Zelo mi je všeč tole plovilo, pa me zanima če kdo pozna njegovo zgodovino in plovne lastnosti.
A kdo pozna to plovilo?
Moderatorji: moderator2, cibro, moderator
A kdo pozna to plovilo?
http://www.avto.net/mornar2003/view/ad.asp?id=124889
Zelo mi je všeč tole plovilo, pa me zanima če kdo pozna njegovo zgodovino in plovne lastnosti.
Nick Petter je italijanski proizvajalec, znan tudi pod imenom Petteruti, sicer iz Salerna. Tale guc je po mojem v originalu bil brez krmilarske konzole, vodljiv ročno na rudo, kasneje je nekdo izdelal, sicer bolj po domače leseno konzolo. Barka je bolj počasna in se valja na valovih, ni za nekoga kateri je nagnjen k morski bolezni, malo milj na uro za malo goriva, poceni za narediti nekaj metrov do divje plaže in sončenje. Priznati je pa treba, da tak tip plovila tudi najde svoje oboževalce, pa tudi take, kateri kritizirajo fišermana open z recimo 40ks, da so premalo močni
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Čisto lepo poštimana barka.
Je pa guc res izrivni čoln, po zasnovi (in času zasnove) gospodaren in optimalen pri hitrostih, ki so bile dosegljive z veslanjem.
Približno enake hitrosti so bile dosegljive z latinskim jadrom, ki so jih izumili pred motorji z notranjim izgorevanjem, in za take hitrosti je bila in je še pač ta oblika barke optimirana.
Če bi človek na tale guc na primeren način nataknil tri kole in dovolj veliko rjuho (latinsko jadro), bi se tudi na to rjuho še vedno peljal tistih 6 ali kak vozel dva več. Barko podobne oblike (samo da je lupina plastična) Spirit of Piran na jadro vozijo po Bohinjskem jezeru in res gre nekako toliko.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov