Bavaria 707

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

matkoro8
Poročnik bojne ladje

Bavaria 707

OdgovorNapisal/-a matkoro8 » Po Dec 03, 2007 22:06

Pozdrav vsem morjeplovcem in tudi tistim, ki dogajanje spremljate bolj iz kopnega. Na tem forumu se oglašam prvič. Ukvarjanje z navtiko sem pričel nekako pred približno 28 leti z "gumico+TOMOS 4,5" s katere pa sem pred 17 leti prešel na manjši gliser, ki ga poganja stari dobri TOMOS 18. Že nekaj let pa me mikajo jadrnice in sicer velikosti do približno 7m/2,5m oziroma takšne, ki se še dajo prevažati z ustreznim avtomobilom brez spremstva. V Nemčiji sem našel Bavarijo 707 letnik 1984 z prikolico in notranjim disel BMW motorjem 7KS. Jadrnice še nisem videl v živo (samo fotografije), ker jo je lastnik "zavil" in shranil v hanger na prezimovanje in je zaradi drugih plovil težko dostopna. Dogovorjena sva za pomlad, ki jo bo zopet dekonzerviral. Jadrnica ni nikoli okusila slane vode, ker pluje na jezeru.
Zanima me ali kdo pozna bolj podrobno to plovilo, ali ima kakšene izkušnje, nasvet itd.

Lep pozdrav
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » Po Dec 03, 2007 22:24

Zelo konkretna zadeva, za začetek. To so tako rekoč začetki tovare z 707 in 808.

Edino kar je malce vprašljivo je kako je kej s tem da misliš prevažat na avtu. Zadeva ima 1500kg + prikolica in potrebuješ že kar konkreten avto za tole vlačt okol. Je za razmislit, pa nekje poiskati kakšen divji vez ali kakšno privat marinco.

V vsakem primeru pa dobra izbira za začetnika !
LP, Uroš.
matkoro8
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a matkoro8 » Po Dec 03, 2007 22:46

Uf, to je pa bil hiter odgovor. Vidi, da tudi pozimi razmišljate na bolj tople in prijazne dni. Tako je prav.
Kar pa zadeva prevoza avto imam (terenca) samo B+E mi manjka, bom pa zelo vesel, če bom našel kakšen pameten privez za čez sezono ali pa tudi možnost prezimovanja na kopnem nekje v bližini obale (SLO ali CRO).
Je pa fajn, če lahko zadevo odpelješ tudi domov v primeru vzdrževanja, popravila itd.
u-r-o-s
Admiral
Kraj: Celje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a u-r-o-s » To Dec 04, 2007 10:52

Razmišljaš v pravi smeri!

Takšna varianta je pa vsekakor super. Terenec bo pravšnji EkB, se naredi in je to to. Potem pa spomladi barko dol, nekje kakšen vez dobit, jeseni pa nazaj domov.

čakamo predstavitev ob nakupu 8)
LP, Uroš.
burjovc
Viceadmiral
Kraj: Ta domač

OdgovorNapisal/-a burjovc » To Dec 04, 2007 14:11

Koliko pa taka zadeva stane s prikolico oziroma samo 707 :?:
Veliko vetra in mirno morje
matkoro8
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a matkoro8 » To Dec 04, 2007 18:44

Zadeva stane 14K EUR s prikolico, ima narejeno generalko na motorju, notranje tekstilne prevleke so obnovljene, globinomer, vetromer, brzinomer, grelnik-vebasto, kuhalnik, dva sidra, dvo osna prikolica (z atestom), naj bi imela 4-5 ležišč. Vsaj upam da je tako še je nisem videl v živo.
Glede na to da je bila skoz v sladki vodi sredi Nemčije kjer sonce ni tako močno je verjetno kar vredu ohranjena. Ne vem pa kako je z osmozo, ali ona nastaja tudi v sladki vodi??
Sem pa zadnji dve leti šel pogledat pri nas kar nekaj jadrnic podobne velikosti in sem malo razočaran. Vse so večinoma samogradnje iz pred 20-25 let (kopije tovarniških). Cene so previsoke glede na ohranjenost in opremljenost (razen izjem, ki pa hitro dobijo kupca).
Zato sem se odločil pogledat v tujino (predvsem Nemčija ima veliko plovil, Francija, Beligija, Nizozemska pa so malo predaleč če si želiš zadevo pogledat). Glede uvoza ni problema ker smo v EU.

Lep pozdrav, Roman
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Dec 04, 2007 18:51

Ja osmoza je enak problem tudi v sladki vodi. Pri vsej tej strahoti se gre za prehajanje molekul vode skozi gelcoat, ki je dejansko polprepusten... Molekula vode, pa je molekula vode, pa naj bo to sladka ali slana. H2O in nič drugega...

LP
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Sr Dec 05, 2007 12:04

Za začetek je jadrnica kar vredu, posebej ker je znano, da so Bavarie sterejših letnikov mnogo trdnejše kot novejše. Svetujem ti obvezen dvig jadrnice iz vode pred nakupom. Temeljito preglej podvodni del. Preglej tudi opremo - vrvi , winchi, elektronika, električna napeljava. Splača se zaliti okna z vodo, da vidiš če kaj pušča. Saj ne da kupuješ novo barko, ampak če odkriješ morebitne napake, lahko nekoliko znižaš ceno. Kar se tiče petih ležišč, so v tem številu pomožna ležišča, kajti v 7m dolžine bi zelo težko spravili pet fiksnih ležišč.
Pa ugodno plovbo. Morda se pa kaj vidimo na morju. Marjan
Jadranje je odklop

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta