zamenjava kolektorjev

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

igor1
Kapitan fregate
Kraj: Šentjur-Bunarina

zamenjava kolektorjev

OdgovorNapisal/-a igor1 » Po Apr 23, 2007 08:35

zanima me,ali ste že menjavali kolektorje-izpuhe? Imam motor volvo penta 4,3 gi in me zanima,ali je res zamenjava le teh tako komplicirana,kot pravi hrvaški mehanik.Pravi,da ima cel dan dela.Cena mehanika pa maksimalna.
To zamenjavo mislimnarediti sam.Zanima pa me ,na kaj vse moram biti pozoren.
lp.igor
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Apr 23, 2007 17:45

Pozdravljen!

Zamenjava kolektorjev na 6 cilindrcu ni neka strašna znanost, vzame pa res precej časa. Cel dan je relativna stvar, zagotovo pa ne boš končal v dveh urah. :(
Če se boš lotil sam, je nekaj problemov, ker nujno potrebuješ komplet ključev po SAE. Z metričnimi raje ne poskušaj, ker si boš naredil več "sranja", kot pa koristi. Včasih kakšen vijak zarusta in ga le s težavo odviješ. Če ključ ni popolnoma pravi, pa je poškodba glave tukaj...
Še malo v opomin... Obvezno zamenjaj vsa tesnila in po možnosti tudi vijake. Ponavadi je v kompletu tudi vse to že zraven, če pa kupuješ posamezno pa kupi vsaj vsa tesnila. Pri montaži ne skopari z mastjo.

LP
igor1
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a igor1 » Sr Apr 25, 2007 08:22

Najlepša hvala za odgovor,vendar nekaj ne razumem kaj pomeni komplet ključev po SAE,prosim,ako mi lahko o tem malo več razložite.
Hvala.lp igor
zobar
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a zobar » Sr Apr 25, 2007 10:17

Verjetno so to ključi, ki imajo mere izražene v colah.Amerikanci pač.
afna
Poročnik korvete
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a afna » Sr Apr 25, 2007 18:06

Ja to so colski ključi. Volvo je isto kot Mercruiser ameriški motor. Čeprav zveni, da majo zraven prste švedi, ni čisto tako. Zato pa seveda rabiš colske ključe... :x :evil: :evil:

lp
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Apr 25, 2007 18:58

Kot so že ugotovili pred mano, so to ključi, ki imajo mere v inčih ali po domače colah.
SAE standard izhaja iz "Society of Automobile Engineers", ki pa se je kasneje preimenovala v "Society of Automotive Engineers". Torej to je avtomobilski standard, za katerega američani še vedno mislijo, da je globalen :shock: . Na srečo so nemci in francozi dokaj hitro potegnili na metrični standard...

Vsi vijaki na Volvo Penta so po SAE ali po domače colski. To velja tako za glavo kot za navoj!!! Torej ni možno uporabiti rezervnih vijakov, ki jih dobiš v Merkurju... :evil:

Ja Volvo Penta, ki dela bencinske Z pogone je res popolnoma ameriška firma, motor pa je GM, ki je dejansko enak kot pri MerCruiserju. Je pa drugače pri dieselskih motorjih, ki pa so delani na švedskem in imajo vse vijake tudi metrične.

Omenjene ključe je tudi zelo težko dobiti pri nas. V trgovinah z orodjem jih ni, lahko pa se naročijo v profesionalnih trgovinah. Cene kompletov so ponavadi astronomske! Če hodite kaj čez lužo, vam priporočam nakup v trgovinah z avtodeli. Dobijo se relativno ugodni kompleti, ki so tudi kvalitetni. Če pa vam je škoda denarja, pa lahko kupiš poceni "kitajski" komplet tudi v "Home Depot", ki je nekakšen ameriški OBI :D :D

LP
igor1
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a igor1 » Če Apr 26, 2007 09:49

najlepša hvala za vse odgovore.
lp.igor
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Apr 26, 2007 17:51

Ni za kaj. Si se odločil, da boš delal sam?
Zakaj boš sploh menjal kolektorje? Ponavadi se jih samo sname, preveri debelino stene, namesti nova tesnila in gremo...

LP
igor1
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a igor1 » Če Maj 03, 2007 08:34

Ja sem bil,odsoten zaradi praznikov seveda, no zato se oglašam tako pozno. Čoln je star 6 let,in mislim, da je to zadosten razlog,za zamenjavo kolektorjev. Ali mi vseeno svetuješ,da zmirim,debelino sten in zamenjam samo tesnila? Lansko leto sem montiral sistem za izpiranje motorja z sladko vodo SUPER FLUSH,mislim da zadeva pripomore,več kot očitno. Več na strani WWW.alegris.si .Čoln je bil sicer celo zimo v vodi,vendar zmeraj opran kompleten sisem z sladko vodo pred odhodom domov.
Prosim,za vaš odgovor.
lp.igor
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Maj 03, 2007 19:08

Če je bil res 6 let v vodi, potem so kolektorji res precej na koncu. Je pa to odvisno kolikšen del sezone je bil v preteklih letih v vodi. Če je to samo po mesec ali dva na sezono, so verjetno še čisto OK. Še posebej, če si jih v zadnjem času po uporabi opral s sladko vodo. Priporočam, da jih snameš in pregledaš. Če so pasaže delno zamašene in je videti dosti nanosov rje, vsekakor zamenjaj. Če pa so vse vidne pasaže relativno OK, pa priporočam, da si pomagaš z bencinom. Natočiš ga v del kjer je voda in kolektor malo obračaš. Če obstaja najmanjša razpokica, bo bencin prisolzil skozi. Njegova površinska napetost je namreč precej manjša od vode. Podobno je OK tudi nitro razredčilo...

LP
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Sr Maj 23, 2007 09:16

Življenska doba kolektorjev bi naj bila 6-8 let, seveda pa ob primernem vzdrževanju zdržijo tudi dlje. Pomembno je, da ob konzervaciji naliješ antifriz v sistem (sicer kolektorjev ne moreš napolnit do vkonca), a najbolj kritičen del, ob izpušnih kanalih bo zalit z antifrizom, ki precej zmanjšuje korozijo kolektorjev.
Testiraš jih najlažje s slono kislino. Snameš jih, naliješ v kanale kislino, ta bo dobesedno razžrla vse kritične točke. Če kolektor ne bo spustil kisline, ga lahko zmontiraš nazaj za kake 3-4 leta. Mislim, da ne rabim omenjat posebne previdnosti pri delu z kislino????
Če boš nabavljal nove, ti priporočam kakšno imitacijo, npr OSCO ali kaj podobnega. Za pol cene boš dobil praktično enak izdelek, le v tujino boš moral, a se za 500-600 EUR kar splača! Edino, kar ti priporočam, če boš kupil neoriginalne kolektorje, dokupi origital komplet tesnil, z kovinskimi obrobami.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Maj 23, 2007 19:25

Konzervacija je eno, plovba pa drugo. Predvsem je pomembno razmerje med obojim. Pred nekaj leti sem imel Mercruiserja 3.0L pre-Alpha letnik 1972, ki je imel še popolnoma originalni kolektor. Služil je meni in še danes služi mojemu nasledniku. Star je torej čez 30 let in ima pred sabo verjetno še kar nekaj let. Očitno je bil čoln vseskozi uporabljan samo po kakšne 3 tedne na leto, potem pa konzerviran.
Ker delam tudi kakšen servis, sem že videl kolektorje stare 3 leta, ki so uničili motor (hydroblock - natrgan bat in odtrgana ojnica). :( :shock: :( Popravilo motorja lahko predvidevate, da je bilo hudo drago... Motor pa je bil Volvo Penta 5.0 GL. Normalno sicer kolektorja ne bi smelo še "požreti", sem pa kasneje ugotovil, da je "najedena" tudi celotna noga. Očitno je moralo prihajati do kakšnih zablodelih električnih tokov med sosednjim plovilom ali pomolom. To je lahko veliko sranje... :shock:

LP
igor1
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a igor1 » Ne Maj 27, 2007 20:17

učeraj sem zamenjal kolektorje,in moram povedati,da so bili tik pred izdihom.Levi kolektor,ki se bolj greje,ga je manjkalo kakšnih 2,5 cm.No desnega je pa bilo malo več.Kupil sem original wolvo,cena 1420e - ddv.ker sem zadevo izvozo.Zadeva je original,tesnila so kovinska,kot je priporočal zlatko in že sem jih izpral z slatko vodo,kar je najpomembnejše,da ne prihaja do korozije.Glede starih ipuhov in kolektorjev so nasveti res dobrodošli,vendar z tem čolnom se bom vozil še sigurno nekaj časa,tako,da se na takšnih stvareh ne splača šparat.Na prejšnjem čolnu sem šparal z kolektorji,poem sem pa dodil nagradni paket. :cry: :oops: No takšne nagrade ne želim nobenem morjeplovcu.Zahvalil,bi se pa gospodu administratorju,glede nabave gedor.Moram poveda,da sem zadevo dobil v merkurju imenuje pa se quattro grip,izdeluje jih neki slovenec in so patentirane.Kvaliteta naj bi bila kao unior.Bil sem malo skeptičen,ampak gedore so prijetno presenetile,tako da nabavo zelo priporočam. pa lp.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Maj 28, 2007 19:46

Čestitam za uspešno opravljeno delo. Informacije, ki jih deliš z ostalimi pa so zelo koristne. Pa mirno morje. :wink:

LP
gassek
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a gassek » Ne Jun 03, 2007 22:37

živjo, zanima me glede na tpo da šele kupujem čoln in me je prodajalec opozoril, da bom moral drugo leto menjati kolektorje po vsem povedanem malo čudno, saj mi je bilo rečeno da je bil čoln v vodi samo po tri tedne v letu? no res je da je to prodajalcu povedal njegov hrvaški serviser, ki mu je rekel, da je potrebno kolektorje menjati na 3-4 leta.glede na to, da bi se tudi jaz sam tega lotil, vas bom prosil za pomoč, hm ko se pogovarjate o določenem delu ga še ne razumem čisto dobro, za vikend ko bom na čolnu si bom zadevo malo bolj pogledal in vedel potem več vprašati. Igor zanima me koliko velike ključe potrebujem, ker imam neke colske godore že doma, ali je to velikost klasična cca. 13 ali večje.Koliko časa pa si potreboval za zamenjavo? Še nekaj če preverim stanje kolektorjev moram zamenati tesnila in vijake ali ne?
hvala vam vsem

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov