Kakšen motor za backup Bayliner
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Kakšen motor za backup Bayliner
Rabim nasvet kakšen motor naj imam za vsak slučaj na Baylinerju 1952. Kakor se mi zdi naj bi bila to kratka noga, malo brskam po netu in zdi se mi, da klasična 4-ka nebi bila nek pravi backup npr. Tomos 18 pa je kar težak za nameščanje če bi ga skrival v kabini in obesil le takrat, ko ga rabim?
Wellcraft 2600 Martinique
BAY
Jaz imam na BAYu 2252 kar Tomos 4.
Tomos 4 je lahek in najboljši motor na svetu.
Poraba skorajda =0=nič.
V lanskem letu sem moral svojega 2,5 tonskega Baya tišati s tem motorjem od Kornatov do Sukošana in mi je uspelo.
Crknil mi je impeler in nisem mogel voziti z glavnim motorjem.
Tiši ga tam do 3 Nm/h.
Prideš pa od točke A do točke B.
b9
Tomos 4 je lahek in najboljši motor na svetu.
Poraba skorajda =0=nič.
V lanskem letu sem moral svojega 2,5 tonskega Baya tišati s tem motorjem od Kornatov do Sukošana in mi je uspelo.
Crknil mi je impeler in nisem mogel voziti z glavnim motorjem.
Tiši ga tam do 3 Nm/h.
Prideš pa od točke A do točke B.
b9
Pozdravljeni!
Podobno dilemo sem imel tudi jaz na svojem Bay 602 - postavitev nosilca.
Najprej je bila težava kak nosilec, kam ga postaviti, kak motor,...
Potem se je pa porodila ideja o montažnem nosilcu, ki je spravljen pod sedeži, prav tako pa motor. Naslednja dilema je bila motor. Iz izkušenj se nagibam na zračno hlajenega, vendar teh ni več na trgu (novih), obstaja samo še Honda.
No da ne dolgovezim, Izdelal sem testni nosilec, kolega pa mi je posodil yamaho 2 ks za test. Izkazalo se je kot čisto zadovoljiv motorček. Štart je počasen, vendar ko razvije hitrost se prav lepo pelje. Čoln je na tak način vodljiv, verjetno bi pa tudi iuspel premagati kako večjo razdaljo, seveda če bi bila nuja.
Če koga zanima, mu lahko pošljem filmček.
lp
Podobno dilemo sem imel tudi jaz na svojem Bay 602 - postavitev nosilca.
Najprej je bila težava kak nosilec, kam ga postaviti, kak motor,...
Potem se je pa porodila ideja o montažnem nosilcu, ki je spravljen pod sedeži, prav tako pa motor. Naslednja dilema je bila motor. Iz izkušenj se nagibam na zračno hlajenega, vendar teh ni več na trgu (novih), obstaja samo še Honda.
No da ne dolgovezim, Izdelal sem testni nosilec, kolega pa mi je posodil yamaho 2 ks za test. Izkazalo se je kot čisto zadovoljiv motorček. Štart je počasen, vendar ko razvije hitrost se prav lepo pelje. Čoln je na tak način vodljiv, verjetno bi pa tudi iuspel premagati kako večjo razdaljo, seveda če bi bila nuja.
Če koga zanima, mu lahko pošljem filmček.
lp
- Savo1953
- Admiral
- Kraj: Škofljica - Kvarner (Duga uvala)
Re: Kakšen motor za backup Bayliner
No. 1 napisal/-a:Rabim nasvet kakšen motor naj imam za vsak slučaj na Baylinerju 1952. Kakor se mi zdi naj bi bila to kratka noga, malo brskam po netu in zdi se mi, da klasična 4-ka nebi bila nek pravi backup npr. Tomos 18 pa je kar težak za nameščanje če bi ga skrival v kabini in obesil le takrat, ko ga rabim?
Če ne boš imel pomožni motor stalno montiran, potem ti predlagam dvotaktni motor, ki lahko leži v vseh položajih, kakor ti pač prostor v plovilu dopušča...
Moč motorja naj bo vsaj 5 KM.... motorji manjših moči, sicer v mirnem nimajo problema potisniti plovilo kot je tvoje, vendar že v malo večjem maestralu ne boš prišel nikamor, še posebej, če boš dobil veter z boka..
Motor oz. propeler naj bi bil t.i. "high trust", s tem dobiš večji potisk in motor se ne utruja....
Hitrost pa je pri takem plovilu s pomožnim motorjem dejansko 3-4 NM..
Jaz imam na Bayu 24 dvotaktni Tohatsu 15 KM. Ko sem testiral sem po GPS ugotovil, da gre 3,5 NM brez problema z 1/2 plina in je poraba cca 2 l/h, pri polnem plinu pa 4,5 NM in je poraba 6 l/h, pa še izkoristka ni pravega... Res pa je da moje plovilo tehta bruto skoraj 3 t.
Kdor hoče, najde pot, kdor noče, najde izgovor.
Pomožni motor.
Pomožni motor imam montoran na dvižnem nosilcu- na zadnji steni.
Kot sem že povedal, je Tomos 4 "tišal" moj Bay 2252 (2.5 tone) od Kornatov do Sukošana in nato do Zadra.
Prej sem imel nameščenega 15 KS, pa sem vseskozi razmišljal, da mi ga bodo vkradli, zaradi teže pa ga nisem mogel sam nameščati.
Tega za 150 Eurov pa itak nihče noče demontirati.
Fajn je, da imaš vsaj nekaj na barki, če te glavna mašina zaje...
Ponavadi ravne tedaj, ko bi najbolj potreboval pomoč, ne bo nikogar v bližini.
Res pa je, kot je dejal Savo 53, da si v valovitem morju bolj počasen...
b9
Kot sem že povedal, je Tomos 4 "tišal" moj Bay 2252 (2.5 tone) od Kornatov do Sukošana in nato do Zadra.
Prej sem imel nameščenega 15 KS, pa sem vseskozi razmišljal, da mi ga bodo vkradli, zaradi teže pa ga nisem mogel sam nameščati.
Tega za 150 Eurov pa itak nihče noče demontirati.
Fajn je, da imaš vsaj nekaj na barki, če te glavna mašina zaje...
Ponavadi ravne tedaj, ko bi najbolj potreboval pomoč, ne bo nikogar v bližini.
Res pa je, kot je dejal Savo 53, da si v valovitem morju bolj počasen...
b9
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost