nova jadrnica

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

krojac123
Višji praporščak

Re: nova jadrnica

OdgovorNapisal/-a krojac123 » To Jul 21, 2020 07:11

polanc napisal/-a:Se strinjam z ALom,pa še bi dodal ,da si sigurn nebi prvošču nakupa brez da sem na poskusnem jadranju na enaki ali zelo podobni barki z celo družino,pa ne le za 2 uri,da gremo ven,jadra gor ,jadra dol in nazaj..

Upoštevam. Če jo hoče prodat jo bom sprobal. Vsaj čez vikend. Seveda ne v bonaci.
Drugače pa mi pri izbiri razširjena družina, prijateljsko jadranje ne igra vloge. Otroci bodo počasi toliko stari, da jim bo potrebno zaupati, da gredo sami. Midva z ženo pa se najbolje počutiva na barki kar sama. Imava pa pač željo po konfortu.
Zato mi odgovarja tip barke SO43DS. Najraje 2 kabini. Za silo bi še mizo za spustit uredil.
Z samim jadranjem, pristajanjem pa nimava težav. Ona ima željo trimat...., jaz se prilagajam, da ne jadrava v ekstremih....
R.
krojac123
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a krojac123 » To Jul 21, 2020 07:13

kr3mn1 napisal/-a:
krojac123 napisal/-a:Tko kot ženska. Ko se odločiš, da ti ustreza jo vzameš, potem delaš na njej... :D

brez zamere, ampak partner ni objekt da ga boš klesal po svojih željah. če tako misliš, potem je za tvojo familijo tvoja želja spet ena kletka več.

Razumem. :(
krojac123
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a krojac123 » To Jul 21, 2020 07:14

polanc napisal/-a:Kje smo pol, kero ladjo al kero babo met??

Malo se bom pošalil. Slovenska folklora: Sosedovo je boljše :mrgreen: :mrgreen:
krojac123
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a krojac123 » To Jul 21, 2020 07:26

fakinx napisal/-a:Pozdrav,
Nisem se imel namena oglašat, pa je beseda nanesla na Jeanneau. Mislim, da je snwl tudi na tej firmi. Sam imam SO 42DS letnik 2006 že 6 let. Iskal sem nekaj v tem rangu in se zaljubil na prvi pogled. Barka je bila lastniška, nikoli v čarterju. 2 kabini in 2 kopalnici. Imela je vse, kar sem želel z izjemo spinakerja ali code0. 6 let po nakupu ju še vedno nimam, ker sem ugotovil, da ne rabim. 130% genova povsem zadošča.
Prvi lastnik je bil 75 let star Nemec (ob naročilu), uporabljal 2 sezoni, potem pa je zbolel. 2 leti je sedela v marini, dokler je ni kupil Slovak, ki jo je v glavnem koristil za plavajoč apartma, pa vseeno vsako leto dal v servis. Potem je Slovak bankrotiral... zanj nesreča, zame pač sreča. Oba sta bila picajzlarja do amena in barka je bila top. Še vedno je, le da je sedaj malo bolj “domača”.
Nočem vplivati na tvojo izbiro, lahko pa povem, da šraufam. Večinsko ne iz potrebe pač pa iz čistega veselja.
Še to - zakaj sem izbral barko nad 12m?
Prostornost, prostornost in ... (you guessed it!) ... prostornost.
(pa še vsak luški kapetan te me more zajebavat s pregledi)

Lahko ti napišem samo, da si srečko. Midva iščeva nekaj podobnega. Postelja, da spiš z glavo naprej in ne da je potrebna orodna telovandba, da se spraviš v in iz postelje. :D Kot sem že napisal. V osnovi jo kupujeva zase. Če bo kdaj kdo v gostih se bo pač prilagodil. Sva malo asocialna.
Če prav razumem periodične preglede plovil nad 12m opravlja certifikator. Pri nas v SLO so trije?
Meni je komplet belih jader tudi dovolj. Ni mi pomembno ali grem 4 ali 6 vozlov. V glavnem se prilagajava vetru. Do 20 vozlov tudi v veter (limit najdražje, za kaka 2 vozla jo še okol prenesem). Ostalo pa z vetrom.
Hvala za deljenje osebne izkušnje.
R.
krojac123
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a krojac123 » To Jul 21, 2020 07:36

polanc napisal/-a:42 je pa že kr gospa.Kako se pa znajdeš sam z njo ali vas je vedno več na barki za pristajat, dirkat po barki po muring privezne vrvi ..?Prostora je pa ..haha salon plesišče..

Pred mnogimi leti (mislim, da 10 let nazaj) sem naredil izpit......Skratka. Dokler nisem najel privat učitelja je šlo vedno kaj narobe. Še danes gre včasih. Z ženo sva ga vzela za teden dni. Učil naju plovbe, pristajanja, sidranja.......kako se dela v paru.
To je bi eden izmed najboljših naložb. Danes če vzameva kak par s seboj, ki sta nevešča, lepo prosiva naj se kar na klopce počita in počakata, da se manever konča. Seveda bowthruster je obvezen. Pa pstavitev vinčev... Predvsem pa pazim v kakšnem vremenu (vetru) se kam podat.
O velikostih po moje ni za razpravljat. Vsak ima svoje želje. V hecu: Svi goli, pa ko šta voli. :D
al

OdgovorNapisal/-a al » To Jul 21, 2020 09:02

Ful dobra, pametna poteza tole s skiperjem. bravo!

Kar se SO43 tiče. Barka je "težka" ima dobro razporejen balast. Tank za diesel 200l in največji od treh tankov za vodo 200l sta v vinski kleti, parodn, bilgeu!
Tudi v kakšnem večjem morju (valu) deluje "suvereno". Vsaj tako mi je rekel frend na poti z mano v Grčijo (sam ima Frista 35 ali neka taka dolžina).
Seveda, barka ni na ravni raznih Firstov, X-ov, to je treba priznati. Ampak meni hitrost itak ni bila nikoli pomembna. Udobje pač. In tu zmaga. Prav tako je zmotno mišljenje, da je ker pa je deck salon, da je počasnejša. Namreč trup si je delila s sestrsko izvedbo na tej dolžini (ne vem kako je bila oznaka. nek "i" na koncu ali kako že; skratka "Performance" izvedba).
Se mi pa zdi, da je prav So43DS, no pa mislim, da še SO 54DS ena zadnjih, ok narejenih bark iz družine SO. Torej tistih, preden je Bavaria postavila "standarde", ki so pomenili, za noht debelo plastiko trupa in "papirnate" fronte omaric, ki jih moška roka lomi ob iskanju za pijačo primernega kozarca.

Na sejmu Boot sem si pred leti pogledal naslednico SO43DS (ne sicer 42, ta je bila res naslednica) ampak misim da je bila oznaka 44DS. Sej nekje je še nek moj zapis iz tega sejma na forumu, se mi zdi.
Ubili so tuš kabino in jo postavili tako, da si stal pred wc školjko in potem okoli sebe razgrnil haromoniko pleksija, ki naj bi predstavljala tuš kabino.
Videl sem očitno šparanje na materialih (jah, konkurečnost pa to)...
Ker imam mogoče malo drugačen okus in mi konfekcija in pa IKEA stil nista blizu, bi, če bi sedaj kupoval, raje kupil še kakšno starejšo barko.

Pri novih designih mi je sicer všeč ta širina kokpita in posledično platforma zadaj a o težavah le teh, bi znal veiko povedati lokalni šlosar v marini Punat...

Pa veliko sreče pri nakupu. SO43DS res ni veliko na trgu in nekaj vidim, da se jih prodaja že leta. Ne dvomim pa, da je ne boš našel oz. našel pač kakšno drugo, primerno barko.
Uporabniški avatar
snwl
Admiral

OdgovorNapisal/-a snwl » To Jul 21, 2020 17:06

Pes pa avto morata bit Nemca, ženska po želji, barka mora bit pa Francozinja.....ko bom velik (če kdaj) bi imel pa Švedinja. :-) :-)
...Don't take life too seriously . No one gets out alive! ...
...Never sail with a crew who can't sing!...
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jul 21, 2020 19:09

Srečo Pust je imel Sweden yacht 45 lepa,hitra močna,krmila sedaj močnejša delajo..draga je pa kr.
al

OdgovorNapisal/-a al » To Jul 21, 2020 20:15

...sam Srečo ni mel.... sreče...
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » To Jul 21, 2020 21:23

Ja res,tisto je bilo čudno v kaj sta treščla.Si nebi mislil da se na barki takega cenovnega razreda lahko tko zlomi..
krojac123
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a krojac123 » Sr Jul 22, 2020 06:06

snwl napisal/-a:Pes pa avto morata bit Nemca, ženska po želji, barka mora bit pa Francozinja.....ko bom velik (če kdaj) bi imel pa Švedinja. :-) :-)

:D
krojac123
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a krojac123 » Če Jul 23, 2020 09:05

Pozdrav vsem.
Ali kdo pozna CR390. Je swedinja. Lastniška cena se mi zdi ugodna 79k€, pred glihanjem?
FIDIUS BROKER jo prodaja.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Če Jul 23, 2020 12:15

Uh, to je odlična švedinja, raje bi jo imel kot vse nemce ali francoze, tudi sam imam švedinjo, ki je grajena kot tank. 8) :D
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Jul 23, 2020 13:14

@krojac123
predlagam, da “ukrojiš” in “sešiješ” ozek izbor primernih bark, pa ti bomo lažje pomagali.
vedeti kaj hočeš je fino, ker se lahko posvetiš iskanju konkretnega modela bark in ne kar na počez...
krojac123
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a krojac123 » Pe Jul 24, 2020 20:46

al napisal/-a:@krojac123
predlagam, da “ukrojiš” in “sešiješ” ozek izbor primernih bark, pa ti bomo lažje pomagali.
vedeti kaj hočeš je fino, ker se lahko posvetiš iskanju konkretnega modela bark in ne kar na počez...

V bistvu nisem vezan na kak brent. Iščem dobro narejeno barko, lastniško, 38-43fit, čim bolj komfort (recimo 2 kabini, 1 twc, pa da se miza spusti v kuhinji za posteljo), hitrost jadranja mi ni pomembna, najraje osovina, bowtruster, jadra: najraje klasika glavno. Kupujem za naju. Vsake toliko časa še kak obisk. Sva bolj asocialca.
Do sedaj sem že prebral in slišal veliko mnenj. Vsako mnenje prispeva k tem,da (upam) ne bom na koncu preveč nasedel :) (upam, da samo na mivko :D ). Kot recimo, da vse B tudi niso slabo narejene, da vse y-ke tudi niso podvržene osmozi.....Sigurno je tudi v pregovoru okoli avtov, psov in bark nekaj resnice :)
Vseeno sem GORENC :( in bi rad za svoj denar dobil čim več kvalitetne barke. Vem da je veliko odvisno od tega kako lastnik skrbi za plovilo. Vse se da sanirat in popravit.
Sem pa na koncu dogovorjen, da grem z nekom na detaljni pregled (dvig z vode......) in kot je nekdo predlagal, na vikend jadranje..
Še enkrat. Vsem hvala za vse sugestije ki mi pomagajo in mi bodo pomagale do končnega izbora. Se mi pa ne mudi. Nakup naj bi opravil do cca februarja. Jo potegnil na suho in poservisiral za sezono 2021.
Še naprej vse lepo prosim za mnenja.
CR-390 je rezervirana do drugega tedna. Če ne bo prodana grem na ogled.
Dogovarjam se še za ogled Dufourja 385, 2005 l, lastniška, 2 kabini, sončne celice, generator, S drive.... - Imate kakšne izkušnje, kaj veste o tem tipu barke.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta