ARC+ 2018
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Re: ARC+ 2018
Jih ze lovijo,dobra smer tale severno.Trenutno imata najvisjo hitrost Nika in Axeline.Dajmo.
Jutro Celo noč letijo med 9,6 in 9.9.Dohitevajo vse pred seboj saj nobena barka ne dosega Nikine in Balticove hitrosti.Naj zdržijo in oni in material...
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Hvala, polanc.
Po moje je Nika idealna - hitra a dovolj trdna tudi, če bo kak kažin. Kaže da je Žiga dobro izbral in pripravil. Axeline pa bi pa najbrž - če kaj res zelo potegne - bil prej v težavah; je pa dobro da je tam, da ne bo 'tamalmu polancu' dolgčas
.
Je pa zanimivo da je videti, da je Žiga obrnil v sredino in to tako, da windy ali kaj podlaga kaže na veter v krmo. Po mojem je verjetneje, da je podatek za veter, da je še vedno od zadaj, na sliki narobe.
Grem malo pobrskat po podatkih za vreme tam okrog.
Za linke, če pride kdo nov na temo
Po moje je Nika idealna - hitra a dovolj trdna tudi, če bo kak kažin. Kaže da je Žiga dobro izbral in pripravil. Axeline pa bi pa najbrž - če kaj res zelo potegne - bil prej v težavah; je pa dobro da je tam, da ne bo 'tamalmu polancu' dolgčas
Je pa zanimivo da je videti, da je Žiga obrnil v sredino in to tako, da windy ali kaj podlaga kaže na veter v krmo. Po mojem je verjetneje, da je podatek za veter, da je še vedno od zadaj, na sliki narobe.
Grem malo pobrskat po podatkih za vreme tam okrog.
Za linke, če pride kdo nov na temo
Nikola T. napisal/-a:...
Torej za vse, ki ARC spremljate prvič tako kot jaz in o tem nimate pojma.
- 1. Regata ARC je bila iz Las Palmasa (Kanarski otoki) do Sv. Vincenta (Kapverdski otoki) ob Afriki ! Na Fleet Viewer-ju... ta del regate najdeš pod "ARC+ St. Vincent 2018"
- Povezava na spremljanje pozicij v živo ČEZ ATLANTIK od Kapverdov do Karibov je tukaj na Fleet Viewer-ju > izberi "ARC+ 2018"... in poišči barko "Nika" z Žigatovo ekipo.
- Če zaideš na ARC domačo stran... izberi RALLY >> (izberi samo) "ARC"
...
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Marjan Tomki napisal/-a: . . Je pa zanimivo da je videti, da je obrnil v sredino in to tako, da windy ali kaj podlaga kaže na veter v krmo. Po mojem je verjetneje, da je podatek za veter, da je še vedno od zadaj, na sliki narobe. . . .
Glede smeri jadranja je več spremenljivk, ne le trenutni veter.
Moje izkušnje na Atlantiku so sicer majhne (samo enkrat tja in enkrat nazaj), a sem videl, da je treba upoštevat vsaj še veterni val in takoimenovani "swell". Swell (ne poznam slovenskega izraza - morda zatekanje ali mrtvo morje...) je valovanje, ki je posledica neviht na severnem Atlantiku. Kar poglej, kaj se dogaja med Ameriko in Evropo te dni. Te nevihte povzročajo visoke valove, ki se jih čuti do ARC-ove flote. Nimajo veze z lokalnimi vetrovi ampak valovijo pribljižno od severa. Če vodiš barko proti zahodu jih dobivaš direktno v bok. to barko tako ziblje, da zelo vpliva na
a) počutje posadke - preveliko rolanje onemogoča dejavnosti, kot so na primer kuhanje in opranjanje potrebe. Zelo otežujejo dejavnosti kot so spanje, preoblačenje in premikanje po barki. Počutje je slabo, kdor je izpostavljen morsi bolezni je bolan.
b) avtopilot (ali pa krmar) dela kot nor, da poizkuša lovit smer. To povzroča utrujenost (človeka in materijala), veliko porabo elektrike in zmanjšuje hitrost plovbe zaradi nenehnih odklonov krmila.
c) težko se natrima jadra tako, da držijo. Nenehno praznenje in napenjanje jader s pokom pa zmanjšuje hitrost plovbe, saj ustvarja nepotrebne turbulence ter uničuje jadra in vrvi. Nekatera jadra se tako podirajo, da jih ni mogoče uporabljati.
Ko si na barki, tam lokalno lahko s poizkušenjem (v mojem primeru) ali pa točno veš kako (izkušeni morjeplovci) spreminjaš smer, da izboljšaš razmere in hitrost plovbe ko se sestavijo vse spremenjljivke: Valovi s severa (smer, višina, frekvenca), valovi od vetra (smer, višina, frekvenca), vodni tok, lokalni veter, dolžina in teža barke, lastna frekvenca nihanja barke po vseh treh oseh (roll, pitch in jaw) ne vem, kakšni so slovenski izrazi.
Včasih že sprememba smeri za 10 ali 20 stopinj povsem popravi (ali pokvari) gibanje barke in omogoča hitrejše ali udobnejše potovanje ali omogoča na primer uporabo špinakerja/gennackerja.
Seveda pa so še drugi vzroki - pogled v vremenske napovedi in iskanje boljše pozicije za naslednje dni ali karkoli drugega. Bomo videli, kako se bo ta malmu Polancu obneslo taktiziranje. Itak, da vsi držimo pesti.
P.S.
Koga briga preračunavanje rezultatov po formuli, če "naš" zmaga v absolutnem prihodu! Za nas samo to šteje.
Ko sem jaz na vodi in grem v isto smer še s kako jadrnico (itak je takoj "regata" tudi, če ini drugi tega ne vedo) izgleda takole:
- če sem jaz hitrejši, je to zato, ker sem boljši in itak glavna faca in si z zadovoljstvom odprem hladno pivo.
- če sem počasnejši pa upoštevam faktorje. Oni so bodisi večji, ali lažji, ali imajo več jader na težo in višji jambor, ali pa imajo motor. V takem primeru si izračunam, da bi v enakih pogojoh jaz sigurno bil boljši in si z zadovoljstvom odprem hladno pivo. Važno, da je ego potolažen.
Lep pozdrav, Tomaž.
Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
BRAVO Tomaž...ko da sem jadralni priročnik z lepim zaključkom bral.Torej oni imajo posebno jadro ki se imenuje kode zero.in pa še eno ..ne vem kako se imenuje ampak je turbo fajn za udobje in hitrosti.Zgleda kot da so spredaj 2 genovi skupaj naviti.Vleče od spred vso barko,težišče je bolj v sredini in jo ne podira tolk ko genaker al pa špin.In točn tko vozijo enkrat med 2 valoma drugič bolj počes zato ta slalom.Pa mal je letos spod več vetra saj je baltik še bolj regatna barka pa dosega v glavnem mičken manjše hitrosti sedaj.
Kr držijo največje hitrosti skor skoz 10 sedaj in na 10 mestu so iz 48tega oz 33tega ob 5tih zjutraj evo 10,1 sedaj ob 19ti haha super rit se mi smeje..So jim čas prihoda čez iz 17.12. prestavli na 4.12. neki hrane bo ostalo če bo šlo tko lepo naprej.
- Marjan Tomki
- Admiral
Žiga zdaj že 9., do jutra bo najbrž vsaj 8. (ena le nekaj milj bliže cilju je več ko za vozel počasnejša), kar pomeni v petih urah ali manj...), za nekaj naslednjih v bližini pa zna trajati malo dlje (kakih 10 milj razlike in manj ko en vozel razlike v hitrosti).
Kaže da je Žiga za nekaj časa dobil tudi dva posnemovalca, in dokler sta posnemala, jima je šlo dobro. Po mojem tudi čisto nič ne bo škodilo, če Žiga dobi renome, da se ga splača posnemati.
Hvala, Heron - in še posebej polanc za novice.
Vem malo o medsebojnem vplivu valov, tokov in vetra, ampak ker nimam podatkov o pogojih tam in nisem hotel ugibati, je bilo bolje vprašati.
Ja, še to... Ko sem gledal razvoj za nazaj, sem videl da je bil pred obratom Žiga za vozel počasnejši od Axeline II, zdaj pa je ves čas priblžno za vozel hitrejši, tako da ima vsaj enak VMG, čeprav ne vozi naravnost proti cilju.
Edit: pogledal tudi tabelo - zanimivo je zlasti, če postaviš na VMG recent. Najprej ima Nika največji VMG (Axeline manjšega, čeprav gre bolj naravnost proti cilju) in izračun za ocenjeni čas prihoda je zdaj za Niko 1. december zjutraj.
Če se vživim v Norvežane, bodo - upam - na koncu rekli, da jih je šibnila tri metre daljša barka, ampak da jih vseeno ne bi šibnili, če ne bi bili tisti skiper in posadka tako dobri
.
Kaže da je Žiga za nekaj časa dobil tudi dva posnemovalca, in dokler sta posnemala, jima je šlo dobro. Po mojem tudi čisto nič ne bo škodilo, če Žiga dobi renome, da se ga splača posnemati.
Hvala, Heron - in še posebej polanc za novice.
Vem malo o medsebojnem vplivu valov, tokov in vetra, ampak ker nimam podatkov o pogojih tam in nisem hotel ugibati, je bilo bolje vprašati.
Ja, še to... Ko sem gledal razvoj za nazaj, sem videl da je bil pred obratom Žiga za vozel počasnejši od Axeline II, zdaj pa je ves čas priblžno za vozel hitrejši, tako da ima vsaj enak VMG, čeprav ne vozi naravnost proti cilju.
Edit: pogledal tudi tabelo - zanimivo je zlasti, če postaviš na VMG recent. Najprej ima Nika največji VMG (Axeline manjšega, čeprav gre bolj naravnost proti cilju) in izračun za ocenjeni čas prihoda je zdaj za Niko 1. december zjutraj.
Če se vživim v Norvežane, bodo - upam - na koncu rekli, da jih je šibnila tri metre daljša barka, ampak da jih vseeno ne bi šibnili, če ne bi bili tisti skiper in posadka tako dobri
TOOO ne se zajebavat hahaha 10.4 Ma to so jadralni stroji na tej raketni barki haha ..
Vodna linija in 13 ton svinca spodi dela pa enih 200 kvadratu flik na štangi ...dejmo NIKA neč spat kr žgat
Vodna linija in 13 ton svinca spodi dela pa enih 200 kvadratu flik na štangi ...dejmo NIKA neč spat kr žgat
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Na mapi sem vklopil prikaz vetra in vidim, da plujejo z vetrom v čisto krmno. Kakšno jadro imajo gor?
- Marjan Tomki
- Admiral
NT, tole
Če prav razumem opis, imajo na vpetju za genaker rol pripono, na katero sta naviti dve jadri, ki ju potem z rol mehanizmom zvijajo in razvijajo hkrati in s škotinami potegnejo vsakega na svojo stran.
Kaj je Code zero
Tam kjer za spremljanje poti izbereš prikaz vetra, lahko izbereš še kaj drugega (jaz sem na primer pogledal prognoze za veter in valove do 1.12. in tokove, potem pa še vse ostalo malo naokoli). Domnevam, da je to vse - tudi 'trenutno vreme' - rezultat modela in ne realno odmerjeno (nekaj se da meriti veter in valove tudi s satelitov, ampak sem precej prepričan da tu tega nimajo), tako da je za dejansko stanje najboljši vir polanc.
polanc napisal/-a:...
Torej oni imajo posebno jadro ki se imenuje kode zero.in pa še eno ..ne vem kako se imenuje ampak je turbo fajn za udobje in hitrosti.Zgleda kot da so spredaj 2 genovi skupaj naviti.Vleče od spred vso barko,težišče je bolj v sredini in jo ne podira tolk ko genaker al pa špin.In točn tko vozijo enkrat med 2 valoma drugič bolj počes zato ta slalom.Pa mal je letos spod več vetra saj je baltik še bolj regatna barka pa dosega v glavnem mičken manjše hitrosti sedaj.
Če prav razumem opis, imajo na vpetju za genaker rol pripono, na katero sta naviti dve jadri, ki ju potem z rol mehanizmom zvijajo in razvijajo hkrati in s škotinami potegnejo vsakega na svojo stran.
Kaj je Code zero
Tam kjer za spremljanje poti izbereš prikaz vetra, lahko izbereš še kaj drugega (jaz sem na primer pogledal prognoze za veter in valove do 1.12. in tokove, potem pa še vse ostalo malo naokoli). Domnevam, da je to vse - tudi 'trenutno vreme' - rezultat modela in ne realno odmerjeno (nekaj se da meriti veter in valove tudi s satelitov, ampak sem precej prepričan da tu tega nimajo), tako da je za dejansko stanje najboljši vir polanc.
BRAVO!!!
Polanc se z njimi sploh ne sliši .Sami pridobivajo vse podarke je pa tko ko so tam,vidjo kaj počet.Celo noč niso padli pod 10 je vetra in skoz povečujejo prednost pred Balticom.Res da po malem .Je pa pot še zelo dolga in nepredvidljiva.Ja Marjan Kode zero snemejo,šala mala je to delat med valovi z 32 m jambora..
in pol uno pošastko gor.Ja na enem navijalcu 2 genovi.To jim je pomagalo za prvi prihod na prvo etapo.
JEEEEEAAAAAAA ta trenutek so pokazali krmo Projectu in so trenutno TRETJI To nam delite navijamo za vas
Nova delitev pozicij Nika jadra 2 vozla več od vseh in še pol milje jo loči do absolutnega drugega mesta v tem trenutku.
Nova delitev pozicij Nika jadra 2 vozla več od vseh in še pol milje jo loči do absolutnega drugega mesta v tem trenutku.
- Marjan Tomki
- Admiral
Ko sem zdajle spet pogledal, je Nika na tabeli še druga, ampak razdalja do cilja (v tabeli z razvrstitvijo) je že enaka in hitrost in VMG Nike za več ko vozel večja - verjetno je v resnici Žiga zdaj že na prvem mestu, samo da podatki še niso osveženi.
Včeraj sem gledal prognoze za naprej (veter in valove) in tam je bil napovedani razvoj za do prvega decembra tak, da se bo 27. 11. področje s šibkim vetrom severno tej črti precej približalo - in imam vtis, da je tudi Žiga tudi to videl in upošteva, in mu je tudi zato smer malo na jug od črte OK. Če bo razvoj vetra in valov res tak kot je na tej prognozi, se bodo tisti, ki se bojijo zaiti preveč na jug (npr. njegova včerajšnja posnemovalca, ki sta nehala in glede na ostale ne pridobivata nič več; Axeline 2 pa zdaj tudi plove severno od črte) znašli v področju z opazno šibkejšim vetrom, in če bo tako, bo najbrž 'tamal polanc' imel dovolj prednosti tudi za vse korekcijske faktorje in mu tudi preračun ne bo mogel odgriznit prvega mesta.
Še enkrat sem pogledal tudi razvoj nazaj. Do nekje 23.11. ob 18h sta bila najhitrejša v 'floti' Axeline 2 in NIka, ampak Nika ves čas za nekaj desetink vozla počasnejša, tako 'da ji je bilo usojeno', da jo Axeline 2 prehiti. Potem je Žiga enkrat ponoči obrnil za kakih 15, 20 stopinj proti jugu v čisto krmo glede na veter - takrat enkrat sem jaz tu začel spraševat, če kdo ve, zakaj. Od takrat naprej je Žiga zdajle najbrž že prvi, Axeline 2 pa še 8., čeprav trdno na poti na drugo mesto za Niko.
Bravo, polanc, zlasti za tvojo podporo Žiga-tu in zaupanje vanj takrat, ko ti ni bilo lahko ko je za nekaj časa odložil šolanje in šel na Usodo.
Včeraj sem gledal prognoze za naprej (veter in valove) in tam je bil napovedani razvoj za do prvega decembra tak, da se bo 27. 11. področje s šibkim vetrom severno tej črti precej približalo - in imam vtis, da je tudi Žiga tudi to videl in upošteva, in mu je tudi zato smer malo na jug od črte OK. Če bo razvoj vetra in valov res tak kot je na tej prognozi, se bodo tisti, ki se bojijo zaiti preveč na jug (npr. njegova včerajšnja posnemovalca, ki sta nehala in glede na ostale ne pridobivata nič več; Axeline 2 pa zdaj tudi plove severno od črte) znašli v področju z opazno šibkejšim vetrom, in če bo tako, bo najbrž 'tamal polanc' imel dovolj prednosti tudi za vse korekcijske faktorje in mu tudi preračun ne bo mogel odgriznit prvega mesta.
Še enkrat sem pogledal tudi razvoj nazaj. Do nekje 23.11. ob 18h sta bila najhitrejša v 'floti' Axeline 2 in NIka, ampak Nika ves čas za nekaj desetink vozla počasnejša, tako 'da ji je bilo usojeno', da jo Axeline 2 prehiti. Potem je Žiga enkrat ponoči obrnil za kakih 15, 20 stopinj proti jugu v čisto krmo glede na veter - takrat enkrat sem jaz tu začel spraševat, če kdo ve, zakaj. Od takrat naprej je Žiga zdajle najbrž že prvi, Axeline 2 pa še 8., čeprav trdno na poti na drugo mesto za Niko.
Bravo, polanc, zlasti za tvojo podporo Žiga-tu in zaupanje vanj takrat, ko ti ni bilo lahko ko je za nekaj časa odložil šolanje in šel na Usodo.
Žiga raztura v močnejšem vetru. Bravo.
Po mojem vozijo s tistim dvojnim jadrom spredaj.
Je krojeno za globoke kote (tam nekje od 150 od 180° in drži obliko tudi v velikih valovih (boljše od špina za valove).
Jaz nisem imel takega jadra, a ima moj navijalec genove dva kanala in sem napeljal genovo in flok hkrati na navijalec, potem pa razpel eno jadro levo in eno desno. Po lastnostih je to kar ima Žiga seveda veliko boljše. Genova in flok sta za veter v krmo premalo globoka in premajhna.
Takole smo se mi peljali pred leti. Glavno jadro je bilo zložno, da so prednja bolje držala.

Razlika med code zero on gennackerjem je v tem, da je code zero bolj ploščato krojeno jadro in je primerno za kote tam med 60 in 140°(nekateri zelo ploščati celo od 45°naprej). Gennacker pa je primeren tudi za kote do 150° od vetra. Jaz ga sicer vozim tudi do 180°, ker pač nimam drugega jadra za vožnjo z vetrom. A za 180°bi bil boljši simetričen špinaker (za šibke vetrove in manjši val) ali to, kar ima Žiga (za večji val in več vetra).
Po mojem vozijo s tistim dvojnim jadrom spredaj.
Je krojeno za globoke kote (tam nekje od 150 od 180° in drži obliko tudi v velikih valovih (boljše od špina za valove).
Jaz nisem imel takega jadra, a ima moj navijalec genove dva kanala in sem napeljal genovo in flok hkrati na navijalec, potem pa razpel eno jadro levo in eno desno. Po lastnostih je to kar ima Žiga seveda veliko boljše. Genova in flok sta za veter v krmo premalo globoka in premajhna.
Takole smo se mi peljali pred leti. Glavno jadro je bilo zložno, da so prednja bolje držala.

Razlika med code zero on gennackerjem je v tem, da je code zero bolj ploščato krojeno jadro in je primerno za kote tam med 60 in 140°(nekateri zelo ploščati celo od 45°naprej). Gennacker pa je primeren tudi za kote do 150° od vetra. Jaz ga sicer vozim tudi do 180°, ker pač nimam drugega jadra za vožnjo z vetrom. A za 180°bi bil boljši simetričen špinaker (za šibke vetrove in manjši val) ali to, kar ima Žiga (za večji val in več vetra).
Lep pozdrav, Tomaž.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov