omas napisal/-a:Katera barka je to, če lahko poveš, da je po 20letih tako zmahana?
Barka je Elan 36. Povečano izrabljenost pripisujem dejstvu, da je bila nekaj časa v čarterju (neznano število let, zadnjih pet let pa v privatnem lastništvu). Bi pa nekaj propadajočih stvari pripisal slabi kvaliteti izdelave, torej izdelovalcu, npr.:
puščanje vseh oken, puščanje vode na nekaterih drugih mestih na palubi, razpoke na belem gelcoatu na palubi, luknjice na površini nezapolnjene s poliestrom/vlakni, popokane modre nalepke na kabini, propad tikovine (fake z vezano ploščo), nekvalitetna zvočna izolacija motorja, slabo laminiranje pohištvenih sten na strukturo trupa, uporaba nekvalitetnega tapeciranja sten kabin (odpadanje), slaba površinska zaščita lesenega pohištva (pomanjkljivo lakiranje), uporaba bele/rjave tesnilne mase na spojih plastika/plastika ali plastika/pohištvo, ki se lepi - se ni posušila, slabo prileganje pokrovov predalov v kokpitu (bokaporta), prekomerna izraba platičnih kolesc v škripčevju, propad ležaja krmilnega mehanizma pod stebrom, propadanje električnih instalacij (povečanje upora, slabi kontakti).
Potem so pa tukaj še pomanjkljivosti, ki sicer niso povezane s prekomernim propadanjem: premajhni rezervoarji (voda skupno 220 litrov, gorivo samo 75 litrov), nekvalitetni senzor za nivo vode in goriva, ni originalno vgrajenega sprayhooda, vgradnja primitivnega nosilca verige na premcu z enim samim koleščkom povzroča težave pri dvigu sidra (sidro udari v navijalni mehanizem genove, kolešček moram vsako leto zamenjat zaradi obrabe), nekvalitetna notranja svetila, poddimenzioniran sistem hladilnika, vgradnja slabe razdelilne diode.
Ko barko kupuješ, je treba pač presodit, koliko je zate vredna, ob upoštevanju vseh pomanjkljivosti. Vključno s tistimi, ki jih še nisi odkril pri ogledu. Pa dobro presodit, koliko si pripravljen v prihodnosti še noter vložit, da bo zate sprejemljiva/popolna.
Evo, da sem konkreten: barko sem kupil leta 2018 za 30 jurjev. Prvo leto sem vložil okoli 5 jurjev, nato pa vsako leto za obnovo/nadgradnjo/varnost/redni_servis še okoli 3 jurje. Plus stroški marine/priveza/dajatve. Vzdržujem natančno evidenco stroškov. Zaradi vzdrževanja grem na barko v povprečju 10 x na leto, za en do dva dni. Od nakupa naprej je bila barka v uporabi 6-8 tednov na sezono (plovba poleti). Pozimi je na suhem.
Navigare vivere est.