Nakup OM 19 SCO

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

nejcp
Poddesetnik

Nakup OM 19 SCO

OdgovorNapisal/-a nejcp » Če Apr 10, 2008 21:51

Najprej en lep pozdrav vsem skupaj! Sem nov na tem forumu in kar takoj bi rad izrabil priliko in vas prsil za pomoč. Namreč namen imam kupiti nov čoln slovenskega proizvajalca. To je čoln Obsession Marine 19 SCO. Sedaj pa me zanima če kdo od vas ta čoln pozna in bi mi lahko kako svetoval ali je nakup tega čolna pametna odločitev ali niti ne glede na to da je to še neuveljavljena firma ki se je z izdelavo čolnol začela ukvarjai par let nazaj.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Apr 10, 2008 22:50

Evo takole je. Domna osebno poznam, je fajn dečko, tudi pameten, entuziast, v glavnem malo je takih!

Sicer sedaj bo mogoče moje mnenje nerealno, ker se pač poznava, vendar če si prelistal forum, boš videl, da še nobenega nisem "nategnil" ali na veliko hvalil nekaj, kar bi peljalo vodo na moj mlin... Sicer pri Obsession-u nimam nič zraven, le toliko, da Domna poznam!

Čoln je res za sedaj še nepoznanega imena. Je pa dečko stvar vzel zelo resno! Preštudiral je mnogo trupov, načrtov, ogledal si je sejme, okrog bark (tudi mojih) je vedno skakal z metrom, fotoaparatom, svojimi očmi, pa še Sergio je vrgel oko na marsikaj... Trup ki je nastal je delo v CAD okolju, tako da so brezvezne napake izključene... Izdelava je ZELO kvalitetna in to velja za vse, od trupa, gelcoata, tapeciranja...
In kako se pluje? Čoln drži smer odlično, s 150 konji leti spodobno in se dobro pelje tudi po malo slabšem morju. V zavojih se pelje kot kakšen Cobalt, Formula ali Doral, za katere pa vemo da so ZELO dragi... Ostalo ameriško "sranje" mu ne seže niti do kolen...

Glede nakupa pa takole. Čoln ni poceni, narejen je dobro, pluje odlično... Nekomu so rešitve všeč, spet drugemu ne. Nekateri hočejo kabino, drugi odprt premec... V glavnem 100 ljudi, 100 različnih želj in pa definicij uporabnosti in lepote... Če ti je čoln vizualno všeč in so ti všeč rešitve glede uporabnosti, ter si lahko to tudi finančno privoščiš, potem le v napad. Nimaš kaj zgrešit!

Za konec:
Uff, me je kar malo sram, ker sem ga tako pohvalil ampak za tem stojim, saj sem videl in preiskusil na lastne oči! Izkušenj s plovbo na različnih čolnih od 4 do 15 metrov imam ogromno in ne govorim kar nekaj v tri dni. Tako kot sem marsikateri čoln že krepko skritiziral, je to pravo nasprotje!

P.S.: Poraja se mi ideja, da bo potrebno začeti delati teste... In to tiste PRAVE! Take z meritvami, s podatki in REALNIM končnim mnenjem. Res mi gre počasi na živce, ko berem teste po navtičnih revijah in so vsi čolni popolnoma super, pri vsakem pa je ena minimalna napakica... Če prebereš test od Stingray-a in Bayliner-ja, potem pa še od Cobalta, boš videl, da so vsi enako kvalitetni in spodobni... Na ceniku, pa je Cobalt dražji za faktor 3 od prvih dveh??? Porka duš, saj vem, da živijo od reklam... Ampak a mi bralci smo pa tako "govedo", da bomo brali njihove oslarije??? Testi v revijah so očitno samo usluga oglaševalcem, da jim predstavijo plovilo... To pa mislim, da ni namen testa...??? Se motim???

Malo sem zavil tudi off-topic, to pa zato, ker mi je ob pisanju res pognalo kri po žilah...

LP
francelj
Admiral
Kraj: Brezovica

OdgovorNapisal/-a francelj » So Apr 12, 2008 21:29

Iščem po netu, vendar proizvajalčeva stran ne deluje. Vsaj zadnje dni ne.

http://www.obsession-marine.com/

Nekaj čisto osnovnih informacij najdem tukaj:

http://www.navtik.info/info.php?id=368
http://www.navtik.info/dinfo.php?pid=368&bid=17029

in opis s testom:

http://www.revijakapital.com/navtika/cl ... lanka=1269

Bi lahko še kje kaj našel o tem čolnu? Ga je kje mogoče videti v vodi? Rabljenega pa verjetno še nobeden ne prodaja, ane?

LP Francelj
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » To Apr 15, 2008 09:07

Proizvajalcu sem pisal na e-naslov, ki je objavljen na www.navtik.info. Odgovora v nekaj dneh še ni. Mogoče jih je zasul spam in je šlo moje povpraševanje z ostalo kramo v smeti.

Nejcp kako si ti prišel do njih?
AlfistaSi
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a AlfistaSi » To Apr 15, 2008 10:09

Če je to ta čoln, ki je bil na zadnjem sejmu v izoli, sem se v njem vozil.
Mene osebno ni impresioniral, verjetno pa tudi zato, ker mi taki čolni niso všeč. Test je bil izključno zaradi motorja (E-Tec).
Za plus točke, naj pove kdo, ki "obvlada" gliserje, za negativne strani pa lahko jaz:
-2x me je dobesedno opralo, sedel sem pa poleg pilota, torej takoj za "vetrobranskim" steklom
-v notranjosti so bili na oblogah vidni znaki puščanja vode v kabino (to je minus z rezervo, ker če je bil to prvi oz. testni model, bojo to najbrž odpravili, a lahko bi če ne drugega vsaj kaj rekel na ta račun prodajalec)

Glede motorja, res da nas je bilo na barki 5, samo ta test je bil odločilen, da smo ostali na 4-taktnem motorju, kljub že nagravžnem hvaljenju prodajalca teh E-Tec motorjev.
Kaj je odločilo, morda nepomembno, ampak vam naštejem:
1.Smrad po olju

2.nemiren prosti tek, ki ti daje občutek, kot da bo zdaj zdaj crknil (občutek)

3.Glasnost med vožnjo, da ne govorimo med pospeševanjem

To so bile stvari, ki sem jih videl, slišal in vonjal, potem sem pa še malo brskal po raznih forumih in si ustvaril mnenje, da zaenkrat bo pri nas doma kar 4-taknti motor "pel".

Malo me je zaneslo od dotičnega gliserja na motor, zato se oproščam za rahel "offtopic".

Ciao Alfista :D

p.s. V kratkem bom poslikal novo družinsko pridobitev in jo tudi predstavil...
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Apr 15, 2008 20:15

Evo končno je nekdo napisal o E-tecu natančno tisto, kar moti mene. SMRAD! Pa če je zadeva še tako hudičevo dobra, smrad je lastnost, ki pri meni odpade... Sicer pa je motor povsem povprečen glede vsega, tako pospeškov, hrupa, porabe... Je nekje primerljiv s 4T, nikakor pa ne strašno boljši, kot mogoče razlagajo nekateri.

Glede zalivanja čolna... Ne vem ravno po kakšnem morju ste se vozili, vendar moraš imeti v mislih, da je to samo 5,5m dolga lupinica, ki normalno tudi kdaj pa kdaj zalije. Vsak čoln te dolžine bo metal vodo tudi v kokpit, če ne drugega vsaj pri bočnem vetru... Boki so pač prenizki in odbito vodo veter z lahkoto vrže v kokpit. Drugače pa čoln dobro drži morje in normalni maestralov dnevni val. Poskakovanja je malo, pumpa nič, kar gre na račun dobre razporeditve teže.

LP
iss-see
Višji štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a iss-see » Po Feb 25, 2013 09:54

Pozdravljeni!
Zanima me vaše mnenje o tem čolnu.
Trenutno se na trgu eden prodaja. Ko pa iščem dodane informacije, je edino kar je test v Navtika Kapital.
Ali se ti čolni še izdelujejo oz. kaj več informacij bi mi prav prišlo.
Hvala in lep pozdrav!

Link do testa:
http://www.revijakapital.com/navtika/cl ... lanka=1269
:)...enkrat pa bom tam ostal...:)
francelj
Admiral

OdgovorNapisal/-a francelj » Po Feb 25, 2013 18:08

Živjo,

imam enega, ki bi nosil št. 2, če bi proizvajalec uredil tipizacijo ali kako se temu reče. Ker je vsaj do takrat še ni, ko sem čoln pri njem kupil, sem lahko čoln registriral le kot samograditelj.
Kolikor vem, je imel Domen takrat že ulit naslednji primerek in morda obstaja tudi četrti. Verjetno bo čolne še delal, če bo zanimanje zanje. Razstavljal ga je vsaj na dveh sejmih in takrat so izrekli kar nekaj pohval.

Čoln je luštkan, ima cel kupček lepih in uporabnih detaljev. Poglej si slike v mojem prispevku Benetke z malim čolnom.
Če ti je všeč, se oglasi, si ga boš lahko v živo ogledal in spomladi tudi zaplul z njim. Da ne rečem, da ga boš lahko tudi kupil, ker sem pred kratkim kupil enega večjega ;-)
Aja, kateri pa se še prodaja?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov