Sem v nakupovanju svojega prvega čolna in ker sem še zelenec me zanima vaše mnenje glede fishermana Selva 45 in 4t motorja Selva 40 Manta. Kakšne so kaj plovne lastnosti čolna, ali so kaki problemi s temi motorji, je to res praktično Yamaha ali pač ne. Kupujem sicer rabljen čoln, ogledana zadeva pa je letnik 2002. Vsakršne informacije so dobrodošle!
selva
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
selva
Pozdravljeni morjeplovci!
Sem v nakupovanju svojega prvega čolna in ker sem še zelenec me zanima vaše mnenje glede fishermana Selva 45 in 4t motorja Selva 40 Manta. Kakšne so kaj plovne lastnosti čolna, ali so kaki problemi s temi motorji, je to res praktično Yamaha ali pač ne. Kupujem sicer rabljen čoln, ogledana zadeva pa je letnik 2002. Vsakršne informacije so dobrodošle!
Videl sem oglas na Mornarju. Se mi zdi kar vredu nakup za ta denar.
Kar se tiče te Selve, brez skrbi. Kupiš 100 % Yamaho. Edina stvar, ki so jo Italjani naredili je pokrov z nalepkami. In še to kar so naredili oni je v k...u Ne zanjo niti enih poštenih nalepk narediti saj odstopajo že po parih sezonah. Sam imam Seva Barracuda 50, 2005 in so nalepke že precej uničene. Kolega ima Selvo St. Tropez 2004, in ista zgodba.
Motor ima drugače Yamahine komande, števce, kable, tvoja (2002l) bo po vsej verjetnosti imela še Yamahina navodila. Pri mojih navodilih so napis Yamaha zamenjali s Selvo, drugače je pa kopija Yamahinih.
Zadevo še preizkusi potem pa....
Kar se tiče te Selve, brez skrbi. Kupiš 100 % Yamaho. Edina stvar, ki so jo Italjani naredili je pokrov z nalepkami. In še to kar so naredili oni je v k...u Ne zanjo niti enih poštenih nalepk narediti saj odstopajo že po parih sezonah. Sam imam Seva Barracuda 50, 2005 in so nalepke že precej uničene. Kolega ima Selvo St. Tropez 2004, in ista zgodba.
Motor ima drugače Yamahine komande, števce, kable, tvoja (2002l) bo po vsej verjetnosti imela še Yamahina navodila. Pri mojih navodilih so napis Yamaha zamenjali s Selvo, drugače je pa kopija Yamahinih.
Zadevo še preizkusi potem pa....
Hmm, res ne maram Italijanov, Yamaha mi je kar precej pri srcu, še posebej vgradni dizli, je pa resnica, da so na motorju Italijani naredili več kot pokrov.
Za Yamaho pri Selvi izdelujejo spodnje dele noge (menjalnike) za skoraj vse njihove motorje, Yamaha pa jim vrne nekaj celotnih motorjev. Torej če kupiš Yamaho dobiš Selvin spodnji del, če kupiš pa Selvo, dobiš pa Yamaho s spodnjim delom noge od Selve.
Hahaha, upam, da štekate...
LP
LP
Tisti, ki forum spremljate že od začetka ali pa recimo uporabite iskanje, boste videli moje mnenje o Selvah... Za mene je to najslabši motor kar jih svet premore, vendar samo stari 2T, ki so bili Made in Italy in jih k sreči zaradi zakonodaje ne smejo več proizvajati... Novi 4T motorji pa so popolnoma navadne Yamahe, servis je pri Yamaha serviserju, le nalepk ne boš dobil tam... 4T motorji Selva so odlični!!!
LP
LP
Sam sem bil do sedaj s selvo 70 (2T) na elanu 495f čisto zadovoljen, imel sem sicer enkrat smeti in vodo v tanku, da sem moral na morju menjati filter in čistiti vplinjače, ampak izvor tega ni bila selva. Letos sem menjal impeler, stari je bil še čisto v redu, olje v peti pa tudi, skratka dela brez problemov. Sedaj pa vse skupaj prodajamo, otroci rastejo in rabimo kakšen meter čolna več.
Ko boš motor preskušal, ga pusti teči 10minut v prostem teku, s tem boš videl, če je impeler OK in pumpa tudi pri nizkih vrtljajih, pa tudi termostat hladilnega sistema boš s tem preveril. Malo odvij spodnjivijak za olje v peti in poglej, kaj bo priteklo ven, če je to voda, je lahko v peti vse narobe, če je olje pa je verjetno OK.
Ko boš motor preskušal, ga pusti teči 10minut v prostem teku, s tem boš videl, če je impeler OK in pumpa tudi pri nizkih vrtljajih, pa tudi termostat hladilnega sistema boš s tem preveril. Malo odvij spodnjivijak za olje v peti in poglej, kaj bo priteklo ven, če je to voda, je lahko v peti vse narobe, če je olje pa je verjetno OK.
motorni
No, vsemu navkljub sem le postal srečni lastnik tega plovila in moram reči, da je prav čeden čolniček! Komaj čakam, da uredim vse papirje in da ga gremo potem preizkusiti!
Imam pa še par vprašanj za izkušenejše! Najprej me zanima, kje na slovenski obali je kakšna klančina (razen v marinah), da spustim čoln v vodo za preiskusno vožnjo!
Drugo, motor ima el. trim, pa me zanima, če je varno voziti čoln na prikolici z dvignjenim motorjem, saj se mi zdi peta pri spuščenem motorju kar blizu tal. Vem, da ima motor zatič, na katerega lahko motor nalega v dvignjenem položaju (da ni trimer obremenjen), a baje to ni priporočljivo!
Tretje, koliko lahko obremenim kljuko avtomobila? Zdi se, da je preveč teže na sprednjem delu prikolice, tako da je potrebno pri zapenjanju kar nekaj moči!
Hvala za odgovore!
Imam pa še par vprašanj za izkušenejše! Najprej me zanima, kje na slovenski obali je kakšna klančina (razen v marinah), da spustim čoln v vodo za preiskusno vožnjo!
Drugo, motor ima el. trim, pa me zanima, če je varno voziti čoln na prikolici z dvignjenim motorjem, saj se mi zdi peta pri spuščenem motorju kar blizu tal. Vem, da ima motor zatič, na katerega lahko motor nalega v dvignjenem položaju (da ni trimer obremenjen), a baje to ni priporočljivo!
Tretje, koliko lahko obremenim kljuko avtomobila? Zdi se, da je preveč teže na sprednjem delu prikolice, tako da je potrebno pri zapenjanju kar nekaj moči!
Hvala za odgovore!
Vsekakor je bolje, da je motor dvignjen, kot pa da samo enkrat udariš s peto ob kakšmo reč na cesti. Sam imam dokaj nizko prikolico in ročni trim, zato sem napravil kovinsko oporo, ki jo imam med prevozom montirano med peto in tistim delom, ki je pritrjen na čoln. Po mojem naj bo kar trimer obremenjen med prevozom, motor pa še dodatno priveži preko pete, da se ne more premikati in tolči po batu trima.
Kljuko avtomobila obremenim s 100kg. (avto ima 1800kg)
Kljuko avtomobila obremenim s 100kg. (avto ima 1800kg)
motorni
če boš kupil star čoln z yamaho bo boš imel vedno kupca za normalen denar,če pa kupiš nov čoln z novo selvo maš pa veliko srečo da to enkrat prodaš za normalen dinar.sem imel selvo in sem bil dvakrat vesel ko sem jo ugodno kupil glede na ostale cene in ko sem jo relativno ugodno po treh letih šravfanja na dopustu prodal.pa brez zamere pristaši selve.sedaj sem lastnik evenrude75 l.2007 in sem prezadovoljen.
Pozdravljeni.
Sam sem bil ponosni lastnik Selve Naxos 15 letnik 2002 in moram povedati da je motor odličen izredno močen enostaven in zanesljiv. Tako, da ti ga toplo priporočam. Mislim da slaba luč na Selvo prihaja iz strani Italijanske automobilske industrije. To pa je nekaj čisto drugega.
L.p. Franci
Sam sem bil ponosni lastnik Selve Naxos 15 letnik 2002 in moram povedati da je motor odličen izredno močen enostaven in zanesljiv. Tako, da ti ga toplo priporočam. Mislim da slaba luč na Selvo prihaja iz strani Italijanske automobilske industrije. To pa je nekaj čisto drugega.
L.p. Franci
Zdravo!
Na homolagciji za kljuko more pisati koliko je max obremenitev. Na avtomobilih srednjega razreda ter soft terencih je tam okoli 75 kg. Z malo resnejšim čolnom ali pa počitniško prikolico pa si kar kitro na 100 kg. Imam počitniško prikolico z obremenitvijo 100 in jo vozim z Vitaro ki ima max 75 in moram povedat da jo kar pošteno ziba, tako da je previdnost kar potrebna...
Na homolagciji za kljuko more pisati koliko je max obremenitev. Na avtomobilih srednjega razreda ter soft terencih je tam okoli 75 kg. Z malo resnejšim čolnom ali pa počitniško prikolico pa si kar kitro na 100 kg. Imam počitniško prikolico z obremenitvijo 100 in jo vozim z Vitaro ki ima max 75 in moram povedat da jo kar pošteno ziba, tako da je previdnost kar potrebna...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti