Kateri izvenkrmni motor

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

peter7
Naddesetnik
Kraj: Celje

Kateri izvenkrmni motor

OdgovorNapisal/-a peter7 » Pe Apr 06, 2007 14:32

Malo gledam po novem motorju v rangu nekje 70 konjev. Sedaj imam 50 konjsko 20 let staro dvo taktno yamaho. Dela še sicer ok, bom pa mogoče menjal. Kaj predlagate. Do sedaj sem gledal praktično vse kar obstaja v sloveniji, vsak prodajalec pa hvali svoje...

Hvala
anzi
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a anzi » Pe Apr 06, 2007 19:15

Tudi sam sem imel na čolnu, ki sem ga ravnokar prodal Yamaho in sem bil z njo zelo zadovoljen. Osebno bi se odločal po naslednjem vrstnem redu:

1.Yamaha
2.Honda
3.Suzuki
4.Evinrude, Johnson
5.Mercury, Mariner, Force
6....
7....
8.Tohatsu, Selva :wink:

No, sicer pa stvar okusa. Verjetno imajo novejši motorji, zaradi cenejše izdelave določene dele enake, razlika je v izdelavi, kontroli kakovosti in ne nazadnje v imenu, ki se sveti na pokrovu motorja. :wink:

LP
LP anzi
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Apr 07, 2007 18:10

Moje mnenje je, da so vsi motorji precej enaki in so po kvaliteti izdelave in pa vzdržljivosti vsi zelo skupaj. Mogoče še malo več razlage:

Yamaha je vsekakor dober motor. Ponuja 4 taktnike, zadnji krik tehnologije, dober servis.

Suzuki in Johnson sta enak motor! Razlika je le v barvi (Suzi = črn, Joni =bel). Torej morata biti na istem mestu. Odločitev je torej samo v tem kakšna barva in logotip sta ti ljubša.

Evinrude prihaja enako kot Johnson od BRP, vendar pa je motor popolnoma drugačen. Evinrude je 2 taktnik z direktnim vbrizgom. Delovanje je mirno in tiho ter povsem primerljivo s 4T, če ne še boljše. Enako je tudi s porabo goriva, ki naj bi bila še za odtenek manjša kot pri 4T. Njegova največja prednost pred vso konkurenco pa je zagotovo masa. Zaradi drugačne zasnove je najlažji v kategoriji in nudi najboljše razmerje med maso in močjo...

Mercury in Mariner sta enak motor delana za različne trge in tudi tržena s strani istega proizvajalca Mercury Marine. Njihova serija Verado je "ubitačna" in po performansah najboljša v klasi. Navor motorjev je zaradi kompresorja izjemen. Me pa osebno moti preveč sestavnih delov... Verjetno bodo z leti nastale tudi okvare. Je pravo nasprotje Evinrude, ki ima izjemno malo sestavnih delov.

Force ne obstaja več, je bil pa to motor delan pri Chryslerju za Mercury. Neka kombinacija, ki pa ni bila ravno uspešna. Bilo je tudi precej okvar...

Honda nudi samo 4T in se hvali da je najboljši motor. S tem se vsekakor ne strinjam, saj so Yamaha, Suzuki in Johnson povsem podobne zgradbe s podobnimi izumi kot je npr. spremenljivi koti odpiranja sesalnih ventilov. Pri Hondi mene osebno zelo moti katastrofalno površna končna izdelava. Če pogledate malo po nogi navzdol do pete, boste to opazili. Če je celoten motor na tem nivoju, je katastrofa in ga jaz nikakor ne bi priporočal.

Tohatsu in Selva sta manjša proizvajalca, ki v naših krajih ne podirata prodajnih rekordov. Motorja sta dobra, vendar pa problem nastane predvsem s servisom, ker jih je manj kot pri konkurenci. Selva sicer proizvaja tudi pete za Yamaho, tako da z nakupom japončka dobite tudi del italijanskega šarma!

Odločitev bo težka...

LP
simon
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a simon » To Apr 10, 2007 21:39

Meni je pa to zanimivo, k ma vsak svoje favorite :D
Kako se naj pol človek odloči....
anzi
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a anzi » Sr Apr 11, 2007 14:55

simon napisal/-a:Meni je pa to zanimivo, k ma vsak svoje favorite :D
Kako se naj pol človek odloči....

Ah, to je tako, kot z avti. Eden prisega na Volkswagne, drugi na japonce. Jaz za nič na svetu nočem Volkswagna, pa čeprav verjamem, da je dober. :lol:

LP
LP anzi
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Apr 12, 2007 23:02

Se čisto strinjam anzi. Vsak ma svojega favorita, motorji so pa vsi dobri. Po moje na koncu pri pametnem kupcu odloča "aftersales"... To pa je že stvar debate in pa odločanja kdo je boljši.

LP
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Po Apr 16, 2007 21:48

Tako je! Vsi motorji so dobri. Na trgu ni slabih motorjev.Nijanse med njumi so minimalne in za povprečnega uporabnika zanemarljive.
Bolj pomembno je koliko je odaljen pooblaščeni servis, kjer boš lahko motor servisiral.Če ga moraš peljati napr. 100km daleč zgubiš kar nekaj časa.Pa zopet iti ponj , spet kar nekaj časa in denarja.Pri močnejših motorjih je pri transportu problem tudi teža.70KM tehta približno 110-120 kg štiritakten čez 150 kg.Ne predstavljam si kako boš zadevo stlačil v prtljažnik in vozil neka daleč.
Razmisli tudi v tej smeri malo.
peter7
Naddesetnik
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a peter7 » So Apr 21, 2007 20:23

Hvala vsem za odgovore.
Še nisem nič kupil in tudi ne bom, dokler ne prodam obstoječega. Sem pa v tem času tukaj in po trgovinah zvedel marsikaj novega. :D

Še enkrat hvala in LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov