Kakšna jadrnica za začetnika...

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Duli
Desetnik
Kraj: Novo mesto

OdgovorNapisal/-a Duli » Sr Avg 13, 2008 20:07

Hehe, zgleda da so usi po dopustih na svojih plovilih, samo mi, ki še nimamo plovil, čepimo doma pa gruntamo o njih. :D

Je kaj narobe, če je barka stara naprimer "že" 20 let? Ker gledam na mornarju, pa je ena h800, na slikah zgleda kar uredu, je pa tut edina h800 na mornaju, se mi zdi. :) Dopade se mi tudi prostornost barke (8mx3m), ter 6 ležišč, tudi oblika barke mi je lepa. Sej je ne bom kupil, ker trenutno tudi nimam tolko denarja, ampak na nek način sem pa kar zagret za neko tako barko. :) Uprašanje je, na kaj moram biti pozoren na rabljenih barkah, ki so stare "že" toliko, kot je naprimer ta?
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Po Avg 18, 2008 11:26

Za Šterkovo barko ne vem zakaj bi bila tako poceni - razen če je pri vpisu cene pozabil eno nulo. Kar ne bi bilo tako čudno zanj...
Če je pa taprava cena, pa lahko da je barka že precej utrujena ali je pa kaj drugega narobe.

Glede starejše barke/plastike: Nič ni narobe, če je bila v redu vzdrževana in če so bili uporabljeni dobri materiali. Še največ opaziš v živo - pogladi jo malo z roko, pa boš videl - npr. razpoke v plastiki zaradi slabega gelcoata ali preobremenitve, čutil boš koliko ima površina plastike še UV zaščite (svežina, oz. neke vrste maščoba na površini), pod vodno gladino ev mehurčki zaradi osmoze.
Znotraj ev. razpoke in drobljenje materiala pri ojačitvah v trupu, ipd.
Če teh problemov ne opaziš je vse OK. Pa tudi če jih - in so zmerni - je še vedno OK.

Pozoren moraš biti tudi na jambor (razpoke, čudne krivine, delovanje dvižnic in škripcev) in pripadajočo takelažo (pripone, napenjalce). Zadeve se sicer da stestirati, vendar če misliš resno jadrati tudi na močnejših vetrovih je pripone (žice) priporočljivo zamenjati po 20 letih.

Motor: poleg očitnega (mirno in ne-smrdeče delovanje pri dieslih, pa tudi brez oblakov črnega dima ko je zmerno obremenjen) preglej tudi podstavke (da niso razpokani), nogo, oz. gred in tesnenje, filtre.

Sicer je pa H800 (bila) regatna barka in prav OK za jadranje, če vzameš v zakup nujne posledice hitrosti - t.j. več tolčenja po valovih, manj notranjega prostora in udobja.
Če ti je všeč ta, se ti splača pogledati tudi za kakšen Rivetto - ki je zelo podobna in le malo manjša barka.
Uporabniški avatar
cougar
Poročnik fregate
Kraj: maribor

OdgovorNapisal/-a cougar » So Nov 01, 2008 09:16

Mito75, zanimivo.Imaš blizu in poceni privez. A mi lahko pošlješ kak svoj mail in pa malo opišeš kakšne barke tam vežejo. Sam imam pri Kraljevici en komunalni vez pisan sicer na hrvata , molac od slovenca, in ga kot tujec plačujem 600€ več kot hrvat , stalno se nekaj podraži , poslušam opazke "kako oni mogu tu držat vez", pa ne dovolijo mi imet barke čez zimo na stojalu ker bi naj bil to carinski prekršek in tako se mi vse že malo popelo nekam in razmišljam o drugem vezu. No toliko o tem, ker vem da sem zglajzal iz teme še nekaj o barkah;
Če boš kupil poceni jadrnico , za kaki 5-6K€ boš popravljal in lahko zabiješ še enkrat toliko. Na vsak način ti priporočam ogled nekaj bark preden se odločiš za nakup. Če je barka v vodi seveda ne boš mogel pregledati morebitnih razpok ali buhtlov osmoze, sicer te pa lahko kdo pelje scat tudi z novim antifoulingom in ne boš zgruntal nič. Najprej poglej če je barka odznotraj suha, delovanje motorja, elektrike, kompasa, globinomerja in luči, predvsem jamborne ker ti menjava le te povzroči veliko dela. Preveri v kakšnem stanju so jadra , koliko so stara in predvsem ne verjemi na besedo prodajalca. Vsak pač svoje hvali.
Glede leta gradnje pa jaz mislim da ni tako zelo pomembno saj tu ne gre za pločevino čeprav poliester tudi z leti izgubi na prožnosti in sploh kvaliteti . Videl sem barko ki je bila letnik gradnje 76 , urejeno in vzdrževano , pa tudi letnik 90 , vendar znucano in zapuščeno , pač potrebno pridnih rok in nekaj denarja. Ob tem se mi poraja vprašanje, kako potem ko se odločiš za prodajo, ko ti postane barka kak meter prekratka ali prenizka , komu prodati ali pa nasploh kam z njo ko bo odslužila.
Model Rivetto imam sam in lahko ti povem , da se na njej trije dobro počutimo ( seveda ima mali šele 11 let), odvisno spet od notranje razporeditve , bo pa postala pretesna. Tole H-800 (OSA če se ne motim) pa sem gledal že sam. Je nekoliko daljši, širši in višji model, pa tudi dražji .Za 5 jurjev se da dobit kak Amon big-six star slabih 30 let ali pa 7 meterska gib-sea 20 ali 23 . VIKO bi pa imel z veseljem, sploh model 27 DS.
Odločitev je seveda tvoja, sam najbolje veš za kaj jo boš potreboval in se glede tega odločil za model . Rivetto in H800 sta precej hitri barki, vendar manj udobni , lahko pa jadrata že v najmanjšem vetru ki kake Silbe še ne bi premaknil.
Boš mi povedal mogoče kdaj kaj si kupil in kako si zadovoljen, kaj si spremenil ob kakem pivu na Iloviku :D
cougar
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » So Nov 01, 2008 10:16

Pozdrav vsem

Mito! tudi mene zanima kakšne dolžine bark vežejo v Villago del Pescatore .
Lep pozdrav
mito75
Poročnik korvete
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a mito75 » So Nov 01, 2008 11:29

Kot v vsaki podobni marini, tudi tam vežejo od malih lesenih ribiških pasar, fishermanov pa do večjih motornih jaht in jadrnic. Največ je jadrnic, kajti tržaški zaliv je znan po tem da je vetra v izobilju. Nekaj slik iz te marine lahko vidiš pod temo naša plovila, kjer imam slike mojega plovila v tej marini.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Dec 11, 2008 20:41

Jaz sem imel Ombreta,pa smo se tri sezone z štiričlansko družino prav lepo imeli.Barka je počasna,ampak kar udobna in sigurna za družinsko jadranje.Za regate pa res ni .Najdaljša dopustniška tura z njo nam je bila :
Seča-Lokrum pod Dubrovnikom in nazaj.
Poročnik fregate
Kraj: Piran

OdgovorNapisal/-a » Pe Jan 16, 2009 23:08

Imam Cranchi E 19 staro 31let še orig. željkot, ima vse kar imajo velike in današnja vrednost je max. 10.000 eu. Škoda ker je ne prodajam, vendar ti priporočam, da najdeš kaj podobnega. Bodi pozoren na osmozo, da ni na frišno pobarvana, ker ne moreš vedeti kaj so skrili. Tako barko boš imel dve-tri leta, potem bo pa itak prekratka za en meter. Tako ne boš skoraj nič izgubil denarja mislim, marsikaj naučil, vedel boš točno kaj potrebuješ in to je to.
He, včasih me kdo vpraša koliko je stara in se mu zlažem za 20let - o je pa dobr ohranjena.
Pri barkah je pomembno, da so redno vzdrževane in predvsem, da dihajo. Marsikdo gre enkrat na leto ven, ostalo pa je na vezu in propada.
Lep pozdrav,

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost