Tečaj jadranja

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

kok-pit?
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a kok-pit? » To Apr 26, 2016 12:58

H2O napisal/-a:
kok-pit? napisal/-a:Če prav razumem; pristajanje naj bo moško, odločno, brez bluzenja, in tako, kot MISLIM da je prav, pa kar bo, pa bo. Seveda se je potrebno zanašati na srečo, ker izkušenj itak ni. Počasi ni opcija, ker ne morem popravljati (beri; ni thrusterjev)
Bo tako (bolj) prav?

Bluziš ti kok-pit :roll:

Enkratno pristajanje me sploh ne moti, tudi če ga ne obvladaš u nulo. Govorim o celodnevnem drkanju ob pomolu. Marina temu pač ni namenjena. Kdor hoče cel dan vadit pristajanje ob pomolu, naj najame prazen pomol, ne pa da ovira vse ostale v marini, ki bi radi pristali, ali izpluli.

Postavi se v njihovo kožo. Prišli so z avtobusom (50 kom - stroški), in vsak je prišel enkrat na vrsto v celem dnevu, čeprav so pristajali cel dan.

Malo strpnosti fantje, pa bo. Na vseh področjih.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » To Apr 26, 2016 13:05

Niso vsi, ki so na plovilih tudi lastniki plovil. Če gledamo čarter večina pravzaprav ni. Ti ljudje nimajo možnosti, da trenirajo na lastnem plovilu. Torej neko možnost jim je treba dati. Bolje nekaj časa in denarja porabit dobro šolo kot kot glumit gljivu in delat se morskega volka.
Na kakšni barki se bodo učili in kakšne vremenske razmere bodo imeli je stvar naključja. Eni bodo imeli burjo cel teden, drugi bonaco, tretje bo pral dež. Ampak nekaj se bodo že naučili. Bolje išta nego ništa. To kar imamo mi, da narediš nek izpit in potem lahko upravljaš barko do 24 m dolžine - na papirju mogoče že v praksi pa vemo kako je z našimi "pomorščaki". Če bi meni kdo kaj pametnega pokazal pred 30 leti bi mi bilo veliko lažje.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Apr 26, 2016 13:27

kok-pit? napisal/-a:
H2O napisal/-a:
kok-pit? napisal/-a:Če prav razumem; pristajanje naj bo moško, odločno, brez bluzenja, in tako, kot MISLIM da je prav, pa kar bo, pa bo. Seveda se je potrebno zanašati na srečo, ker izkušenj itak ni. Počasi ni opcija, ker ne morem popravljati (beri; ni thrusterjev)
Bo tako (bolj) prav?

Bluziš ti kok-pit :roll:

Enkratno pristajanje me sploh ne moti, tudi če ga ne obvladaš u nulo. Govorim o celodnevnem drkanju ob pomolu. Marina temu pač ni namenjena. Kdor hoče cel dan vadit pristajanje ob pomolu, naj najame prazen pomol, ne pa da ovira vse ostale v marini, ki bi radi pristali, ali izpluli.

Postavi se v njihovo kožo.

Njih boli kurac, ker pridejo na tečaj enkrat v življenju, jaz moram pa stalno prenašat njihovo motoviljenje po marini... ponavadi v sezoni in ob lepih vikendih, ko je promet v marini že itak povečan.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Apr 26, 2016 13:54

Tudi sam sem bil pred 10+ leti v jadralni šoli Navigator, kjer je bil velik povdarek na tem, da smo se vsi naučili pristajanja v marini - neprecenljivo. Ampak tečaji so se izvajali večinoma izven glavne sezone (april, maj, začetek junija) in med tednom, ko marine itak precej samevajo.

Dejstvo je, da vadba pristajanja, ki lahko traja več ur, moti druge tiste v neposredni bližini. Marino se pošteno plača in gostje si zaslužijo mir; tako kot si ga v hotelu ali apartmaju.Marina pa ponavadi reagira šele, ko se nekdo pritoži. Sedaj so slabi časi in nočejo težiti (moj vtis). Na našem pomolu se je pritožil eden od sosedov, ko je ena avstrijska šola non-top vadila pristajanje. Nihče nima nič proti, če pridejo občasno; povsem simpatično jih je opazovati; če pa želijo trenirati celo dopoldne, pa je bolj pravi čas npr. petek dopoldan, kot sobota dopoldan - skratka: zelo pomaga, če inštruktor ni butelj.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Apr 26, 2016 13:59

Grega295 napisal/-a:Tudi sam sem bil pred 10+ leti v jadralni šoli Navigator

Jaz tudi :wink: .

Pristajanja smo se učili izven sezone, med tednom v izolski marini ob zunanji strani pomola, kjer ni privezov in nismo nikogar motili.
kok-pit?
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a kok-pit? » To Apr 26, 2016 14:22

A ne razumeta, da so to Nemci?

Odgovor izbrisanemu vprašanju; Za Hrvate so edini pravi turisti Nemci. Vse ostalo je...
In da bi zaradi nekaj ¨jahtašev¨ riskirali kakšen negativen članek v ¨Bildu¨?
Preveč je na kocki...
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Apr 26, 2016 15:13

kok-pit? napisal/-a:A ne razumeta, da so to Nemci?

Jasno mi je. Samo Nemci in Avstrijci so sposobni sredi sezone, čez vikend cel dan vadit pristajanje v polni marini, ob tem se jim pa sladko jebe, koga vse motijo s svojim početjem... še več... vsakega, ki si jih drzne ovirat pri njihovem treningu (recimo s tem, ko hoče do svojega priveza) nadrejo kot psa.
kok-pit?
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a kok-pit? » To Apr 26, 2016 15:26

Pa daj se nauči tistih par nemških besed, in jih naslednjič vprašaj, če so jih premalo dobil 1945-ga?

Saj imaš gliserski trup in dva močna motorja, a ne de? :lol:
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » To Apr 26, 2016 15:51

Brez veze. Tečajniki itak nimajo nič s tem. Kaj pa oni vejo... večinoma so prvič na barki in jim ni nič jasno.

Največji butelj je skipper, če si sposodim Gregatove besede. Njega bi bilo treba naučit manir.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Apr 26, 2016 15:58

du bist ajne grose aršloh ali lek mih doh majn arš mu povej :lol: če bo pa glasen mu pa še goš haltn dodaj
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » To Apr 26, 2016 19:57

h2o, a še nisi slišal za podvodni sveder...

Zadnjič se je pri nas ena jodlarska mornarica z 42ko nasadila bočno na ene 5 sider :D
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
fakinx
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a fakinx » Sr Apr 27, 2016 10:37

Zadnjič se je pri nas ena jodlarska mornarica z 42ko nasadila bočno na ene 5 sider

😚 Po moje bi jim tvoje sidro lahko samo frizuro popravilo glede na višino na kateri je montirano. Pri nas v Poreču sploh ne gre brez problemov. Običajno marinerji kar s štriki vlečejo barke s pijano posadko na slipe 👹 Je tako tesno, da še sam malo zamižim ko obračam rikverc v slip in pri tem izbiram med bogatim naborom besednih zvez (niso za v javnost). 😇 ter pri tem seveda vedno znova upam, da ne postanem tarča posmeha 😁
Po moje je treba kar redno trenirat. Kljub vsem izkušnjam je pa še vedno odločilna uigranost posadke kot je že zgoraj zapisal Marchi.
sailord
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a sailord » Če Apr 28, 2016 09:44

Grega in H2O, tako kot sta napisala.
Vadit nekje na "poligonu" ne pa v polni Marini.
Ni pa opcija na praktičnem tečaju ne vadit pristajanja ;-)
Leško
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Leško » To Maj 03, 2016 08:17

Za novinca je pristajanje nujna stvar, ki jo mora na tečaju jadranja zvadit. Če se na jadralnem tečaju ne bo nič naučil, bo motoriral cel dopust. Škoda zanj, če se je želel naučit jadrat, vseeno je nujno, da zna v marini pristat. Da jojo to počne v top sezoni, sredi marine na veliko je mal nerodno z večih vidikov, ampak jih je za razumet. Prepovedat, da ljudje vadijo pristajanje je podobno, kot da bi ti policaj prepovedal parkiranje. Če imaš dobrega inštruktorja vadiš parkiranje v ulici, ki ni pretirano prometna, če je glup pa to počneš sredi popoldneva v največji prometni konici...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti