nova jadrnica

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Lure
Admiral
Kraj: Ljubljana - Izola

Re: nova jadrnica

OdgovorNapisal/-a Lure » Sr Avg 26, 2020 11:08

Mislim da sem ravno tega (ali 50) gledal na Boot. Impresiven motorsailor, dobra izdelava. Nisem pa siguren za vse te prehode po stopnicah v spalnice. Jaz sem štorast in mi bolj ustreza ravna postavitev kot pa deck salon, ki je dvignjen. Podobno me motijo prehodi pri centralnem kokpitu.

Je pa vse stvar prioritet in kompromisov.
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Avg 26, 2020 11:22

Ventilatorje boš rabil v kokpitu, ker na sidru ne bo prišla sapica do tebe.

Sem letos preždel par urc na enem katamaranu in sem bil presenečen, kako tam v kokpitu nič ne piha. Nič. Na to nisem niti pomislil! Pri 15kts konstantnega vetra mi je teklo do riti in teklo po kozarcu (to ni tako pomembno ampak vseen :D ). Verjetno tu ni tako hudo, ker je jadrnica ožja, kot katamaran.

Midva vedno odpirava sredinsko "okno" v sprayhoodu oz. ga podreva, če "ni zraka".
To se mi zdi zelo pomembno za udobje bivanja.
Za res hude vročinske primere sem celo kupil tisti 12v ventilator na ščipalki in ga zataknem za ploter v kokpitu.

Pa preglednost naprej je verjetno omejena. Ne vem, stal sem na 62-ki pa sem dobil ta občutek, da je treba malce višje stopit (kam?) pri vplutju v kakšno ozko marino/madrač, da nisi omejen le na npr. starboard pogled (kje so komande motorja?).

Pač to mi pade na pamet. Morda nepomembno ampak vseeno.

Zaščiten kokpit se zdi, tudi glede na vremenske razmere na Jadranu, kar fina zadeva. Spomnim se enega Dufourja izpred let. Vendar ob poletnih nevihtah oz prehodih front zna biti notri zelo soparno (klima?), pozimi pa.. Si mislim, da je krejzi občutek na sidru, ko piha mrzla burja, ti pa notri v kratkih rokavih.

Jaz sem to sicer rešil z zimskim kokpitom s katerim lahko tudi jadram (decembra v kratkih rokavih). Je pa seveda tako, da ko ga postavim, ga ne snamem do pomladi. Ampak ne moti, ker sem ga tako zasnoval (sicer pa ni veliko dela; inox konstrukcija se zloži, pa ogromno možnosti odpiranja je; ročke vinčev nemoteno tečejo).
Upam, da nisem posral...
Najbrž te "drajva" ravno ta zaprt kokpit.
Sicer pa je to čisto sposobna jadrnica in niti ni motorsailor.
Hanse v vsem dobrem in slabem. Moody samo ime...

Slika

aja. pa še uganka je lahk :D Kje je to? :D
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Kraj: Ljubljana - Lovran - Umag

OdgovorNapisal/-a EDO » Sr Avg 26, 2020 11:54

Tak zaprt kokpit (znano tudi pod imeni kot iglu, vetrolov, topla greda ipd. :D ) sem si tudi jaz omislil pred dvema letoma in zadeva kar lepo deluje v zimskem času.

Glede Moodyja, kar je pisal Lure - ravno ta enonivojski koncept kokpit - salon me najbolj pritegne, ker tu je največ "dnevnih migracij". Iz kabin v kokpit ali iz kabin v salon pa ne greš ravno pogosto. Je pa res, da je kopalnica v kevdru, kar pa se mi ne zdi tako hudo. Spalnice so nizko in je spanje udobno sploh v srednjih, ki imata ležišči se posebej nizko pa še v sredini po dolžini barke, kar zagotavlja zelo majhne amplitude gibanja. Skratka, koncept po tej plati ni slab. Seveda je nekoliko oviran pogled naprej. Upravljanje barke od znotraj tudi ni zanemarljiva reč. Glede jadralnih lastnosti pa reč sploh ni tako slaba. S kakšnim Code 0 najbrž zelo spodobno tudi v veter.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Avg 26, 2020 13:16

Jadralno je verjetna podobna kaki Hanse te dolžine s katero si deli trup. Vsaj tako je pri 62ki, ki ima identičen trup kot Hanse 630.

Všeč ti je in to šteje! Kupi si jo!

Ali pa še malo jadraj v odprtem kokpitu in potem čez čas enega Grand Banksa. 8)
Uporabniški avatar
EDO
Admiral

OdgovorNapisal/-a EDO » Sr Avg 26, 2020 14:37

Ti vedno imaš take "navdihujoče" predloge. Se že vidim kako srkam Whisky, lagano kruzam downwind, ker kakor rečejo angleži: gentleman never sail upwind :D

al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Avg 26, 2020 16:37

na zdravje! :D
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Avg 26, 2020 17:21

Bog ti jo požegnaj in naj ti nakloni vedno doooost vode pod kobilo..Pa za faaajn ceno se zmen,da daš nam pol lažje tvojo mal izpod cene..
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Sr Avg 26, 2020 20:04

Edo ena taksna je pri nas v marini. Meni fenomenalna, nisem pa ravno preprican, da je najboljsa za jadranje, ima zelo visoke boke, ker so prehodi poglobljeni in dvomim, da je kalup enak kot Hanse iste dolzine. Ampak za hladno pivo srkati v kokpitu pa ni boljse. Kupi in pridemo z veseljem na srkanje.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Avg 26, 2020 20:15

Pri nas je bila isto ena in sicer 45DS ravno nasproti mene. Lansko leto so jo očitno premaknili drugam (Car mogoče tudi v vašo marino). Meni zgleda top barka predvsem DS so mi od vedno všeč. Edini minus, ki sem ga videl je ta da ne vem kako kaj vidiš naprej ko si za krmilom. Klub temu, da nisem ravno med najmanjšimi bi znal bit to kar problem. Drugače pa ko si zadaj v kokpitu je skoraj kot da si na motorni barki uglavnem placa kolikor hočeš. Pa ni treba plezat v luknjo kar je tudi en velik plus :)
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
al

OdgovorNapisal/-a al » Sr Avg 26, 2020 20:23

Car ne vem čemu dvom?
Nisem sicer povsem prepričan glede 45-ke a 54-ka in 62-ka od Moodya sta Hanse 575 in Hanse 630...
https://www.yachtingworld.com/reviews/boat-tests/moody-54ds-boat-test

In kot napisano; Hanse v dobrem in slabem.
Menim, ker sem si detaljno pogledal 62DS, da to ni kvaliteta, kot jo je do nakupa s strani Hanseja predstavljal Moody. Cena pa je skoraj Moodyeva.
Nikakor ne želim sugerirati, da to ni kvalitetna barka a razni spoji (viden silikon), kombinacija lesa in plastike... Stvar okusa seveda.

In ravno hladno pivo skrati v kokpitu je pomoje največji problem, ker si za panoramsko steno skrit pred vetrcem na sidru.
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Sr Avg 26, 2020 21:59

Al ne dvomim v barko, dvomim samo, da je kalup enak Hansu, ker je na vpogled izredno visoka na bokih. Drugace pa, kot sem napisal meni fenomenalna in vsecna barka, z dovolj prostora za palačinkado :D
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
EDO
Admiral

OdgovorNapisal/-a EDO » Če Avg 27, 2020 08:09

DS 45-ka definititivno ni noben kalup od Hanseja. Je bila na novo razvita in prva v seriji DS barka Moody/Hanse. Ima tudi dva krmilna lista, kar nima nobena od Hanse bark. Vsi Moody modeli DS so projekti Bill Dixona in ne Judel&Vrolijk, ki sta podpisana pod vse Hanse jadrnice. Enako velja tudi za najnovejšo Moody 41 DS.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov