motorsailer Tortuga 27

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

jorgovan
Višji vodnik

motorsailer Tortuga 27

OdgovorNapisal/-a jorgovan » Pe Mar 25, 2011 01:11

Razmišljam o nakupu plovila in prav bi mi prišlo mnenje kakšnega strokovnjaka.
Gre za motorsailer Tortuga 27, stacioniran v Italiji, Livorno.

http://www.avto.net/mornar2003/ad.asp?id=97450

Ali kdo pozna plovilo, njegove dobre in slabe lastnosti? Pozna kdo prodajalca - AHV? Iščem nekaj za ekonomično plovbo tudi po nekoliko razburkanem morju (predvsem Jadran), všeč mi je kombinacija jadra in izpodrivne barke z diesel motorjem, spalne in kuhalne kapacitete za 4 ljudi.
Ali bi taka barka, seveda z malo prenove in servisa, bila sposobna pripluti okoli Italije skozi Otrantska vrata do Kopra? Kakšna je poraba dizla, ali je dovolj močan za npr. Messinsko ožino in kakšen zoprn protitok?
Na kaj naj pazim pri morebitnem ogledu in kako se pripraviti za takšno pot?
Cena je ugodna, na katere stroške poleg servisa in epoksija naj še računam?

lep pozdrav in mirno morje vsem skupaj, hvala za vaše komentarje
Slootack
Viceadmiral
Kraj: Kras/ Trst
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Slootack » Pe Mar 25, 2011 07:00

Ta barka ni namenjena težkim pogojem na morju, seveda pa bi ob dobrem vremenu priplul kamorkoli, tudi do Tortuge ali celo Atlantide. :mrgreen: Vedi, da se barka s tako kratko kobilico lažje zaziba/ rola, ker podvodni del nima dovolj površine za ustvarjanje kontra momenta.
Sem mal pobrskal po interentu. Prednosti in slabosti te barke je opisal nek Italijan, ki je imel to barko v lasti 8 let in jaz bom zraven še malo komentiral.
Prednosti so:
- odlične manevrske sposobnosti za barko izdelano v '80 *zaradi majhnega podvodnega dela - manj upora
- velik WC
- dve ločeni kabini
- trdnost
- 7 vozlov z motorjem *močen motor
- nizek vgrez

Slabosti:
- močno se ziba *kratka kobilica; neudobno bivanje
- maks. 5 vozlov na jadra *sigurno zaradi majhne površine jader

Če te zanimajo podatki od barke, kontaktiraj kapetanijo v Livornu in jim pošlji reg. številko. http://www.guardiacostiera.it/capitaner ... .cfm?id=18
jorgovan
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a jorgovan » Pe Mar 25, 2011 17:13

Slootack, hvala za hiter komentar. Tudi sam imam občutek, da je zaradi ozkega zaobljenega trupa in kratke kobilice ladjica dokaj nemirna, verjetno je pa poraba zaradi istih lastnosti kar ugodna. A je 24HP dovolj za kakšen protitok, veter, al bi bilo bolje razmišljat tam nekje okoli 40HP? Mislim, da je teža nekje med 3,5 in 4 tone. A so tovrstna plovila iz l. 1980 grajena iz lesenih prečk, plošč ali že kar iz plastike? Precej sem klikal po internetu, ampak sem zelo švoh v italjanščini, v kateri je največ podatkov...
A je kdo od spoštovanih Morjeplovcev že plul z majhnim plovilom na relaciji Livorno - Slovenija ali obratno?

hvala in lep pozdrav
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » So Mar 26, 2011 11:46

pozdravljen

v narezinah sta dve taki,sicer so lastniki bolj stari ampak barka izgleda trdna.

lep pozdrav
kukador

OdgovorNapisal/-a kukador » Sr Jan 02, 2013 13:43

jorgovan,
si nabavil tortugo?
mene tudi zanima podoben tip barke in me zanima, kako je z "zibanjem"?
btw: eno tortugo sem videl na vezu v izoli
jorgovan
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a jorgovan » Sr Apr 17, 2013 21:16

Oprosti kukador, šele zdaj sem opazil tvoje vprašanje - ne, nisem kupil Tortuge, tip iz AHV (prodajalec) se ene desetkrat ni držal dogovora, da greva skupaj v Livorno na ogled barke, potem sem pa obupal. Pisal sem tudi na kapetanijo v Livorno, pa nič odgovora.

Sem pa kupil malo razbito motorno drvenjačo na Pagu in jo lani in letos obnavljam. Oblika nekaj podobnega kot pasara s kabino, nekje 7.5 metra, motor Torpedo 24. Generalno motorja sem naredil, plastificiral sem jo že, zdaj pa še neskončno malenkosti. V glavnem delam sam, zunaj na soncu in prahu, strehe nimam in sem malo odvisen od časa in vremena. Upam pa, da bo letos avgusta zaplula.

lp, J
kukador

OdgovorNapisal/-a kukador » Po Apr 22, 2013 23:05

hvala za odgovor jorgovan
izkušnja s tortugo me je zanimala, ker sem gledal za nečim podobnim in sicer LM 27
zdaj so se stvari obrnile drugače
uživaj v popravilu in plovbi!
jorgovan
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a jorgovan » To Apr 30, 2013 22:19

LM27 je krasna barčica, morda v valovih malo manj stabilna od klasične jadrnice, zato pa zaradi globine ugreza tolio bolj uporabna kjerkoli in praktična v nižjih vodah. Veliko barke za to dolžino. V živo še nisem bil na njej, ampak na slikah in po specifikacijah je zelo fina mala ladjica. Veliko sreče pri nabavi in veselja pri plovbi, če jo kupiš. :)

lp, J

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov