prvo uro delovanja mogoče res, potem pa naslednjih 10 ur daj noter največ 3%. Po 10 urah pa lepo na 2% in bo motor enkratno ulaufan. To velja za vsak 2T motor, ne glede na proizvajalca. Sicer pa novih 2T motorjev ni več, tako da je ta nasvet skoraj brezveze, saj ga nihče več ne more kupiti (razen zaloge).

LP
Perica
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Perica » So Dec 08, 2007 15:27

Zivjo

No, imam eno vprasanje, ki se bo morda slisalo malo "zacetnisko", ampak vseeno:
Danes sem pred hiso malo zalaufal TOHATSU 5 motor, z nogo potopljeno v lavor (lampar po slovensko :D ) in po nekaj minutah (5 minut) je voda v lavorju postala motna, na robovih lavorja pa so nastale crne obrobe. Okoli noge (tam do koder je segala gladina vode) se je nabrala zelo temna snov (podobno kot olje).

Zato me zanima ce je to normalno? Je to zaradi izpuha? Morate vedeti da sem popolen zacetnik kar se tice colnov in motorjev, zato vas prosim za razumevanje :oops: :D

Hvala in LP
Rafter
Kapitan fregate
Kraj: Southern district of Maribor
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Rafter » So Dec 08, 2007 15:40

Perica napisal/-a:Zivjo

Danes sem pred hiso malo zalaufal TOHATSU 5 motor, z nogo potopljeno v lavor (lampar po slovensko :D ) in po nekaj minutah (5 minut) je voda v lavorju postala motna, na robovih lavorja pa so nastale crne obrobe. Okoli noge (tam do koder je segala gladina vode) se je nabrala zelo temna snov (podobno kot olje).

Zato me zanima ce je to normalno? Je to zaradi izpuha? Morate vedeti da sem popolen zacetnik kar se tice colnov in motorjev, zato vas prosim za razumevanje :oops: :D

Hvala in LP

Verjetno je dvotakten, a ne? :wink:
Ne skrbi, načeloma ni narobe nič.

V par stavkih: dvotaktni motorji se za podmazovanje ne kopajo v oljni kopeli (pravzaprav prhi), ampak se premikajoči deli podmazujejo z motornim oljem, ki ga v ta namen dodajamo gorivu (mešanica). To olje nato seveda bolj ali manj izgori in končni produkt je to, kar si videl na "ajmerju".

Če bi podobno opazil pri štiritaktnem motorju, bi bilo narobe.

LP, R. :wink:
Perica
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Perica » So Dec 08, 2007 17:53

Rafter napisal/-a:
Perica napisal/-a:Zivjo

Hvala in LP

Verjetno je dvotakten, a ne? :wink:
Ne skrbi, načeloma ni narobe nič.

V par stavkih: dvotaktni motorji se za podmazovanje ne kopajo v oljni kopeli (pravzaprav prhi), ampak se premikajoči deli podmazujejo z motornim oljem, ki ga v ta namen dodajamo gorivu (mešanica). To olje nato seveda bolj ali manj izgori in končni produkt je to, kar si videl na "ajmerju".

Če bi podobno opazil pri štiritaktnem motorju, bi bilo narobe.

LP, R. :wink:

Hvala za odgovor!
Motor je res dvotakten (sem prej pozabil napisat) tako da sem sedaj pomirjen :D

Verjetno bo ta pojav potem, ko bom zacel uporabljati predpisano 2% mesanico, manj opazen! Sedaj uporabljam se 4% mesanico, ker je motor se neutecen.

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov