Začetki

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

kok-pit?
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a kok-pit? » Pe Mar 04, 2016 18:12

Ja, kwa dej? A še zmer spiš?

Zdaj ko si zakuril... ...pa še piši.

Čakamo! :arrow:
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » Pe Mar 04, 2016 18:24

Uf, kera zgodba, res... Ko boš star si boš rekel: "Splačal se je" :lol:
Green to green or red to red, safely go ahead!
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Mar 04, 2016 18:35

BOJA napisal/-a:Ko boš star si boš rekel: "Splačal se je" :lol:

Ne bo tega rekel šele, ko bo star.

To si najbrž reče vsak dan, odkar je prvič stopil pod jadra.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » Pe Mar 04, 2016 18:38

Ja, MT, res je. Sam zase pravim, da je vsaka minuta, ko kaj delam na colnu in vsak cent, ki ga dodam, povrnjen z obrestmi. Naj bo še dolgo tako :lol:
Green to green or red to red, safely go ahead!
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Mar 04, 2016 18:59

Ja lepo da vam je všeč moje pisanje,vem da ni lektorirano ampak tko besede vrejo iz mene da ne tipkam dost hitr..Ja možje,dost dnarja zmečemo v to navtiko sam ja splača se če jo ne gledaš z matematko,pustmo njo.jao al mam zgodbic...no saj bom še kaj napisal.Garantiram pa da niso ne preterane ne zlagane.To je moje življenje tko je ,tak sem ,tazga me tud nekteri poznate.
Zdej sem mal drv navozu,da bom na toplem pisal.Ko sem bil zunaj sem gledal sneg mal više od mene,misli pa ..ja na 0 metrov nad morjem al pa enih 15...moram na jambor..in Kaj sin počne? ja nanaša peto roko barve na sprey hood,ki ga je sam narisal,nardil šablone zanj...bo kovinski z stekli,ker je tud njegova barka kovinska..kak smo jo lansko veliko noč reševali ste brali...a Damjan...si švasal...Pa Emil jo je na veliko nedeljo ven dvignil...
Pa da gremo tam,kjer smo ostali..
NADALJEVANJE..
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Mar 04, 2016 20:44

Nooo pa gremo..kam ja madona na PRVI dopust z našo,samo našo jadrnico za štiri tedne.Ma kr marija se ni je prkazvala.Takoj v petek po šihtu je blo vse v koferamu in gremo v kanal sv Jerneja.Oklo 17te al 18te je bilo dovolj plime da sedaj že ufurani đeki prplujemo iz kanala v sigurne globine lipog našeg Jadrana.Hrvaško morje,otoki,evo nas.Vetrovi razumte da še skor nič ne znamo,tko da ne se izkazovat kolk močni ste lahko.
Žena,pivo prosim,fantje krmilo je vaše,Gledat na globinomer.Ko vas od bilo kje vprašam kolk je globoko,hočem takoj podatek,ne da prej pogledate.hočem,zahtevam,da veste kolk je globoko vsak trenutek.JaSNO? jA OK oč.Ja Žiga,starejši sin je imel 15 let in je bil že pravi mornar.Pametno preudaren.Nekak je skoz te stvari gledal in delal tko v stilu ..morm pazit na to,da se ne zgodi ono...tko mal dalj naprej je gledal.12 letni Rok je pa tud vsekakor nas spremljal in delal,ni pa še bil tok samostojen.Naj pa povem tu da je v najhujšem kar sem dožvel,ko nas je pijavica prijela prav on krmarli barko,ko sva se midva z Žigom borila z jadrom in je mami panično jokala v salonu...pa saj o tem sem napisal,če ne pa Marjan daj tle butn link zraven.Ti to znaš.
Morje ko olje,ko mi plujemo proti Umagu na motor.Šparovček je pil 8 deci na uro če ni trpel.Biminija še nismo imeli in nam je Andreja nardila take arafatske kape ki so krasno sovpadale z mojo četniško brado.Da bežiš od čuda haha.
No in mi pred Umagom in na moj ukaz odprto prednje okno.Dejmo zapret previdno govori še mal prestrašena ,oz nesigurna vase moja draga.Ne luftamo se jaz kapitan nisem dal.Pred Umagom ,ko smo že obračal skor vanj pa zaštarta ena krava enih 20 m dolga.Dvigne val vaaal in jaz letim napre a nisem uspel.Prvi val je barko dvignil,drugi pa čakal da se je zabila vanj in kr na debelo drl po premcu.Letim po zraku da se vržem pred okno a sem zamudil in enih 10 litrov jo je butnilo v prvo kabino.Polilo pojstlo,kjer so vsi trije spali jaz pa v salonu.Polil omaro,tla..povštri,deke,cote...ma ni da ni vse mokro,slano..gospa tul da je vedla kaj bo,da je rekla,da se je ne upošteva,da je ma da sem kozu zihr.In pol mi to vse sušimo na ograj,pa po bumu,pa ne vem kje še .Jaz jezen na budalo ki je gas nabil,nase ker je žena imela prav,ker se je moj ego da vem ,da pazim,da ...zamajal...In mi pol priplujemo v Vrsar k žlahti taki ko eni cigojnerji,kramarji ..cote so ble prave zastave.Babe pol skup šimfajo,bla bla bla še pol je bil dolgo pravi teror da se mora vse zapret ko se izpluje magar sam za presidrat se..
Uporabniški avatar
Leut
Admiral

OdgovorNapisal/-a Leut » Pe Mar 04, 2016 20:57

Tako se pa že dolgo nisem smejal (dobronamerno iz srca) in užival ob tvojih začetnih podvigih. :D :D :D
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Mar 04, 2016 20:58

In mi jadramo pa motoriramo,pa se čudmo lepotam južne Istre in v Verudi tankamo.Pičimo okol Kamenjaka v DEBELJAK,kjer sem bil z Andrejo ko sva še bla pob in punca.Sedaj pa z družino,z lastno lepo jadrnico sidram tu.pijem zvečer pivo,ma kralj na betajnovi mi ni segal do jajc,vsaj tko sem se počutil.Res dragi moji bralci,spoštovane bralke,občutki so bli krasni.Sam sem to pršparal,vsi smo se odrekali za to da smo pluli lahko.Andreja je tud znala obrnt vsak novčič tko ko maloktera gospodinja in je velik zaslužna za vse te uspehe.Skromni smo bili.Hrano smo pripravljali na barki,veliko ven nismo hodli,en krog tu pa tam sta fanta dobila žetone za kake vrtiljake,kaka kava pa pica,sladoled zunaj .Sidranje po zalivih strogo.Šparali smo.GPS je bil Magelan le na koordinate.In pozicijo je kazal.
No pa gremo prvič čez zloglasni Kvarner.adrenalina tolk da smo ga kos vozli še v tenderju,ker ni šel ves na barko.Mami slab plavalec,voda črrrna gloooboka do unij pol dneva daleč..
Vreme pa prijazno.Mal neke burje po moje do enih 8 vozlov,val do pol metra jadra in motorček brni in pičimo na otoke..Vi,ki ste to imeli bolj omogočeno preživljat si morda težko predstavljate vso to srečo,pomešano z negotovostjo,vprašaji v sebi kaj bi če bi blo to al ono al..
Pa so se Unije začele bolj razločvat,mi gledamo globine,777 zalivov,pod podnice če je ok kobila,mašino le do pol gasa da se nebi kaj preteralo..
In pristanemo bočno na pomol v Unijah.Jasno slikat takoj 36 posnetkov film je bil takrat aktualen.Pa na pivo in sladoled za pobe moje zlate mornarje..
Drug dan pa do Osorja in čez prehod skoz.Bark polno,jaz neodločen,neizkušen,bo gasa dost? Tok močan...čakam do zadnje barke,čledam,se učim.In pičim.Ljubi moj motor prosim te ne trzni,renči ko vulkan,naj te nič ne zmede da bomo šli skoz..Ja pa ti Nikolaj zaveznik tud mal poškil dol in našteli tokove da nam se kaj na tem delu ne zgodi..In zdrsnemo skoz z enimi tremi vozli.Črn dim zadi..ja je tle tok kr..
In pol tankat ker nisem verjel da tko mal požre moj enovaljni heroj.5,5 litrov smo dotočili in je bil kesl spet poln.Bravo mi,dozadra bo 40 l sigurn dost.
In pol Nerezine.Sevnca,Krško dol v Bučanju.Sodelavke od žene pridejo na kofi,mi junaki k njim..zgodbice..ogledi ja kak pa to pa ono haha mi stručkoti k mamo že enih 300 milj prevoženih razložmo,pelemo pojadrat,pa nazaj pa sidramo..ma život de luks.
Nazadnje spremenil polanc, dne Pe Mar 04, 2016 21:07, skupaj popravljeno 1 krat.
AndrejF
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a AndrejF » Pe Mar 04, 2016 21:01

Joj, kako uživam v tem branju.
Nadaljuj Polanc in ne popüščaj!
tyson

OdgovorNapisal/-a tyson » Pe Mar 04, 2016 21:13

Ajga, komi čakam nadaljevanje teh in takšnelih zgodb, ker je vse tko res blizu...točno tako, prestrašen pa srečen hkrati... ga vidim, tako kot sebe... stisnjena rit, pa vseeno nasmeh za vse, ki so na krovu...da neb kdo slučajn pomislu, da ga/me kaj matra...

piši, še piši, prosim
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Mar 04, 2016 21:20

Dan dva se tle naslanjamo..dost Dižem sidro iz dubina,vijem jedro u visine...
Med Cresom in Lošinjem prot Silbi,če jo pa falimo pa na Olib.Ta svetilnik je ta,aha oni je spred,..pob glej globine,pazi.
Hm pa ni zmeraj solnčece ne.veter mal pojača,gospa pržgejo alarm za mogučnost neverina..magar na Pacifiku ni važn.Takoj mora glavno jadro dol,sicer bo špetir.Pride oblak,mi jasno imamo le vetrovke ker so ble jadralne obleke za moj TRR misija nemogoče.Dež se usipa,mama napodi otroke in sebe not in kukajo ven,ti stari se pa jeb...zdej po tem dežju.Pihnil je pa tko da je na momente mal zažvižgal v zajlah in takrat re barko za kakih 25 stopinj položlo...Norc,prebrnu nas boš.Zlož tega hudiča,se ne bomo rešl...Mami na boj se vuk karađič ..kosmatič ma vse pod kontrolo.Brada je plapolala,kapa z tistim firnkom na vratu tud,dež je pral sol s face,jadro sem mal zrolu in ploha je bla mim.pa tak mokr in turobn je ostajal.Mi ko neki izbeglice brezciljno prot jugu.Na Olibu nobenga pravga inkubatorja za sidrat ki bi bil zaščiten ko Jernejev kanal.Tema se bliža..govoril nismo velik,radjo je moral tud čist tiho bit...Pa smo prkobacal do zaliva SV Ante na Silbi.Za burjo ok sidro zelo dobro prijema skoz,še dans je na tej barki.
Neke palačinke cmarmo z dolgim nosom,ker je že noč in nismo prav cajt sidral...Mami sej bo.Sej mamo vse,nič nam ni.Morm jutri ko bo zaplavala tkoj kofe skuhat pa ji hrbet zbrisat da plus poene naberem..
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Mar 04, 2016 21:31

Aye aye, Sir!

Polanc in pijavica

Upam da je prava...

Sicer takemu kapitanu vedno, če le morem (na srečo sem bil še za compom, sicer do ponedeljka ne bom več). Sicer sem tiste pijavice dodal tudi v temo Kaj se lahko naučimo iz tega, kar ni šlo prav - tisto temo je tudi predlagal polanc.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Pe Mar 04, 2016 21:38, skupaj popravljeno 2 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Mar 04, 2016 21:34

Naš cilj je bil pripluti na Iž v zaliv Knežak,kjer je bil moj dober prijatu z družino na dopustu.Tle nam bo gozbo prpravu je povedal če pridemo dol.Ja pridemo,ne prijadramo mi do tebe.Le imej kazga Ihanskega brancina na lagerju v hladilniku..
Ampak Šket je bla počasna barka.Komot do nekle so se pa trije tlačli v prednjo kabino jaz pa v mal prekratek salon al pa sem dremal zuni.Mi pa jo nismo upali pognati po veliko vetra,da se nam ali barki ali jadrom za boga milga kaj ne zgodi.Proračun ni omogočal popravil,da se o kaki resni nezgodi tle sploh ne menimo.
Kje si ti? Ja še 15 milj do tebe Brane.Aha pol boš ta dobre 2 ure pr men..Ne ne ne za 2 za 5 smo prkobacal.Ja pa sta mela še onadva pozno košilo.
Sam da vam povem...ko smo se vezali,ko me je mož stisnu,mi čestital,da sem pravi vuk mora,pa smo skup na barki spil kavo pa velkom drink.Haha to so bli občutki.Slikal nas je iz svojga čolna ob Ižu naslednji dan.To sliko mi je prinesel povečano in v lepem okvirju za mojo 40 letnico.ko takrat in zdej ratam solzen..pa verjamte da ne od žalosti.
Vse te zgodbe bi želu da preberejo mlajši morjeplovci in njihove partnerke,tisti ki se vam zdi da niste dost močni,da nimate dost na TRR ju,tisti ki dvomte...Vidte več nas je blo tekih,velik nas je tko začel.Počas z mal dnarja a velik želja.Preprosto a najlepše,z naravo,svobodno..
Dans grem z spoštovanjem vsekakor ampak v težje morje.Tud v nedeljo grem jadrat..Ja pa saj bo dež,mrzlo pa veter..Ja bo,pa lušno tud upam.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Mar 04, 2016 21:38

Ja prava je Marjan in če tam preberete,je tud pohvala od NOVINCA,človeka čigar knjigo smo pred tedni požirali,človeka ki sedaj po oceanu pluje in ima res valove in jekleno voljo...
Srečno Jasmin.
Bodi dosti za nocoj.Vsem lep večer,upam da so vam moje vrstice nardile ga mal poletnega,morskega.
Nočko
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Mar 04, 2016 22:59

Hvala, za vsako napisano vrstico, sem se nasmejal do solz in že dolgo ne tako užival, istočasno pa se spomnil mojih-naših začetkov. Veliko volje do pisanja še naprej!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti