Fishermen vs gliser
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Fishermen vs gliser
Pozdravljeni morjeplovci,
pišem vam z dopustovanja v dalmaciji kjer razmišljam o zamenjavi čolna. Trenutno imam 5 m gumenjaka z 60 km motorjem s katerim sem zadovoljen, najbolj pa me moti ker ni dovolj prostora na čolnu, zato razmišljam o zamenjavi za čoln dolžine do 6 m. Odločam se med fishermenom in gliserjem, vendar nimam nobenih izkušenj z njima glede prostornosti, plovbe v valovih, porabe goriva, dodatnih stroških glede na gumenjak ....zato vas sprašujem za katero vrsto čolna bi se vi odločili ?
Letno naredim okoli 100 ur, večinoma so to večurni izleti do otokov ali plaž , vleka smučarja ali kar tako se malo zapeljemo ker je fajn. O večdnevnih izletih ne razmišljam ker imam vikend in ženo ki ji to ne ustreza, ribarim tudi ne.
p.s. mogoče pa rajši večji gumenjak ...
Hvala za odgovore.
pišem vam z dopustovanja v dalmaciji kjer razmišljam o zamenjavi čolna. Trenutno imam 5 m gumenjaka z 60 km motorjem s katerim sem zadovoljen, najbolj pa me moti ker ni dovolj prostora na čolnu, zato razmišljam o zamenjavi za čoln dolžine do 6 m. Odločam se med fishermenom in gliserjem, vendar nimam nobenih izkušenj z njima glede prostornosti, plovbe v valovih, porabe goriva, dodatnih stroških glede na gumenjak ....zato vas sprašujem za katero vrsto čolna bi se vi odločili ?
Letno naredim okoli 100 ur, večinoma so to večurni izleti do otokov ali plaž , vleka smučarja ali kar tako se malo zapeljemo ker je fajn. O večdnevnih izletih ne razmišljam ker imam vikend in ženo ki ji to ne ustreza, ribarim tudi ne.
p.s. mogoče pa rajši večji gumenjak ...
Hvala za odgovore.
Jaz sem imel isto dilemo - gliser ali fisherman (gumic nisem gledal ravno zaradi prostora)... Potem sem pa malo pogledal kaj je na trgu, kaj mi cenovno ustreza in razmislil kaj vse bom imel na čolnu in kaj bom moral nositi "domov", če ne bom imel kam zakleniti. Končal sem z gliserjem z majhno kabimo, kamor lahko namečem bokobrane, tende, igrače, orodje, reševalne jopiče, plavutke, maske in vso ostalo šaro, ki jo potrebujemo za uživanje in plutje, zaklenem in grem gor... Po drugi strani lahko pa kakšno noč tudi prespim, če bi me ravno prijelo. Fishermani so sicer imeli nekaj prostora (seveda je odvisno od modela), vendar bi bil ta prostor ravno dovolj za opremo za čoln, medtem ko bi morali naše stvari nositi vsak dan gor in dol.
Klaus
Klaus
Js osebno bi ti priporočal večji gumenjak. Z 5-6 m dolgim gliserjem oz. fishermanu se po valovitem morju ne boš peljal tako kot z gumo. Preverjeno na III. ruti morjeplovec
Katerega gumenjaka pa imaš zdaj? Med 5m gumenjaki je kar se prostornosti tiče velika razlika. Na vsak način ima banja več prostora, saj ni balonov, vendar kot rečeno, dobra zasnova gumice lahko veliko naredi.
No, letos ko sem morjeplovstvo opazoval bolj z obale mi je uspelo videt tudi nekaj prostorsko obupnih fishermanov...
Katerega gumenjaka pa imaš zdaj? Med 5m gumenjaki je kar se prostornosti tiče velika razlika. Na vsak način ima banja več prostora, saj ni balonov, vendar kot rečeno, dobra zasnova gumice lahko veliko naredi.
No, letos ko sem morjeplovstvo opazoval bolj z obale mi je uspelo videt tudi nekaj prostorsko obupnih fishermanov...
janadino napisal/-a:Če le imaš možnost pri kakšnem prijatelju najprej sprobaj na vodi kakšna je razlilka med vsemi tremi variantami, pa bo dosti bolj jasno kaj si želiš. Očitno si kar dosti na vodi, zato velja dobro razmisliti.
Moje mnenje pa je itak napisano spodaj.
Janadino, ko pa guma useka, gre pa vse v pi...!
Trenutno imam Maestrala 490 - 490 cm x 220 cm , sem kar zadovoljen z njim, vendar ko se spravimo na čoln žena (vedno hoče zraven), moj sin in sosedova otroka ko gremo smučat, pa dva wakeboarda ........ali žena ,sin ,hčer , naš kuža .........ko gremo na potepanje, pol nam pa "majčkeno" zmanjka prostora na čolnu. Gliser z kabino - vse o.k. ampak da vozim shrambo s seboj (2 m3 prostora) za razno kramo + prostor nad "shrambo" ki je totalno neizkoriščen za sončenje ipd. , se pa drago plača ......Dule, ko guma useka mi še vedno ostanejo 4 komore ....... Ne vem - sem že čisto zmeden , bolj razmišljam manj vem ,vem pa da ni čolna ki bi bil univerzalen za moje želje . Kaj pa pravite na fishermena wa ,kateri ima pod premcem prostor za shrambo ,zgoraj pa veliko sončno ploščad ? Za večji gumenjak pa ne vem, če je res tako velika razlika v prostornosti in plovnih lastnosti zaradi 50 cm večje dolžine in 15 cm večje širine.
Meni je samo moteče, če se dve osebe vsedeta na eno stran recimo fishermana se ta ful nagne, tudi jaz, ki sem skoraj cele dneve na čolnu (letos sem bil samo enkrat na plaži) na sidru opazujem, da ga dosti manj premetava kot ostale, zato se mi dopade gumenjak. Prostora pa je res manj kot na ostalih. Je pa na 6m gumenjaku že dovolj prostora za vse to, kar si naštel. Pa da to zdaj ne zgleda kot da te prepričujem, tako jaz gledam na stvari.
Dule, tota guma je že precej vzdržljiva, kaj vse smo že delali z njo pa še ni počila, no upam da nebo sedaj ko to pišem.
Dule, tota guma je že precej vzdržljiva, kaj vse smo že delali z njo pa še ni počila, no upam da nebo sedaj ko to pišem.
Guma je guma, zaenkrat.
libameta napisal/-a:Gliser z kabino - vse o.k. ampak da vozim shrambo s seboj (2 m3 prostora) za razno kramo + prostor nad "shrambo" ki je totalno neizkoriščen za sončenje ipd. , se pa drago plača .....
Po mojem je prostor kar dobro izkoriščen tako v kabini (še posebej, če si veliko na morju, se krama kar nabere), pa tudi na vrhu, kjer se da čisto lepo sončiti (seveda je odvisno od tipa gliserja oziroma kabine) - moj ima ravno streho na kabini in otroci poležavajo na kabini, ko ni močno sonce, ker jim je tam bolj všeč kot v kokpitu. Drugače pa nas je 7-8 dnevno hkrati na čolnu dolžine 6,25m (3-4 odrasli, 4 otroci do 12 let).
He, he, vsak berač svojo malho hvali......
libameta napisal/-a:Trenutno imam Maestrala 490 - 490 cm x 220 cm , sem kar zadovoljen z njim, vendar ko se spravimo na čoln žena (vedno hoče zraven), moj sin in sosedova otroka ko gremo smučat, pa dva wakeboarda ........ali žena ,sin ,hčer , naš kuža .........ko gremo na potepanje, pol nam pa "majčkeno" zmanjka prostora na čolnu. Gliser z kabino - vse o.k. ampak da vozim shrambo s seboj (2 m3 prostora) za razno kramo + prostor nad "shrambo" ki je totalno neizkoriščen za sončenje ipd. , se pa drago plača ......Dule, ko guma useka mi še vedno ostanejo 4 komore ....... Ne vem - sem že čisto zmeden , bolj razmišljam manj vem ,vem pa da ni čolna ki bi bil univerzalen za moje želje . Kaj pa pravite na fishermena wa ,kateri ima pod premcem prostor za shrambo ,zgoraj pa veliko sončno ploščad ? Za večji gumenjak pa ne vem, če je res tako velika razlika v prostornosti in plovnih lastnosti zaradi 50 cm večje dolžine in 15 cm večje širine.
Pozdravljen!
Ker si že omenil fishermane wa.....sam imam trenutno fishermana (sicer prekratkega
V tem razredu se mi zdijo zanimivi : SAVER 615 WA, EOLO 590DAY, ATLANTIC MARINE,...vsi ti modeli se mi zdijo zanimivi ker zadostijo mojim potrebam na morju kot so dnevni izleti , smučanje, tuba ipd.
Nič nimam proti gumenjakom ampak mi je boljši občutek na fishermanu, malo je višji, prostornost...pač samo moje mnenje...lep pozdrav vsem!
Ja ZAR recimo 53 ali MAKO , to pa je makina ampak za tak denar dobim gliser da si prste oblizneš. Vem da je nakup gliserja z notranjim motorjem najboljši - za enak denar dobiš največ in najbolj opremljen čoln v primerjavi z fishermeni ali gumenjaki. Nažalost mi računica pokaže da bi se mi letni strošek pri mojih urah na čolnu in trenutni povprečni porabi goriva ki je cca. 9L/uro , povišal za dodatnih 2000 eur (strošek goriva z povprečno porabo cca. 20L/uro, višje zavarovanje, vinjeta nad 5m, servis motorja ....) kar ni zanemarljivo.
Kakšna pa je primerjava v plovbi med fishermenom, gumenjakom in gliserjem enakih dolžin (recimo 5,5 do 6 m) po nemirnem morju - na katerem čolnu bi bili najrajši če te z družino ujame nevihta ?
Iščem kvalitetno narejen čoln, prostoren, varen, z dobrim motorjem in čimmanjšim letnim stroškom, vse to za pameten denar do 18000 eur - ali obstaja kaj takega - ali velja pravilo " za malo denarja malo muzike " ?
Lp Dare
Kakšna pa je primerjava v plovbi med fishermenom, gumenjakom in gliserjem enakih dolžin (recimo 5,5 do 6 m) po nemirnem morju - na katerem čolnu bi bili najrajši če te z družino ujame nevihta ?
Iščem kvalitetno narejen čoln, prostoren, varen, z dobrim motorjem in čimmanjšim letnim stroškom, vse to za pameten denar do 18000 eur - ali obstaja kaj takega - ali velja pravilo " za malo denarja malo muzike " ?
Lp Dare
V nevihti bi si želel bit edino na VSR gumi al pa v podmornici
.
http://www.vsrlab.com/?mod=catalog&action=view&group=6
http://www.vsrlab.com/?mod=catalog&action=view&group=6
Zdaj smo prešli na vreme... Vreme ne bi smelo biti faktor pri izbiri: če opazuješ okrog sebe (in seveda veš kaj gledati), če spremljaš vremenske napovedi (ne tiste za zemeljske podgane, ampak pomorske npr na HDMZ na Hrvaškem), potem te slabo vreme ne sme ujeti na morju ampak moraš biti na varnem privezu. V resni nevihti ne bi hotel biti na 20m gliserju (sem bil, naslednjič sem šel raje nazaj na jadrnico
). Noben gliser (tudi ne gumenjak) ni varen v slabem vremenu.
Primer kriterijev za izbiro bi lahko bili:
- plovne lastnosti na primernem morju - prodajalci imajo običajno nekaj testnih čolnov, pa se pojdi zapeljat s kakšnim, da boš občutil razlike na morju (na kopnem vsak čoln zgleda velik, udoben in trden
)
- prostor za ljudi in shrambo stvari
- udobje
- nakupni strošek
- operativni strošek (vzdrževanje + potrošnja)
Potem potegni črto... Pri meni je ta izračun pokazal na gliser s kabino. Pri tebi bo morda kaj drugega. Ko pa je slabo vreme, ostanem na privezu in se ne sekiram....
Primer kriterijev za izbiro bi lahko bili:
- plovne lastnosti na primernem morju - prodajalci imajo običajno nekaj testnih čolnov, pa se pojdi zapeljat s kakšnim, da boš občutil razlike na morju (na kopnem vsak čoln zgleda velik, udoben in trden
- prostor za ljudi in shrambo stvari
- udobje
- nakupni strošek
- operativni strošek (vzdrževanje + potrošnja)
Potem potegni črto... Pri meni je ta izračun pokazal na gliser s kabino. Pri tebi bo morda kaj drugega. Ko pa je slabo vreme, ostanem na privezu in se ne sekiram....
Glede na vse povedano sem se odločil za fishermena. V ožji izbor so prišli sledeči modeli v kombinaciji z cca. 115 KM motorjem:
MARINELLO SOL 18 EVOLUZIONE
SCARANI ( RIO ) SOL 18
RANIERI VOYAGER 19 S
AS 590
ATLANTIC MARINE - SAN CRUISER 570
JANNEAU – CAP CAMARAT 550 wa
Ker na internetu ne najdem testov za vse naštete modele, vas sprašujem če se je kateri izmed vas že peljal z njimi in kakšni so njegovi vtisi z vožnje (tudi zastopniki nimajo navedenih testnih modelov). Cene navedenih modelov so si tudi podobne, pa me zanima kateri trije so vaši favoriti ?
Lp Dare
MARINELLO SOL 18 EVOLUZIONE
SCARANI ( RIO ) SOL 18
RANIERI VOYAGER 19 S
AS 590
ATLANTIC MARINE - SAN CRUISER 570
JANNEAU – CAP CAMARAT 550 wa
Ker na internetu ne najdem testov za vse naštete modele, vas sprašujem če se je kateri izmed vas že peljal z njimi in kakšni so njegovi vtisi z vožnje (tudi zastopniki nimajo navedenih testnih modelov). Cene navedenih modelov so si tudi podobne, pa me zanima kateri trije so vaši favoriti ?
Lp Dare
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov