Spuščen / dvignjen motor na plovilih
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
Spuščen / dvignjen motor na plovilih
Že nekaj let na morju opažam, kako različno imamo postavljene motorje. Nekateri lastniki imajo motor vseskozi spuščen v vodo, nekateri ga dvignejo do konca iz vode, tako da je nad vodo tud propeler, nekateri nekaj vmes. Na položaj motorja imam v mislih trenutke, ko npr. prispemo na plažo in si tam vzamemo nekaj uric časa zase, čoln pa zasidramo v bližini, ali pa ob večernih urah ko se vsi vračamo nazaj in čoln do jutra zopet sameva.
Sam sem vedno prakticiral, da motorja nisem dvigoval nad vodo saj sem mnenja, da če je v vodi, da ga sol "napada" veliko manj agresivno kot če ves slan motor dvigneš nad vodo in ti na vročini sol razžira vsemogoče dele na motorju. Tudi impeler v takšnih situacijah verjetno požira bolj kot če je v vodi.
Kaj menite vi, glede na to da je zares veliko različnih položajev, kakšno je vaše mnenje?
lp
Bine
Sam sem vedno prakticiral, da motorja nisem dvigoval nad vodo saj sem mnenja, da če je v vodi, da ga sol "napada" veliko manj agresivno kot če ves slan motor dvigneš nad vodo in ti na vročini sol razžira vsemogoče dele na motorju. Tudi impeler v takšnih situacijah verjetno požira bolj kot če je v vodi.
Kaj menite vi, glede na to da je zares veliko različnih položajev, kakšno je vaše mnenje?
lp
Bine
- Marcel_Mastnak
- Admiral
- Kraj: Celje
Da je motor dvignjen čez dan ni prav nobene prednosti, samo slabosti...
Če pa čoln puščate na privezu za 14 dni, pa j pomoje bolje, da motor dvignete, če ga lahko dvignete res povsem iz vode... Če ga dvigneš samo na pol, potem je bolje, da je popolnoma spuščen! Zakaj ven iz vode? Samo zaradi nabiranja alg in školjk...
Če pa gre za I/O oziroma po Evropsko za Z nogo, potem pa vedno povsem spuščena!!! Tam ni nobenega plusa, da bi nogo dvignil, edino, če imate tako plitko vodo, da bo pri močnejši oseki le-ta tolkla po tleh...
Če pa čoln puščate na privezu za 14 dni, pa j pomoje bolje, da motor dvignete, če ga lahko dvignete res povsem iz vode... Če ga dvigneš samo na pol, potem je bolje, da je popolnoma spuščen! Zakaj ven iz vode? Samo zaradi nabiranja alg in školjk...
Če pa gre za I/O oziroma po Evropsko za Z nogo, potem pa vedno povsem spuščena!!! Tam ni nobenega plusa, da bi nogo dvignil, edino, če imate tako plitko vodo, da bo pri močnejši oseki le-ta tolkla po tleh...
-
Morski_volk
- Kapitan
- Kraj: obala
Ne vem od kod mi navada, da motor vedno dvignem iz vode, tudi, ko se gremo kopat na kakšno plažo. Vsekakor bom sedaj bolj premislil, preden ga dvignem, saj je dejansko sedaj, ko berem vse tole, več minusov kot plusov. V kolikor res ni nevarnosti, da udari ob tla, potem nima nobenega smisla ga dvigat. Pa tudi čez noč je potemakem brez veze ga dvigat, če je v normalni globini. To pa bom res upošteval odslej. Hvala za dobre odgovore in še prej avtorju za odprtje zanimive teme!
Green to green or red to red, safely go ahead!
Janz niti pomislem ne da bi ga dvigal iz vode, ker vem kako posušena sol deluje na motorju pri 35-ih stopinjah ali več. V letošnjem letu je bil čoln v vodi en mesec in pol, od tega je tri tedne sameval na privezu pri domačinu v Kustičah na Pagu. Tudi v tem času je bil motor vseskozi v vodi in ko sem se po treh tednih vrnil na še drugo rundo dopusta ni bilo nobenih problemov, tako da plusov jaz pri dvignjenem motorju pač ne vidim.
lp
Bine
lp
Bine
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta