Barka LEIDI 600

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
BLISS
Kontraadmiral

Barka LEIDI 600

OdgovorNapisal/-a BLISS » Po Nov 22, 2010 13:44

Spoštovani morjeplovci!

Že pred nekaj meseci, sem na mornar.net opazil, da neko slovensko podjetje prodaja barke oz. pasare hrvaškega proizvajalca, LEIDI 600.
meni je barka zelo všeč in me zanima, če si jo je kdo izmed vas že ogledoval v živo, tako da lahko poda kakšno mnenje glede izdelave, funkcionalnosti itd... Ali pa je mogoče kdo z to barko celo že plul in lahko poda svoje mnenje glede plovnosti. V reviji navigator pišejo, da je zunanji motor za tako barko redkost in me zanima ali je lahko takšna kombinacija mogoče neposrečena? Zelo bom vesel kakršnihkoli informacij oz. mnenj!

LP!
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Po Nov 22, 2010 15:10

Kvaliteta plastke je dobra, kot tudi sama zaključna montaža, ampak cena z motorjem Suzuki 140HP, je takšna da za isto dobiš Grašo ali podobno z vgradnim dizlom. Osebno mi ne paše na "retro" izgled izvenkrmni motor, pri tem plovilu, pa je tudi kabina malo bolj oglata od ostalih HR modelov.

Če bi kupoval Hrvaško barko z izvenkrmnim motorjem, bi raje izbral Bakan 6.
Uporabniški avatar
BLISS
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a BLISS » Po Nov 22, 2010 16:33

No, mene osebno bolj oglata kabine nič ne moti, saj je zato tudi bolj prostorna, kot recimo bakan. Tudi to, da ima izvenkrmni motor, mi je všeč, ker s tem pridobim kar nekaj prostora na krmi. Kar pa mi je še posebej pomembno, pa je to, da lahko montiram motor po svoji lastni želji, ki ga lahko kupim rabljenega in cenejšega, lahko pa ga kdaj kasneje tudi menjam.

Iščem plovilo, katerega bom še lahko prevažal po cesti in da bo na njem možno tudi kakšno noč prenočiti.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Nov 22, 2010 22:58

BLISS napisal/-a:Tudi to, da ima izvenkrmni motor, mi je všeč, ker s tem pridobim kar nekaj prostora na krmi.

Kako pa lahko z izvenkrmnim motorjem PRIDOBIŠ prostor na krmi??? :shock: :shock: :shock:
Z izvenkrmnim motorjem samo izgubiš prostor na krmi, kjer bi v nasprotnem bila krasna kopalna ploščad, ki bi prišla prav tudi pri kakšnem ribolovu... Motor na ostalih barkah podobnega tipa (recimo Grašo) je na sredini barke, pri 20-ki je res malo izbočen, vendar ga lahko koristiš kot klop za sedenje, pa tudi kot mizo... Pri 23-ki pa je motor že povsem poglobljen in v kokpitu sploh ne veš da obstaja...
nac
Admiral

OdgovorNapisal/-a nac » Po Nov 22, 2010 23:13

Admin,Bliss je verjetno mislil na prostor v kokpitu,ki pa je resnično večji in pa tudi nižji,kar pa tudi ni zanemarljivo. Sicer pa vsak po svoje... :wink: :wink:
Y
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Y » Po Nov 22, 2010 23:26

Mislim, da tale video pove največ o čolnu:

http://www.youtube.com/watch?v=Wu6xRnapwdE

Zadeva bi morala ostati izpodrivni ali polizpodrivni čoln. V začetni 1/3 ima preveč volumna, zato se že pri rahlo vzvalovanem morju obnaša precej nervozno. Vsaj po videu sodeč, je tudi težišče plovila precej visoko.
Y
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Y » Po Nov 22, 2010 23:37

...no, lahko bi bilo še slabše:

http://www.youtube.com/watch?v=iiWFMJMr ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=uP2x2_wEtaE

Tradicionalnih izpodrivnih čolnov se ne predeluje tako, da se jim da močnejši motor in/ali neko vzgonsko površino.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Nov 22, 2010 23:42

No, pa smo tam.................

Končno je še nekdo to napisal, da ne bom samo jaz vedno "špil ferderber" in kao tepec, ki nima pojma... Ko motor iz 60 KM dvigneš na 250 KM še nisi naredil dobrega čolna, ljudje pa so začeli s poplavo poldeplasmancev hvaliti ravno to... Dober poldeplasmanski trup je ZNANJE!!! Gliser se da narediti precej enostavno, saj tam ni neke super truper filozofije, trup, ki bo dober pri 6 voznlih in potem tudi pri 20, pa je veliko znanje! Nikakor pa ta isti trup ne bo dober pri 30 vozlih, pa če se skupaj zberejo vsi največji frajerji hidrodinamike... So pač neki zakoni, ki zadevo omejujejo, fizika...

Pred slabimi 2 leti sem za Leidi 600 predstavljeno na zagrebškem sejmu zapisal, citiram:
"Še ena hrvaška novost je barka Leidi 600 iz okolice Pule. Vse skupaj precej podobno Grašu, vendar pa z izvenkrmnim motorjem. Kakšna nora kombinacija... Kot prvo, bi rekel, da se izvenkrmni motor poldeplasmancu enostavno ne poda, kot drugo pa je dno na baki povsem ravno. V kot je natanko nič stopinj. Kako ta narobe obrnjena miza pluje me vsekakor zelo zanima, vendar mislim, da kljub ostremu premcu ne more ravno blesteti."
konec citata.

Najdete pa to pod reportažami oziroma na tem linku, 8 slika po vrsti...
http://www.morjeplovec.net/index.php?op ... &Itemid=60
:wink:
LP
Y
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Y » Po Nov 22, 2010 23:50

Problem je v tem, da ljudje vzamejo obstoječi čoln in ga predelajo. Spremeni se motorizacija, teže, težišča. Po predvidevanjih takšnih strokovnjakov naj bi se čoln obnašal enako ali vsaj podobno.

Sicer se ne strinjam, da je gliser kot končni izdelek lahko narediti, saj imamo vrhunske domače primere, da temu ni tako. Oba policijska čolna sta izvrsten primer prepametnih naročnikov in slabih oz. površnih izvajalcev. V obeh primerih drži teza, da je manj včasih več.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Nov 22, 2010 23:59

Hja, to se tudi jaz strinjam. Nikakor ni enostavno narediti dobro karkoli že je, je pa vseeno pri gliserskem trupu topla voda odkrita. Če imaš malo občutka in izostreno oko se lahko marsikaj naučiš že ko hodiš okrog bark po suhem. :D Seda je potem tukaj še težišče, s katerim lahko tudi malo eksperimentiraš in vidiš kje si, čeprav tudi za to obstajajo napisana pravila.
Pri poldeplasmanskem trupu pa je vse skupaj velika uganka. Pluje itak vse, tudi "narobe obrnjena miza" ali pa kopalna kad. :D No to slednje je včasih za zafrkancijo po vodi plulo s Predragom iz Tara Nautic. Dobra ideja! :D :D
Y
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Y » To Nov 23, 2010 00:06

admin napisal/-a:Pluje itak vse, tudi "narobe obrnjena miza" ali pa kopalna kad. :D No to slednje je včasih za zafrkancijo po vodi plulo s Predragom iz Tara Nautic. Dobra ideja! :D :D

Natančno tako!!!!

Sicer pa en ekstrem v drugo, polpotopno smer:
http://www.specialoperations.com/Navy/VSV/
Y
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Y » To Nov 23, 2010 00:11

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Nov 23, 2010 00:19

No evo, ko pa tole vidiš pa lahko rečeš samo še to, da je za v slabo morje zagotovo najboljši gliserski trup...
Da gliser ni za slabo morje je fama, ki je nastala po moji oceni iz dveh razlogov:
1. gliserji so večinoma male lupine, vsak od nas je mogoče kdaj imel gliserček dolg 4 metre in seveda pri 4 metre dolžine res ne moreš pričakovat mirne plovbe, pa tudi če trup delajo največji stručkoti.
2. gliserje proizvajajo "resni" proizvajalci z zelo malo znanja in tako je veliko izdelkov kiksnjenih...

So plovila policije, kapitanije, obalne straže in podobnega po svetu gliserji ali ne? Res so v naši bližini precej prisotne tudi kakšne Calafurie, vendar je to pomoje bolj zaradi zgodovine naših zahodnih sosedov... Vse ostalo pa so gliserji. Tudi vsi gumenjaki so gliserji, pa vemo, da zmorejo marsikaj...
Y
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Y » To Nov 23, 2010 00:24

Kako bi se temu reklo ?!
Vorsprung Durch Technik?

Za dolge plovbe z visokimi povprečnimi hitrostmi bi bili primerni še večtrupci. Z omejtvami stanja na morju seveda,
Y
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Y » To Nov 23, 2010 01:18

admin napisal/-a:Dober poldeplasmanski trup je ZNANJE!!! Gliser se da narediti precej enostavno, saj tam ni neke super truper filozofije, trup, ki bo dober pri 6 voznlih in potem tudi pri 20, pa je veliko znanje! Nikakor pa ta isti trup ne bo dober pri 30 vozlih, pa če se skupaj zberejo vsi največji frajerji hidrodinamike... So pač neki zakoni, ki zadevo omejujejo, fizika...

LP

Doseči oboje, torej spodoben trup, ki bi bil učiinkovit znotraj laminarnih in tudi turbolentnih pogojev je mogoče. Najpomembneje pa je, da so naročnikom ali uporabnikom jasni cilji torej okvirji delovanja. F1 in Paris-Dakar v enem ne obstaja.

Kot dober primer je mogoče navesti jadrnice AC, kjer je večina dejavnikov predpostavljena. V filnalnih vožnjah so odstopanja med najslabšimi in najboljšimi v rangu 2%. V ta 2% je vključena tako taktika, uigranost posadke kot dejanske zmogljivosti plovila.
Ob vožnji v krmo so te jadrnice (monotrupci) v delnem glisiranju aka poldeplasmaskem načinu plovbe . Temu je tudi prilagojena zadnja vzdolžna 1/3 trupa.

Drug ekstrem so vse jadrnice, ki tekmujejo okoli sveta. Tam so pogoji bistveno manj predvidljivi, čeprav je jasno, da bodo generalno izkoriščale "trgovske vetrove".

Miselnost, da delaš plovilo za neke specifične lokalne pogoje, v tem primeru Jadran, pogrešam. Pa je povsem vseeno ali gre izključno za ekonomiko, plovne lastnosti ali pa doseganje spodobnih končnih hitrosti.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta