nakup čolna-gumenjak ali fisherman

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
CC
Admiral
Kraj: Veleje~Dunat

nakup čolna-gumenjak ali fisherman

OdgovorNapisal/-a CC » To Maj 15, 2007 14:30

rad bi kupil čoln dol.cca 5 m,pa oklevam med gumenjakom maestral ali novomar in fishermanom gs nautica 520 z 60 yamaha motorjem,zato me zanimajo vaša mnenja glede razlik v plovnih lastnostih in v ostalih razlikah

lep pozdrav
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Maj 15, 2007 18:49

Težka odločitev, čeprav osebno ne maram gumenjakov, ker so zelo neprostorni. Podobno mi niso preveč všeč tudi fishermani in nasploh vsi odprti čolni, ker na njih preveč piha. Vse pa je odvisno od načina uporabe. Če se voziš samo čez dan in še to po največ 15 minut naenkrat je OK vsak čoln, drugače pa te hitro zebe.
Osebno sem enkrat plul na neki Sessi fisherman dolžine okrog 5,5m od Murterja, okrog Kornatov in nazaj... Kompletna tura je bila čez dan pri temperaturah okrog 30 C, vendar sem bil na koncu premražen do kosti...
Osebno precej bolj preferiram čolne s prednjim vetrobranskim steklom, čeprav pa so za dnevno uporabo precej manj prostorni. Žal je tudi ponudba na trgu danes praktično nična. Včasih je bilo takih plovil na tone (recimo elan 402, pa elan 435, draco, glastron), danes pa jih žal ni več.

Odločitev bo težka. Vsekakor pa če si manj ali pa celo popolnoma neizkušen priporočam gumenjaka, ki precej bolj odpušča trde pristanke. Praktično imaš okrog čolna v celoti nameščen bokobran...

LP
renton
Poročnik fregate
Kraj: portorož

OdgovorNapisal/-a renton » To Maj 15, 2007 20:51

Osebno imam barko z kabino toda med dvema bi se odločil za fišermana ker gumsnjak od5 metrov ima res malo placa.Namreč povabil boš prjatlovo družino in boste ko sardele na gumenjaku.
Glede pristankov boš pa mal več bokobranov gor obesu na začetku...pol pa se boš že spraksiral.

lp renton
Vozi z glavo in ne z rokami.
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » To Maj 15, 2007 23:24

V fishermanu bo več prostora, gumenjaki pa imajo navadno večjo dovoljeno nosilnost pri isti dolžini. (število oseb).
Gumenjak je nekoliko lažji, zato bo prej glisiral in porabil malo manj
Glede prepiha pridejo prav kakšne vetrovke (poleti), v ostalih letnih časih pa kar smučarske bunde, pa ni problem tudi 20NM v enem kosu
Menim, da bo yamaha 60 na spodnji meji za fisherman, ko bo na njem 5 oseb in kakšnih 100 kg pribora za ribičijo
V fishermanu vsekakor pridejo prav blazine za ležanje na sprednjem delu, mislim da jih gsnautica že ima.
Če čez napneš primerno cerado, lahko na njem tudi prenočuješ (preverjeno)
Sam bi izbral fisherman ali pa meter daljši gumon.
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a soncius » Sr Maj 16, 2007 10:58

osebno so mi fišermani bolj pri srcu in to predvsem in že omenjenga razloga - prostornost. in GS nautica zna biti zelo soliden fišermanček, delajo jih nekje v kalabriji... pri nas jih baje dila en tipo iz okolice vrhnike a naj bi bile težave s kakovostjo njegovih čolnov. raje kupi pri pooblaščenem trgovcu!
anzi
Kapitan bojne ladje
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a anzi » Sr Maj 16, 2007 14:18

soncius napisal/-a:osebno so mi fišermani bolj pri srcu in to predvsem in že omenjenga razloga - prostornost. in GS nautica zna biti zelo soliden fišermanček, delajo jih nekje v kalabriji... pri nas jih baje dila en tipo iz okolice vrhnike a naj bi bile težave s kakovostjo njegovih čolnov. raje kupi pri pooblaščenem trgovcu!

Tudi sam sem imel gumenjaka. Popolnoma se strinjam z predhodniki, tudi sam bi se odločil za fishermana.
Kar se pa GS nautice tiče, se mi je pa pohvalil en tip na Internautici, da je generalni uvoznk za njih. So pa z Obale (Tara Nautic). Po mojem mnenju je GS nautica precej čolna za malo denarja.
LP anzi
simon
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a simon » So Maj 19, 2007 19:59

Tudi jaz priporočam fishermana. To je pravi čoln, gumenjak je pa gumenjak... Meni se tukaj poraja primerjava med mopedi. Recimo stari Tomosi so bili mopedi vredni svojega imena, saj so imeli prestave kot veliki motorji. Pravo nasprotje pa so skuterji z variomatikom. Mladina pa potem sede na 600 kubični motor in reče, da je prej že 3 leta vozil motorček... Popolnoma brez izkušenj.

lp
Uporabniški avatar
CC
Admiral
Kraj: Veleje~Dunat

OdgovorNapisal/-a CC » Sr Maj 23, 2007 11:30

zahvaljujem se za odgovore,zato se bom verjetno odločil za nakup
čolna gs navtika 520,vendar pa se mi vseeno zdi ,da bi bilo bolje imeti motor z 80 km

hvala za odgovore
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Maj 23, 2007 19:29

Če ti le proračun omogoča vzemi močnejši motor. Naj te ne zavede trapasta ideja nekaterih, da bo močnejši motor porabil več goriva. To je zelo daleč od resnice, razlika v porabi pa je pri enakih režimih plovbe 0!!!
Je pa res, da če boš izkoriščal zalogo dodatne moči, bo pa potem tudi poraba poskočila. Vendar pa to ni realna primerjava, saj si imel več užitka in si se vozil hitreje... 8)

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov