Roll jadro navijanje
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Re: Roll jadro navijanje
Štanga nabija samo, če ni pravilno napeta. O tej temi bom pozimi pripravil temo saj sem s pomočjo priznanega strokovnjaka za riging na obali razdrl, očistil, pregledal in nazaj sestavil popolnoma vse ležaje in sisteme na sodobnem rol Selden jamboru.
-
al
Sej vem. Cel jambor je pri meni potreben pregleda, morda (verjetno) menjave napon.
Ležaje sem tudi jaz menjal. Kar nekaj dela.
Super, če se ti bo res dalo vse to opisati in objaviti.
Ležaje sem tudi jaz menjal. Kar nekaj dela.
Super, če se ti bo res dalo vse to opisati in objaviti.
Štanga(Luff Extrusion( ne sme bit preveč napeta, ker se med jadranjem mora naslonit na profil jadra.
Če bi bila napeta, bi jadro izpulilo kovice . Štanga nima v notranjosti nobene zajle, profili so kovičeni z majhnimi slepimi kovicami med seboj, ki nebi zdržale sile jadranja.
Za preprečit nabijanje, ko ni jadra, priveži eno vrv na drsnik in ga dvigni gor, približno na polovico. Vrv pa zato, da ga boš lahko potegnil dol. Drsnik bo preprečil nabijanje.
http://www.uchimata.fr/wp-content/uploa ... -RA-GB.pdf
Če bi bila napeta, bi jadro izpulilo kovice . Štanga nima v notranjosti nobene zajle, profili so kovičeni z majhnimi slepimi kovicami med seboj, ki nebi zdržale sile jadranja.
Za preprečit nabijanje, ko ni jadra, priveži eno vrv na drsnik in ga dvigni gor, približno na polovico. Vrv pa zato, da ga boš lahko potegnil dol. Drsnik bo preprečil nabijanje.
http://www.uchimata.fr/wp-content/uploa ... -RA-GB.pdf
- Nikola T.
- Admiral
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Rol alu profil glavnega jadra mora biti napet toliko, da ni lufta spodaj, kjer je s pinom profil pritrjen na rol mehanizem ter dodatna sila opisana v pdfju katerega je pripel Bavarko. Odkar jambor ponovno stoji še nisem imel možnosti natančno nastaviti sile, vsekakor pa je bolje, da je manj napeta kot več, kajti za razliko od Furlexa (rol genova), rol glavnega jadra v notranjosti nima zajle!
Mislim, da ima Al novejši model jambora MKII...
Mislim, da ima Al novejši model jambora MKII...
Jaz pa sem hotel povedat, da pravilno napet profil bo nabijal ob guncanju barke, če ne bo jadra na njemu.
Zgoraj piše kako se temu izognit.
Sem še enkrat prebral moj post, škrat v prvem stavku, ki bi moral biti:
Štanga(Luff Extrusion) ne sme bit preveč napeta, ker se med jadranjem mora naslonit na profil jamborja, v notranjosti.
Zato pa nabija, ko ni jadra.
Zgoraj piše kako se temu izognit.
Sem še enkrat prebral moj post, škrat v prvem stavku, ki bi moral biti:
Štanga(Luff Extrusion) ne sme bit preveč napeta, ker se med jadranjem mora naslonit na profil jamborja, v notranjosti.
Zato pa nabija, ko ni jadra.
Še zanimivost:
Francoski jamborji Sparcraft sploh nimajo vpetja rol profila, zgoraj v jamborju, vpeti so samo spodaj.
Francoski jamborji Sparcraft sploh nimajo vpetja rol profila, zgoraj v jamborju, vpeti so samo spodaj.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost