Krmiljenje

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

polanc
Admiral
Kraj: sevnica

Re: Krmiljenje

OdgovorNapisal/-a polanc » To Okt 06, 2020 20:45

Gredoč..moj sin jadra na Mariski..tisti spredaj na sobotnih fotkah pred Trstom je on 30 knotlnov jugota je bilo,kar je dalo adrenalina in krasne fotke..
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » To Okt 06, 2020 21:08

primorc napisal/-a:A noben od vas ne dejansko jadra? Vsi avtopilote in slab trim furate?
Severni Jadran je tako majhen, da si v parih urah na cilju. Če še ta kratek čas ne jadraš se mi zdi, da jadranje sploh zgubi namen/čar?

Se mi zdi, da je količina časa, ki ga nameniš trimanju precej odvisna od:
- tip jadrnice: ali imaš izpodrivno ali tako, ki v določenih pogojih tudi izglisira (v optimalnih pogojih seveda skušaš iz jadrnice izvleči čim več)
- kvaliteta jader: ali imaš navijalna, raztegnjena ali pa full batten glavno in ne-trebušasto genovo (ali bi se ti ljubilo aktivno trimati raztegnjena navijalna jadra?)
- ali si na popoldanskem jadranju ali poletnem (več dnevnem) dopustu
- ali je barka lastniška, ki jo imaš dosti na razpolago ali pa gre za izposojeno in zgolj občasno na voljo (in takrat seveda izkoristiš ta redkejši trenutek).
- obraščenost: če je barka že zrela za štrajfiks, pa si vseeno na vodi, se ti posebej trimati ponavadi ne ljubi (nastaviš, pa gre kolkr gre).

Sam priznam, da ne trimam veliko. Če gre za popoldansko jadranje, ko mi ni treba nekam priti, prej priredim smer plovbe (male korekcije), kot trimam, da gre boljš. Barka je razmeroma lahka in ima veliko površino jader. Zaradi ozkega trupa gre dobro v veter. Glavno je klasično, battened. Pred krajšanjem skušam s travelerjem doseči, da nagib ni prevelik. Pri trimanju ne uporabljam zatgovanja / popuščanja vanga ali zadnje pripone. Mogoče drugo leto :) Cel čas plujem z avtopilotom, vendar (od letos dalje) z daljinčkom okoli vratu, saj je treba smer pogosto korigirati.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Okt 07, 2020 00:30

Leut spomnil si me na prigodo. Plujemo proti severu med Korčulo in Lastovim. Takoj, ko izplujemo iz zaliva na Mljetu nastavim jadra in vklopim avtopilot. Malce za menoj starta tudi kolega. Poskuša me ujeti. Polagajo v orco, menjajo bando, cela družina sedi na robu za balast in mi po krmi švigajo vsake toliko. Zalivajo jih valovi... Kolega vpraša mojo hči, ki je bila takrat na njihovi barki, " A tvoj oči zmeraj tako na oštro jadra"? Hči mu odgovori, "Ne on jadra nastavi na začetku potem pa samo še malo popravi ... in odpre pivo." :lol:
primorc
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a primorc » Sr Okt 07, 2020 05:45

No ja, namen definitivno ni bil drezati v nikakršno gnezdo. Sam večinoma jadram na krajših, par dnevnih izletih in med sezono vsaj 2x tedensko vozim na regati z 26ft jadrnico. Najmanjše plovilo je windsurf deska, največje pa 41ft Beneteau. Živim v Chicagu in jadram na jezeru Michigan, seveda pa komaj čakam, da se vrnem domov in ponovno snidem z Jadranom :D

Se pa seveda strinjam z vami, različne situacije zahtevajo različne pristope, morda sem se narobe izrazil z mojim originalnim prispevkom.

Glede na dosedanje izkušnje:
  • Dolgo, več tedensko jadranje po odprtem morju z 12h+ prehodi je avtopilot obvezen, skupaj z izmenami itd., vse kar paše zraven
  • Krajši, nekaj dnevni izlet, grem na hibrid, avtopilot in redni trim, plovba samo podnevi(recimo temu teden/dva na Jadranu)
  • Dnevni izleti pa na roke, za užitek :)

Tako vozim sedaj, v poznih 30ih. Jadranje imam samo za hobi/užitek, kot windsurf, na kavču lahko ležim doma :twisted:

Imam pa OCD, kot inženir me neoptimalno vedno muči :) Pivo odprem, ko je barka privezana za noč.

Definitivno nisem prejadral niti 10% od večine forumašev, par mesecev življenja na barki se mi žal še ne izide in zime so dolge pri nas, jezero zamrzne.

Tukaj nimam svojega plovila, je najem precej cenejši. Želja pa je, morda kakšen Beneteau First 25 ali Seascape/First 27, ko se vrem v domovino. Zadovolji družino za vikend, in mene, ko jadram sam in si želim, da gre.

Pa brez hude krvi!
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Sr Okt 07, 2020 07:06

(Imam pa OCD, kot inženir me neoptimalno vedno muči :) Pivo odprem, ko je barka privezana za noč.)

da razumes stvari in ugotovis da nic ni 100% in si zadovoljen z 95% ker preprosto se da vsako stvar izboljsat moraš velikokrat zajebat takrat ko poskušaš dobit zadnjih 5%, ker nekaj je optimalno drugo je 100% uglavnem to razumeš z leti,zato se nima smisla sekirat ker pride samo z leti.

lep pozdrav

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov